dinajina sjećanja

utorak, 31.01.2017.

Misao o tebi...




U odaji ogledala i odjeka utjeha mora, u tvom imenu željeni nemir. Bio si Eremit. Iz orahove ljuske vadio trenutke i stvarao naše vrijeme. Preo tajanstvenu nit, kukičao pjesmu oko moga sluha, omatao me metaforama do uzavrelosti čula. Osjećala sam kako se znoj srca slijeva u pehar strasti. Prestala sam tugovati.

Brojao si kapi rose na laticama ruže. Smijala sam se.

Svitanje me obgrlilo tvojim dahom. Ti, ja i bijela svjetlost, trojstvo jutrenja, sakrament na dverima života. Bez kraja i početka, iz utrobe svemira je izronio začetak skladne zadanosti, začarani krug pripadanja.
Upleteni smo u okno zbilje. Ono iza i ono ispred nije važno.

Usrećuje nas šum mora, pjena valova, tišina prostora, romor trenutka i plaha svjetlost svitanja.

Zaboravila sam se u tebi, postao si ritam srca. Zaboravio si se u meni, postala sam misao o tebi.

Dijana Jelčić




fotografije ... Jasna Marcelić

Oznake: utjeha mora, misao, osjećaj

- 08:18 - Komentari (20) - Isprintaj - #

petak, 27.01.2017.

Misaoni labirint...



U davnim vremenima su iz čovjekovog misaono- osjetilno- osjećajnog labirinta izrastale priče i postajale legende i mitovi koje pamtimo. Jedna od takvih legendi je priča o Arijadni, Teseju i Minotaurusu. Potaknuti legendom o labirintu u ljudskim glavama su se rađale uvijek nove ideje pa su arhitekti gradili nove labirinte, slikari ih crtali, skulptori klesali. Labirint je ostao do današnjih dana smišljeni poticaj na lutanje univerzumom ljudskog uma s idejom o traženju njegovog središta. Dok lutamo pokrajnim putevima svijesti, ne dotićemo ono podsvjesno u nama, zaobilazimo istine i stvarne uzroke naših duševnih stanja, ne spoznajemo da živimo u dva paralelna nutarnja svemira. Dok tražimo razloge bolova i depresivnih stanja izvan nas samih u središtu našeg misaono-osjetilno- osjećajnog labirinta se kao u univerzumu nagomilava energija, a to se događa kao u dva paralena svemira, dva sveimra koja su ogledalom podijeljena na našu svijest i podsvijest, naše dvije osobnosti, kao dvije maske koje simboliziraju Talijin hram. Jedna se smiješi druga tuguje i ne susreću se jer žive svaka u svom svijetu.
A onda se iznenada dogodi oluja u našem misaonom labirintu, svjest se prepusti tajnovitim snagama nutarnjeg svemira, strahovima i tjelesnim nemirima. Posrće u svome neznanju, uskovitlane su njene strune kao malena zrnca za vrijeme pješčane oluje. Na pješčanim dinama kao pustinjska lađa plovi, tražeći putokaz u vjetru, u snazi te nevidljive ali pokretačke struje. U zagrljaju nutanjeg neba kovitlajući se kao Jeriho ruža nailazi na vrata iza kojih prepoznaje u zrcalu vremena onu drugu sebe.
Iznenadni susret u beskraju straha, toplina u spoznajnoj blizini i svijest u misaonom labirintu pronalazi Ariadninu nit.
U paralelnom svijetu naše spoznaje zrcale se naša različita stanja, na vratima svjesti i podsvijesti kao na portama dva paralelna svemira susreću se naša različita lica.






"Svatko od nas je u stvari cijelo čovječanstvo. Posegnuvši duboko u sebe, možemo doseći samu esenciju čovječanstva. Sposobnost pojedinca da bude osjetljiv na tu esenciju jest ključ promjene svijesti cjelokupnog ljudskog roda"

David Boehm.






Počiva li taj suptilni doživljaj povezanosti na nekoj tek izrastajućoj teoriji ili je to stanje koje je moguće živjeti u običnoj svakodnevnici? Čovjek je najsuptilnije djelo univerzuma i on u sebi nosi cijeli svijet. To je istina koju bi danas trebali razumjeti i prihvatiti kao največu istinu, ne odvajati se od univerzuma i spoznati da je naša svakodnevica univerzum sam. Trebali bi promijeniti način razmišljanja jer nas on ponekada isključuje iz povezanosti i jedinstva sa svijetom u kojem živimo. Odvojenost od izvora, s kojeg smo krenuli na ovo putovanje evolucijom je privid, a misaono- osjetilno- osjećajna povezanost je činjenica. Cijeli univerzum i mi u njemu, naš vidljivi i nevidljivi svijet je u neprestanom gibanju i ponavljanju.

Svaka misao kao pomak leptirovih krila komunicira s cjelinom, kao što i cjelina komunicira sa svakim svojim dijelom. Stara kineska poslovica kaže:

"Otkineš li vlat trave, protrest ćeš cijeli svemir."

Pristajem na prevrednovanje ustaljenih vrijednosti, zaustavljam se u mikorocjevćicama sive tvari i osluškujem titraje nutrine. Duša je bezglasna. Čujem tišinu.

Postoje li nebeska tijela u univerzumu ljudskog uma? Vrtlože li se i ona dinamikom vječnosti? Trepere li strune ritmom muzike koju je čuo Pitagora?

Svevjekovni muk se pretače u misao, u sjaj nutarnjeg Sunca koji pobija postojanje mraka, dokazuje ne postojanje tamne strane Mjeseca, uzaludnost traganja za idejama koje probijaju zid tihovanja i postaju vrišteći put ka apsolutnoj istini. Zbog neizrecivosti izmaštanih stanja misli pretačem u igru riječi, u izmišljaj, u složenice u kojima se tek nazire smisao mojih fikcija, mojih sunovrata u mistiku i drevne mudrosti…

Oživljavanjem mitskih metafora, njihovim utjelovljenjem u traganje za zlatnim runom, za svetim Gralom, za izvorištem ljubavi pokušavam ozvučiti nutarnju tišinu. Čitam spiritualno- demonsku magiju od Ficina do Campanelle, budim se u novom dobu, u vremenu svjetlosti i pitam se...

Je li moguće u poetsko štivo pretočiti sjećanje srca i u njemu ozrcaliti svoju dušu?

Kako oživjeti nedodirljivo kovitlanje nutrine i sjediniti ga sa glazbom Pitagorinih sfera?

Promatram rađanje sunca i njegovo zrcaljenje u očima boje sna. Vidim neraskidivu vezu između čovjeka i Svemira. Vjerujem u zagrljaj pjeska i pjene iz kojeg se rađaju biseri, u zagrljaj duše i materije iz kojeg rastu kristali, u poljubac neba i oceana iz kojeg izranja poezija kapi.

Vjerujem u igru svjetlosti i tmine, U njoj naslućujem prvu i temeljnu istinu, nečujnu rapsodiju boja, simfoniju mirisa, sonatu dodira… nečujan preludij pretakanja noći u dan.

U središtu misaonog labirinta budna osluškujem tišinu ljubičastog sna, čujem je… sretna.

Dijana Jelčić






Misaoni labirint

Oznake: labirint, misao, osjećaj

- 08:48 - Komentari (20) - Isprintaj - #

srijeda, 06.07.2016.

Misao, utjelovljeni osjećaj...





Na obrubu jutra, riječi usnama razbuđene osvješćuju praslike nesvjesnog, raskrinkavaju pratipove zatomljene u podsvjesti, razularene suprotnosti, negdje u dubinama skriven izmišljaj uzajamne ovisnosti. Na izvoru dana, osjetih blijesak pripadanja ubrizganog u genetiku bliskosti, u tragove božanskog nasljedstva, u oglede Erosa i Afrodite, negdje duboko u nama.




Između nekad i sad
vrijeme rasta,
izrastanja,
stasanja,
aquarel trajanja,
uzavrelost neba,
utiha oceana,
život.

Mislim,
misao kovitla
viziju tvojih obrisa,
kip mudrosti,
tu si,
osjećam te mislima.

U održivosti umnih zbivanja,
rješavanju životnih enigmi,
ognjilu maštanja,
nanometrima mislenosti
nemjerljiva razdaljina.

Čuvar na
vratima svijesti,
sanjivost budnosti,
rapsod na trgu
svrsishodnosti,
razbijač klišea uvjetnosti,
vodič stazama
bezuvjetne zbilje.


Običnost zbilje pretačeš u
vanzemaljsku istovremenost
i ovozemaljsku istomislenost.

Razumijem govor munja,
u gromoglasju vidim
koridore stvarnosti,
sinesteziju osjetila,
mjeru kreativnosti,
raspuknuće žege
u obećane promjene.

Vjetar donosi miris ljeta
i gugut grlice,
donosi titraje
riječi napisanih
u carstvu
prohujalog vremena...


Redaju se slike sjećanja, vidim ih... osjećam ih, usrećuju... @More ljubavi, @Teuta, @Misko, @rU... i mnogo drugih koji više nisu tu, nažalost...ali zrcaljenja svitanja i sutona našeg prohujaog vremena su još uvijek tu... vidim ih... osjećam ih... usrećuju...


U tvom portretu
iznad radnog stola
se ogleda suton.

Osjećam te mišlju o tebi.


Dijana Jelčić






Oznake: misao, osjećaj, ljubav, poezija sjećanja

- 07:47 - Komentari (24) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 04.07.2016.

Misaoni dijalog...





Struktura misaono- osjećajnog dijaloga...

Buditi čuđenje u sebi, pronaći ga u čuđenju drugih, zaboravljati i ponovo se sjećati, su misaoni procesi, osnovna obilježja našega života u kojima su skriveni korijeni našeg stvaralaštva.
Samopoimanje je prije svega misao, trenutak cjelokupnog tjelesnog doživljaja, spoznaja svojih vrijednosti i mogućnosti, mudro čuđenje i osjetilno spoznavanje uzroka i razloga našeg postojanja u univerzumu. Misaono uranjanje u sebe sama je osobni doživljaj svijesti, korijen na kojem izrasta misaoni dijalog. 4- D samopoimanje je put ka univerzumu umnoga u nama, ulazak u četverodimenzionalnost stvarnog postojanja.





Šahovnica dijaloga…

Postoji li bespuće sna?
Od kojeg tkiva je satkano?
Postoji li vrijeme u njemu?
Sanja li Bog našu zbilju?
Jesmo li mi tek putnici namjernici, pustolovi, tragači za istinom?
Što će se dogoditi s nama ako se Bog probudi?

Teško pitanje!
Postoje li teška pitanja?
Postoji li mjera za težinu misli?

Clausula rebus sic stantibus... vjerodostojnost do promjene okolnosti.

Apsolutnost ne postoji,
mijenjamo se.

Na dlanu svemira
titraju strune,
zavijutci otrgnuti
iz klupka svjetlosti,
mi utkani u vječnost.

Postoji li mač
za gordijski čvor misterije?

Nepotrebno pitanje.

Nad bezdanom neznanja
svijest traga za istinom,
naizgled slobodna,
ipak omeđena obrascima
drhturi na vjetru otkrića.

Na šahovnici dijaloga
riječi kraljevi,
riječi lovci,
riječi pijuni,
igramo se njima,
premećemo ih,
darujemo im
imperativnost,
nesigurnost,
čuđenje,
znatiželju.

Slažemo sintakse,
stihove,
pjesme
i muk.

Ne boj se,
nijemost svemira
krije u sebi tajnu.

Uzdižemo se
iznad razumljivosti,
osluškujemo
tihovanje srca,
i volimo osjećanje
u kojem se budimo.


Misaono- osjetilno- osjećajni dijalog koji vodimo s tijelom trebao bi se temeljiti na samospoznaji i motivaciji, te postajati misaono- osjetilno- osjećajna podloga na kojoj će se rađati vaše ideje i misaone slike koje ćete pohranjivati u pamćenju. U univerzumu umno- osjećanog u nama se krije izvor naše pokretačke energije, izvor našeg unutarnjeg svjetla. Spoznajmo taj vječni svjetlosni ogrtač u kojem živimo, spoznajmo svoje zatomljene kreativne mogućnosti, spoznajmo tu čudesnu dimenziju postojanja jer ona spoznata i svjesno doživljena postaje energijom samoizlječenja.



Dijana Jelčić... "Umijeće svakodnevnog pokreta" Kapitol, Zagreb, 2006.
pogl...Misaoni dijalog, str, 175.


Salutogeneza i

Uvod prije uvoda u knjigu Umijeće svakodnevnog pokreta





slike... William Blake, ples Plejada i Salim Ljuma, šahovnica dijaloga...

Oznake: misao, osjećaj, pokret

- 07:07 - Komentari (24) - Isprintaj - #

subota, 02.07.2016.

Moćnik...




Što je materija? Kakav je odnos između materije i svijesti? Kako nastaje osjetilna materija? Je li osjetilna materija ovisna o našoj svjesti o njoj? tko je moćnik, što je naš utjelovljeni um? Što je materija od koje su satkane naše misli?
Gdje se nalazi prostor našeg utjelovljenog uma, kakva je naša predstava o njemu u odnosu na našu predstavu fizičkog prostora i vremena?
Shvaćanje i definiranje materije i prostora, kao pojmova, se stoljećima mjenjao, kao što su se mjenjale ideje u prirodnim znanostima. Prostor i vrijeme su, kao apsolutne veličine klasične fizike, ostajale izvan čovjekove biti i tako bivale uvjet, a ne razlog njegovog postojanja. Činjenica da čvrste, osjetilne materije nema je uvjetovala i promjenu definicija pojmova prostor i vrijeme. Novonastale zakonitosti u fizici su materiju, prostor i vrijeme ujedinile u jedinstven proces održanja energije.






U misaonom režnju
se uskovitlao svemir,
utjelovilo se vrijeme,
osmislio prostor.

Na vratima svijesti
moćnik uma,
nasmiješena luda,
simbol ushita,
ničim povezan,
povezuje sve.

Grč rađanja,
plač,
suze,
osmjeh.

Izronih iz kaosa,
iz utrobe kozmosa.

U zrcalnim neuronima
prepoznah sebe.

Osjetih tjelesnost,
sebe samu
u sebi.

Odgonetnuh tajnu
genoma,
proputovah kroz
rodoslovlje,
vidjeh neviđeno,
vidjeh moje oči,
u njima lik
mudraca,
mislioca,
pustolova,
pjesnika.

Iza misli
okno beskraja,
sjaj sunca,
na vratima
vremena,
metafora susreta.

Tražili smo se
u tajnama,
čekali u pitanjima.

Odgovori nisu bili važni
Osjećali smo ih.

Bili su ljubav.

Dijana Jelčić „Umijeće svakodnevnog pokreta“ Kapitol, Zagreb, 2006.
Pogl. „Utjelovljeni um“ str. 55.







slike... Lovro Artuković, umno i Freydoon Rasouli, univerzum svjetla

Oznake: utjelovljeni um, univerzum svjetla, osjećaj

- 08:18 - Komentari (30) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.10.2015.

U dvoje je podnošljivije...




Misao sam,
uzdrhtala tišina
zatvorena u
polutkama mozga.

Davna bol
začahurena u
režnju sjećanja,
umirući leptir
u kukuljici svijesti.

Misao se pretače
u emociju,
uranja u srce,
ubrzava otkucaje.

Grliš me,
sahranjujemo
uspomenu.
U dvoje je
podnošljivije.

Nazireš li tračak
one mene
koja se bojala?

Upleo sam te
u svoju misao,
bila si dio mene.

Bio si bol,
neponovljiva misao,
bio si strah
neponovljiv osjećaj,
postojao si u vatri
očajanja.

Nad humkom
pamćenja
izgara patnja,
gasi se oganj
straha.

Uspjeli smo,
prije potonuća
u ludilo,
odagnati ružne misli.

Misao si,
nježna,
pretaćeš se
u osjećaj sreće.

Dijana Jelčić

Oznake: misao, osjećaj, sreća

- 11:12 - Komentari (24) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>