LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Pitomača
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

30.09.2009., srijeda

FVK"Mirko Lauš" : Snimanje filma"Berba"

foto:FVK"Mirko Lauš"
Nastavak suradnje našeg kluba s Udrugom žena Kladare, donio je na svijet još jedan film.
Jučer je naime snimljen materijal za dokumentarni film koji će pokušati sačuvati od zaborava berbu kukuruza kakvu pamte naši stari.
U današnje vrijeme u kojem kombajni i mnogi drugi strojevi dižu prašinu i stvaraju puno buke obavljajući razne poslove u polju, teško možemo i zamisliti da se berba kukuruza radi ručno uz vrlo polagani tempo ali s mnogo volje i zadovoljstva koje se iskazuje pjesmom. Nekad su takvi poslovi bili i jedan vid društvenog života, druženja ili čak očuvanja tradicije.
Danas u ovo vrijeme koje više sliči nekakvoj utrci s vremenom nego normalnom životnom ritmu, teško je povjerovati da su na ovakav način svi poslovi bili obavljeni pravovremeno i još je bilo vremena i za druženje.
FVK"Mirko Lauš"

- 05:39 - Isprintaj - #

28.09.2009., ponedjeljak

Započeo javni uvid u prijedlog II. Izmjena Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za područje općine Pitomača

Na temelju članka 30. Zakona o poljoprivrednom zemljištu („Narodne Novine“ RH broj: 152/08) i prijedloga Odluke o II. Izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za zemljište koje seteritorijalno nalazi na području općine Pitomača, a koji se utvrđuje za javni uvid, Općina Pitomača objavljuje
O B A V I J E S T
o početku javnog uvida u prijedlog II. Izmjena Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za područje općine Pitomača

1. Javni uvid u prijedlog Izmjena programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Pitomača održati će se u razdoblju od 28.09. do 13.10.2009. godine svakog radnog dana osim subote, u vremenu od 8,00 do 14,00 sati u vijećnici Općine Pitomača, Lj. Gaja 26/1, Pitomača.

2. Na Javnom uvidu biti će izložen tekstualni i grafički dio Prijedloga II. Izmjena Programa.

3. Zainteresirane osobe mogu dati prigovore na Prijedlog Programa najkasnije u rokuod 8 dana od isteka roka javnog uvida, a o čemu će odlučiti Općinsko vijeće u roku od 30 dana. Pisana očitovanja, mišljenja, primjedbe i prijedloge o prijedlogu II. Izmjena Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Pitomača moraju biti čitko napisana, uz ime i prezime, te adresu podnositelja, građani mogu dostaviti u Općinu Pitomača, Lj. Gaja 26/1, Pitomača do zaključno 21.10.2009. godine.

4. Ako u određenom roku građani ne dostave prijedloge i primjedbe ili iste nisu čitko napisane, neće se uzeti u obzir u pripremi konačnog Prijedloga II. Izmjena Programa raspolaganja.
Pitomača.hr

- 18:53 - Isprintaj - #

FVK "Mirko Lauš" - novosti

NA 47.REVIJI U KOPRIVNICI (28.09.2009.)
U gradu Vegete ali i gradu bicikla, sudjelovali smo od 24. do 27. rujna na 47. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece. Naših 9 filmova ušlo je u službeni program revije, filmovi su odlično prihvaćeni od publike
ali i voditelja drugih filmskih družina, pa smo primili (osim pohvala i pozitivnih kritika) i nekoliko zahtjeva da svoje filmove pošaljemo voditeljima kako bi ih mogli prikazivati malim filmašima, što nas posebno veseli.

fvk


Osim što smo u 8 revijskih projekcija pregledali puno filmova (njih ukupno 93) razgledali smo Koprivnicu, sudjelovali u filmskom kvizu, upoznali mnogo novih prijatelja i družili se s njima danonoćno.
Treba napomenuti da je na reviju bilo prijavljeno ukupno 149 filmova od 56 filmskih družina iz cijele Hrvatske. Na reviji je sudjelovalo dvjestotinjak sudionika pa su sklopljena mnoga prijateljstva a dogovoreni su i neki zajednički projekti.
Bilo nam je super pa je to poticaj da se i za slijedeću reviju dobro pripremimo.
--------------------------------------------------------------------------------------
SNIMANJE FILMA "TRENEC" (21.09.2009.)
Danas je u odličnoj radnoj atmosferi završeno snimanje materijala za film radnog naslova "Trenec". To je tematski film koji govori o spremanju domačeg jela "trenca z mlekom" koji je snimljen namjenski, dakle za prijavu na Gastro film festival koji će se održati 17. listopada u Osijeku.

fvk


Prošle i pretprošle godine smo osvajali sa filmovima "Štefina i Ivina" te Štefina i Ivina 2" , treće nagrade a kako se radi o istoj radnoj i glumačkoj ekipi i ovaj put se nadamo barem pozitivnim kritikama. Nagrade, na kraju krajeva i nisu toliko važne koliko je važna atmosfera na snimanju, a s njom smo svi bili zadovoljni.
-------------------------------------------------------------------------------------
LOV NA JESENSKE MOTIVE (21.09.2009.)
Nedjelja je bila kao stvorena za šetanje po našim vinogradima. Naravno bilo je puno težaka koji su "brali gorice", onih koji su uz roštilj nešto slavili, šetača koji su uživali u toplom danu uz plodove jeseni a mi kao što je i red okupili smo se da kroz objektiv pogledamo ponudu prirode u jesen.
"Filmska grupa" fotoaparatom je pokušala uhvatiti poneki lijepi list ili grozd a i portret u jesenskom okruženju. Igra sunčevih zraka u ovo godišnje doba daje velik izbor motiva.

fvk


Nekoliko odraslih članova kluba također je uživajući u jesenskim bojama (koje još nisu dostigle vrhunac ) pokušavalo pronaći kakav zgodan jesenski motiv.
Fotografije nastale na ovom "lovu na jesenske motive" bit će (nekoliko njih) uvršteno u našu slijedeću izložbu.
Foto video klub "Mirko Lauš" Pitomača

- 18:23 - Isprintaj - #

Sportski rezultati protekloga tjedna

Rukometašice ŽRK “Pitomača” u subotu navečer u Slavonskom Brodu odigrale su svoju utakmicu 2. kola II. HRL sjever, u kojoj su bile bolje od domaćih rukometašica ŽRK “Brod gymnasium”, ostvarivši pobjedu od 30:26 (12:13), u utakmici u kojoj su domaćini vodili gotovo 45 minuta, ali pitomačanke im niti jednog trenutka nisu dozvolile da previše odmaknu, dok su u posljednjih 15 minuta serijom od 7:1 ostvarile za domaće nedostižnu prednost. U dobroj pitomačkoj ekipi najraspoloženiji strijelac bila je Tanja Đud sa 9 postignutih pogodaka iz igre, dok je isti broj pogodaka postigla i Melita Begović, koja je ponovno bila nepogrešiva sa linije od sedam metara pogodivši 5 od 5 kaznenih udaraca. I ostatak ekipe predvođen u napadu raspoloženom Helenom Enom Habijanić (5), odradio je dogovoreno ostvarivši zasluženu pobjedu. U idućem kolu narednog vikenda pitomačke rukometašice domaćini su rukometašicama ŽRK „Bjelovar“.

Kuglačice ŽKK “Pitomača” u subotu su na kuglani Tvina u Virovitici, bile domaćini kuglačicama KK “Osijek 97” iz Osijeka, u utakmici 1. kola II. HKL regija istok. Osječanke su bile uvjerljive i sa visokih 0:8 porazile naše kuglačice koje će ove godine sve svoje nastupe imati izvan Pitomače, budući su pravila natjecanja odredila vrstu podloge na kojoj se može bacati, a pitomačka kuglana ove uvjete ne zadovoljava. Za ŽKK “Pitomača” nastupile su: Vukčević, Pavlović, Kaša-Kovač, Žibreg, Kaša i Golubić.
Kuglači KK “Pitomača” također su ovoga vikenda započeli svoje prvenstveno natjecanje u III. HKL regija istok, a bili su domaćini KK “Našice”. Gosti su bili uspješniji te su slavili sa 2:6. Bodove za pitomačane osvojili su Rakijašić i Kovačić, a nastupili su još Zvonarić, Đakić, Filipović, Uremović i Tot.

Od općinskih četvrtoligaša u subotu su svoju utakmicu 7. kola IV. HNL sjever, podskupina B, odigrali nogometaši NK “Croatia”, koji su u županijskom derbiju gostovali u Slatini, gdje su od istoimenog domaćina poraženi sa visokih 4:0. Nogometaši NK “Pitomača” u nedjelju su gostovali kod nogometaša NK “Mladost” u Kloštru Podravskom, gdje su sa svojim domaćinom odigrali neodlučenih 1:1. U idućem kolu pitomačani dočekuju NK “Kamen” iz Sirača, a grabrovčani NK “Garić” iz Garešnice.
Pitomački su u subotu su u 5. kolu IV. HNL sjever za pionire, skupina B, kao domaćini ugostili svoje vršnjake iz NK “Garić” iz Garešnice. Jedini bod za pitomačane osvojili su pioniri U-12 odigravši sa svojim gostima neodlučenih 1:1, dok su poraženi pioniri U-10 sa 3:6 i U-14 sa 2:4. Iduće subote mladi pitomačani gostuju u Slatini.
Juniori NK “Pitomača” u subotu su u utakmici 4. kola 1. ŽNL juniora na domaćem terenu sa visokih 18:0 savladali svoje goste, juniore NK “Dinamo” iz Kapele Dvora. Juniori i pioniri NK “Croatia” ugostili su nogometaše NK “Napredak” iz Rušana. Juniori su pobijedili sa 6:2, a pioniri 10:2. Iduće subote pitomačani gostuju kod vršnjaka NK “Bratstvo” u Gornjem Bazju, a grabrovčani u Podgorju.
Pitomački veterani u nedjelju u Pitomači u derbi utakmici 5. kola Županijske lige veterana sa veteranima NK “Podgorje” odigrali su neodlučenih 1:1. Slijedeće kolo veteranima donosi nastup u Šarovki kod veterana NK “Standard”.
Nogometaši NK «Turnašica» danas u 5. kolu prvenstvenog natjecanja u II. ŽNL VPŽ, na svom igralištu ugostili nogometaše NK “Mladost” iz Bakića, te su poraženi sa 2:4. U idućem 6. kolu turnašičani gostuju u Bušetini.
U utakmicama 4. kola III. ŽNL VPŽ u nedjelju su postignuti slijedeći rezultati: NK “Orešac”- NK “Mladost” Stari Gradac 2:2, NK “Kladare” - NK “Otrovanec 2:6, te NK “Aršanj” Sedlarica - NK “Podravec” Dinjevac 4:5. U idućem kolu narednog tjedna od naših predstavnika sastaju se: NK “Otrovanec - “Aršanj” Sedlarica, NK “Mladost” Stari Gradac - NK “Kladare”, dok je slobodna ekipa NK “Podravec” Dinjevac.

Športski ribolovni klub «Smuđ» Križnica i Zajednica športsko ribolovnih klubova općine Pitomača organizirali su u subotu “Štukijadu” u Križnici. “Štukijada” je ujedno bila i otvoreno prvenstvo u ulovu štuke na plovak, štuka se lovila na dva štapa uz dozvoljenu upotrebu kederice, a veliki broj ribiča koji su se odazvali na ovu manifestaciju, još je jednom bio potvrda dobrog ribolovnog ugleda koji kod istih ima Križnica kao destinacija i štuka kao ulov. Najuspješniji ribič bio je Davor Crlenjak član domaćeg SRK “Smuđ” ispred dva predstavnika sportsko ribolovnog kluba iz Križevaca.

Rekreacijsko društvo «Zeleno srce» Pitomača organiziralo je u nedjelju biciklistički izlet pod nazivom «V Picok na sok» na koju se odazvalo 27 biciklista rekreativaca. Vozilo se sporednim cestama, a lijepo i sunčano vrijeme učinilo je ovaj izlet nezaboravnim.
Pitomača.hr

- 15:45 - Isprintaj - #

27.09.2009., nedjelja

Galilejeva noć u Virovitici

U virovitičkoj osnovnoj školi Vladimir Nazor, u petak, 25. rujna 2009. godine održana je manifestacija povodom Međunarodne godine astronomije 2009. pod nazivom Galilejeve noći. Organizator ove manifestacije je Astronomsko astronautički klub škole i njihov mentor prof. Zlatko Kovačević. Na Galilejevu noć došlo je puno učenika i njihovih nastavnika, no cijeli događaj uveličali su i gosti, astronomi iz obližnjih mjesta i gradova. Sa sobom su donijeli i neke od astronomskih instrumenata koje su izložili na "2. virovitičkoj izložbi teleskopa". Uz virovitičke teleskope, mogli su se vidjeti i teleskopi iz Astronomskog društva Koprivnica, a koji su pokazali veliki teleskop SC 254 mm MEADE LX-200, zatim prekrasni teleskop, i najveći teleskop koji je Virovitica ikada imala prilike vidjeti, Celestron CG-11 280 mm na GOTO montaži Losmandy u vlasništvu Alana Jadanića - Lagonde, koji ga je donio za tu priliku ravno iz Zagreba, zatim su po drugi puta u Virovitici gostovali i članovi Astronomskog društva "Kumova Slama" iz Daruvara s njihovim tajnikom Antunom Boroš, iz Pitomače su došli Branislav Novosel i Željko Šelimber, a donijeli su teleskop Maksutov ETX-125 mm MEADE, mr.sc. Vlado Halusek iz Kloštra Podravskog donio je refraktorski teleskop Konus 150 mm, najveći refraktor na izložbi, te naravno brojni virovitički zaljubljenici u noćno nebo koji su izložili svoje teleskope, kao i teleskope Astronomsko astronautičkog kluba o.š. Vladimira Nazora.

adPitomača


Svi su imali priliku pogledati i izložene astrofotografije koje su tijekom godina napravili virovitički astronomi, kao i veličanstvenu i vrlo vjernu maketu rakete Saturn V koja je odnijela ljude ne Mjesec. Maketu je izradio Sandrino Požežanac, a koji je "odgovoran" i za iznenađenje večeri. Nakon uvodne riječi koju je održao Zlatko Kovačević, sami događaj uveličao je svojom posjetom i tajanstveni gost. Zlatko ga je tako dramatično najavio da nitko od nas nije imao pojma tko nam je to došao, a iznenađenje je bilo tim veće kada je bojažljivo, iza kulise, provirilo bradato lice, držeći u rukama stari teleskop, prvi teleskop koji je ikada bio okrenut prema zvijezdama. Svi su umuknuli gledajući ga, a prije nego je uspio prozboriti ijednu riječ, zaorio se gromoglasni pljesak sviju prisutnih kada su ga prepoznali. Naravno, bio je to Galileo Galilei glavom i bradom, a njegov je lik vrhunski odglumio, opet Sandrino Požežanac. I tako nam se Galileo bojažljivim glasićem predstavio, rekao nekoliko riječi o sebi, svome radu i životu, a nakon što je završio, dobio je još jedan oduševljeni pljesak.

adPitomača


Vrlo uvjerljivu repliku Galileovog teleskopa na kojoj su visjeli Galileovi spisi, također je izradio Sandrino i bio je to najfotografiraniji teleskop na cijelom događanju, svi su se željeli slikati pored tog teleskopa, baš kao i pored onog velikog i modernog kojega je donio Lagonda.

Zatim je uslijedilo zanimljivo predavanje "Četrdeset godina od najveće čovjekove avanture", o avanturi čovjekovog leta na Mjesec prije 40 godina, kojega je održao mr.sc. Vlado Halusek. Nakon predavanja, uslijedilo je kus-kus druženje, svi su se okupili oko poslastica koje su čekale lijepo aranžirane na pladnjevima i upustili u neformalno druženje i upoznavanje uz slastan zalogaj. Kako je vani bilo oblačno vrijeme, druženje se nastavilo i nakon isteka predviđenog vremena za to, mnogi su razgledali izložbu, komentirali astrofotografije i razgovarali s njihovim autorima.

adPitomača


Došlo je vrijeme rastanka pa su se gosti polako opraštali od domaćina, a zaključak je bio da bismo se trebali malo češće ovako sastajati i družiti. Ovo je bila prilika da se upoznamo i s nekima od "virtualnih" prijatelja s AstroForuma i USENET grupe hr.sci.astronomija jer se znamo često tamo družiti no nikada se nismo osobno susreli.

Ipak, ni tu nije bio kraj. Nebo nam se napokon malo smilovalo pa su se u oblacima pokazale rupe kroz koje su djeca brzo primijetila zvijezde i to je bilo dovoljno da se ispred škole odjednom nađu dva teleskopa i kroz njih baci pogled prema Jupiteru. Brzo je nastala gužva u redu za promatranje pa su mentori imali pune ruke posla oko objašnjavanja što se promatra, kako se rukuje teleskopima i slično. Naravno, to nije promaklo građanima koji su onuda prolazili pa su se i oni pridružili promatranjima postavljajući sva moguća i nemoguća pitanja, kako to uostalom i biva na takvim događajima.

adPitomača


I što reći za kraj? Bilo nam je prekrasno, puno je truda uloženo u ovaj susret, kako od organizatora, tako i od gostiju koji su nam došli u posjet uveličavši ga svojom prisutnošću i opremom koju su donijeli sa sobom. Ja bih istaknuo dva svijetla trenutka koji su me oduševili, jedan je prekrasan veliki Lagondin teleskop koji je moj san, a kojega vjerojatno neću nikada ostvariti zbog njegove astronomski visoke cijene, mada me to nije spriječilo da sam se zaljubio u njega na prvi pogled (u teleskop, ne u simpatičnog Lagondu), a drugi je Galileo Galilei koji se pojavio niotkuda. No, vjerujem da je svatko tko je bio prisutan našao svojega favorita. Ako ništa više, barem su tu bili teleskopi kojih se moglo vidjeti na svakome koraku, nisam ih brojao no bilo ih je preko trideset, zajedno s binokularima (dvogledima). Iznenađen sam da u Virovitici ima toliko ljudi koji imaju teleskop, a da se do sada nismo niti znali. Svaki dan se susrećemo, a nemamo pojma da nas zanimaju iste stvari, astronomija i teleskopi. Tko zna koliko nas još ima tu u okolici, a ne znamo jedni za druge i te naše male zajedničke ljubavi prema zvijezdama. No, svemir je veliki, možda ima nade za nas…

Kako nam je bilo, slobodno pogledajte fotografije u galeriji na Picasi.

Danijel Reponj
www.zvjezdarnica.com

- 13:35 - Isprintaj - #

25.09.2009., petak

Održana 4. sjednica Općinskog vijeća

U srijedu je na poziv predsjednika Općinskog vijeća naše općine Mirka Pavlekovića, održana 4. sjednica Općinskog vijeća, a iz dnevnog reda sjednice izdvajamo točke vezane uz Izmjene i dopune općinskog proračuna, te izmjene i dopune financijskih planova općinskih proračunskih korisnika, Dječjeg vrtića “Pitomača” i Knjižnice i čitaonice “Pitomača”.

Općinski je proračun smanjen za 412.000,00 kuna zbog neostvarenja dijela državnih potpora i slabijeg ostvarenja naknade za eksploataciju mineralnih sirovina, te je njegova nova visina 13,995 miliona kuna.
Na rashodovnoj strani općinskog proračuna smanjene su pozicije koje su se direktno vezale uz neostvarene prihode pomoći sa državne razine, a izvršena je i korekcija izvora financiranja za određeni dio općinskih projekata uslijed slabijeg ostvarenja rente i potrebe da se za iste osigura dovoljno financijskih sredstava za njihovu provedbu.

Povećana su i izdvajanja za oba proračunska korisnika, te sredstva transfera za izgradnju komunalne infrastrukture prema općinskom komunalnom poduzeću, dok su smanjene pozicije koje se odnose na projekt izgradnje nove srednje škole i rekonstrukciju zgrade PIOP-a uslijed produženja roka otplate navedenih investicija. Uz ove točke prihvaćeno je i niz izmjena odluka koje su direktno povezane uz prihvaćanje predloženih izmjena i dopuna (Izmjene Programa korištenja sredstava socijalne skrbi, Izmjene Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, Izmjene Programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture).

U ime osnivača za nove članove Upravnog vijeća dječjeg vrtića “Potočnica” imenovane su Željka Begović, Melita Takač i Nada Šegregur, a donesena je i odluka o pokretanju postupka II. Izmjena općinskog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području naše općine.
Pitomača.hr

- 13:30 - Isprintaj - #

23.09.2009., srijeda

Sigurno i vješto u prometu

Danas, 23. rujna 2009. godine s početkom u 10.00 sati je u Pitomači, na Trgu kralja Tomislava održano natjecanje djece u vožnji biciklima, rolama i drugim prijevoznim sredstvima na vlastiti pogon u sklopu provedbe akcije „Sigurno i vješto u prometu“.
Nakon već tradicionalnih ovakvih akcija početkom rujna u Virovitici, danas je po prvi puta, u organizaciji Općine Pitomača, Policijske uprave Virovitičko – podravske i Autokluba Virovitica, ova akcija održana i u Pitomači. Priredba je okupila veći broj mališana iz obližnjeg Dječjeg vrtića „Potočnica“ i prvašića iz Osnovne škole „Petra Preradovića“ u Pitomači koja se također nalazi u blizini mjesta održavanja natjecanja, ali i veći broj građana koji su doveli svoju djecu na natjecanje.

Dok su se prijavljena djeca natjecala u vožnji spretnosti, najviše biciklima i rolama, polaznici vrtića i škole su navijali za svoje prijatelje, a svi zajedno su od predstavnika Autokluba Virovitica, gospodina Ivice Vargovića i predstavnice Policijske uprave, policijske službenicu za prometnu preventivu Anite Relić mnogo saznali kako što sigurnije samostalno sudjelovati u prometu. Sve okupljene je pozdravio i natjecanje otvorio načelnik općine Pitomača gospodin Željko Grgačić.
Svi prijavljeni su dobili slikovnice „Sa Zebrom sigurno u školu“, edukativne knjižice „Prometna sveznalica“, žute kape i edukativne krugove, a posebna pozornost se obratila na pravilnu opremu vozača i bicikla, prvenstveno posjedovanje biciklističke kacige.
Nakon kraćeg zabavnog programa koji su izvele skupine „Ribice“ i „Pčelice“ Dječjeg vrtića „Potočnica“ iz Pitomače sa pjesmicama i recitacijama na temu prometa, petnaestak natjecatelja je brzo, spretno i sigurno odvozilo postavljenom stazom, iako je bilo i nekoliko padova, srećom bez ozljeda. No, vrlo brzo su se utješili slatkim paketima koje je osigurao sponzor „Nacionalni trgovački lanac – NTL“ iz Pitomače i puni dojmova i uzbuđenja krenuli svojim kućama bogatiji za ugodno druženje i nova znanja o ponašanju u prometu.
Za vrijeme provedbe ove akcije, pol. službenici su građane upoznali sa uređajima i opremom koju koriste u svom radu.
Mup.hr

- 17:15 - Isprintaj - #

22.09.2009., utorak

Pitomačani se pripremaju za Prvi Panonski biciklistički maraton

Prvi Panonski biciklistički maraton koji traje od 28. rujna do 4. listopada 2009. prolazi kroz 8 županija od Karlovca do Iloka te okuplja najizdržljivije bicikliste naše regije među kojima su i dvojica pitomačana, Zdravko Poljak i Goran Begović.
Zdravko i Goran svakodnevno treniraju vožnju biciklom vozeći rutu od 100 kilometara koju prođu za četiri sata. Za sada su oni jedini predstavnici Virovitičko-podravske županije koji će odvoziti cijeli Panonski maraton od Karlovca do Iloka.
Ulazak u Virovitičko-podravsku županiju je trećeg dana maratona 30. rujna u 11 sati kada se iz Kozarevca kreće prema Otrovancu gdje će maratonci ručati te krenuti prema Virovitici, Slatini i Orahovici.
U restoranu Zlatni klas Otrovanec maratonce će dočekati i župan naše županije s predstavnicima turističkih zajednica koji će im zaželjeti sretno putovanje našim krajem.
Pozivamo sve bicikliste rekreativce da se pridruže svojim biciklima u podršci naših predstavnika kroz našu županiju.

Pošto "Prvi Panonski biciklistički maraton" starta iz karlovačke županije od koje je Pitomača udaljena 170 kilometara ,naši biciklisti Zdravko i Goran ovim putem traže sponzorirani prijevoz za bicikle i opremu do Karlovca.

Unaprijed Vam zahvaljujemo!
KONTAKT: povratak-pitomace@net.hr

- 20:00 - Isprintaj - #

21.09.2009., ponedjeljak

Osniva se Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

U Mađarskoj, u sklopu zajedničke sjednice Vlada Republike Hrvatske i Republike Mađarske, ministar kulture Božo Biškupić i mađarski ministar okoliša i voda Imre Szabó potpisali su zajedničku izjavu o uspostavi hrvatsko-mađarskog prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

Križnica:naselje preko rijeke Drave


Ministarstvo kulture provodi brojne aktivnosti u cilju očuvanja prirodnih vrijednosti Mure, Drave i Dunava, a zajedničkom izjavom osiguravamo okvir za zaštitu cjelovitog ekosustava na teritoriju dviju država.
Potpisivanjem zajedničke izjave, Hrvatska je još jednom iskazala svoju predanost očuvanju prirodnih vrijednosti, te nastavlja dobru suradnju s Mađarskom u zaštiti prirode duž pograničnog područja. Na taj način značajno se doprinosi naporima zaštite prirode i u europskim razmjerima, jer mreža rijeka Mure, Drave i Dunava čini jednu od najznačajnijih europskih osi bitnih za očuvanje prirodnih vrijednosti.



Križnica-Uzduž i popreko 1/2


Pitanje zaštite rijeke Drave vrlo je značajna inicijativa u europskim okvirima, jer je to još jedini preostali dio prirodnog toka rijeke Drave. U drugim zemljama ulažu se veliki napori na povratku prirodnog izgleda korita rijeke te obnovi biološke raznolikosti, dok je u Hrvatskoj to područje još uvijek očuvano. Hrvatska se zbog osobitih prirodnih vrijednosti područja rijeke Drave opredijelila za provođenje aktivne zaštite na tom području uspostavom Regionalnog parka Mura-Drava, koji bi obuhvatio područje tog ekosustava na hrvatskom teritoriju. Pored toga područje je uvršteno i u Nacionalnu ekološku mrežu, kao potencijalno područje mreže ekološki značajnih područja Europske unije - NATURA 2000. Nadovezujući na to i prekograničnu suradnju s Mađarskom na uspostavi Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav obuhvatilo bi se cjelovito područje ekosustava rijeka među dvjema državama, što je od iznimnog značaja za zaštitu prirode.



Križnica-Uzduž i popreko 2/2


Vezano za uspostavu hrvatsko-mađarskog prekograničnog rezervata biosfere, određena je bilateralna radna grupa za pripremu nominacije, te su obje strane pripremile nacrt nominacije za rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Hrvatska prethodno treba provesti postupak proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava, za koji će tijekom listopada započeti postupak javnog uvida u trajanju od mjesec dana. Potom tek slijedi predaja nominacije za rezervat biosfere, te se očekuje da će biti proglašen u 2010. godini.

Prethodnim proglašavanjem Regionalnog parka Mura-Drava, osigurava se učinkovito upravljanje središnjom zonom budućeg rezervata biosfere, stoga se postupku proglašenja regionalnog parka posvećuje osobita pozornost.

Rezervat biosfere je reprezentativno ekološko područje s tri osnovne zadaće: očuvanje prirodnih vrijednosti, poticanje održivog razvoja te poticanje znanstvenog rada vezanog uz unapređenje kvalitete života i održivo korištenje prirodnih dobara. Proglašenjem rezervata biosfere osigurat će se dodatni poticaj građanima i nadležnim vlastima za razvojem usklađenim s prirodom i okolišem, jer samo potrajnom upotrebom prirodnih dobara osiguravamo kvalitetan život ljudi, ali i nasljeđe za buduće generacije.
Ministarstvo kulture

POVEZANO:20 godina nakon pada „željezne zavjese“ Hrvatska i Mađarska će uspostaviti najveće riječno zaštićeno područje u Europi!
Kampanja "Spasimo Dravu!"
Spasite Hrvatsku Amazonu!
Rijeka Drava u serijalu BBC-a

- 17:23 - Isprintaj - #

Karate klub Pitomača osvojio 11 medalja

Dana 19. 09. 2009. u Kotoribi održano je 2. kolo Lige Sjeverozapadne Hrvatske u katama i borbama. Nastupilo je ukupno 137 natjecatelja iz 16 klubova. Karate klub Pitomača nastupio je sa 12 natjecatelja s kojima je osvojio 11 medalja. Nastupili su redom Bogović Marko, Ban Dora, Tudić Veronika, Šolinić Tena, Greguraš Nina, Rep Marta, Uremović Alan, Vončina Karlo, Mitrović Mario, Rep Marijana, Prtenjača Dominik i Maresić Matija. Ostvareni plasmani po kategorijama su slijedeći:

kkp


KATE
Mlađi učenici B liga
Bogović Marko - bez plasmana

Mlađe učenice B liga
Šolinić Tena - 2. mjesto
Ban Dora - 3. mjesto
Greguraš Nina - 3. mjesto
Tudić Veronika - 5. mjesto

Učenici B liga
Uremović Alan - 1. mjesto
Vončina Karlo - 3. mjesto
Mitrović Mario - 5. mjesto

Učenice B liga
Rep Marijana - 1. mjesto

Učenici A liga
Prtenjača Dominik - 3. mjesto

BORBE
Učenici B liga -30kg
Bogović Marko - 3. mjesto

Učenice B liga -30kg
Tudić Veronika - 2. mjesto

Učenice B liga -35kg
Rep Marta - 2. mjesto

Učenice B liga +35kg
Greguraš Nina - 3. mjesto

Mlađi kadeti +45kg
Maresić Matija - bez plasmana

Nastavio se niz dobrih nastupa od kraja prošle sezone gdje naši novopečeni natjecatelji u kombinaciji sa starijima redovito osvajaju medalje. Uz ovakvu atmosferu u klubu veselimo se radu sa novim članovima u nadi da će iz njih stasati nova generacija natjecatelja tokom ove sezone.

Igor Petrović
Karate klub Pitomača

- 16:21 - Isprintaj - #

Sportski rezultati proteklog tjedna

Rukometašice ŽRK “Pitomača” domaćom pobjedom u nedjeljnoj utakmici nad rukometašicama ŽRK “Zelina” iz Svetog Ivana Zeline, započele su svoj ovogodišnji nastup u II. HRL sjever. U utakmici koja je bila svojevrsan derbi 1. kola s obzirom na prošlogodišnji plasman ovih ekipa na prvenstvenoj tablici, pred dobro ispunjenom pitomačkom sportskom dvoranom, domaće su rukometašice u teškoj i izjednačenoj utakmici sa 26:24 pobijedile svoje gošće, te još jednom pokazale da će se i ove sezone iz Pitomače teško odnositi drugoligaški bodovi. Za ŽRK “Pitomača” nastupile su: Kovačić, Šimić 3 (2), M.Habijanić, H.E.Habijanić 1, Hegediš 8, Begović 7 (5), Filipović, Damjankov, Petković, Janeš 1, Veličan, Đud 5, Tomljanović 1 i Bosanac. U idućem kolu narednog vikenda rukometašice gostuju u Slavonskom Brodu.
U subotu su mlade pitomačke rukometašice rođene 1996. godine i mlađe, u Špišić Bukovici odigrale pripremnu utakmicu protiv vršnjakinja ŽRK “Mladost”, te su savladale svoje domaćine sa 25:15. Za mlade pitomačanke nastupile su: Kodžaga, Dugalija 3, Ferić, Kovač 6, Štefanec 7, Rengel 5 (3), Šandrovčan, Grlica i Petković 3.

Oba općinska četvrtoligaša u nedjelju su odigrali svoje utakmice 6. kola IV. HNL sjever, podskupina B. Nogometaši NK “Pitomača” dočekali su nogometaše NK “Garić” iz Garešnice, te sa 2:1 upisali prvu ovosezonsku pobjedu koja će ih pomaknuti sa dna četvrtoligaške tablice, dok je NK “Croatia” kao domaćin sa nogometašima NK “Zdenka” iz Velikih Zdenaca odigrala neodlučenih 1:1. U idućem, 7. kolu pitomačani gostuju u Kloštru Podravskom, a grabrovčani u Slatini.

Pitomački su pioniri u 4. kolu IV. HNL sjever za pionire, skupina B, kao gosti jučer su nastupili u Orahovici kod vršnjaka NK “Papuk”. Domaćini su upisali pobjede u sve tri kategorije pionira: U-10 sa 2:1, U-12 sa 3:0, te U-14 sa 4:2. U idućem kolu pioniri su domaćini mladim nogometašima NK “Garić” iz Garešnice.
Pioniri U-10 NK “Croatia” iz Grabrovnice u utakmici ŽNL pionira savladali su svoje goste iz NK “Sokol” iz Milanovca sa 15:0.
Juniori NK “Pitomača” u subotu su u utakmici 3. kola 1. ŽNL juniora na gostovanju u Turanovcu pobijedili svoje domaćine sa 9:1, dok su grabrovčani, također u gostima kod vršnjaka NK “Gradina” pobijedili sa 2:1. U predigri su i pioniri U-14 NK “Croatia” sa 6:0 pobijedili svoje vršnjake u 3. kolu 1. ŽNL za pionire. U 4. kolu pitomačani ugošćuju juniore NK “Dinamo” iz Kapela Dvora, a grabrovčani juniore I pionire NK “Napredak” iz Rušana.
Pitomački veterani u četvrtak su odigrali prijateljsku utakmicu sa veteranima NK “Zdenka” Veliki Zdenci u kojoj su svoje domaćine savladali sa 3:2, dok su u nedjeljno prijepodne u Kozicama odigrali svoju prvenstvenu utakmicu 4. kola Županijske lige veterana u kojoj su domaće veterane pobijedili sa visokih 9:1, ostvarivši četvrtu prvenstvenu pobjedu u isto toliko nastupa. U 5. kolu pitomački veterani ugošćuju veterane NK “Podgorje”.
Nogometaši NK «Turnašica» u 4. kolu prvenstvenog natjecanja u II. ŽNL u nedjelju su gostovali kod nogometaša NK “Slavonija” u Sladojevcima, te su poraženi sa 9:1. U idućem kolu turnašičani ugošćuju nogometaše NK “Mladost” iz Bakića.
U 3. kolu III. ŽNL u nedjelju su postignuti slijedeći susreti: NK “Podravec” Dinjevac - NK “Kladare” 1:1, NK “Otrovanec - NK “Orešac”1:2, NK “Mladost” Stari Gradac - NK “Sveti Đurađ” 0:1, dok je slobodna bila ekipa NK “Aršanj” iz Sedlarice. Iduće nedjelje, u utakmicama 4. kola sastaju se NK “Orešac”- NK “Mladost” Stari Gradac, NK “Kladare” - NK “Otrovanec, te NK “Aršanj” Sedlarica - NK “Podravec” Dinjevac.

Karatisti pitomačkog Karate kluba “Podravski sokol” nastupili su u subotu na 2. kolu lige sjeverozapadne Hrvatske u Kotoribi. Svih sedmero natjecatelja uspjelo se okititi medaljama u borbama, A liga: učenici - 35 kg, David Blatarić - 3. mjesto, učenici +35 kg, Veron Hrvojić i Neven Kirin – 3. mjesto, učenice -35 kg, Erika Čižmar – 1. mjesto, Nikolina Šubić – 2. mjesto, mlađe kadetkinje -45 kg, Saška Blatarić – 3. mjesto, mlađi kadeti -45 kg, Josip Šubić – 3. mjesto. Treće mjesto osvojile su ekipno učenice u sastavu: Erika Čižmar, Nikolina Šubić i Saška Blatarić, a isti plasman ostvarili su i učenici u sastavu: Veron Hrvojić, Neven Kirin i David Blatarić.

Na istome natjecanju nastupili su i mladi karataši Karate klub “Pitomača” sa svojih 12 natjecatelja, koji su osvojili 11 medalja. Ostvareni plasmani po kategorijama su slijedeći: - u katama, A liga: učenici: Prtenjača Dominik – 3. mjesto, B liga: mlađe učenice: Šolinić Tena - 2. mjesto, Ban Dora i Greguraš Nina - 3. mjesto, učenici: Uremović Alen - 1. mjesto, Vončina Karlo – 3. mjesto, učenice: Rep Marijana – 1. mjesto, - u borbama, B liga: učenici –30 kg Bogović Marko – 3. mjesto, učenice: –30 kg Tudić Veronika – 2. mjesto, učenice –35 kg Rep Marta – 2. mjesto, učenice +35 kg Greguraš Nina – 3. mjesto. Nastupili su, ali se medaljama nisu okitili i Maresić Matija i Mitrović Mario.
Pitomača.hr

- 16:01 - Isprintaj - #

U Otrovancu održana manifestacija - U posjeti starim vremenima

foto:Antonio Jurkin
Manifestacija „U posjeti starim vremenima” održana je na etno imanju Zlatni klas u Otrovancu gdje je bilo prikazano kako su živjeli i radili naši pradjedovi i prabake.

Iako slave starinske obrte i običaje, Podravci ovom manifestacijom to ipak rade na vrlo moderan način. Naime, manifestacija U posjet starim vremenima, kojom tamošnji stanovnici kontinuirano njeguju svoje podravske tradicije, više je nalik na interaktivni muzej pod vedrim nebom.

Pred posjetiteljima su se odvijale starinske priče u kojima su i oni sami mogli aktivno sudjelovati. Svakome je bilo dozvoljeno da isproba kako se nekoć mijesilo tijesto za kruh, kako su se potpaljivale krušne peći ili se u mužaru drobile bundevine koštice.

Uz prikaz starih društvenih događaja koje je izvodio KUD "Otrovanec" prikazana je i demonstracija starih obrta kao izrada struganki (drvene zdjele), drvenih bačvi, tokarenje drveta, izrada keramičkih posuda, kovanje i tkanje.

Organizatori manifestacije su Turistička zajednica općine Pitomača u suradnji s Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije i Turističkom zajednicom Bjelovarsko-bilogorske županije uz potporu Hrvatske turističke zajednice.
Virovitica.info

- 15:12 - Isprintaj - #

19.09.2009., subota

Foto:berba vinograda na Aršanju


Ovaj vikend je udarni za berbu grožđa i ostale vinogradarske poslove.Pitomačko vinogorje danas je bilo krcato beračima i neki su iskoristili ovaj dan za fotografiranje goričnih poslova. U tijeku je nagradni foto natječaj pitomačke tvrtke Hrastico na temu vinogradarstva i vinarstva koji traje do 15.10.2009. godine pa treba iskoristiti priliku ovih lijepih sunčanih dana.
VIŠE: Hrastico - foto natječaj

- 20:35 - Isprintaj - #

Sretan 90. rođendan baki Mari!


Baka Mara Giba nije ni pomišljala da će za svoj 90. rođendan imati slavlje, čestitare pa i „mužiku“. Nakon načelnikove posjete poslijepodne, nije više nikoga očekivala. No, susjedi, rodbina i poznanici iznenadili su je i razveselili došavši joj na vrata s pjesmom i tortom.
Od sreće il´ možda tuge, bilo je i suza. No, baka Mara je, bez obzira na godine, svojim oštroumnim primjedbama uspjela sve i nasmijati.

Ksenija i Siniša Vukšan

- 16:12 - Isprintaj - #

18.09.2009., petak

Predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor uručena Povelja počasne građanke Virovitičko-podravske županije

Iznimno svečano bilo je u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije gdje je predsjednici Vlade Republike Hrvatske, Jadranki Kosor, na prigodnoj svečanosti, uručena Povelja o proglašenju počasne građanke Virovitičko-podravske županije.

jFk


Uz predsjednicu Vlade RH, svečanosti, u prepunoj Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, nazočili su: ministar financija u Vladi RH Ivan Šuker, ministar zdravstva i socijalne skrbi u Vladi RH Darko Milinović, ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi RH Božidar Kalmeta, ministar kulture u Vladi RH Božo Biškupić, ministar obtelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u Vladi RH Tomislav Ivić, saborski zastupnik Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Tomislava Tolušić, njegovi zamjenici Zdravko Dijaković i Zvonimir Koić, predsjednik Skupštine Virovitičko-podravske županije Josip Novogradec, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predstojnik Ureda državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji Branko Giba, gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš, mnogobrojni načelnici općina s područja ove županije, vijećnici Skupštine Virovitičko-podravske županije, ravnatelji državnih i javnih ustanova,….

jFk


Najveće priznanje Virovitičko-podravske županije, Povelja o proglašenju počasne građanke Virovitičko-podravske županije, prvi je puta dodijeljena upravo predsjednici Vlade Republike Hrvatske Jadranki Kosor i to na sjednici Skupštine Virovitičko-podravske županije 24. kolovoza ove godine.
U obrazloženju Povelje o proglašenju počasne građanke Virovitičko-podravske županije, između ostalog stoji: „Gospođa Jadranka Kosor osvjedočeni je prijatelj Virovitičko-podravske županije pružavši pomoć njenom ukupnom razvoju, poglavito u razdoblju kada je obnašala dužnost potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Neprocjenjiva je njezina uloga u skrbi o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji kako one materijalne pri rješavanje stambene problematike kroz izgradnju stanova, tako i one, kojom se osigurava egzistencija braniteljske populacije kroz osnivanje braniteljskih zadruga čemu je dala nezamjenjiv obol posebno i na području Virovitičko-podravske županije. Posebnu ulogu odigrala je i u osnivanju Centra PTSP-a koji ima nezamjenjivu ulogu kroz rad posebnog tima koji pruža pomoć ovom posebno ugroženom dijelu braniteljske populacije ali i u osnivanju Obiteljskog centra kao i dnevnog boravaka za građane Virovitice tzv. treće životne dobi, njihovom opremanju u izuzetno funkcionalne prostore i dobro posjećena mjesta u kojima naši sugrađani mogu ostvarivati svoje društvene potrebe. Prepoznavajući potrebe ove Županije gospođa Kosor posebno se zalagala za realizaciju projekata od vitalnog značenja za Virovitičko-podravsku županiju od kojih se svojim značenjem ističe izgradnja kapitalnih objekata u sferi infrastrukture, ne samo na sjednicama Vlade koje je bila član kao potpredsjednica i ministrica, već i kroz djelovanje ostalih institucija u čijoj je nadležnosti ova problematika“.
tekst i foto:Vpž

- 17:44 - Isprintaj - #

"D-H plastenici" dobili nagradu na Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu

dh


Na Zagrebačkom velesajmu, 17. rujna 2009. godine svečano su dodijeljena priznanja za cjelovitost marketinškog nastupa na 85. Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu, kao i nagrade "Vrijedne ruke" izlagačima na 51. MOS-u, koje dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.
Nagrade "Vrijedne ruke", izlagačima na 51. Međunarodnom obrtničkom sajmu, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH pripale su obrtnicima u nekoliko kategorija a za najbolji izvozni proizvod, I. Nagrada dodijeljena je
"D-H PLASTENICI“, iz Pitomače, vlasnika Dražena Hrvojića, za proizvod hobi plastenik. Nagrada se dodjeljuje za proizvodnju hobi plastenika koji je namijenjen izvozu, a posjeduje ateste za cijevi i folije.
VIŠE:Hrvatska obrtnička komora

- 17:06 - Isprintaj - #

Upisi nove generacije u obrazovanju odraslih

Ravnatelj Srednje škole Pitomača, 17. rujna 2009. godine raspisao je natječaj za prijavu polaznika programa obrazovanja odraslih u školskoj godini 2009./2010.

Prijave kandidata zaprimat će se zaključno do 01. listopada 2009. , a podrobnije informacije o prijavama zainteresirani kandidati mogu dobiti kod gđice. Ane Pintar na br. mob. 099/227-2902 ili kod ravnatelja na broj 099/227-3113.

Isto tako detalje o programima koje ove godine upisujemo te uvijete upisa možete vidjeti u cijelovitom tekstu natječaja koji se nalazi u privitku ovoj vijesti ili pak na oglasnoj ploči ove iste web stranice.
PRIVITAK:natječaj
---------------------------------------------------
Temeljem članaka 11. Pravilnika o srednjoškolskom obrazovanju odraslih, ravnatelj Srednje škole Pitomača donosi odluku o raspisivanju
NATJEČAJA
Za upis u programe srednjoškolskog obrazovanja odraslih u školskoj godini 2009. / 2010.

1. PREKVALIFIKACIJA-DOKVALIFIKACIJA U ZANIMANJE:
- Komercijalist – IV. stupanj
- Prodavač – III. stupanj
- Kuhar – III. stupanj
- Poljoprivredni gospodarstvenik – III. stupanj

Uvjeti upisa: - završena srednja škola
Zamolbi priložiti u originalu ili ovjerenoj preslici:
1. Svjedodžbu o završnom ispitu
2. Svjedodžbe I., II., III. ili IV. razreda
3. Domovnicu
4. Rodni list


2. ZA STJECANJE ZANIMANJA SREDNJE STRUČNE SPREME I ZAVRŠETAK ZAPOČETOG ŠKOLOVANJA
- Prodavač – III. stupanj
- Kuhar – III. stupanj
- Poljoprivredni gospodarstvenik – III. stupanj

Uvjeti upisa: završena osnovna škola, jedan ili dva razreda srednje škole
Zamolbi priložiti u originalu ili ovjerenoj preslici:
1. Svjedodžbu VIII. Razreda osnovne škole
2. Svjedodžbe I. ili II. razreda srednje škole
3. Domovnicu
4. Rodni list

Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za gore navedene programe izvodit će se konzultativno-instruktivnim oblicima nastave u večernjim satima uz polaganje ispita. Za kandidate u programu prekvalifikacije-dokvalifikacije rješenjem će se utvrditi razlika ispita koje moraju položiti s obzirom na njihovo prethodno obrazovanje.

Da bi se nastava organizirala u svakoj obrazovnoj skupini potrebno je biti prijavljeno najmanje 10 kandidata.

Prijam dokumenta vršit će se u dogovoru s voditeljem obrazovanja odraslih, kod kojeg možete dobiti i sve ostale potrebne informacije na broj mobitela 099/227-2902 ili kod ravnatelja na broj 099/227-3113

Ravnatelj:
Rikard Bakan, dipl. oec

Srednja škola Pitomača

- 17:00 - Isprintaj - #

Pitomački izlagači na 85. Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu

Jesenski velesajam
Na ovogodišnjem 85. Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu (15.-19.09.2009.), u sklopu štanda Obrtničke komore Virovitičko- podravske županije svojim se proizvodnim asortimanom predstavlja i nekoliko pitomačkih proizvođača, koji su ujedno i najredovitiji izlagatelji na sličnim manifestacijama koje se održavaju na području Hrvatske.
Pitomačke privrednike ove godine predstavljaju obrti “DH - plastenicii” Starogradački Marof, sa proizvodnjom plastenika, “Tehnohit-hr” Pitomača, sa proizvodnim programom namještaja “Hrastico”, te Proizvodni veleprodajni i maloprodajni obrt “Merkur” Pitomača, sa proizvodnjom opreme za novorođenčad.
Pitomača.hr

- 16:58 - Isprintaj - #

Sazvana 4. sjednica Općinskog vijeća Općine Pitomača

Za srijedu je na poziv predsjednika Općinskog vijeća naše općine Mirka Pavlekovića, sazvana 4. sjednica Općinskog vijeća, a iz dnevnog reda sjednice izdvajamo točke vezane uz
Izmjene i dopune općinskog proračuna,
te financijskih planova općinskih proračunskih korisnika, Dječjeg vrtića “Pitomača” i Knjižnice i čitaonice “Pitomača”.

Uz ove točke za dnevni red predloženo je i niz točaka koje se vežu uz eventualno prihvaćanje predloženih izmjena i dopuna (Izmjene Programa korištenja sredstava socijalne skrbi, Izmjene Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, Izmjene Programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture), kao i točke vezane uz imenovanje novih članova Upravnog vijeća dječjeg vrtića, te pokretanje postupka II. Izmjena općinskog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području naše općine.
Pitomača.hr

- 16:54 - Isprintaj - #

Manifestacija 27. Izložba vina “Pitomača 2009.” sufinancirana sa 20.000,00 kuna

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Republike Hrvatske, kao potporu za održavanje različitih manifestacija, koje se održavaju na području Virovitičko-podravske županije, ove je godine na žiro-račun županijskog proračuna uplatilo gotovo 263.000,00 kuna.

Na temelju odluke o raspoređivanju i korištenju sredstava namijenjenih financijskoj potpori organizatorima gospodarskih manifestacija i manifestacija kulturne baštine, sajmova i znanstvenih skupova, navedeno je Ministarstvo doznačeni iznos sredstva namijenilo za ukupno sedam županijskih manifestacija, među kojima je i manifestacija Udruge vinogradara, podrumara i voćara „Aršanj“ Pitomača, pod nazivom 27. Izložba vina “Pitomača 2009.”, koja je sufinancirana sa 20.000,00 kuna.
Pitomača.hr

- 15:51 - Isprintaj - #

16.09.2009., srijeda

Virovitica Tv - HSPD izgubio spor protiv države


video by: Virovitica.info

- 17:21 - Isprintaj - #

Pitomačani se predstavili na Zagrebačkom Velesajmu

zv


Na ovogodišnjem JESENSKOM ZAGREBAČKOM VELESAJMU u sklopu štanda OBRTNIČKE KOMORE Virovitičko- podravske županije izlaže i nekoliko proizvođača iz Pitomače. DH -Plastenici, HRASTICO namještaj i MERKUR dječja oprema.
Iako je sajam manjeg obima od prošlogodišnjeg , očekuje se velika posjećenost , pa našim firmama želimo puno poslovnog uspjeha.
zv zv
fotografije i tekst: Mladen Balić

- 16:09 - Isprintaj - #

Ukrali zlato vrijedno 386 tisuća kuna

Sam način pljačke ukazuje na činjenicu da su lopovi pomno isplanirali svoj pothvat te da je riječ o profesionalcima

pljačka


Teška krađa dogodila se u razdoblju od pretprošle subote od 18 sati do prošlog ponedjeljka do sedam sati u starom poslovnom centru u Pitomači na Trgu kralja Tomislava. Drski su lopovi opljačkali zlatarnicu Filigran, čija je vlasnica Sanja Augustić te su pritom ukrali 2,1 kilogram raznog zlatnog nakita i 200 grama lom zlata, čija je vrijednost procijenjena na 386 tisuća kuna. Sam način pljačke ukazuje na činjenicu da su lopovi pomno isplanirali svoj pothvat te da je riječ o profesionalcima.
Naime, lopovi su uz pomoć ljestvi i podesnog alata otvorili pomoćna vrata salona namještaja tvrtke Tehnohit - hr, koji se također nalazi u starom poslovnom centru. Potom su otvorili ulazna vrata salona namještaja i ušli u hodnik starog poslovnog centra te odrezali i izvukli telefonske žice iz priključnog ormarića kako bi onesposobili alarmni sustav, što im je omogućilo nesmetano otvaranje ulaznih vrata zlatarnice podesnim alatom. Metalni sef zlatarnice u kojem se nalazio zlatni nakit i lom zlato lopovi su otvorili uz pomoć plinskog brenera. Kako su lopovi u stari poslovni centar provalili iz smjera koji je u noći u mraku, susjedi nisu opazili ništa neobično te su očito bili uigrani i „tihi" jer se nije čula nikakva buka.
Zanimljivo je da je u noći s nedjelje na ponedjeljak u kvaru bila i električna mreža na pitomačkom području pa nije bilo struje i za pretpostaviti je da su drski lopovi opljačkali zlatarnicu u tom vremenu. Poslovni prostori u starom poslovnom centru nemaju sigurnosne kamere, što će policiji otežati istragu jer su se lopovi zasigurno „muvali" oko zlatarnice kako bi pomno isplanirali pljačku.
Podravski list

- 16:00 - Isprintaj - #

U krivolovu i sin ribočuvara

Znamo tko su sve krivolovci na našem području i mislim da smo im sada utjerali strah u kosti – kaže Zdravko Mikec
Članovi Zajednice sportsko-ribolovnih klubova Općine Pitomača pretprošlog su petka uspješno proveli akciju potrage za krivolovcima. Na rijeci Dravi u Križnici kod pritoka Graba ulovili su s dva krivolovca koji su bili u neregistriranom drvenom čamcu te su u vodu postavili tri ribarske mreže.
- Već duže vrijeme vrebamo krivolovce na našem području i, uz ovu dvojicu, nedavno smo ulovili još jednog. Dvojica krivolovaca koje smo uhvatili u petak u tri mreže ulovili su 11,67 kilograma ribe. Ulovili su i sedam smuđeva od kojih šest premašuju dozvoljenu težinu za ulov te soma - rekao je Zdravko Mikec, predsjednik Zajednice sportsko-ribolovnih klubova Općine Pitomača te dodao kako su nakon napravljenog svog zapisnika o krivolovu pozvali graničnu policiju.
Krivolovci su zamalo povrijedili i granični prostor jer su bili udaljeni svega stotinjak metara od granice s Mađarskom.
- Nijedan od ulovljenih krivolovaca nema dozvolu čak ni za sportski ribolov, a zanimljivo je da je jedan od njih sin ribočuvara. Znamo tko su sve krivolovci na našem području i mislim da smo im sada utjerali strah u kosti pogotovo zbog činjenice da se za takva nedjela, uz veliku novčanu, može dobiti i kazna zatvora od tri do 12 mjeseci. I dalje ćemo činiti sve što je u našoj moći da ih spriječimo u krivolovu. Redovito poribljavamo vode na našem području i u ovoj smo godini za to izdvojili 32 tisuće kuna pa nećemo olako dopustiti da krivolovci pune svoje mreže - rekao je Zdravko Mikec.
Iako nam Zdravko Mikec nije htio otkriti imena i prezimena krivolovaca, doznali smo da su „mrežari" bili Ivan Čikvar i Mario Odalj iz Velike Črešnjevice. Ribarske mreže i ulovljenu ribu krivolovcima su oduzeli policijski službenici Policijske uprave Virovitičko - podravske.
- Protiv počinitelja I.Č. (23) i M.O. (29) slijedi podnošenje kaznene prijave zbog protuzakonitog ribolova - rekao je Josip Štajduhar, glasnogovornik Policijske uprave Virovitičko - podravske.
Podravski list

- 15:49 - Isprintaj - #

15.09.2009., utorak

Sanacija krovišta Obrtničkog doma u Pitomači

foto:HOK


Udruženje obrtnika Pitomača započelo je s radovima na sanaciji krovišta Obrtničkog doma.

Zamijenit će se dotrajala drvena građa i crijep te postaviti nova limarija, a sve navedene radove obavit će pitomački obrtnici Franjo Živko i Vjekoslav Mikec.

Navedena investicija vrijedna je više od 70.000,00 kn i osim sredstava Udruženja, financirana je uz pomoć Hrvatske obrtničke komore i Općine Pitomača.
HOK

- 16:09 - Isprintaj - #

14.09.2009., ponedjeljak

HSPD izgubio spor protiv države, zadrugari sami krivi što ih se kralo !?

Dossier: Štedno kreditna zadruga
Hrvatska stranka pravne države nepravomoćno je izgubila spor protiv Republike Hrvatske u slučaju kojim ta stanka, u ime 1254 štediša dviju virovitičkih štedno-kreditnih zadruga, od države potražuje 75 milijuna kuna. Sutkinja Općinskog suda u Virovitici Mirjana Jelavić odluke će, pismenim putem, obrazložiti u zakonskom roku. Ona, kao Živko Slijepčević, koji u ime Županijskog državnog odvjetnika brani državu smatra da su za nastalu štetu odgovorni isključivo štediše, odnosno članovi nadzornih odbora i drugih tijela dviju zadruga.
Pedesetak zadrugara okupljenih u Masarykovoj ulici nije krilo nezadovoljstvo. Sa stupa Općinskog suda obratio im se predsjednik stranke mr Siniša Prpić razočarano uzviknuvši kako se «ova zemlja više ne može zvati domom».

- Tužba je odbijena na temelju obrazloženja Državnog odvjetništva da je za sve kriv Nadzorni odbor bivše Štedno kreditne zadruge. Međutim, to nije istina jer su članovi Nadzornog odbora u sudskom postupku koji se vodio protiv štedno-kreditni zadruga na Županijskom sudu u Bjelovaru prije dvije godine, oslobođeni optužbi. Ovo je sramotna odluka zbog čega ćemo se žaliti višim sudovima sve do Međunarodnog suda u Strasbourgu. Suci i sutkinje ovoga suda i njihove obitelji su namirile svoju štetu, svi to znamo. Ministarstvo financija je ovaj lopovluk promatrao i locirao, ali nije identificirao - rekao je Prpić dodavši kako sutkinja Jelavić nije dozvolila angažman sudskog vještaka koji bi mogao dokazati krivnju Ministarstva financija kojeg štediše smatraju odgovornim za nezakonito poslovanje štedno-kreditnih zadruga.

- Ministarstvo je prvoj zadruzi, Zanatsko štedno kreditnoj zadruzi uzelo odobrenje za rad u siječnju 2001. godine, te naložilo postupak likvidacije koji je trebala provesti u roku od osam dana, ali se to nije dogodilo pune dvije godine. Ministarstvo je moralo provjerilo jesu li proveli likvidaciju i na taj način spasili novac štediša a zadruge od propasti - kazao je Prpić.

Mr Prpić je naglasio kako će virovitički zadrugari i članovi stranke i dalje upozoravati na kršenje ljudskih i radničkih prava te na korupciju i neodgovornost pravosuđa. «Podržavamo radnike Salonita, Slavonijehrasta, Dalmatinke nove i vojsku obespravljenih u Hrvatskoj . Pitanje trenutka je kad ćemo svi zajedno u borbu za pravnu državu», rekao je Prpić

Okupljeni su se nakon pola sata mirno razišli.
Virovitica net

- 21:10 - Isprintaj - #

Sportski rezultati proteklog tjedna

RUKOMET - Rukometašice ŽRK “Pitomača” nastavile su i prošloga tjedna sa odigravanjem pripremnih utakmica za nastup u prvenstvu II.HRL sjever. U ponedjeljak su gostovale u Ivanskoj, gdje su pobijedile domaće trećeligašice ŽRK “Ivančice” sa 28:19 (15:13), a u subotu su sudjelovale na turniru u Bedekovčini, koji je održan u organizaciji ŽRK “Zlatar Bistrica”. Poziv na ovaj turnir uslijedio je kao posljedica prijateljstva pitomačkih rukometašica i rukomtašica iz Zlatar Bistrice sklopljenog na ovogodišnjim Sportskim igrama mladih u Splitu. Pitomačanke su na turniru zbog privatnih obveza nastupile u prepolovljenom sastavu, sa svega 11 mlađih igračica, te su u prvoj utakmici poražene sa 25:26 od rukometašica ŽRK “Zagorec” iz Krapine, dok su u drugoj bile uspješnije od domaćih rukometašica sa 32:30, čime su osvojile treće mjesto. Za najbolju igračicu turnira proglašena je Tanja Đud.
Pitomačkim rukometašicama prvenstveno natjecanje u II. HRL sjever započinje narednog vikenda, a u derbi susretu prvog kola, naredne nedjelje, u Pitomači gostuju rukometašice ŽRK “Zelina”.

NOGOMET - Oba općinska četvrtoligaša u subotu su gostovala u utakmicama 5. kola IV. HNL sjever, podskupina B i oba su doživjela poraze. Pitomačani su igrali protiv nogometaša NK “Slatina” i su poraženi su sa visokih 0:5, dok su nogometaši NK “Croatia” na gostovanju kod NK “Papuk” u Orahovici, poraženi sa 1:2. Idućeg vikenda NK “Pitomača” je domaćin NK “Garić” iz Garešnice, a NK “Croatia” nogometašima NK “Zdenka” iz Velikih Zdenaca.

Pitomački su pioniri u 3. kolu IV. HNL sjever za pionire, skupina B, kao domaćini u subotu ugostili pionire NK “Mladost” iz Molvi. Pitomačani su slavili u sve tri kategorije, pioniri U-10 sa 9:0, U-12 sa 7:2, a U-14 sa 2:0. Iduće kolo pioniri gostuju u Orahovici kod vršnjaka NK “Papuk”.

Pioniri U-10 NK “Croatia” iz Grabrovnice u utakmici ŽNL pionira sa 3:1 pobijedili su nogometaše NK “Papuk” na gostovanju u Orahovici.
Juniori NK “Pitomača” također u subotu su u utakmici 2. kola 1. ŽNL kao domaćini sa 2:0 pobijedili vršnjake NK “Podgorje”, dok su grabrovčani, također kod kuće slavili 7:0 u susretu sa juniorima NK “Sokol” Milanovac. U predigri su i pioniri U-14 NK “Croatia” sa 1:0 pobijedili svoje protivnike u 2. kolu 1. ŽNL za pionire.

Pitomački veterani u nedjelju su na gostovanju u Rezovcu igrali svoju prvenstvenu utakmicu 3. kola Županijske lige veterana i pobijedili sa 2:1, upisavši tako treću pobjedu u isto toliko nastupa. Iduće kolo veterani gostuju u Kozicama.

Nogometaši NK «Turnašica» u 3. kolu prvenstvenog natjecanja u II. ŽNL u nedjelju su bili domaćini nogometašima NK “Podgorje” i izgubili su sa 0:3. Turnašičani u 4. kolu gostuju kod nogometaša NK “Slavonija” u Sladojevcima.

U 2. kolu III. ŽNL, odigranom u nedjelju postignuti slijedeći rezultati: NK “Sveti Đurađ” - NK “Otrovanec” 0:1, NK “Orešac” - NK “Podravec” Dinjevac 5:1, NK “Kladare” - NK “Aršanj” Sedlarica 3:2. Slobodni su bili nogometaši NK “Mladost” Stari Gradac.
Pitomača.hr

- 16:08 - Isprintaj - #

12.09.2009., subota

"Prvi Panonski biciklistički maraton"

Osam županija statističke regije Panonska Hrvatska aktivno su krenule sa međusobnom suradnjom prije godinu dana sudjelujući sa Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Republike Hrvatske u izradi nacrta Strategije i Zakona regionalnog razvoja Republike Hrvatske. Rezultat te kontinuirane suradnje je i ideja da se krene i u konkretne zajedničke projekte koji se mogu početi financirati i provoditi od strane samih županije i prije nego budu otvoreni fondovi za projekte NUTS II regija Republike Hrvatske.
Stoga je jedan takav projekt iniciran od strane Karlovačke županije upravo Panonski biciklistički maraton kao prvi zajednički projekt svih osam županija Panonske Hrvatske kao NUTS II-regije. Cilj projekta jest pridonijeti razvoju i promociji biciklizma kao važnog oblika turističke ponude Hrvatske, te jačaju suradnje županija koje se nalaze u statističkoj regiji Panonska Hrvatska prema NUTS II klasifikaciji. Promocijom partnerstva i iniciranjem međužupanijskih partnerskih projekata stvorit će se preduvjeti za povlačenje sredstava EU fondova. Jačanjem suradnje između svih županija koje se nalaze na području NUTS II regije Panonska Hrvatska jača se turistička ponuda ruralnih područja, te ujedno promovira duh zajedničkog razvoja i budućeg članstva Hrvatske u EU.

Ciljevi maratona:
- jačanje turističke prepoznatljivosti regije Panonska Hrvatska
- promocija aktivnog turizma, konkretno biciklističkog na području regije Panonska Hrvatska
- jačanje regionalne suradnje osam županija uključenih u NUTS II regiju Panonska Hrvatska
- promocija zajedničke međužupanijske suradnje na razini NUTS II
- promocija kontinentalne turističke ponude
- promocija ekološki prihvatljivog turizma
- promocija ruralnog turizma
Maraton se vozi kroz osam županija NUTS II regije Panonske Hrvatske – startnu Karlovačku, Bjelovarsko bilogorsku, Sisačko-moslavačku, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku i odredišnu Vukovarsko-srijemsku županiju.

Maraton je zamišljen kao sedmodnevna manifestacija pod nazivom "Prvi panonski biciklistički maraton" od 28. rujna do 4. listopada 2009. Sudionici maratona biti će biciklisti iz svih klubova koji djeluju u gradovima i općinama Panonske regije, a moći će se uključiti i biciklisti rekreativci koji su fizički spremni za sudjelovanje.

Pozvani će biti i biciklisti iz zemalja EU i susjednih država tako da će cijela manifestacija imati i međunarodni karakter.

Start maratona biti će u Karlovcu, ispred sjedišta Županije na Korzu, kao početne turističke znamenitosti maratona. Ciljna točka bit će najpoznatija turistička destinacija Vukovarsko-srijemske županije – Grad Ilok. Maraton će se voziti svaki dan kroz jednu županiju, gdje će se i zaustaviti na pojedinačnoj turističkoj lokaciji u svakoj županiji gdje će župani pozdraviti maratonce. U svakoj županiji biti će prezentirani domaći proizvodi i
turistička ponuda.

Na koordinacijskim sastancima županija Panonske Hrvatske u 2008. i 2009. godini sve županije su se složile sa slijedećim predloženim programom po županijama u razdoblju od 28. rujna do 4. listopada 2009. godine:

podravina


ITINERER BICIKLISTIČKOG MARATONA PANONSKE HRVATSKE:

28. rujna 2009. - 10 sati okupljanje i kretanje ispred zgrade Karlovačke županije u Karlovcu
- vožnja državnom cestom D1 Tušilovac – Vojnić do turističke destinacije Muljava
- 12 do 14 sati - Muljava – kulturno umjetnički program, izložba eko-proizvoda i
ručak
- 15 sati - prelazak u Sisačko-moslavačku županiju kod Biljega prema Topuskom
-noćenje na području Sisačko-moslavačke županije
29. rujna 2009. - 9 sati kreće se prema izlazu iz SMŽ u Podgariću
- 12 sati - Podgarić (jezero/hotel) ručak sa ostalim popratnim sadržajima i odlazak prema Bjelovaru
-17 sati dolazak u Bjelovar i biciklističkom stazom prema SRC Kukavici
- 18 sati SRC Kukavica – program i noćenje
30. rujna 2009. - 9 sati kretanje iz Kukavice preko Šandrovca - V. Pisanica - Kozarevac
-11 sati - Kozarevac ulazi se u Virovitičko-podravsku županiju, u Otrovancu - restoran Zlatni klas: ručak i program, vozi se prema Virovitici, zatim prema Slatini te Orahovici gdje je i noćenje


1. listopada 2009. - 9 sati kretanje iz Orahovice prema Kutjevu i ulazak u Požeško-slavonsku županiju
-10 sati Kutjevo –Vetovo-Kaptol prema Požegi
-12 do 14 sati Požega - Trg svetog Trojstva (štandovi eko-proizvoda, ručak) vožnja prema Pakracu i Lipiku
-16-16.30 Lipik, vožnja prema Okučanima i ulazak u Brodsko-posavsku županiju u Bijelu Stijenu

- 19 sati Nova Gradiška - noćenje
2. listopada 2009. - 9 sati kretanje prema Staroj Kapeli (etno-selo)
- 12 do 14 sati Slavonski Brod – program i ručak
- 14 sati kretanje prema Đakovu i ulazak u Osječko-baranjsku županiju
-16 sati dolazak u Đakovo i vožnja prema Bilju
- 19 sati Bilje – noćenje
3. listopada 2009. - 9 sati polazak prema Osijeku
- 9,30 do 11 sati - Osijek, zatim vožnja Antunovac-Ernestinovo i ulazak u Vukovarsko-srijemsku županiju u Jarmini, vožnja prema Vinkovcima

- 12 do 13.00 sati Kunjevci - ručak
- 13 -13.30 sati Vinkovci, trg – program. Vožnja preko Nuštra, Marinaca, Bogdanovaca prema Vukovaru
- 14.30 – paljenje svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata
- 15.00 vožnja prema Iloku
-16,30 dolazak u Ilok
- 19.30. Ilok - noćenje
4. listopada 2009. - doručak i odlazak maratonaca

Panonija hr

- 17:40 - Isprintaj - #

2. štukijada u Križnici

štukijada2


U organizaciji ŠRK"Smuđ" Križnica i ZŠRK Općine Pitomača 26.rujna 2009. održava se 2.Štukijada u Križnici. POVEČAJ PLAKAT

- 16:49 - Isprintaj - #

10.09.2009., četvrtak

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Pitomači

Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica, i transfuzija Opće bolnice Virovitica organizirali su akcije dobrovoljnog darivanja krvi 03. i 10.09.2009.g. u Pitomači.

pp


Prva ovomjesečna akcija darivanja krvi održana je 03.09.2009. Odazvalo se je 27 darovatelja krvi a krv je darovali njih 25 i to
Ivan Smrček,Ranko Posavec,Ivan Kirin,Petar Begović,Stjepan Ivanic,Mladen Bedeković,Snježana Mihoković,Jasminka Jakupec,Ivan Rakijašić,Siniša Delić,Stjepan Crnec,Ivan Jambrošić,Damir Vujasin,Zlatko Ban,Zvonko Demšić,Nikola Prtenjača,Marijan Hencl,Saša Kukavica,Božica Gobac,Ivo Predragović,Marin Begović,Mario Domović,Mario Župan,Danijel Sesvečan i Hrvoje Šokec.

U drugoj akciji održanoj danas odazvalo se je 42 darovatelja krvi a krv je darovalo njih 37 i to:
Ivan Čoklo,Marijan Štukar,Pero Kontent,Nikola Ferić,Željko Veršec,Josip Tončić,Mladen Mihaljević,Ivica Varga,Marko Bato,Ivica Kalenik,Željko Kranjc,Željko Strahonija,Petar Veličan,Marin Rengel,Nikola Sabo,Veljko Lozančić,Slaven Martinčević,Ivan Hanzir-Ladušić,Stjepan Kolar,Andrija Brletić,Ivo Starčević,Ante Putnik,Željko Kovač,Tomislav Lalić,Tomo Šantek,Mladen Greguraš,Željko Vučko,Ivan Mioč,Roman Gomerčić,Marko Šokec,Mirjana Gomerčić,Višnja Veličan,Božica Majstor,Branko Rešetar,Petar Sučić,Zlatko Rakijašić i Ivica Kuzman.
Ovo je bila druga po redu akcija darivanja krvi za ovaj mjesec te najavljujemo i treću koja će biti 17.09.2009.g. /četvrtak/ u prostoru Udruženja obrtnika općine Pitomača od 8-10 sati.
Hvala Vam za darovanu krv.
GDCK VIROVITICA

- 20:25 - Isprintaj - #

Udruga PING spaja škole u mrežu

Danas su na našu mrežu spojene područne škole Otrovanec i Kladare koje djeluju u sklopu osnovne škole Petra Preradovića Pitomača.

Učiteljicama se pokazala potreba za internetom budući da već imaju računala pa smo u dogovoru sa ravnateljicom realizirali to na način da je škola pribavila potrebnu opremu, a Udruga "sponzorirala" članarinu kako bi djeca mogla učiti uz pomoć računala i intereneta bez kojeg je danas gotovo nezamisliv život.
Do sad je već na taj način spojena škola u Vukosavljevici, pa ukoliko još koja škola ima tu potrebu a da ima pristupna točka naše mreže u blizini može se isto na taj način realizirati.
Udruga PING

- 20:21 - Isprintaj - #

Aktivnosti povodom Hrvatskog olimpijskog dana

pp


Hrvatski olimpijski dan (10. rujna) i ove obilježava se na području naše općine nizom sportsko-rekreativnih manifestacija koje svojim angažmanom prati općinska športska zajednica. U Dječjem vrtiću “Potočnica” organizirane su zabavne edukativne radionice, a na višenamjenskom betonskom igralištu u Pitomači za mališane su organizirane razne igre i natjecanja. Na turniru u badmintonu i malom nogometu priključili su im se i općinski srednjoškolci, dok su učenici osnovnih škola sudjelovali u rolijadu po jednom dijelu Pitomače. U svim osnovnim školama na području općine održavaju se prigodni programi vezani uz olimpizam i sport. Program će završiti u večernjim satima malonogometnom utakmicom pitomačkih veterana. Svi sudionici navedenih događanja danas nose bijele majice kao simbol mira, prijateljstva i razumijevanja.
Pitomača.hr

- 16:12 - Isprintaj - #

Održano javno izlaganje o Prijedlogu UPU-a dijela naselja Pitomača

pp


U utorak 08. rujna , u prostorijama Općine Pitomača, održano je javno izlaganje o Prijedlogu Urbanističkog plana uređenja dijela naselja Pitomača, u sklopu javne rasprave o navedenom prijedlogu, koja traje od 15. kolovoza.
Prijedlog izrađen je od strane Zavoda za prostorno planiranje d.d. Osijek, a koji se sastoji od tekstualnog i grafičkog dijela, prisutnima su pobliže pojasnili predstavnici izrađivača, a isti će biti izložen javnom uvidu sve do 15. rujna, svakog radnog dana od 8,00 do 14,00 sati, do kada će na isti svoje primjedbe moći staviti sve zainteresirane fizičke i pravne osobe. Nakon isteka navedenog roka, izrađivač je u obvezi pripremiti Izvješće o javnoj raspravi, te izraditi Nacrt konačnog prijedloga Prostornog plana, koji je dužan dostaviti tijelima i osobama određenim posebnim propisima radi davanja mišljenja o poštivanju njihovih zahtjeva. Nakon završetka ove procedure, Urbanistički plan uređenja donosi Općinsko vijeće.
Pitomača.hr
VIŠE:korištenje i namjena prostora PDF

- 12:56 - Isprintaj - #

Načelnik Željko Grgačić posjetio polaznike prvih razreda pitomačke osnovne škole

Danas je načelnik Općine Pitomača gospodin Željko Grgačić posjetio polaznike prvih razreda Osnovne škole Petra Preradovića u Pitomači, te im uputio najtoplije želje povodom početka njihovog obrazovanja, da budu ustrajni i uporni, te da uspješno savladaju sav nastavni program koji je pred njima. Savjetovao ih je da budu dobri prijatelji jedni drugima, da budu dobri svojim učiteljima i učiteljicama, te tako na ponos svojim roditeljima, ali i cijeloj općini. Načelnik je prvačićima podijelio i prigodne poklone, nosače zvuka s dječjim pjesmicama koje odišu vjerom i željom u sretan i uspješan početak njihovog školovanja.
Pitomača.hr

- 10:53 - Isprintaj - #

09.09.2009., srijeda

Šeks: Štefina je bio istinski narodni hrvatski tribun

Vladimir Šeks i Dragutin Feleter otkrili su u selu Turnašica spomenik narodnom tribunu Podravine i Slavonije Stjepanu Sulimancu Štefini.
Foto: Dragutin Šantoši
U malom selu Turnašica večeras su na prigodnoj svečanosti povodom 20. godišnjice HDZ-a Vladimir Šeks, potpredsjednik HDZ-a i Hrvatskoga sabora i Dragutin Feleter, veliki meštar Družbe braće hrvatskoga zmaja otkrili spomenik narodnom tribunu Podravine i Slavonije Stjepanu Sulimancu Štefini.

- Braćo Hrvati i Hrvatice mi moramo ostvariti slobodu i neovisnost, tako je govorio naš Štefina koji je zbog takvih riječi više od osam godina proveo na robiji, rekao je saborski zastupnik Josip Đakić. Sulimanca, saborskog zastupnika i potpredsjednika Hrvatskoga sabora svi pamte kao skromnog, upornog, poštenog i slobodarskog čovjeka koji je, gdje god bi se pojavio, plijenio svojom iskrenošću i idealizmom o slobodnoj hrvatskoj domovini.

- Sulimanac je jedan od najzaslužnijih ljudi što je hrvatski državotvorni pokret, HDZ, u početku stvaranje nove hrvatske države zadobio simpatije i povjerenje poštenog seljačkog puka i cijeloga hrvatskog naroda. Svoj obiteljski život, svoje imanje, sve je dao za pravicu i slobodu Hrvatske, naglasio je potpredsjednik Vladimir Šeks poručujući generacijama da ga pamte kao istinskoga narodnog hrvatskog tribuna.
Večernji list
-----------------------------------------
VIŠE O LOKALNIM ZMAJEVIMA:Zmajevi pitomački i okolni

- 21:40 - Isprintaj - #

Protuzakoniti ribolov

foto:MUPhr
U petak 04. rujna u 5.45 sati, u mjestu Križnica, na rijeci Dravi, kod pritoka zvanog „Graba“, policijski službenici PU Virovitičko – podravske, zatekli su dvije osobe u počinjenju Kaznenog djela - Protuzakoniti ribolov.

Kazneno djelo je počinjeno, tako što su 23 – godišnji I.Č. i 29 – godišnji M.O., tijekom 3./4. rujna, koristeći se drvenim neregistriranim čamcem, postavili u vodu tri ribarske mreže s kojima su ulovili 11.67 kg razne riječne ribe.

Zatečene ribarske mreže i ulovljena riba su oduzeti, a protiv počinitelja slijede Kaznene prijave.

MUP RH -PU Virovitičko-podravska

- 15:45 - Isprintaj - #

Oštetili 14 vozila u Zlatnom klasu

OTROVANEC - Nesvakidašnje uništavanje vozila zabilježeno je prošle subote od 22 sata do ponoći u otvorenom dvorištu na parkiralištu restorana Zlatni klas. Nepoznati su počinitelji na čak 14 parkiranih vozila skinuli ukrasne ratkape s kotača i kapice ventila te pokidali brisače i izvili retrovizore, a ukupna materijalna šteta još nije utvrđena.
Vlasnici parkiranih vozila u restoranu su prisustvovali svadbenoj proslavi Renata Greguraša, pomoćnika načelnika Policijske postaje Pitomače, no kako njegov automobil nije oštećen, za pretpostaviti je da su ovo nedjelo ipak počinili mlađi mještani koji i na pitomačkom području sve češće uništavaju javnu i privatnu imovinu.
Počinitelji ovog nedjela su čak i u auspuh jednog vozila „nagurali" duhan pa je za njih uništavanje očito predstavljalo veliku zabavu, a šokirani vlasnici automobila nisu bili raspoloženi za razgovor.
Podravski list

- 10:40 - Isprintaj - #

Prvi dan u školi

ježići


Počela je nova školska godina. Prvi dan u školi najveseliji je za one najmlađe, za prvačiće.
Ponosni i uzbuđeni nosili su svoje torbe, upoznali učiteljice i krenuli u razrede.
U 1.a okupili su se prvačići - Ježići i upoznali svojeg prijatelja Uška, maskotu razreda koji će se s njima cijele godine igrati i učiti.
Dobrodošli Ježići!
Blog 1. a razreda Osnovne škole Petra Preradovića iz Pitomače

- 05:34 - Isprintaj - #

08.09.2009., utorak

Obnovili bunar u Aršanju


Josip Vranek, Dado Kaša i Josip Tončić pokrenuli su inicijativu za obnovu bunara u Aršanju koji nije presušio iako se nalazi na nadmorskoj visini 150 metara. Bunar služi za opskrbu pitkom vodom većeg dijela vinogorja u Aršanju i novčanim prilozima vlasnika klijeti prikupljeno je 1000 kuna. Kako je za obnovu bilo potrebno dvije tisuće kuna, Josip Vranek, Dado, Kaša i Josip Tončić osigurali su ostatak novca. Potrebne radove obavio je Josip Vranek.
- Bunar je bio u dosta lošem stanju i kako bi se iz njega normalno odvijala opskrba pitkom vodom, obnova je bila nužna. Zahvalio bih svima vlasnicima klijeti koji su dali novčani prilog za obnovu - rekao je Josip Vranek.

- 10:33 - Isprintaj - #

07.09.2009., ponedjeljak

Sportska događanja proteklog tjedna

RUKOMET
Rukometašice ŽRK “Pitomača” nastavile su sa odigravanjem pripremnih utakmica za nastup u prvenstvu II.HRL sjever koji započinje 19. rujna. U ponedjeljak navečer u Virovitici su odigrale uzvratnu utakmicu sa rukometašicama ŽRK „Tvin-Trgocentar“, te su kao i nekoliko dana ranije pobijedile svoje protvnice. Konačni rezultat utakmice bio je 32:28 (17:16), a u zanimljivoj utakmici, nakon boljeg početka domaćih rukometašica, pitomačanke su početkom drugog poluvremena preuzele kontrolu igre, otišle na četiri, pet golova prednosti, te istu održavale do kraja za zasluženu drugu pobjedu, nad ove godine pomlađenom ekipom virovitičanki. Mlađi dio pitomačke ekipe u srijedu je nastupio u Orahovici protiv rukometašica istoimene domaće ekipe, te su svoje domaćine pobijedile sa 33:22 (16:10). U petak su pitomačke rukometašice iz ruku glasnogovornika HRS-a pitomačana Zlatka Škrinjara preuzele donaciju saveza od 10 rukometnih lopti, a u ponedjeljak su gostovale u Ivanskoj, gdje su pobijedile domaće trećeligašice ŽRK “Ivančice” sa 19:28 (13:15).

Jučer je u organizaciji ŽRK “Pitomača” održana tradicionalna likovna kolonija kojoj su se odazvalo 20 slikara (Mirko Markešić, Marina Dvorski, Marijana Janelović, Rozvelt Dodo Kapović, Adrijana Ribić, Slavica Pantelić, Darko Domitrović, Alojz Horvat, Ivan Kančal, Josip Gregurić, Mirko Horvat, Stjepan Pongrac, Stjepan Juriša, Žarko Giba, Ivan Rep, Branimir Dolenec, Branko Begović, Zlatko Štrfiček i Milka Novosel), kipar Dražen Kuharović, te umjetnički fotograf Mato Zeman, s područja naše, koprivničko-križevačke, bjelovarsko-bilogorske, te osječko-baranjske županije. U klijeti obitelji Dent Lele i Tomice, od ranog jutra nastajali su radovi koji su donirani rukometašicama, a koji će biti prodani na aukciji u sklopu tradicionalne Valentinovske zabave rukometnog kluba. Druženje umjetnika i sportaša u ugodnoj se atmosferi nastavilo do dugo u noć.

NOGOMET
Oba općinska četvrtoligaša u srijedu su kao gosti odigrali svoje utakmice 3. kola IV. HNL sjever, podskupina B. Pitomačani su igrali protiv nogometaša NK “Papuk” u Orahovici, te su poraženi sa visokih 6:1, dok su nogometaši NK “Croatia” na gostovanju kod NK “Mladost” u Ždralovima pobijedili svoje domaćine sa 2:0 upisavši tako prvu prvenstvenu pobjedu ove sezone. Za vikend su četvrtoligaši nešto uspješnije odigrali svoje utakmice 4. prvenstvenog kola, u kojima su pitomačani kao domaćini osvojili prvi ovosezonski bod odigravši sa nogometašima NK “Zdenka” iz Velikih Zdenaca neodlučenih 1:1, dok su grabrovčani sa 3:2 pobijedili nogometaše NK “Sloga” iz Koprivničkog Ivanca, popravivši tako svoj lošiji ulazak u sezonu. Idućeg vikenda NK “Pitomača” gostuje u Slatini, a NK “Croatia” u Orahovici.
Pitomački veterani u nedjelju su odigrali svoju prvenstvenu utakmicu 2. kola Županijske lige veterana, u kojoj su kao domaćini sa visokih 8:0 pobijedili veterane NK “Sveti Đurađ”. U 3. kolu iduće nedjelje veterani gostuju u Rezovcu.
Juniori NK “Pitomača” uspješno su startali u 1. ŽNL VPŽ za juniore, te su u 1. kolu sa visokih 9:0 pobijedili na gostovanju u Svetom Đurađu, dok su grabrovčani slavili u Gornjem Bazju protiv domaćina sa 2:1, a u predigri i pioniri sa visokih 5:0.
Pitomački su pioniri i u 2. kolu IV. HNL sjever za pionire, skupina B, gostovali, a s pobjedom iz Čazme vratili su se oni najstariji (U-14) koji su svoje domaćine pobijedili sa 0:6, dok su obje mlađe selekcije poražene (U-10 sa 4:1, te U-12 sa 1:0). U 3. kolu u Pitomači gostuju pioniri NK “Mladost” iz Molvi.
Nogometaši NK «Turnašica» nakon uspješnog debija i pobjede na gostovanju u Rušanima, u 2. kolu prvenstvenog natjecanja u II. ŽNL VPŽ u nedjelju su poraženi na gostovanju u Šarovki od nogometaša domaćeg NK “Standard” sa 3:0, dok su u utakmicama 1. kola III. ŽNL VPŽ skupina Virovitica - Pitomača, postignuti slijedeći rezultati: NK “Aršanj” Sedlarica - NK “Orešac” 2:1, NK “Podravec” Dinjevac - NK “Sveti Đurađ” 0:4, NK “Otrovanec” - NK “Mladost” Stari Gradac 2:7, dok su slobodni bili nogometaši NK “Kladare”. U idućem kolu sastaju se: NK “Sveti Đurađ” - NK “Otrovanec”, NK “Orešac” - NK “Podravec” Dinjevac, NK “Kladare” - NK “Aršanj” Sedlarica, dok su slobodni nogometaši NK “Mladost” Stari Gradac.
Pitomača.hr

- 10:51 - Isprintaj - #

Vijesti iz Općine Pitomača

Potpisan ugovor o sufinanciranju općinskog projekta "Dostupni svima"

Prošlog je ponedjeljka načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić u ime općine, u Virovitičko-podravskoj županiji potpisao sa ministrom Tomislavom Ivićem ugovor o sufinanciranju općinskog projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom. Radi se o projektu ugradnje lifta za invalidne osobe u zgradu općine, korištenjem kojega bi invalidnim osobama bio omogućen kako dolazak u prostorije općine, tako i prostorije ispostava zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, matični ured, savjetodavnu službu, te športsku zajednicu. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sufinancirati će ovu investiciju vrijednu nešto više od 170.000,00 kuna sa 75.000,00 kuna, dok će ostatak pokriti općinski proračun, te institucije koje se nalaze na prvom katu općinske zgrade.
------------------------------------------------------
Dogovoren prijevoz djece s posebnim potrebama u Osnovnu školu Virovitica

I ove školske godine nastavlja se suradnja Općine Pitomača, Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Virovitica i Autoprijevoznika Željka Šubića, koji su postigli dogovor oko prijevoza 19-toro učenika s područja naše općine u ovu virovitičku osnovno-školsku ustanovu, u kojoj stječu osnovna znanja primjerena djeci njihovih mogućnosti. Proteklih se godina ova suradnja pokazala kao izuzetno pozitivna što se rezultiralo u većoj prisutnosti ovih učenika školskoj nastavi, a time i njihovom kvalitetnijem uključivanju u lokalnu zajednicu.
----------------------------------------------------
Traju radovi na remontu skele "Križnica"

Cijeli tjedan traju radovi na remontu skele “Križnica” ugovoreni sa t.d. “Brodocentar Sisak” d.o.o. koji se zbog visokog vodostaja rijeke Drave nisu mogli izvesti u ranije planiranom jesenskom i proljetnom terminu. Ukupna vrijednost predmetnih radova iznosi oko 265.000,00 kuna, a uz sredstva općinskog proračuna u sufinanciranju istih sudjeluje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture republike Hrvatske, sredstvima potpore jedinicama lokalne i regionalne samouprave za razvoj riječnog prometa, županijskih luka i pristaništa. Završetak ugovorenih radova planiran je za 15. rujna ukoliko isto dozvole vremenski uvjeti I vodostaj rijeke.

Pitomača.hr

- 05:46 - Isprintaj - #

06.09.2009., nedjelja

Izlet za pamćenje

foto :Barica Mihoković
U nedjelju 23. 8. 2009. gospođa Ivka Mađar, predsjednica Udruge žena Kladare organizirala je zajednički izlet. Njih dvadesetak, najprije se manjim autobusom odvezlo i kupalo u novim koprivničkim bazenima.
U povratku, uz prethodnu najavu, posjetili su kuriju "DVOR BARNAGOR" u Čepelovcu, koji je od 1987. godine obiteljsko " Imanje Jelušić Kranželić". Na ulazu ih je dočekala vlasnica, poznata književnica Božica Jelušić. Osobno je provela goste vanjskim dijelom do potoka Barna, a posebno unutarnjim dijelom zdanja. Dvorac je okružen engleskim parkom, voćnjakom, livadom i šumom. Ugodan je stambeno, nekad i gospodarski objekat u obliku slova "L", kojim dominira jednokatna vertikala kule sa dvije prozorske osi namijenjene također stanovanju. Gradila ga je obitelj Trezić 1866. godine prema zamisli viteza Petra von Trezića, koji je titulu i posjed dobio za zasluge u bitci kod Solferina 1859. godine. Sagrađeno je u duhu postbaroknoga, neoklasicističkog graditeljstva. Stvorio je ugodan ladanjski ambijent, sa devet stambenih prostorija. Kuriju je potom naslijedio Maksimilijan von Trezić (umro 1936.) koji je oženio Constanzu Broschek de Boroglav iz Trenta (umrla 1941.) Potom je ostala u vlasništvu Lothareve supruge Jovanke Mihaljević. Lothar von Trezić bio je unuk utemeljitelja objekta. Godine 1987. prodajom prešlo je u posjed obitelji Jelušić – Kranželić. Novi vlasnici su sistematski obnavljali tada zapušteni objekt. Nekadašnje gospodarske zgrade poznata književnica Božica Jelušić i njen suprug dipl. Ing. Đuro Kranželić preuredili su u atelje. U njemu se održavaju književne večeri i slikarske kolonije, eminentnih slikara Hrvatske i šire.
foto :Barica Mihoković

U dvorcu je izložena umjetnička zbirka slika, skulptura, keramike i drugo, prema dostupnom katalogu, više od dvije stotine autora. Posebna je vrijednost Schloss Barnagora, kako je upisan u zemljišnim knjigama, sačuvano stilsko pokućstvo (uglavnom altdeutsch i drugih stilova), bidermajerski kamini i obiteljska knjižnica sa oko tri tisuće knjiga klasike, napisanih na sedam stranih jezika. U proteklih 22 godine dvorac je obnovljen. Vrijedni komadi namještaja su restaurirani. U veliki posao restauracije i dopune inventara uključili su se brojni eminentni umjetnici, prijatelji obitelji. Ove godine obnovljeno je i 508 m2 vanjske fasade sačuvanog povijesnog zdanja. Danas je to privatni "muzej", zbirka umjetnina, mirna oaza tišine, pjeva ptica, mjesto odmora i ozbiljnog rada književnice Božice Jelušić. Velik dio svog opusa od 37 do sada objavljenih knjiga nastao je u mirnom ambijentu Dvorca Barnagor. Uz najavu i po dogovoru primamo posjetitelje, rekla je poznata književnica. Grupa Udruge žena Kladare prezadovoljna i puna dojmova završila je izlet.
Barica Mihoković
FVK novosti

- 16:20 - Isprintaj - #

Tata Slavica svaki dan šiva i štika

foto :Barica Mihoković
"Od najranije mladosti puno sam radila, i po cijeli dan pjevala. Ako mi nešto danas fali to je pjesma", – na početku razgovora rekla je teta Slavica Tambolaš, zaštitni znak Otrovanca. "Ostarjela sam. Osamdeset i dvije su mi godine. Slabije čujem i vidim. Nije čudo da me zdravlje ne služi, ali iz svojega doma ne idem. Muči me grlo. Teško govorim, a kamoli da pjevam. Još uvijek, dok mogu sjediti, nitko me ne može zaustaviti, da ne budem po cijeli dan za šivaćom mašinom, a onda pod počinak pišem ili idem nešto pročitati. Pritom si mislim – Bože, zašto me bole oči? U kući su mi četiri šivače mašine. Ova za kojom sam sada, najbolja je za štikanje. Meni nikad nije dosadno. Rijetko kada i sad legnem prije pola noći. Nemojte me pitati koliko sam radova napravila? Meni je šteta vremena. Uvijek si mislim, za to vrijeme dok bi na podne legla, mogla sam nešto napraviti za mašinom.
Naštikala sam i navezla bezbroj miljea, stolnjaka, ručnika…., svojima i prijateljima, da ne spominjem narodne nošnje za folklor, crkvena i misna ruha". Gospođa Slavica Tambolaš rođena je 1927. godine i živi u Otrovancu. Mlada se udala.
foto :Barica Mihoković

Rodila je četvero djece. Od 1999. godine je udovica. "Imam kćer Maricu, koja s obitelji živi u Pitomači. Bernardica je s obitelji u Križevcima. Ivica je zaređen 1974. godine. Župnik je crkve Svetog Jakova u Opatiji. Najmlađi sin Josip živi s porodicom u Njemačkoj. Josip plaća sve moje račune. Mirovina njoj služi da si kupi konce, kažu moja djeca". Obitelj se za proštenja okupi u Otrovancu. Tada baka Slavica uživa u društvu svoje četvero djece, snahi, zetova. Ima sedmero unuka i šest praunuka. Osmi unuk Ivica poginuo je u Domovinskom ratu. "U životu nikad me nisu zanimali domaćinski poslovi, posebno ne kuhanje. Moje teke, šivaće mašine, tkalački stan, ručni radovi, moj su život. Šivati sam naučila od mame i bake. Ali i teka s pjesmama uvijek je bila tu negdje oko mašine, meni na dohvat ruke". Njene sad već prilično požutjele stranice čuvaju pravo blago. Zapisala je preko 200 starih pjesama ovog kraja i za sve zna melodije. Ima ona još jednu bilježnicu. U njoj je svojom rukom zapisala podrijetlo i običaje svojeg Otrovanca. Zabilježila je postanak Otrovanca i vrijeme seoskih zadruga u selu, o kojima je mnogo slušala od bake rođene 1889. godine. Obje bilježnice zaslužuju, kad nje ne bude, da budu povijesni eksponati u pitomačkom muzeju. Ima još nešto. Godine 2000. iznenadili su je prijatelji. Posudila im je, tažili su, jednu od brojnih bilježnica ispisanih pjesmama. Potrajalo je, a oni bilježnicu ne vraćaju. Približavao joj se 73. rođendan. Prijatelji iz crkvene grupe bračnih parova pozvali su nju i njenu djecu na sastanak. Djeca su znala ali ona nije: Čestitali su joj rođendan i na dar poklonili odštampanu knjigu s njenim pjesmama. Naslovili su je - Slavica Tambolaš JEDAN ŽIVOT A PJESAMA STO". "To je bilo iznenađenje da se smrzneš. Šokirala sam se. Strašno mi je bilo drago. Bilježnicu nisam dobila natrag, ali jednu knjigu imam. Imam ja još puno bilježnica s napisanim pjesmama. Ne znam gdje će sve to završiti jednog dana."

U vrijeme mladosti i dok god je mogla, bila je pjevačica i kolovođa. Oduvijek su poznate otrovanjske pjesme, posebno uskrsna kola, zabave pred školom, a predvodila ih je teta Slavica. Napisala je, sačuvala bilježnice, još uvijek piše igrokaze, koje na pozornici izvode članovi KUD-a "Otrovančice" iz Otrovanca. Generacije otrovančana strpljivo je učila i naučila pjevanju starih izvornih pjesama, vodila folklor, uređivala poculice. Ona kaže: "Ja to volim. Meni je to božji dar. Joči me strašno bole, pak pod počinek čitam",- na kraju razgovora ponovila je neumorna, teta Slavica Tambolaš.
Barica Mihoković
FVK novosti

- 13:17 - Isprintaj - #

Petero pitomačkih likovnjaka na kloštranskoj koloniji

foto Barica Mihoković
U subotu 29. 08. 2009. tridesetero umjetnika iz više hrvatskih županija, od kojih petero iz Pitomače bili su učesnici 6. Likovne kolonije "Kloštranska paleta" u Lovačkom domu "Srndač" Kloštar Podravski. Pozdravio ih je Ivan Peić, slikar i kipar, predsjednik Udruge. Napomenuo je da će dio radova biti poklonjeni djeci s tjelesnim teškoćama, koja su pismeno zatražila pomoć. Među učesnicima bio je profesionalni slikar Stanko Sabol – Stado iz Hrženice. Trideset godina bavi se umjetničkim radom. Proputovao je sve kontinente. Radio je u Parizu. Slika na staklu, platnu, radi akvarele i sve ostale tehnike. Mirko Horvat, profesionalni renomirani slikar, 40 godina bavi se slikarstvom. Prvu samostalnu izložbu imao je kao 14 godišnjak u Dieseldorfu. Josip Gregorić sudionik je svjetskih likovnih kolonija u naivnom slikarstvu. Zlatko Štrfiček predsjednik je Udruge likovnjaka "Podravka – sekcija 72" i član je udruženja hlebinskih naivnih slikara. Ljubica Matulec svjetski renomirana kiparica. Kiparstvom se bavi 50 godina. Primila je više hrvatskih, evropskih i svjetskih priznanja. Franjo Žeželj Mustak iz Preloga radio je za razne udruge. U Ohridu za djecu stradalu od potresa, U Tuzli za djecu poginulih rudara, u Ozlju za ovisnike od droge, u Parizu za gladnu djecu Bijafre. Bavi se slikarstvom, a radovi su mu rasuti po svim kontinentima. Ivan Rođak rodom iz Kloštra Podravskog živi i radi u Bjelovaru i član je Likovne udruge Bjelovar. Slika preko 30 godina. Izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i Evropi. Mladen Brusač također član likovne udruge Bjelovar i Kloštranske palete. Kukavica Želimir iz Pitomače naslikao je jelena lopatara. Slika preko 20 godina različite motive, posebno Dravske sa puno čamaca. Član je Likovnog kluba Nikola Trick iz Virovitice i Kloštranske palete. Petar Petrović neovisni je slikar, slika od 1956. Radi ulja na platnu, pastele, crteže…. Najdraže mu je ulje na staklu. Željko Derežić radi duboki reljef. Okušao se u kiparstvu i punoj plastici. Andrija Hušnjak petnaestak godina posebno kao bačvar radi reljefe. Slika na platnu i staklu, radi tehnikom tuša i grafiku. Ovo mi je četvrta likovna kolonija" - rekla je Milka Novosel iz Pitomače. Radim četiri godine. Imala sam 3 samostalne i tri zajedničke izložbe. Jedna moja slika bila je prošle godine zapažena na izložbi u Londonu. Ivana Hađija iz Đurđevca samostalna je obrtnica unikatne keramike. Ima svoj obrt "Tera" u Đurđevcu. To joj je verificirano zanimanje. Radi po narudžbama za galerije na Jadranu. Adrijana Ribić slikarstvom se bavi 5 godina. Sudjeluje na skupnim izložbama. Marija Stipan članica je molvarskog likovnog kluba. Radi 15 godina. Najdraži su joj ulje na platnu i pastele. Imala je dvije samostalne izložbe. Nada Zlatar Lukavski radi u "Podravci" u Koprivnici. S godinama rada osjećam napredak. To su sada već akademske vode. Kaže: Radi minijature. Tematika su joj vrčevi, vaze, šalice. Imala je tri samostalne i više skupnih izložbi. U firmi radi na pijaru a subota služi joj za opuštanje i druženje. Alojz Horvat Član je likovnog kluba "Podravka 72". Trideset godina slika. Odskače od naive. Radi ulje na platnu, i na staklu. Koristi razne tehnike. Ima dvije samostalne izložbe, puno skupnih izložbi i kolonija. Žarko Giba iz Pitomače pet godina je član Kloštranske palete, ali i Likovnog kluba Nikola Trick iz Virovitice i Kotorske palete. Radi ulje na platnu i staklu, suhi pastel i druge tehnika. Imao je dvije samostalne izložbe u Pitomači. Učesnik je bezbroj kolonija i šezdeset skupnih izložbi. Žana Brusač iz Bjelovara početnica je u slikarstvu. Njen suprug Mladen Brusač slikarstvom se bavi od 1995. godine. Od 2004. član je Bjelovarske likovne udruge i Kloštranske palete. Iza njega su dvije samostalne i pedesetak skupnih izložbi.
foto Barica Mihoković
Od Pitomačkih slikara bio je tu poznati slikar, kipar i….Josip Šimić. Slikao je i nadareni Darko Domitrović, također iz Pitomače. Dražen Kuharović, kipar iz Koprivnice, Željko Petković također kipar, iz Ludbrega. Radi u drvu i kamenu. Josip Žagar poznati kipar iz Koprivnice, Slavica Pantelić članica "Podravke 72" i Kloštranske palete. Radi ulje na platnu i staklu. Slobodan Blaževski iz Virovitice član je Udruge Nikola Trick i Kloštranske palete. Radi tehniku pastele i ulja na platnu. Stjepan Pongrac radi tehnikom ulje na platnu, pastele i drugo. Predsjednik je Hlebinske udruge slikara i kipara. Ivan Kančal potpredsjednik je Kloštranske palete, slikar, grafičar, radi pastele, ulje na platnu. Ivan Rep slikar je iz Podravskih Sesveta. Nositelj niza samostalnih i skupnih izložaba. Ivan Košutić, kipar iz Velike Pisanice. Đurđica Franjić slikarica sa dugogodišnjem iskustvom. Josip Živko radi kolaž u pijesku. Kombinira tehniku slikanja pijeskom i prirodnim mljevenim kamenom. Uspješno radi pirografiju. Ljubica Matulec, uz to što je poklonila svoj rad došla je i s povodom – da si nabrusi alate. Sve vrijeme trajanja kolonije neumorno je na svojem brusnom kolu radio gospodin Vjekoslav Zlatić, kovinotokar i ATK brusač. Kaže, jedini je majstor u Hrvatskoj koji brusi kirurške instrumente za Hrvatske bolnice. Svim prisutnim kiparima uključujući i gospođu Ljubicu Matulec nabrusio je od sjekira do najfinijih dlijeta, a ostalima noževe, škare i dr. Za taj rad potrebna je ljubav, izvrsnost i pedanterija rekao je Vjekoslav Zlatić.
Na kraju zajedničkog druženja podijeljene su diplome učesnicima i najavljena sedma kolonija u 2010. godini.
Barica Mihoković
FVK novosti

- 11:14 - Isprintaj - #

13. smotra folklora u Starogradačkom Marofu

foto Barica Mihoković

U nedjelju 30. 8. 2009. u organizaciji domaćina KUD-a "Podravka" održana je 13. smotra folklora u Starogradačkom Marofu. Sudionike smotre, uzvanike i brojnu publiku ispred Društvenog doma u selu pozdravila je predsjednica KUD-a Željka Mihoković.
Smotru je otvorio Siniša Siladić, donačelnik općine Pitomača. Prvi su nastupili domaćini, KUD "Podravka" Starogradački Marof. Uz svesrdnu pomoć voditeljice, gospođe Ivke Skender izveli su splet pjesama i kola svojeg kraja. KUD "Graničar" Okrugljača izveo je splet svatovskih pjesama i kola.


foto Barica Mihoković
Nastupili su i gosti KUD "Šandrovac" iz Šandrovca. Zapaženi su u svojim potpuno bijelim necanim i štikanim narodnim nošnjama.
Njihov program su nadopunile tri gospođe; namotačica konca na malom vitlu i dvije prelje na kolovratima. Slijedio je mješoviti zbor KUD-a "Podravec" iz Kloštra Podravskog. Izveli su splet pjesama Podravine. Za šećer na kraju nastupila je Udruga žena Kladare.
Izvele su četiri pjesme iz svojeg repertoara, koje su se nekad, a danas ih one, njeguju pjevanjem u Kladarama i šire.
Organizatori smotre na kraju su se zahvalili sponzorima, općini Pitomača, Hrvojić Draženu, vlasniku "DH" Plastenika, Farmi "Pivac", LU "Fazan" Stari Gradac, PTO "Brletić", firmi "Draško" i Pitomom Radiju, Pitomača. Sve je završilo zajedničkim druženjem dugo u noć.


Barica Mihoković
FVK novosti

- 10:11 - Isprintaj - #

Likovna kolonija ženskog rukometnog kluba Pitomača


5. rujna 2009., tj. u subotu, ove godine održana je već tradicionalna likovna kolonija ŽRK. Slike koje se sakupe na navedenoj koloniji prodaju se na Valentinskoj zabavi koju svake godine organizira Ženski rukometni klub Pitomača, a prihod ide u kasu navedenog kluba.
I ove godine kolonija je održana u i oko klijeti obitelji Lele i Tomislava Denta u Aršanju, a prisustvovalo je dvadesetak slikara i kipara iz cijele Hrvatske.
Sudjelovali su slikari i kipari Mirko Markešić, Marina Dvorski, Marijana Janeković, Rozvelt Dado Kapović, Marijana Ribić, Slavica Pantelić, Darko Domitrović-Miky, Alojz Horvat, Ivan Kančal, Mato Zeman, Josip Gregurić, Mirko Horvat, Branko Begović, Stjepan Pongrac, Dražen Kuharović, Ivan Peić, Stjepan Juriša, Žarko Giba, Ivan Rep, Branimir Dolenec, Ivan Derežić.
Urađeno je tridesetak radova ulja na platnu, pastela, skulptura i dr. koji će se prodavati na slijedećoj zabavi prigodom Valentinova 2010. godine. Tematika radova nije bilo određena, ali je bio dat naglasak na motive vezane za Pitomaču i okolicu.
(B.Begović)

- 00:59 - Isprintaj - #

05.09.2009., subota

Potpisan prvi ugovor o izmjeri državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Pitomača

U sjedištu Virovitičko-podravske županije jučer je potpisan Ugovor o katastarskoj izmjeri poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području katastarskih općina Kladare i Pitomača. Radi se o 344 hektara poljoprivrednog zemljišta u predjelima Arende i Nove livade u katastarskoj općini Kladare i predjelima Krčevinke i Banov brod u katastarskoj općini Pitomača.
Posao iz ovog ugovora obuhvaća preuzimanje projektnog zadatka za razvijanje dopunske mreže stalnih geodetskih točaka i izradu projekta dopunske mreže stalnih geodetskih točaka te izmjeru i izradu elaborata za evidentiranje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u katastru i zemljišnim knjigama. Izvršitelj ovih poslova je tvrtka Geodetski zavod d.d. iz Osijeka.
Cijenu od 219.600,00 kuna (s PDV-om) zajednički će podmiriti naručitelji u trećinama vrijednosti i to: Državna geodetska uprava 33%, Virovitičko-podravska županija 33% te Općina Pitomača 34%. Rok za izvršenje poslova po Ugovoru je 12 mjeseci od dana potpisivanja.
Pitomača.hr

- 12:58 - Isprintaj - #

03.09.2009., četvrtak

Danas je Dan Virovitičko-podravske županije

zupanija


Danas se slavi Dan Virovitičko-podravske županije. Jadranka Kosor, proglašava se počasnom građankom Virovitičko-podravske županije.
Vladimir Šeks dobiva Zlatnu plaketu Virovitičko-podravske županije kao najviši izraz priznanja za promicanje vrijednosti, položaja i ugleda Županije.
Sretno nam bilo!

- 06:00 - Isprintaj - #

Hrvatski olimpijski dan u Pitomači

Sportska zajednica općine Pitomača i ove godine će se uključiti u program Hrvatskog olimpijskog odbora, te će obilježiti Hrvatski olimpijski dan (HOD).
Obilježavanje HOD-a radimo sa ciljem da djeca, mladež i rekreativci odnosno svi žitelji općine Pitomača saznaju za povijesni dan, 10.rujna 1991. godine kada je utemeljen Hrvatski olimpijski odbor.
Isto tako, organizacija obilježavanja HOD-a ide u pravcu širenja olimpijskih načela kroz razne edukativne radionice u školama i vrtićima, etičkih i moralnih normi u sportu, poticanju i promicanju sporta i skrb o cjelokupnom hrvatskom sportu te njegovo predstavljanje Međunarodnom olimpijskom odboru i drugim Međunarodnim sportskim organizacijama i udruženjima. HOD je za svakoga tko može hodati, trčati, voziti bicikl, rolati, odigrati utakmicu i sl.
U dječjem vrtiću organizirati ćemo zabavne edukativne radionice, a u 9,00 sati djeca će na betonskom igralištu u Pitomači imati organizirane razne igre i natjecanja. Sva djeca će biti obučena u bijele majice kao simbol mira, prijateljstva i razumijevanja.
Od 10,00 sati na betonskom igralištu bit će organiziran turnir u badmintonu i malonogometna utakmica srednjoškolaca.
Učenici osnovnih škola imat će organiziranu rolijadu po jednom dijelu Pitomače, a također će svi sudionici imati bijele majice.
U svim osnovnim školama: Pitomača, Dinjevac, Grabrovnica, Kladare, Križnica, Mala Črešnjevica, Otrovanec, Sedlarica, Stari Gradac, Starogradački Marof, Turnašica i Velika Črešnjevica organizirati će se HOD. Djeca će taj dan u školu obući bijele majice, čitati će im se o olimpizmu, pjesmice o sportu, radit će se literarni radovi na temu olimpizma, a sa djecom će se izaći i na igrališta ili školska dvorišta, te će se organizirati igre graničara, razne štafete, natjecanja itd.
U večernjim satima rekreativci će obilježiti HOD jednom malonogometnom utakmicom na betonskom igralištu u Pitomači. Sportska zajednica općine Pitomača smatra 10. rujna kao vrlo važan dan za sport u Hrvatskoj i pozdravljamo inicijativu HOO, sa porukom svim građanima općine Pitomača: BAVITE SE SPORTOM
Pitomača.hr

- 05:54 - Isprintaj - #

02.09.2009., srijeda

Ukradena PING-ova računala na Lipici i Kladarama

Noćas u vremenu između pola 2 i pola 4 "dugoprstići" (koji dobro znaju di se kaj nalazi) su imali akciju na našoj mreži. Ukradena su računala sa pripadajućom opremom na Lipici i u privatnoj kući u izgradnji u Kladarama.
Time je pola mreže ostalo bez linka, a udruga je oštečena za cca 6 000 Kn. Policijski očevid od strane Krim policije je obavljen i nadamo se da će svoj posao obaviti kako treba i dovesti bezobrazne lopove pred lice pravde (pred nas bolje ne jer će loše proći)!!!

Ukoliko netko ima neke informacije ili sumnje slobodno nam se može obratiti ili pozivom na broj 92 (MUP).


Ostale podatke ne možemo iznositi radi kriminalističke obrade nad nepoznatim počiniteljima koja je u tijeku.
Sanacija mreže je u tijeku i nadamo se da će uskoro ponovo biti u punoj funkciji.

Udruga PING




- 05:50 - Isprintaj - #

01.09.2009., utorak

Obavijest o upisu u 1. razred glazbene škole

Volite pjevati i slušati glazbu? Želite naučiti svirati? Upišite glazbenu školu. Ima tri slobodna mjesta: 1 za truba, 1 za trombon i 1 za harmonika.

Nastava se održava 2 puta tjedno po 30 minuta iz instrumenata, i 2 puta tjedno po 45 minuta iz solfeggia (solfeđa). Nastava iz instrumenata je individualna, a iz solfeggia skupna.
Testiranje za upis će se održati u četvrtak 03.09 u 16.00 sati.

Za testiranje treba pripremiti jednu pjesmicu za pjevanje po izboru djeteta. Rezultati testiranja i upisi održati će se 03.09 u 17.00 sati.
Na upis treba donijeti domovnicu, rodni list i JMBG djeteta. Pri upisu se uplaćuje i prva rata participacije u iznosu od 150 kn, a ako već imate jedno dijete u glazbenoj školi 100 kn, a za treće dijete 50,00 kn.Sve obavijesti možete dobiti u glazbenoj školi na tel 033/721-910 ili 033/721-805.

Radujmo se uz glazbu!
Pitomača.hr

- 17:36 - Isprintaj - #

Sportski rezultati proteklog tjedna

RUKOMET
U utorak prijepodne u velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održan je prijem za sve županijske osvajače medalja na završnici 13. Bistra sportskih igara mladih, na koji su pozvane i pitomačke rukometašice koje su okupljene u ekipi “Treća sreća” osvojile prvo mjesto u kategoriji djevojaka rođenih 1991. godine i mlađih.
Rukometašice ŽRK "Pitomača" odigrale su prve pripremne utakmice za prvenstveno natjecanje u II. HRL sjever, u kojima su u dva navrata savladale i pomlađenu ekipu prvoligašica ŽRK "Tvin-Trgocentar".

Prošlog petka ukupnom pobjedom malonogometne ekipe “Veterani Pitomača”, završena je ovogodišnja pitomačka ljetna liga igrana pod nazivom “8 naj…”. Iako su u posljednjem kolu veterani poraženi od ekipe “Admiral team” sa 8:3, ovaj poraz nije utjecao na konačan plasman veterana, koji su na prvo mjesto zasjeli nakon prvog odigranog kola i do posljednjeg ga čuvali.
U utorak prijepodne u velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održan je prijem za sve županijske osvajače medalja na završnici 13. Bistra sportskih igara mladih, na koji su pozvane i pitomačke rukometašice koje su okupljene u ekipi “Treća sreća” osvojile prvo mjesto u kategoriji djevjaka rođenih 1991. godine i mlađih.

Istog dana navečer rukometašice ŽRK „Pitomača“ u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Petra Preradovića u Pitomači, ugostile su u prvom pripremnom susretu pred nastupajuću sezonu II. Hrvatske rukometne lige sjever za žene, rukometašice provoligaša ŽRK „Tvin-Trgocentar“ iz Virovitice, te su savladale svoje gošće sa 32:26 (15:12). U subotu navečer, iako u nekompletnom sastavu pitomačanke su u svojoj dvorani pobijedile i rukometašice ŽRK “Orahovica”, članice III.HRL istok sa visokih 46:17 (20:7), dok su jučer navečer u Virovitici odigrale uzvratnu pripremnu utakmicu sa rukometašicama ŽRK „Tvin-Trgocentar“, te su kao i nekoliko dana ranije pobijedile svoje protvnice. Konačni rezultat utakmice bio je 32:28 (17:16), a u zanimljivoj utakmici, nakon boljeg početka domaćih rukometašica, pitomačanke su početkom drugog poluvremena preuzele kontrolu igre, otišle na četiri, pet golova prednosti, te istu održavale do kraja za zasluženu, drugu pobjedu nad ove godine pomlađenom ekipom virovitičanki. Sutra pitomačanke gostuju u Orahovici, a na gostovanje će samo mlađi dio pitomačke ekipe, dok će iskusnije vježbati u utorak po posebnom programu. Ove tri utakmice treneru Marku Bijuku poslužile su kao mjerilo do sada odrađenih bazičnih priprema pitomačkih rukometašica. Priliku za igranje dobile su sve zdrave igračice, a prema dobivenoj minutaži zadovoljavajuće su odradile i dio postavljenih zadataka. U obje su utakmice pitomačanke nastupile samo sa jednim golmanom, budući se pripremama zbog operacije krajnika još nije priključila Martina Pintar, a zbog ozljede ligamenata gležnja, po posebnom programu radi Marija Veličan.

NOGOMET
Oba općinska četvrtoligaša u nedjelju su kao domaćini odigrali svoje utakmice 2. kola IV. HNL sjever, podskupina B. Pitomačani su igrali protiv nogometaša NK “Sloga” iz Koprivničkog Ivanca, te su poraženi sa 0:3, dok bolje nisu prošli niti nogometaši NK “Croatia” koji su protiv NK “Mladost” iz Molvi poraženi sa 0:1. Srijeda ovim ekipama donosi treće kolo u kome pitomačani gostuju u Orahovici, a grabrovčani u Ždralovima.

Pionirski uzrasti NK “Pitomača” igrali su svoje 1. prvenstveno kolo IV. HNL sjever, skupina B, te su gostovali u Đurđevcu kod vršnjaka NK «Graničar». Pioniri U-10 poraženi su sa 7:1, U-14 sa 4:2, dok su jedini bod sa gostovanja donijeli pioniri U-12 odigravši neodlučenih 1:1. Iduće kolo pitomačani ponovno gostuju, ovoga puta u Čazmi.

Pitomački veterani odigrali su prvu prvenstvenu utakmicu Županijske lige veterana protiv veterana NK “Lukač 05”, te ih na gostovanju pobijedili sa 5:2. U drugom kolu u Pitomači gostuju veterani NK “Sveti Đurađ”.

NK «Turnašica» uspješno je započela svoje prvenstveno natjecanje u II. ŽNL VPŽ pobjedom na gostovanju kod NK «Napredak» u Rušanima od 4:0, a u 2. kolu iduće nedjelje putuju u Šarovku. Od idućeg vikenda započinje i prvenstvo u III. ŽNL VPŽ skupina Virovitica - Pitomača, a parovi su slijedeći: NK “Aršanj” Sedlarica - NK “Orešac”, NK “Podravec” Dinjevac - NK “Sveti Đurađ”, NK “Otrovanec” - NK “Mladost” Stari Gradac, dok su nogometaši NK “Kladara”.

MALONOGOMETNA LJETNA LIGA
Prošlog petka ukupnom pobjedom malonogometne ekipe “Veterani Pitomača”, završena je ovogodišnja pitomačka ljetna liga igrana pod nazivom “8 naj…”. Iako su u posljednjem kolu veterani poraženi od ekipe “Admiral team” sa 8:3, ovaj poraz nije utjecao na konačan plasman veterana, koji su na prvo mjesto zasjeli nakon prvog odigranog kola i do posljednjeg ga čuvali. Za pobjedničku momčan nastupili su: Zoran Majdančić, Dario Grgačić, Neven Bedeković, Darko Mihoković, Branko Filipović, Ivan Kožarić, Branko Bedeković, Ivica Smrček, Danijel Petković, Miroslav Ivanec i Freddy Čižmar. Drugo mjesto pripalo je ekipi Admiral team, a treće ekipi DAM. Najbolji strijelac lige je iz ekipe Branko Bedeković (Veterani Pitomača) sa 7 postignutih zgoditaka, za najboljeg golmana proglašen je Tomo Grlica (Admiral team), dok je naslov najboljeg igrača ljetne lige proglašen Dario Grgačić (Veterani Pitomača).
Pitomača.hr

- 14:33 - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.