Money, money...

03.11.2013.



Otrcana tema, znam! Ali u ovo vrijeme raznih političkih i socijalnih napetosti vrijedi nešto ponoviti. Ovo je osvrt na brak sa aspekta međusobnih odnosa u njemu a ne i to ko ga čini. Dakle odnosi se na sve vrste partnerstva. Bračne, izvanbračne, dvospolne ili jednospolne ili one koji nemaju nikakvog spola ili ne znam jesam li što zaboravila, ali ako se netko sjeti... podrazumjeva se.

Upravo jedna starija vijest skrenula je moju pažnju: ubica braka broj jedan je … svađa oko novca.

Sociolog Dew sa jednog Univerziteta u Americi (a odakle bi i mogle da potiču ovakve vrste studija), ispitivao je ponašanje više od deset tisuća ispitanika i to u jednom dužem vremenskom periodu... radilo se o pitanjima iz oblasti ljubavi i seksa, harmoniji i stresu u bračnoj zajednici … i na svjetlo dana izašao je ovaj zaključak.

Čini mi se da je to na neki način stvarno žalosno, zar ne? Stolječima se ljudi bave pitanjima dobrog odnosa među partnerima, pišu se članci koji nas upućuju kako treba da se ponašamo u braku, neprestano dolaze na tržište nove knjige sa ovom temom u kojima se objašnjava kako se postiže najbolja ravnoteža između blizine i dopuštene slobode pojedinih jedinki koje sačinjavaju bračnu zajednicu, koliko seksa je neophodno imati u braku, da li je ponekad dobro provesti godišnji odmor odvojeno i tako dalje i tako dalje...

Na koncu sve se svelo na novac!!

Odjedanput velike ljubavne priče koje smo čitali u knjigama i koje su se provlačile kroz povjest, gledamo u drugom svijetlu. Romeo i Julija iz Verone. Rick und Ilsa iz Casablance. Eva i Adam iz Raja (dobro... možda ne ovaj posljednji par jer jabuka nije nikada bila platežno sredstvo). Lyz Taylor i Richard Burton. Velike drame. Divlji rastanci. Da li je u svim slučajevima uzrok bila gotovina koju su posjedovali?

Nitsche je rekao: „ Nije količina ljubavi, nego količina prijateljstva, ta koja čini brak nesretnim.“ Zvuči dobro. Ali sigurno je i on pod prijateljstvom smatrao financijski sporazum među partnerima.

Kada se rezultat ove studije posmatra obrnuto proizlazi slijedeće: Tek kada su partneri složni po pitanju novca, brak je dobar. Žalostan rezultat.

Međutim, na neki način ovaj rezultat i nije tako neočekivan. Ovo se provlači otkako je nastao brak, dakle još u kamenom dobu.. Jedan drugi mudar čovjek je rekao da je brak ugovor u kojem se muškarac odriče polovine životnih namirnica da bi mu žena drugu polovinu koju je donio, skuhala i on je pojeo za večeru. Bio je to … a ko drugi... nego muškarac iz, vjerojatno prvog braka a sklopljen je još u kamenom dobu: Kremenko!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.