www.reliablecounter.com
Click here Deseta umjetnost - enigmatika

Ujednačite kriterije, urednici!

06.09.2016.

Gornji naslov i prilog što slijedi nisam napisao ja - toliko da znate. Njihov je autor Krešimir Blažek (Koprivnica, 1955.), a pronađoh sve to u Zagonetaču broj 292 iz ožujka 1983. na str. 10 i 11. Budući da mi se čini aktualnim, objavljujem ga u cijelosti s nekoliko opaska.

"Dugo se spremam da napišem koje slovo u vezi objavljivanja nekih križaljka u Skandi čvoru (i ne samo u njemu), koje svojim sadržajem ne ispunjavaju ni najminimalnije uvjete za objavljivanje, čij isu autori i kategorizirani zagonetači. Mlad sam sastavljač i ne bojim se rada da postignem svoj (i urednika) cilj - kvalitetan sastavak. Ulažem dosta truda, ali uvijek ne uspijevam i normalno je da takvi radovi završe u košu. I to je ljudski i u redu, ali me smeta neobjektivnost urednika kada su u pitanju suradnici sa stanovitom reputacijom i priznatim titulama, tzv. "autoriteti". Smatram da ulažem više truda, htijenja i želja u svaki svoj sastavak nego neki od "autoriteta", ali se taj trud ne valorizira kako treba. Uvijek sam za to da se loš sastavak baci, ali neka to bude bez obzira na ime i titulu. Zar je to sramota? Mislim da nije, jer ako je sastavljač pravi zaljubljenik zagonetaštva, to će primiti kao normalno, ali ako je lovac na "lovu", naravno da će se ljutiti. Objavljivanjem loših sastavaka čini se medvjeđa usluga i redakciji, i autoru, jer objavljivanje takvih radova "autoriteta", a odbacivanje istih od "anonimaca" stvara rezignaciju i revolt kod potonjih.
Da ne bi sve bilo okolo-naokolo zadržat ću se na analizi jednog takvog rada. To je skandinavka majstorskog kandidata Slobodana Pantelića (Loznica, 5. I. 1950.-2. VII. 2001., op. pr.) objavljena u Skandi čvoru broj 278 od 7. II. 1983. godine. Ta križaljka ima šesnaest crnih polja, što uglavnom odgovara nekim standardima (bilo je objavljenih i s 18 crnih polja od Dušana Kosa, Prezid, 15. XII. 1938.-Bjelovar, 2004., op. pr.). U toj križaljci (čiji urednik je potpisan inicijalima AM, vjerojatno Aladin Mahmutović, op. pr.) čak je 8 (osam) riječi u množini: ESTETIČARI, ENTERIJERI, TORPEDI, RESORI, TOTEMI, RAČIĆI, MAJORI i OSVRTI. Tu je još desetak "vrlo poznatih" riječi: ĆERT, NERMA, TIRIT, JERARH, RIČNJAK, ARISTON, RIO, ORID, CORLA, IBI, RENAN, BATEV, RAMAN i tome slično. Najduže riječi su; PRETPRIPREMA, PROSTORIJA, RESTORATER, ESTETIČARI, ENTERIJERI, MARTINOVIĆ i PRVOTIMAC. Gotovo da i nema ni jedne zvučne, ponajmanje svježe riječi. Što se pak tiče skupina, osnovno pravilo je zadovoljeno (19 vodoravno i 19 okomito). Od tih 38 skupina čak trećina je ST i PR.
Ne znam da li uredništvo ima boljih radova (u što ne sumnjam), ali ovaj sastavak nije trebao biti objavljen, pa bez obzira što ga je sastavio majstorski kandidat. Ako ima dovoljno suradnje od različitih autora, urednici bi morali svoje kriterije jednako primjenjivati, ne dopuštajući nikakvu prednost radovima suradnika koji "nešto znače". Predlažem da se o ovoj temi povede šira rasprava na stranicama Zagonetača,a može biti i predmet rasprave na nekom većem skupu zagonetača".

(Krešimir Blažek, Zagonetač br. 292, ožujak (III.) 1983., str. 10 i 11).

Na urednički odgovor nije trebalo dugo čekati. Prozvani urednik AM (Aladin Mahmutović) oglasio se već u Zagonetaču broj 294 iz svibnja 1983.. Evo što je, u napisu "Više samokritičnosti suradnici!", odgovorio Blažeku:

"U Zagonetaču br. 292 izašao je napis kolege Krešimira Blažeka pod naslovom "Ujednačite kriterije, urednici". Kako je riječ o križaljci koju sam ja uredio želio bih dati neka objašnjenja.
Poštovani kolega, ipak držim da se u Skandi čvoru koliko-toliko objavljuju kvalitetni radovi. Prednost nemaju radovi koje su sastavili kategorizirani zagonetači, već je bitna kvaliteta rada bez obzira o kojem se sastavljaču radi, bar što se tiče radova koje ja priređujem. I radovi velemajstora ponekad završavaju u košu ako svojom kvalitetom ne zadovoljavaju. Čvor je oduvijek odgajao mlade zagonetače, tako da su pod nejgovim okriljem stasala brojna današnja vrhunska imena našeg zagonetaštva. Prema tome radovi "anonimaca" se ne odbacuju, već se objavljuju, normalno ako zadovoljavaju postavljene kriterije. Tako je bilo do sada, a tako će biti i u buduće.
Dajem vam objašnjenja za optuženu skandinavku. O tome da li ću nešto objaviti ili ne odlučujem na osnovu više kriterija, broja crnih polja, bjelina u križaljci, zvučnosti i svježine uvrštenih riječi, povezanosti pojedinih dijelova križaljke, odgonetljivosti i općeg dojma. Prema tome jedan od odlučujih činilaca za objavljivanje su bile i dvije bjeline na početku i u sredini skandinavke. Druga stvar, govorite o manje poznatim pojmovima, Ako se opće poznati pojmovi ukrštaju s manje poznatim pojmovima, odgonetanjem ovih prvih lako će se dobiti oni drugi, a o tome se radilo u navedenoj skandinavci.
Na kraju, želio sam dati osvrt na neke vaše sastavke, objavljene i neobjavljene, no čini se da to u ovom članku ne bi bilo korektno, a vama ću prepustiti da ih sami analizirate prije nego što ih šaljete u neko uredništvo".

(Aladin Mahmutović, Zagonetač broj 294, svibanj (V.) 1983., str. 9)

Oznake: K. Blažek, A. Mahmutović, Zagonetač, zagonetačka teorija, razni zagonetači

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.