Indijanka vegetarijanka

03.12.2016., subota

Zbog mlijeka

Krave koje se koriste za proizvodnju mlijeka, kad se otele, odvoje se od teleta u roku od svega sat vremena, dakle odmah. Zasto? Kako tele ne bi zarazilo majčino vime bakterijama, što je problem u proizvodnji mlijeka.

Oznake: krava, mlijeko, tele, mliječna industrija


08.01.2014., srijeda

Na čaju

Image and video hosting by TinyPic

Vikend je, vrijeme je za odlazak na čaj. I besplatno čitanje novina u zdravljaku. Sin, mama i tata sjede, svatko čita i lista novine. Mama gleda u članak o novim istraživanjima o tome koja hrana potiče razvoj tumora, a koja je dobra za borbu protiv tumornih stanica.

Obraća se sinu: 'Gle, sine što piše. Najnovija istraživanja pokazuju da meso i mliječni proizvodi potiču razvoj stanica tumora. Meso potiče kiselost koja je odlična za razvoj tih stanica, dok mliječni proizvodi potiču stvaranje sluzi koja je također odlična hrana za ovakve stanice.'

Tata cmoče usnama. Ne gleda mamu, ali, iako čita svoje novine, jedno mu je uho naraslo kao kod slona i sve sluša. I opet cmoče i mrmlja si nešto u bradu.

Onda više ne može izdržati, okreće se s prkosom u očima (i s porukom koja glasi: 'Ne truj mi sina!?)i kaže mami: 'Nije to istina!'

Oznake: čaj, meso, mlijeko, tumor


19.12.2013., četvrtak

Dobra zobena kaša

Neki dan odem u trgovinu i kupim si nekoliko pakovanja 'dobre zobene kaše'. Ima ih više vrsta – s jabukama, čokoladom i šumskim voćem. Blagajnica prasnu u smijeh i pita: 'To se pravi s vodom?' Ja kažem: 'Da, i jako je fino!' Ona još više se poče smijati kao da sam ispričala neki dobar vic, sve se previjajući u struku. Ja kažem kako i moj sin to voli jesti, a ona opet u kes.

Kaže kako je to probala i dala svojoj kćeri, ali nisu to mogle jesti. Čude se tko pravi s vodom zobenu kašu. To mora biti s mlijekom. I s puno prave čokolade.

I smije li se smije.

I ja se smijem jer mi je i bedasta i simpatična.

Smijemo se dobroj zobenoj kaši.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: dobra zobena kaša, trgovkinja, mlijeko, voda


06.12.2013., petak

Upoznajte moju kravicu

Kravica je spravica za pravljenje biljnog mlijeka. Kupljena je preko eBaya prije neke dvije godine i dobro radi. I s plaćanjem poreza jeftinija je ispala ovako nego da sam je kupila u Hrvatskoj.

Image and video hosting by TinyPic

Pogled na dio za mljevenje:

Image and video hosting by TinyPic

Ima nekoliko programa, može praviti mlijeko od namočenih i nenamočenih plodova (soje, riže, zobi, badema i slično) te sokove. Također, može se od povrća napraviti veoma ukusna krem juha. Jedan program pravljenja mlijeka, soka ili juhe traje oko dvadeset minuta.

Image and video hosting by TinyPic

Ovo je soja, namočena preko noći. Bolje je mlijeko od namočenih plodova. Soje je prije bilo za kupiti u DM-u, ali sada je više nema, no pojavila se u Plodinama (manje od 10 kn je 450 grama, a to je puno litara mlijeka):

Image and video hosting by TinyPic

Gotovo sojino mlijeko. Treba ga procijediti prije upotrebe:

Image and video hosting by TinyPic

Masa koja ostaje nakon cijeđenja sojinog mlijeka zove se OKARA i koristi se za pravljenje pljeskavica, rolica, peciva, kruha i za vegansku kajganu. Primjerice, jako dobra kombinacija je okara i kuhana heljdina kaša te pljeskavice od toga.

Image and video hosting by TinyPic

Mlijeko iz kravice je vrelo, treba sačekati da se malo ohladi tako da se može u njemu držati prst, a potom ocijediti oko pola limuna te čekati da se počne zgrušnjavati:

Image and video hosting by TinyPic

Masu usuti u cjedilo s gustom tkaninom i ostaviti da se dobro ocijedi, najbolje preko noći. Dodati sol i dodatke koje se želi dodati u biljni sir, u ovom slučaju tofu, sir od soje:

Image and video hosting by TinyPic

Nakon cijeđenja ostaje sirutka koja se koristi za izradu juha, peciva, kruha ili čega god:

Image and video hosting by TinyPic

Gotovi tofu:

Image and video hosting by TinyPic

Dakle, baš se sve iskoristi, obično od dvije litre (dva ciklusa u kravici) imam namirnica za gotovo cijeli tjedan :-)

Oznake: kravica, mašina, soja, mlijeko, biljno mlijeko


26.02.2013., utorak

Mlijeko za biodizel

Evo slušam kako će se zaraženo mlijeko koristiti kao biodizel. Bože, kako se lako (riječima) kod nas iznalaze rješenja, kao da smo u Americi! Pa gdje je uopće kod nas pogon za izradu biodizela? Čitam da ima jedan negdje u Lici u vlasništvu Agrokora, ali da oni nemaju pojma ni o kakvom mlijeku koje im, kao, treba stići…

A na farmama se one jadne krave muče, trpaju im tko zna što sve ne i evo kako sva ta patnja završi. U konačnici će, prije ili kasnije, naravno završiti u klaonici jer ondje završe sve koje ne daju dovoljno mlijeka ili im mlijeko nije dovoljno dobro, ili su rođene s manom… odnosno koje nisu isplative.

I tako opet iz početka. Za mlijeko i meso se dobijaju poticaji, a batat i stevija se stavljaju na crnu listu (nema veze što se radi samo o ekstraktu jer većina uopće ne razumije koja je razlika). U trgovini ne možeš naći domaćeg povrća, čak i peršin uvozimo iz Kine, a ovdje se mlijeko baca i krave ubijaju.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: mlijeko, biodizel, politika, povrće


18.02.2013., ponedjeljak

Smjernice za prehranu u školama

Imam školarca koji se hranio u školi, ali je prestao. Nisam mogla vjerovati kakvu hranu dobijaju, a o tome sam već i pisala na svom blogu. Dakle, sve najgore od najgoreg, sve prepuno bijelog kruha i peciva, salame, sira i sumnjivih mliječnih napitaka (punih E-ova). Sinoć sam u nekim vijestima čula da će se takvo stanje promijeniti jer je Ministarstvo obrazovanja ili Ministarstvo zdravlja, ne znam sad koje, dalo smjernice za školske kuhinje. U oči mi je odmah upala prva odredba – SVAKI DAN moraju na meniju biti meso i mliječni proizvodi. Dakle, ove dvije vrste namirnica prve su na listi preporučenih namirnica!

Mislim da je svaki komentar suvišan, osim da se sigurno nekome opet namješta posao.

Oznake: hrana, kolač, meso, mlijeko


12.02.2013., utorak

I Svetska zdravstvena organizacija upozorava na meso i mlijeko

Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je da prehrana utječe najmanje 30 posto na pojavu svih vrsta raka u zapadnim zemljama. Meso i mliječni proizvodi povećavaju rizik za moždani udar, bolesti srca i rak. Prema nedavnom izvještaju World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research konzumiranje prerađenog mesa veoma je povezano s rakom debeloga crijeva, drugim najvećim uzrokom smrti od raka u Velikoj Britaniji. Zemlje s većim unosom masnoća životinjskog podrijetla imaju veću učestalost raka dojke, dok muškarci koji konzumiraju crveno meso pet puta tjedno imaju veći rizik od razvoja raka prostate. Konzumiranje mesa može povećati rizik od raka bubrega i gušterače. Istraživanja u Engleskoj i Njemačkoj pokazala su da vegetarijanci imaju oko 40 posto manju vjerojatnost za razvoj raka u odnosu na mesojede.

Oznake: meso, mlijeko, Zdravlje, vegetarijanstvo


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.