Indijanka vegetarijanka
06.12.2013., petak
Upoznajte moju kravicu
Kravica je spravica za pravljenje biljnog mlijeka. Kupljena je preko eBaya prije neke dvije godine i dobro radi. I s plaćanjem poreza jeftinija je ispala ovako nego da sam je kupila u Hrvatskoj. ![]() Pogled na dio za mljevenje: ![]() Ima nekoliko programa, može praviti mlijeko od namočenih i nenamočenih plodova (soje, riže, zobi, badema i slično) te sokove. Također, može se od povrća napraviti veoma ukusna krem juha. Jedan program pravljenja mlijeka, soka ili juhe traje oko dvadeset minuta. ![]() Ovo je soja, namočena preko noći. Bolje je mlijeko od namočenih plodova. Soje je prije bilo za kupiti u DM-u, ali sada je više nema, no pojavila se u Plodinama (manje od 10 kn je 450 grama, a to je puno litara mlijeka): ![]() Gotovo sojino mlijeko. Treba ga procijediti prije upotrebe: ![]() Masa koja ostaje nakon cijeđenja sojinog mlijeka zove se OKARA i koristi se za pravljenje pljeskavica, rolica, peciva, kruha i za vegansku kajganu. Primjerice, jako dobra kombinacija je okara i kuhana heljdina kaša te pljeskavice od toga. ![]() Mlijeko iz kravice je vrelo, treba sačekati da se malo ohladi tako da se može u njemu držati prst, a potom ocijediti oko pola limuna te čekati da se počne zgrušnjavati: ![]() Masu usuti u cjedilo s gustom tkaninom i ostaviti da se dobro ocijedi, najbolje preko noći. Dodati sol i dodatke koje se želi dodati u biljni sir, u ovom slučaju tofu, sir od soje: ![]() Nakon cijeđenja ostaje sirutka koja se koristi za izradu juha, peciva, kruha ili čega god: ![]() Gotovi tofu: ![]() Dakle, baš se sve iskoristi, obično od dvije litre (dva ciklusa u kravici) imam namirnica za gotovo cijeli tjedan :-) Oznake: kravica, mašina, soja, mlijeko, biljno mlijeko |


















