četvrtak, 20.10.2016.

~Kad ti Jesenjin pokuca na vrata
~

Imam osjećaj da sve više volim jesen. A to mi nikako nije drago. Vjerojatno zbog one davne priče koja život čovjekov uspoređuje s hodom kroz godišnja doba. Prema toj priči djetinjstvo se poistovjećuje s proljećem, kad pupa, buja i raste kao zelen izdanak, a onda se mladost potpuno razigra s ljetom, sva se raspojasa pod suncem i toplinom, sreći se ne nazire kraj. Jesen nam donosi ili bi nam barem trebala donijeti smirenje i zrelost, a starost se lagano gasi kao kratak zimski dan.I otkud sad odjednom jesen tu na mome jastuku, kad sam još donedavno bio životno zaljubljen u ljeto, ma što zaljubljen, bio sam opčinjen njime, odbrojavao sate do toliko željenih susreta, obećavao mu pjesme strasne i delicije prvoklasne samo da što duže ostane tu. Čak sam predlagao reformu kalendara u kojem bih ga rastegnuo kao hipotenuzu na kvadrat, na najmanje osam mjeseci, a ova ostala godišnja doba neka se fino demokratski dogovore o rasporedu kroz ono što preostane.

Dakle, u jeseni života, čovjek bi se trebao kloniti dana ulupanih, pothvata uzaludnih i noći neprospavanih, više bi trebao uživati u plodovima svoga rada. Minuloga nadasve. Lijepo zamišljeno, nema što. U sneno popodne, odjeneš kućni haljetak boje mišje dlake, navučeš karirane papuče, udobno se smjestiš u fotelju, promatraš sliku Mersada Berbera na zidu, grickaš praline i pijuckaš Sauvignon iz neke osunčane godine.

Samo, malo je takvih godina, štono bi se reklo - berićetnih. Uvijek neki vrag dođe po svoje. Jednom led, drugom krupa, trećem suša, četvrtom požar, petom poplava, a di su još bolesti, mušice, nametnici, čoviče moj mili, ima tih nepogoda za najmanje dva sveska enciklopedije.

Zapravo, slutim u čemu je problem s tim jesenima. Ako život počinje s proljećem, a nedvojbeno je tako, ostaje nam onaj šuplji period od najmanje dva mjeseca, naoko kratak, ali opet dovoljno dug da nam zbrčka čitavu koncepciju. I sve bude u redu do kraja ljeta. Ali, onda nam se dogodi da se deveti mjesec zove septem(sedam)bar, deseti okto(osam)bar, jedanaesti novem(devet)bar i naposljetku dvanaesti decem(deset)bar. Stalno nam se nameće taj fazni pomak od dva mjeseca koji nam unosi zbunjozu. Znam, znam, to je zbog toga što su stari Rimljani ustanovili takav kalendar u kojem je ožujak zapravo prvi, i tako redom bla bla bla....Međutim, dozvolite mi samo još jednom da dohvatim one velike trokute, izađem pred školsku ploču, uzmem kredu u ruke i povučem paralelu.

Taj fazni pomak u vremenu (nume, što me danaske iđu stručni pojmovi) je zapravo odgovoran što se nakon otprilike trideset i pete (netko prije, netko kasnije) nađemo u svojevrsnom raskoraku. Dok kalendar pleše sambu, srce lupa rumbu, a mozak aj cha cha. Noge nitko više ništa i ne pita. Stalno nam se čini da nešto s tim brojevima nije u redu, da galopiraju prema onom zavoju na alkarskom trkalištu, tamo kod Zorice, a ti se još klatiš ovdje kod Pinjura.

Ma, ako ćemo pošteno i u Zorice i u Pinjura su arambaši dobri, slasni, puni i nekako posve, i baš mi pašu u ove dane kad se ujut'ra smrzavamo a u podne kuvamo na suncu. I bude dobro, pogotovo kad se okupi stara klapa, posida oko stola pa nakon čaše viška počne valjat zvizdarije. Još kad počnu masline pa svi beru, svi se angažiraju, svi se priko noći počnu razumit u postotke, sorte, načine prerade, a zapravo samo pogledavaju prema kužini i njuškaju jel' taj obećani pašta fažol više gotov i ako nije ka'će.

I na kraju kad sve ovako istresem ( hoću reć - oslobodim se stresa), zapravo sam siguran da sve više volim jesen. Ali to mi i dalje nikako nije drago...
utorak, 11.10.2016.

~Intuitivno do Lišnice
~

Nedavno sam na jednom stručnom skupu prisustvovao zanimljivom predavanju na temu "pregled tangencijalnih naprezanja površinskog sloja mjehurića u brazdi dingija pri lateralnom nagibu od 23 stupnja" gdje je uvaženi predavač za petnaestak minuta prosuo pred zblenutom publikom otprilike tri kilotone diferencijalnih jednadžbi, osamnaest grbavih grafova i jednu kesicu punu Kiki bombona.

S obzirom da se radi o području u kojemu najblaže rečeno, nisam sasvim doma, naravno da klinca nisam razumio o čemu nadobudni znanstvenik glagolja, pa sam pri samom kraju izlaganja na upit moderatora "ima li kakvih pitanja" nehajno zabacio glavom, hotimice zapućkao i odlučio proučiti izuzetno zanimljiv raspored štukatura na stropu kongresne dvorane.
Srećom, zateklo se u publici nekoliko likova koji s koncentracijom imaju znatno manje problema od mene pa su predavaču postavili pitanje - kako ste uspjeli odrediti raspored nabora na krilcima u dodiru sa slobodnom površinom, na što se vispreni istraživač blago nasmiješio i uzvratio - pa znate, ponajviše intuitivnom metodom. E tu me osvojio!
Džaba bilo izraza stranih po panou razigranih, džaba bilo skica i matrica u pauver-pointu, džaba bilo integrala dvostrukih, kada nisi s onom koju voleš, hoću reći - za koju predosjećaš da će biti ona prava. Teorija dakako...Istinu govoreći, razveselilo me uvođenje takve, pomalo romantične metode u svijet u kojem vladaju strogi uzusi i kanoni, ali još više zbog toga što i sam često koristim intuitivnu metodu i to u širokom spektru aktivnosti, od zaokruživanja brojeva za loto (s devedeset i devet postotnim neuspjehom) do primjerice dubokog promišljanja na koju bi stranu bilo najbolje krenuti u svježe listopadsko jutro ( e, tu sam već nešto bolji).Brzim uvidom i mapiranjem karte zapadnog neba, s posebnim naglaskom na međusobne odnose pufnastih oblaka i čistina obojanih jadransko-plavom, intuitivno sam odredio da bi danas najbolje bilo krenuti na Lišnicu, najistočniji vrh dične planine što se Mosorom naziva.
Odavno me već ta Lišnica zivka, dirka i štipka, ali sam, iz ne znam kakvog razloga, na sva njezina namigivanja do sada ostajao hladan i postojan kano klisurina. Kad god bi se zaputio cesticom između zelene Cetine i surog Mosora preko Poljica, kroz Gata i još dalje prema Kostanjama i Podgrađu, obavezno bi bacio pogled-dva uz neizostavan uzdah i obećanje samo sebi - tamo se jednom moram popeti.Mosorska me Lišnica mnogočim podsjeća na Tremzinku, izdvojeni i pomalo usamljeni vrh na jugoistočnom Velebitu s kojim kao da završava prava planina, a nastavljaju se blago valovite zaravni koje se postepeno gube u dolinama kojima protiču rijeke, gore Zrmanja, ovdje Cetina.
Zanimljivo, obje su planinice varljive, jer na prvi pogled izgledaju fino zaobljene, prijazne i lako dostupne, ali ako namjeravate stići do njihovih vrhova, budite sigurni da ćete se morati pošteno oznojiti.Površnim pogledom na planinarsku kartu, Lišnica se sa svojih 950 metara nad morem doima kao mlađa sestra mosorskim tisućnjacima, pogotovo prema Koziku, poljičkom Olimpu koji je premda ne i najviši, oduvijek slovio kao najljepši mosorski vrh.

No, najprije je potrebno doći u Zvečanje, seoce u bujnoj zelenoj dolini s lijepim terasasto položenim poljima i maslinicima.Potom pronaći put koji vodi prema starom, danas napuštenom dijelu sela na čijem se kraju nalazi lijepa crkvica Gospe od Začeća.Upravo se od nje začinje, pardon počinje, nedavno očišćena i markirana planinarska staza. S početnom točkom uspona na otprilike dvjesto metara nad morem, do već spomenutih devet stotina i pedeset, prevedeno na svima razumljive relacije, znači nešto više od dva sata uspona. Mada na početku pa i znatnim dijelom kasnije prolazi kroz ugodnu šumsku hladovinu, staza je prilično strma i ne nudi previše mjesta za opuštanje. No, uz onu od Dubrave prema Koziku i Gata prema Trpošnjiku, usudio bih se reći da se radi o jednoj od najljepših staza na Mosoru. Kao da ulaziš u potpuno drugi svijet, izdvojen, i to ne bez razloga, iz ovog poznatog, svakodnevnog već pomalo potrošenog.Htio, ne htio, moraš se prilagoditi, ako je moguće i stopiti s ostalim živim bićima kojima se tu nalazi dom. Na tragove nailaziš posvuda, ali tek kad se primiriš, možeš se nadati da ćeš neka od tih bića i ugledati, makar na tren. U više navrata su me iznenadile zmije i mada sam se oprezom hvatao za grane, očekujući ponekog poskoka, glavnu su ulogu preuzeli šilci, izuzetno vitke, brze i spretne zmije. Jedna se preda mnom doslovce u dvije sekunde popela s tla na vrh krošnje najbližeg stabla, a nekoliko stotina koraka kasnije, druga se sjurila, skočila preko najmanje četiri metra visoke gromade kao Pentti Kokkonen u najboljim danima, sletjela telemarkom na trbuh i nestala u gustišu.Naišli smo i na tragove divljih svinja kao i na jazbinu u kojoj vjerojatno zaklonište nalaze grivasti skakači, rođaci muflona kojima pojmovi Gilette i Wilkinson, ama baš ništa ne znače.Pred samim vrhom, raslinje postaje znatno rijeđe i na koncu ostaju gole kamene ploče, još uvijek prilično strme i brljave za hodanje, pogotovo ako si iscrpljen, a iscrpljen nakon dva sata oštrog uspinjanja moraš biti mada to sebi nećeš priznati.

Naravno, kao i uvijek, pogled s vrha u trenu odagna svu bol i brige. Prema zapadu je jasno vidljiv hrbat Mosora, s tri istaknuta "roga", Kozikom, Velikim Kablom i Ljubljanom.S druge strane ističe se gromada Biokova s kapom oblaka ponad ćupice.U podnožju je zanimljivo vidjeti Kostanjsku i Podgrajsku "jut", krševitu zaravan, tvrdu, oporu i ljutu kako joj i samo ime govori, gdje se između stijena oštrih i nazubljenih kriju maleni dočići sa šakom-dvije plodne crvene zemlje.
U dubini planine, naziru se krovovi zaseoka Rodići. Kako se još donedavno ovdje živjelo, možete vidjeti u dokumentarcu "Put" A. Stasenka.A nama je valjalo s vrha put natrag, jer samo dolina vrhu daje smisao. Lišnica me nije razočarala, naprotiv, možda na prvi pogled djeluje kao lišinica, ali vridi ona punata i punata.

Meni na kraju, uz istegnutu Ahilovu tetivu ostaje zadovoljstvo što mi je intuitivna metoda još jednom dala fantastične rezultate. Čak ih i nije bilo potrebno znanstveno obrađivati. Sve je tu jasno, kao na dlanu. Altroke pregled tangencijalnih naprezanja površinskog sloja mjehurića u brazdi dingija pri lateralnom nagibu od 23 stupnja!
petak, 07.10.2016.

~Odskočna daska
~

Svojedobno je jedan lik zapalio pola Velebita zbog toga što se posvađao s grmom. Časna riječ!

Prolazio dasa jednog vedrog ljetnog popodneva Velikim Rujnom veselo zviždukajući melodiju iz filma "Vlak u snijegu" kad li u zao čas naleti na bodljikavu granu obiteljskog stabla, ovaj - žbuna, sav se iščemprlja i stubokom se naljuti (oprostite, ali odavno nisam iskoristio riječ stubokom a prosto je obožavam, stoga - evo je sad, obećava, neću više).
Elem, ne čekajući ni časka, lati se naš dasa upaljača, potpali malo suhe trave oko grmička s namjerom da pokaže tom neotesancu tko je gazda u planini i možda bi se priča završila s jednim stradalim grmom da odnekud, ničim izazavan, nije dozibao dašak maestrala, raspirio plamen i proširio vatru do neslućenih geografskih širina i dužina.
Sjetio sam se te nezgode baš jučer kad sam se u vlastitom vrtu i sam pokefao s jednim grmom koji se očito uvrijeđen mojim višemjesečnim ignoriranjem, odlučio zakačiti za polje G-6 moje skupocjene košulje iz outLeta 3 i ostavio nadasve duboku razderotinu.

S obzirom da mi se pri ruci nije zatekao bacač plamena, problemu sam pristupio na čisto filozofski način postavljajući različita pitanja - odakle ovaj grm ovdje, tko ga je posadio, u koju svrhu služi, koji mu je latinski naziv, zašto je naoružan bodljama, hoće li davati kakve plodove...

Raspitao sam se kod ukućana, nitko nije imao blagog pojma o tom grmu, jedino su priznali da i njih ponekad zna ubosti pa sam zadnju slamku spasa odlučio potražiti kod susjede Mladenke koje se po vazdan vrzma po svojih dvanaest kvadrata vrtla, manje zbog kapule, kukumara i ćimulica, a više da bi ćirila šta mi to ovamo radimo. No začudo, Mladenka je moja pitanja o grmu ocijenila uvredljivim, odbrusivši da ona svoj grm održava urednim, a da je za tuđe uopće nije briga. Dooobro Mladenka, pa šta se odma penješ...

Budući da se inkriminirani grm raširio sve do krošnje mlade klementine, bio sam primoran donijeti odluku o žbunosmaknuću. Ah da, i tu klementinu sam prije par godina kupio greškom, jer sam zapravo namjeravao kupiti kumkvat, ali u odsudnom času nisam znao izgovoriti tu riječ. Našavši se pred stamenim prodavačem sadnica frapantno nalik Matiji Gupcu, malo sam se smeo, pa sam ga zamolio da mi proda onaj agrum kojem se trenutno ne mogu sjetiti imena, ali znam da počinje k. Aaaaa, pa vama sigurno treba klementina - reče Gubec Beg.

Dddadada, klementina - odgovorih, češkajući se iza uha, a nekako instintktivno osjećajući da to nije to, ali ebga, trebalo se u tom času sjetit čarobne riječi KUMKVAT.
U svakom slučaju, pošteno sam se oznojio dok sam se iskorijenio onaj zamantani grm koji nije ni klementina ni kumkvat već neki nepoznat k, u početku sam mislio da će to biti šalamala, ali on se jednostavno nije dao. Opirao se, zavlačio, lomio mi motike, lopate i kosire, pokazao se umnogome žilavijim nego što sam pretpostavljao.
Pomislio sam u nekom trenutku da bi se od njegovog drveta mogla napraviti izvrsna odskočna daska. A onda su misli krenule...

Svašta u životu radimo, raznim se aktivnostima bavimo, nekima s više uspjeha, nekima s manje (takvih s manje je puno više), pokušavamo naći najbolji put, svoje mjesto pod suncem da se realiziramo, ne zbog drugih u smislu "šta će selo reć" nego zbog sebe samih.
Pomalo zavidim ljudima koji već od malih nogu znaju čime se žele baviti. To je zaista velika sreća, možda čak i privilegija, znati što želiš. Vjerojatno svatko od nas ima taj osjećaj u sebi da je za nešto stvoren, ma zapravo, svi smo na neki način, ne samo talentirani, već i multitalentirani jer je toliko različitih područja ljudskih aktivnosti da bi bilo prilično blesavo utvrditi kako smo u moru mogućnosti baš ono - niškoristi.Pa onda tumaramo, vrludamo od nemila do nedraga tražeći područje u kojem ćemo se ostvariti i zanimljivo koliko nas često, gotovo pa uvijek, prati početnička sreća. To mi je ono - skroz neobjašnjiv fenomen.
Međutim, nakon nekog vremena osjetiš da moraš napraviti korak dalje. Ne samo jedan, već i drugi, treći, stoti. I što više toga znaš, sve si svjesniji koliko toga ne znaš. Postepeno upadaš u glib kolotečine, noge su sve teže, odvratna ljepljiva masa lijepi se uz potplate kao trač uz kavu i na koncu odustaješ, poželiš se vratiti istim putem natrag i izvući častan poraz.
U nekom razdoblju života ti je baš potrebna ta odskočna daska, trenutak od kojega će sve krenuti novim smjerom. I ono kad ti kažu "tebi fali daska u glavi", potpuno su u pravu, nedostaje ti upravo ta odskočna daska koja te može katapultirati u visine.

Jer, nije svaka daska ista, ponekad se prevariš pa se zaletiš, doskočiš i točno u onom trenutku kad pomisliš "evo, sad će", začuješ zlokobno krckanje usljed težine vlastitog karaktera (ili nečiste savjesti) i dok shvatiš čemu se radi, skotrljaš se u plićak, polomiš tri rebra, odležiš deset dana u bolnici i nabiješ sebi par tisuća kuna bolničkih troškova jer si uz nevolju koja te snašla, zaboravio uplatiti dopunsko.Hm, a tko zna, možda nas onaj gore namjerno pušta da bauljamo, da se koprcamo i valjamo jer želi da tražimo put, a ne cilj.

Dobre stvari se ne događaju same od sebe. Konačno, potrebno je, ne samo s vremena na vrijeme, već svakoga dana napraviti malu inventuru i biti svjestan onoga što imaš. Ako je moguće, shvatiti da nije loše sanjati, ali da često nije potrebno žuditi za onim što nemaš, već na najbolji način iskoristiti ono što imaš. U sebi.
srijeda, 28.09.2016.

~Idro
~

Mada se na prvi pogled logičnim može učiniti da su svjetska mora i oceani beskonačno prostrani i da bi po njima mogle ploviti čelične mega-mrcine duže od svatovske kolone na brzoj cesti prema Dugopolju i šire od nasada čentruna u Ravnim Kotarima, ali čak i takve grdosije bi prije ili kasnije morale naići na nekakav morski tjesnac, kanal, prolaz koji bi im strogošću graničnog policajca ograničio pravo plovidbe i odrješito rekao - ne mere danas, a ni sutra, nije u tonama sve!Stoga se već pri prvim koracima u osmišljavanju novog broda moraju uzeti u obzir rute kojima će najčešće ploviti pa se shodno tome prilagođavaju i dimenzije. Kako bi se što lakše snalazili u šumi različitih mjera i omjera, ustanovljeni su i prigodni nazivi za tipove brodova, na primjer - Panamax, Suezmax, Mallacamax i slične maxi inačice. Mad Max ne pripada toj skupini, hvala na pitanju. Prevedeno na svima razumljivi jezik, izgledalo bi otprilike ovako – ako kaniš kupovati novo auto, najprije uzmi metar u ruke i izmjeri garažu. Hoću reć – takujin. Ali to je već neka druga tema.No, ostavimo se mi velikih mora, šumit će ona i bez nas. Sve mi se ovo vrzma po glavi dok se kotrljam preko mosta u Tisnome koji spaja otok Murter s otokom Eurazijom pa razmišljam kako bi zgodno bilo ustanoviti mjeru Tisnomax. Jer ako se u kaputu oceana zavučemo u njegov džepić od milja zvan Jadransko more, shvatit ćemo da postoji analogija. I kod nas su se brodovi gradili za točno određeni akvatorija pa je nazivno isti tip broda, recimo gajeta, imala posebne odlike na Korčuli, nešto drugačije u Betini na Murteru, a opet sasvim specifične u Lovranu.Kroz generacije brodograditelja i onih koji su plovili tim brodovima, razmjenjivala su se iskustva pa su se s vremenom izbrusile fine nijanse koje su rezultirale današnjim formama. Našem čoviku s mora trebao je brod oblikovan po vlastitoj mjeri. Dovoljno duboke kolumbe da bude stabilan i da može idriti po svakom vitru, a opet dovoljno plitak da može pristati u mandrać ili se vezati uz mul za iskrcati i ukrcati teret. Dovoljno visokih bokova da pruži zaštitu od valova, a opet u isto vrijeme niskog nadvođa da omogući lakše izvlačenje mreža.Takvi, često suprotstavljeni zahtjevi su na neki način uvjetovali i poseban način razmišljanja, razvijali svijest o tome kako se može pomiriti nepomirljivo i spajati nespojivo.Biti posljednje nedjelje rujna u Murteru, na regati zvanoj „Latinsko idro“, za nekog poput mene, totalno infišanog u more i brodove znači otprilike isto kao za Matu iz Tijarice kad se nakon cjelogodišnjeg arbajta u Berlinu vrati doma pa s prijateljima baci partiju na balote „u dva kila pečenog“. Na zidiću pored zoga stoji mu pot crnog vina pa nakon svakog uspješnog valjanja i bombizavanja moj Mate otpije gutljaj, obriše rukavom brkove pa onako više za sebe procijedi – dobro je. E taj pot, figurativno rečeno nosim i ja, svake miholjske nedjelje kad zalomim onu ćošu koja dijeli Betinu i Murter, vežem lipicanca za ogradu pa krenem pješice između benzinske i Tomija i kako se približavam rivi tako sve više osjećam žamor, prigušenu pjesmu, prijateljsko dovikivanje, šuštanje jedara, potezanje konopa, zvukove koji te ubrzo potpuno osvajaju, a ti već znaš da im se nema smisla odupirati nego im se valja prepustiti.Latinsko idro, ponajmanje je u regata u sportskom, odnosno natjecateljskom smislu te riječi, Latinsko idro nije čak ni paradna manifestacija koju će ambiciozni turistički djelatnici samodopadno promovirati kao „produljenje turističke sezone u našoj destinaciji“, Latinsko idro nije ništa drugo do oživotvorena bajka, uspomena na najdražu slikovnicu iz djetinjstva, slikovnicu čiji likovi postaju stvarni kad joj otvoriš stranice. Latinsko idro je mjesto na kojem se isprepliće ono što jesmo i ono što bi željeli biti. Latinsko idro nije događaj već skup događaja kojih je dio planiran a dio nastaje spontano u susretima, razgovorima i međusobnim ohrabrivanjima zaljubljenika u more, brodove i čovjeka, tog čarobnog trokuta koji je kroz stoljeća određivao koordinate bivstvovanja na ovom tlu. Kad svuda oko sebe vidiš samo nasmijana lica, ali ne ono izvještačeno ili prenaglašeno nasmijana, već lica ljudi koji se sada i ovdje osjećaju ugodno i među svojima, tada znaš da si i ti došao doma.

Srećom, u posljednje vrijeme zaživjelo je mnogo projekata u kojima su se ostvarile ili planiraju ostvariti replike naših tradicionalnih brodova. Jer svaki grad uz naše more ima svoju barku. Zaživjele su i brojne udruge kojima je cilj revitalizacija upravo takvih projekata. I to je sjajno.Ono što Latinsko idro u Murteru izdvaja od svih ostalih jest činjenica da ovdje nema replika, ovo su živi brodovi koji nisu forma, nisu poza, nisu muzejski primjerci, ovo su brodovi koji i danas služe u iste svrhe kojima su služile generacijama prije nas.

Trenutak kada započinje regata, poseban je za svakog sudionika, bilo da se nalazi na jednom od brodova ili je tek puki promatrač. Kada se označi start, na svakom brodu trojica ljudi moraju odraditi posebne zadatke. Prvi mora odrišiti konop na krmi, drugi mora potegnuti sidro na provi, a treći mora razmotati idro, da se otvori kao kišobran. Ako samo jedan od ove trojice zakasni ili se spetlja u svom zadatku, biva okrutno kažnjen provlačenjem ispod kobilice. Šalim se, istina je da se mnogi na početku zapetljaju, ali tokom svih ovih godina nikad nisam čuo niti jednu ružnu riječ. Osim toga, Latinsko idro nije macho disciplina, na gajetama i leutima nerijetko se okupe čitave obitelji, širok raspon generacija, ne samo od sedam do sedamdeset i sedam već i šire od tog. To je najbolji način da se vještine, pokreti i znanja prenose na one najmlađe i da tradicija ostaje živa i čila kakva je odvajkada i bila. Latinsko idro ne slavi brod, ono slavi život.

Plovidba motorom i plovidba idrom dva su potpuno različita pojma. Dok motor svojom snagom kojom pokreće brod, čak donekle i uspijeva pokoriti more, za plovidbe pod idrom, posebno latinskim, moru se moraš znati prilagoditi. Svaki val novi je izazov, svaki škojić daje poseban dric, okreće vjetar na drugu, često nepredvidivu stranu, a tek kurenti koji teku kao rijeke...Priznajem, infišan sam i inšempjan sam, ali ja se ove ljubavi odreći ne mogu. Niti to želim. Dok bude vitra nad Jadranskim morem, bit će i idra. Latinskoga.
utorak, 20.09.2016.

~Deveti
~

Na jugu je balkon, na balkonu stol, na stolu škrovada, u škrovadi pomidore, a u pomidorima sunce. Rajski plodovi, pravilno raspoređeni tako da se međusobno ne dodiruju, kroz samo nekoliko dana poprimili su skvrčeni oblik, ali u isto vrijeme finu aromu i boju rubina. Zadovoljan eksperimentom, okrenuo sam jednog po jednog, pomirisao svakog drugog i umalo pomislio na nju. Otkud sad ona? Zašto mi često u ovo doba godina dolazi u misli, bez najave, bez kucanja?

I uvijek me ona tako dotiče, ovlaš, kao da se to nju ne tiče, dotakne me u prolazu koljenom, bokom, ramenom, sve nekim nedotakljivim dijelovima tijela i taj dodir bude bezobrazno kratak, tek tu i tamo s prikrivenom naznakom onog djelića sekunde koji bi taj dodir pretvorio u nešto opipljivo. Srećom, odlučio sam ne misliti na nju.Kad skončaju lude ribarske noći, pijane fešte od vina, bikle, luka i soparnika, ojkanja i klapanja. kad izvitre svi morbini, luši i godimenti, i kad se bandira "trideset i nekog kulturnoga lita" u malome mistu kraj mora spusti sa štandarca, pojavi se na vratima kao strogi direktor iz osnovne škole, ozbiljan, počešljan, skockan, u veštitu s kularinom i mada smo ga očekivali, svaki put nas uhvati naglo i zatekne pomalo nespremne.

Deveti. Tako ga odvajkada zovemo. Mada on ima i svoje ime, čak i dva, ali nama uvijek bude teško prevaliti preko usta službene nazive, rujan je više za ozbiljne, učene ljude, šetenbar za mone, šempje i one treće.
Devet je dobar broj, broj s glavom i repom, smiren broj koji u sebi sadrži izvjesnu mudrost za razliku od ona dva nervozna ludaša koji mu prethode. Deveti miriše po ćićerima i friganim gavunima, po slatkome nektaru koji se cijedi niz obraze, bradu i lijepi za prste, deveti ima okus mendule kad je zamotaš u suvu smokvu pa zagrizeš sve onako zajedno.Deveti ima najljepše bonace ujutro i nevere popodne. Skupe se oblaci, gore iznad brda kao vojska Sulje Veličanstvenog pa romore, bubnjaju, prijete, pušu i rogušu. I taman kad se sva raja uzdrće od straja, oblaci samo izvrmu dva-tri sića kiše i odu kao da ih nikada nije ni bilo.

Kad se zalomi, deveti zna biti najljepši mjesec u godini. A zalomi se često. Samo mi o tome šutimo i pravimo se kao da ništa o tome ne znamo. Mada iz godine u godinu sve teže. Jerbo ovi farabuti od furešti slute da mi nešto krijemo i da smo za ultim ostavili najjače karte, sve same karige, aše i trice. I tako traje ta psihološka borba kao na kraju tuluma kad se domaćinu već spava i svega mu je dosta, a gosti nikako da odu ća.

Deveti ima najmorskije more, more koje ti na obraze donosi mir. Istina, zna ono bit već onako pomalo friško, al zato kad izađeš vanka, ćutiš toplinu po čitavome tilu. Iznutra, baš onako kako triba.Na jugu je balkon, na balkonu stol, na stolu škrovada, a u škrovadi ničeg više nema. Pomidore su već suhe, prebačene u staklenke i pomiješane s mirisnim travama. Kao ljeto u konzervi. Dobro će doć za dugih zimskih noći. I tako, svašta ovih dana radim, svašta ovih dana mislim, ali najvažnije mi je da ne mislim na nju. Super meni to ide.


<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se