Visitors since February 12th, 2007

Free Site Counters
Free Site Counters

Holyfighter - vuk samotnjak

28.07.2006., petak

Materijalni razvoj

Nedvojbeno je da su ljudi kroz povijest mijenjali svoj okoliš, utjecali na njega, da to sada rade i da će to raditi u budućnosti. Dovoljno je okrenuti se oko sebe i vidjeti koliko smo stvorili. U ovoj temi su mi zanimljiva pitanja: koliko su rješenja koja smo izabrali dobra, jesmo li mogli bolje, koja je cijena ovakvog napretka.
Na pitanje koliko su rješenja koja smo izabrali dobra, a u skladu s mojim ograničenim saznanjima, navest ću par primjera. Još uvijek je u osobnim vozilima dominantan Otto motor (diesel napreduje u zadnja dva desetljeća). Već puno ranije smo imali Wankelov motor koji (koliko su me učili) ima bolje karakteristike, no svejedno nije zauzeo svoje mjesto pod Suncem u skladu sa svojim potencijalom. Istina je da su postojala ograničenja vezana uz tehnologiju materijala, te neke tehničke poteškoće oko hlađenja.
Krajem 80.-ih godina dobio sam svoj prvi Atari. Stroj koji je bio par godina ispred tadašnjih PCa. U neko doba sam prešao na PC, DOS i Windowse. Koji kulturološki šok, kao da sam iz automobila prešao u kočiju. Danas je najnormalnije koristiti PC s Windowsima. Pitam se koliki bi bili potencijali i mogućnosti današnjih računala da je jednom davno netko g.Gatesu rekao da "odjedri" s DOSom. Naravno, poneka "prevara", ekonomske zakonitosti i ljudska gramzivost su nas dovele tu gdje jesmo.
Jesmo li mogli bolje? Neću dati nikakav odgovor, neka svatko sam u skladu sa svojim spoznajama odgovori. Ja bih odgovorio: "Svaki narod zaslužuje političare koje je izabrao." Jesam li svjestan svoje odgovornosti kad sam kupio svoj prvi PC? Jesam li svjestan odgovornosti svojih odluka kad odlazim u dučan i biram proizvode? Trebam biti svjestan svoje odluke da prodam dionice Plive i odem na skijanje u Sloveniju. Ne hvalim se, nego želim osvijestiti uzročno posljedični niz.
Govorimo li o cijeni napretka, dovoljno je pogledati što nam se događa s hranom; krave su poludjele, svinje imaju trihinelozu, perad ima gripu, a ni ja se ne osjećam najbolje. :o) Masovna produkcija ili uzgoj, upitno križanje vrsta i pasmina, te mnoge druge nepravilnosti za koje tek povremeno čujem ili vidim u alarmirajućim TV emisijama. Tkogod proba rajčicu ili namirnicu iz domaćeg uzgoja i usporedi ju s uvoznom, zna na što mislim. U zapadnim zemljama već dugo vremena kupuju i piju vodu iz flaša, jer im voda iz vodovoda nije pitka. I u našoj zemlji sve češće kupujemo vodu, a iz slavine koristimo za kuhanje. Vodoinstalacije su neodgovarajuće, voda previše tvrda, puna pijeska, opasna za kućanske aparate, a vjerojatno i za naš organizam.
I kao što kaže stara poslovica: "Neka ti hrana bude lijek". Naravno da uz ovakvu hranu i tekućinu tijelo doživljava promjene.

- 09:40 - Komentari (0) - Isprintaj - # prijavi hr.digg

27.07.2006., četvrtak

Razmnožavanje

Za razliku od mnogih životinjskih vrsta, žena nije ograničena svojom spolnom aktivnošću na jedan dio godine, nego može biti aktivna cijelu godinu. Uz aktivnost, ima mogućnost začeća svaki mjesec (ovisno o menstrualnom ciklusu), što ljudsku vrstu dovodi u prednost pred životinjama koje se pare jednom ili par puta godišnje. Ta prednost je djelomično smanjena činjenicom da žena nosi pomladak u svojoj utrobi 9 mjeseci, te da je dijete nesamostalno za život par godina (ovisno kako ćemo definirati sposobnost za samostalni život). Ako i pretpostavimo da žena zatrudni svakih godinu dana i rodi zdravo dijete, kroz par godina roditeljima će biti izuzetno teško brinuti o djeci i njihovim potrebama, te je potrebno uključivanje šire obitelji ili zajednice.
Muškarci proizvode dovoljno sjemena da se mogu razbacivati s njim, što, generalizirano i čine. Moj je dojam da su muškarci "programirani" na takvo ponašanje, njima je bitno što više raširiti svoj genetski kôd, pa se često spominje veća promiskuitetnost muškaraca, nego žena.
Kao prilog ovoj tvrdnji bih naveo činjenicu da uglavnom muškarci plaćaju za usluge spolnog zadovoljstva, jer je ponuda manja od potražnje.
Nisam spomenuo, ali uloga žene je da napravi odabir partnera i pruži priliku onom za koga ocijeni da će se moći najbolje brinuti za njihovo potomstvo i da će u slijedeću generaciju donijeti potomstvo s većim izgledom za preživljavanje. Pretpostavljam da je ta smanjena reprodukcijska sposobnost (u odnosu na muškarca) uzrok manjoj promiskuitetnosti (gledajući statistički kroz vrijeme).

- 10:37 - Komentari (0) - Isprintaj - # prijavi hr.digg

11.07.2006., utorak

Smisao postojanja

Nekada dok sam bio mlađi i dok sam razmišljao o smislu postojanja, došao sam do slijedećih zaključaka:
1. razmnožavati se i održavati broj
2. unaprijediti civilizaciju

ad 1. pod ovim je uključeno sve što rade biljke i životinje: žive, jedu, spavaju, razmnožavaju se, prilagođavaju se uvjetima i okolini,
pokušavaju održati ravnotežu u prirodi;

ad 2. kroz razvoj kulture, znanja, doprinosom svakog pojedinca sa svim njegovim specifičnostima i jedinstvenim vrijednostima.
Ovaj razvoj obuhvaća materijalni nivo, kao i duhovni, mentalni, intelektualni te svaki drugi koji percipirate.

Sada, kada sam stariji i iskusniji, moji spoznajni potencijali nisu došli do novih ideja o smislu postojanja. Ono što sada primjećujem su iskušenja koja nam odvlače pozornost od naše uloge na zemlji.

Većina tih iskušenja su sasvim sigurno opisana u vjerskim knjigama, no samo da podsjetim na neka od njih. Egocentričnost, sebičnost, lijenost, pohlepa, zavist, neumjerenost, dalo bi ih se nabrojati još, a kombinacijom nabrojanih dolazimo do mnogih drugih.
Zapadna civilizacija kroz svoj razvoj i ciljeve potiće iskušenja i čak ih prikazuje kao vrijednosti. Kršćanska crkva koja bi trebala biti nosilac otpora, samo se formalno i deklarativno bori protiv toga, a zapravo je sljedbenik istih kvazivrijednosti.
Pojedince koji se odupiru ovakvom načinu života doživljavamo kao čudake, neprilagođene, pa čak i poremećene.

- 09:27 - Komentari (0) - Isprintaj - # prijavi hr.digg

04.07.2006., utorak

Prvi dan

Našao sam vremena da vidim kako se koriste ove nove tehnologije. Nisam odlučio o čemu ću pisati, za sada samo zadovoljavam znatiželju.
Neke teme o kojima razmišljam:
- brak, obitelj i sve što ide uz to,
- kako smršaviti i zašto,
- duhovni razvoj osobe u materijalističkom društvu,
- posao, profit i kako dočekati penziju,
- muškarac - što to znači u suvremenom društvu,
- rat - neracionalno rasipanje bogatstva,
- djeca - odgoj ili dresura,
- žene - iluzija ili stvarnost,
- alkohol ili droga?
- sex - nakon koliko godina počinješ plaćati,
- nogomet - najbitnija sporedna stvar na svijetu,

i sve slično što luta mojim mozgom.

- 18:48 - Komentari (1) - Isprintaj - # prijavi hr.digg

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  srpanj, 2006 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (2)
Lipanj 2009 (11)
Svibanj 2009 (22)
Travanj 2009 (15)
Ožujak 2009 (21)
Veljača 2009 (23)
Siječanj 2009 (16)
Prosinac 2008 (27)
Studeni 2008 (26)
Listopad 2008 (5)
Rujan 2008 (1)
Srpanj 2008 (4)
Lipanj 2008 (7)
Svibanj 2008 (7)
Travanj 2008 (11)
Ožujak 2008 (7)
Veljača 2008 (22)
Siječanj 2008 (5)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (1)
Srpanj 2007 (11)
Lipanj 2007 (6)
Svibanj 2007 (5)
Travanj 2007 (10)
Ožujak 2007 (24)
Veljača 2007 (25)
Siječanj 2007 (17)
Prosinac 2006 (3)
Studeni 2006 (7)
Listopad 2006 (1)
Kolovoz 2006 (5)
Srpanj 2006 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Moj pogled na život i okruženje

Strong body, strong mind, the rest will follow.
Keep your blood clean, keep your body lean.


vuk.gavran (at) gmail.com
<$NaslovBoxa$>
<$TekstBoxa$>
CURRENT MOON

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se