www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Požutjela enigmatika (80)

11.09.2018.



(Mavro Špicer, Sibila broj 1, 17. II. 1928., str. 1)

Enigmopovjesnik

Oznake: M. Špicer, Sibila

Zagonetke iz Nade (21)

28.12.2017.

Sarajevski zabavnik za pouku i zabavu „Nada“ u broju je 21. objavila čak pet zagonetaka: jednu od Luke Grgjića-Bjelokosića, a četiri od Mavre Špicera potpisanoga pseudonimom Peštanac. Zagonetke su izgleda bile tvrd orah pa su ih odgonetnula svega dvojica rješavača – Ivan Thau iz Sarajeva i Niko Plančić s otoka Murtera.



Odgonetke

Konjićev skok

Udaljenoj

Žudim čarom od cjelova
Ustne k ustnam ti priliepit,
Gledajuć ti rajske oči
Za ostali sviet osliepit.

Zagonetka (to je zapravo pomicaljka s odgonetkama u neuzastopnim stupcima ili ispunjaljka bez mreže) – os, Sava, Tehterevan, obod, jegulja, Arilj: OSTOJA i SANDALJ; magični mozaik (četvorina 5 x 5) – Josip, obuka, surov, ikona, Pavao); homonimi (dopunjaljke) – težak, pobro, bio grad; pošalica – valja izbrisati slova D. V i A

Enigmopovjesnik

Oznake: nada, M. Špicer

Zagonetke iz Nade (18)

22.09.2017.

Osamnaesti broj sarajevske Nade izašao je 15. rujna 1895. Na stranici broj 20. četiri su zagonetke.

Narodne zagonetke Mehmeda H. Sejdovića

- Kreštalica krišći u bukovoj lišći,
da ih je trista bez hodže ništa.

- Na vrh hrasta malo šaša.

Pjesnička zagonetka od Peštanca

Italija slavna Mati veljih uspomEna
U čarObno krili zaman mene Primi
Tamo svaka kuĆa Dvor je, a svetInja stiena
Svaki grad se bliži nebu tUrnjam visoCim.

Poredanjem krupno tiskanih slova dobićeš ime pjesnika gornjega stiha.

Premetaljka od Peštanca

Omer, islam, iz, mu, ševi, e, spone, noge

Valjanim premetanjem pojedinih slova dobiješ šest novih riječi, koje ti kažu lijepu rečenicu.



(Luka Grgić Bjelokosić)

Odgonetke su: Majka s djetetom na prsima i perčin; Medo Pucić; Više um zamisli, nego more ponese; MARA – TATA – TOMO – KOTO – OKAT – TARA – MATO – OMOT

Enigmopovjesnik

Oznake: nada, M. Špicer

Zagonetke iz Nade (17)

02.09.2017.

Davnoga 1. rujna 1895., odnosno prije 122 godine i 1 dan, izašao je 17. broj sarajevske Nade. Na stranici 17. i 18. objavljen je prilog Mavre Špicera „Naša pisma“ (Budimpešta, mjeseca jula 1855., Crtice iz magjarske književnosti VI.) koji je tipkan tako sitnim slovima da se prilikom preslikavanja gubi čitkost pa vam ga ne donosim. No, na stranici 20 tri su enigme: konjićev skok, narodne zagonetke i zagonetka na ljestvici koje možete vidjeti.



Odgonetka konjićeva skoka pjesma je Augusta Šenoe. Rješenja narodnih zagonetaka su: 1. knjiga, 2. opanci, 3. svijeća, 4. zvuk, 5. sokak, 6. mlin i brašno, 7. djetlić i gnjetao, 8. muha, 9. lopta, 10. snijeg, sunce i zemlja, 11. oči, 12. sise, dojke. Zagonetku na ljestvici morat ćete sami riješiti. Kao rješavači spomenuti su dr. Hermann, Fehim Spahić i Otakar Marašek iz Sarajeva i Milan Domitrović iz Mitrovice.

(Mavro Špicer, P. Mirković, Luka G., Nada broj 17., 1. IX. 1895., str. 20)

Enigmopovjesnik

Oznake: nada, M. Špicer

Sretan imendan (5) - MAVRO

21.11.2016.

"Hoc cubile sanctum confessoris Mauri nibeum continet corpus; haec primitiva eius oratibus reparata est ecclesia; hic condigne translatus est, ubi episcopus et confessor est factus, ideo in honor duplicatus est locus" - latinski je natpis pod velikim oltarom Eufrazijeve bazilike u Poreču koji govori o biskupu Mavri čiji se spomendan slavi 21. studenoga. U prijevodu s latinskoga tekst glasi: " Ovo sveto počivalište sadrži tijelo ispovjedatelja Mavra; ovo je prvotna njegovim zagovorom obnovljena crkva, ovamo, gdje je postao biskup i ispovijedalac, bio je dostojno prenesen; zbog toga je ovo mjesto dvostruko u časti". (preuzeto iz knjige "Duhovni velikani" Josipa Antolovića DI, svezak I., str. 509.



O sv. Mavru još se zna da je biskupom u Poreču bio u IV. stoljeću. To ime nosio je jedan od velikana hrvatskoga zagonetaštva MAVRO ŠPICER (Našice, 1. travnja 1862. - Zagreb, 14. srpnja 1936.)

Kalendarij

Oznake: imena, M. Špicer

Poznati zagonetači (16) - MAVRO ŠPICER

21.07.2016.

MAVRO ŠPICER

(Našice, 1. travnja 1862. - Zagreb, 14. srpnja 1936.)

Jedan od pionira hrvatske enigmatike. Koncem XIX. stoljeća surađivao je u sarajevskoj Nadi. Drži ga se autorom prve čarobne četvorine 6 x 6 i slogovne četvorine 4 x 4. Objavio je i nekoliko križaljaka pod nazivom KRIŽANICA. Pokretačem je Sibile - prvoga enigmatskoga časopisa u Hrvatskoj čijih je sedam brojeva izašlo tijekom 1928., a prvi od njih s nadnevkom je 17. veljače 1928. Radove je potpisivao s više pseudonima od kojih su najpoznatiji Mašper i Peštanac.U Zagrebu je 1930. objavio LEKSIKON ZA SASTAVLJAČE I ODGONETAČE ZAGONETAKA S UVODOM, TUMAČEM I PRIMJERIMA čiju naslovnicu možete vidjeti. U spomen na njega ZD "Čvor" iz Bjelovara ustanovio je Špicerovu nagradu za enigmatsku publicistiku i teoriju.





Pokisnuti momci (palindrom)

Riječ što tražiš tjera soj momaka,
dragih im pod okna djevojaka.
Al' navali l' riječ naopaka,
širom bježi mnoštvo tih momaka.

Nestašna djevojčica (jednačica)

Baš je _ _ čudnovatih hira,
_, _ nikom ne bi dala mira.
Već kad pitaš _ _ odgovore,
vazda samo "_", "_" usta zbore!

(oba rada su iz Zagonetke broj 1, 1. rujna 1945., str. 9)

Enigmopovjesnik

Oznake: M. Špicer, zagonetka, obosmjerke, razne zagonetke

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.