ZAGUŽVALI SE NASTUPI



Malo su nam se zagužvali nastupi. Nije toliko puno, imali smo samo tri nastupa u tjedan dana, no svi su značili angažman jako puno djevojaka. Na inicijaciji u ponedjeljak je bio cijeli tima, na plesnom nastupu za Dinamo njih 25, i na snimanju spota Nereda će ih biti 17. To znači da smo ovaj tjedan imali 72 angažirane djevojke.






Ljetni kamp je savršen i zato ga klinceze tolko obožavaju, te zato svake godine imamo preko 60 polaznika Ljetnog kampa.

Sedam dana vrhunske zabave, igara, kupanja, treninga, plesanja, zumbe, druženja, savršene klope, smjeha. Cure u ljetnom kampu zaborave na mobitele.

Cijena je 390 EUR, a možete platiti u tri rate na treninzima ili u uredu, Trebež 25, radnim danom od 8:30 do 16:30 sati.

Još uvijek se možete prijaviti, no ako to sada učinite sav iznos novaca morate uplatiti u dvije, a ne više u tri rate!

pritisnite na letak da ga povećate:

Ljetni-Kamp24poziv2





- petak 26.4. u 17:15 sati Palmotićeva 30 (Godišnjica GNK Dinamo: Trg Petra Preradovića, Trg bana Jelačića i okolne ulice), o/o Šef
# plesni nastup S1A i Drum linea

- nedjelja 28.4. u 15:00 sati Palmotićeva 30 (snimanje navijačkog spota Nerada na Strossmayerovom šetalištu), o/o Šef

- subota 4.5. u ???? KD Vatroslava Lisinskog (godišnjica zagrebačkih vatrogasaca), o/o Šef
# plesni nastup S1A i Drum linea

- subota 11.5. u 16:45 Varaždin, prijevoz vlastitim automobilima (Varaždin probe za Državno prvenstvo), o/o Tinana

- subota 11.5. u 17:45 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Osijek), o/o ???

- nedjelja 12.5. u 07:00 Varaždin (Varaždin, Državno prvenstvo), o/o Tinana
# nastup J1A i S1A

- srijeda 15.5. u ???? službeni ulaz Maksimirskog stadiona (30. godišnjica Zagrebakih mažoretkinja na Maksimiru, na utakmici Dinamo-Rijeka), o/o šef
# veliki nastup S1A i J1A, te Drum linea





RUKAVINA SE ZARUČILA

Naša mažoretkinja S1A Katarina Rukavina se zaručila. Opala! Bravo mala, čestitke od cijelog tima.






PLOČE ZEMALJA

Zagrebačke mažoretkinje imaju 151 profesionalnu svijetloplavu drvenu ploču sa natpisima zemalja na engleskom jeziku. Natpisi su sa tamnoplavim slovima.

Ove ploče se koriste na svim svjetskim i europskim prvenstvima koji se održavaju u Zagrebu, pa čak i diljem Hrvatske, a bile su i u inozemstvu, za ceremonijal otvaranja natjecanja.






ASISTENTICA

Treneri Zagrebačkih mažoretkinja na treninzima imaju pomoć asistentice. Asistentica je mažoretkinja koja se školuje za budućeg trenera. Osim asistentica koji puta na treninzima budu i pomoćne mažoretkinje, koje su tu ili kao ispomoć za honorar ili po kazni.

Asistentica zaključava vrata 15 minuta nakon što je trening počeo, a otključava ih 10 minuta prije nego trening završi.

Ako trener nije uspio prikupiti članarinu ili obaviti ostale obveze asistentica kreće sa zagrijavanjem točno u vrijeme kada je trening trebao početi i to bez upozorenja trenera. Trenerica nakon što završi svoje obveze u uredu, hitno odlazi u dvoranu gdje preuzima vođenje treninga.

Asistentica pomaže treneru isključivo prema naputcima trenera! Asistentica nikada ne ispravlja trenera, preuzima inicijativu ili samostalno vodi trening (osim ako trener to od nje ne traži radi edukacije asistenta). Asistent nikada ne smije davati dozvole (npr. da neka mažoretkinja ode na WC isl.) već upućuje mažoretkinju na trenera.






TRG BANA JELAČIĆA
Glavni je trg grada Zagreba. Današnje ime nosi od 1848. godine. Zagrepčanci ga skraćeno zovu još i Jelačićev trg, Jelačić plac, Trg ili Trgač ("jel ovaj tramvaj vozi na trg"). Tijekom povijesti zvao se Trg Republike (od 1947. do 1990.) i Harmica, od mađarskog harmincz jer se tu ubirala tridesetina, tj. postojala je mitnica na kojoj se ubirala daća. Po njoj se prolaz na sredini sjevernog dijela Trga odmah iza spomenika bana Jelačića koji vodi prema Dolcu zove se Harmica.

Trg se nije oduvijek nalazio u krugu grada, već je bio prazna poljana ispod zidina Gradeca i Kaptola, na kojoj su obitavali došljaci kojima je pristup gradu bio zabranjen. Širenjem grada na Ilicu i Staru Vlašku i Trg bana Jelačića je postao najužim dijelom grada.

Gradske vlasti su 1641. godine odredile da će se na mjestu Jelačić placa održavati sajmovi, a i danas se na Trgu više puta godišnje održavaju specijalizirani sajmovi (Kupujmo hrvatsko, Dani Zagorja na Trgu, Sajam zimnice, Markov Sajam...).

Današnje zgrade su nastajale od početka 19. stoljeća. Na njihovim fasadama su vidljivi različiti graditeljski stilovi od neostilova 19. stoljeća, bidermajera i secesije do moderne i postmoderne.

Jelačićevim trgom dominira kip bana Josipa Jelačića kipara Dominika Fernkorna, danas okrenut prema jugu. Kada je kip 1866. prvi put postavljen na trg, gledao je prema sjeveru. 1947. godine komunistički režim kip je uklonio, a 1990. kip je ceremonijalno vraćen na trg.

Na istočnoj strani trga nalazi se fontana koja je suvremena verzija Manduševca, iliti Mandušinog zdenca. Prema legendi, Zagreb je dobio ime od lijepe Manduši koja je, ZAGRABila vode iz tog zdenca, napojila vojsku koja je tuda prolazila, te se u nju zaljubio drevni ban koji je tu vojsku vodio i koji se zbog nje ovdje nastanio i ustanovio Zagreb. Danas živi predaja o Manduševcu kao zdencu sreće koji ispunjava želju za novčić.

Osim što se na Trgu bana Josipa Jelačića održavaju središnja društvena događanja, stanovnici se svakodnevno sastaju na za to najpoznatijim mjestima u gradu – “pod vurom” (kod javnog sata na zapadnoj strani Trga) ili “pod repom“ (kod spomenika banu Jalačiću).







FRKA

Frka = gužva, panika, strah
Sranje = napraviti problem
Čumez = rasulo, nered
Derenčati, derati = vikati, galamiti
Grintav = izbirljiv, zanovijetalo
Gundrati, grintati, jamrati, jambrati, kvocati = zanovijetati

"Koja je frka?" = Koji je problem, koja je panika
"Kaj me frka" = Baš me je strah
"Lik je zakuhal frku" = On je napravio problem
"To je frkovito" = Ovo je problematično
„E baš je napravil sranje“ = Baš je napravio problem
„Koji je čumez napravil u stanu“ = Napravio je nered u stanu
„Kaj se derinčiš“ = Što se dereš
„Naj se derati“ = nemoj galamiti
„Kaj grintaš“ = nemoj zanovijetati
„Stalno jambraš“ = stalno zanovijetaš








GRUPNE IGRE ZA STARIJE
Neke grupne igre bile su prilično nasilne i igrali su ih stariji osnovnoškolci ili gimnazijalci. Njihov cilj je bio dokazati snagu i izdržljivost. Od tih igara igra se još samo graničar.

Lanca probijanca: dvije ekipe prime se za ruke. Jedan igrač protivničke ekipe se zaleti i pokušava probiti lanac (prekinuti) ruke. To radi posebnim taktikama probijanja, te uz procjenu gdje je lanac najslabiji.

Trule kobile: svi igrači stoje pognutih leđa pod 90 stupnjeva (obično sa rukama na koljenima radi ravnoteže). Jedan igrač preskače sve pognute i pritom ih udara u stražnjicu sa intencijom da ih sruši. Kada sve preskoči staje na kraj kolone, a prvi u koloni skače.

Zuje: Jedan igrač ne gleda, a ruke postavlja uz lice jednim dlanom prema van, čime dodatno zaklanja pogled (zuja). Jedan od ostalih igrača nastoji svojim dlanom što jače udariti u dlan zuje. Faca je ako ga razvali tako da ovaj izgubi ravnotežu, da je jako čuje i da zuju boli (da ovaj odreagira). Odmah po udarcu svi krenu artikulirati „zzzzzzz“ i sa dva prsta u zraku pokušaju uvjeriti zuju da su baš oni udarili. Ako zuja pogodi tko ga je uradio taj postaje zuja. Ako ne, dobiva dalje udarce.




SA UTAKMICE DINAMO-LOKOMOTIVA -

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja
dilokom92282304

dilokom92282310

dilokom92282315

dilokom92282317

dilokom92282335

dilokom92282338

dilokom92282347

dilokom92282349

dilokom92282355

dilokom92282366

dilokom92282370

dilokom92282374

(objavljeno: subota, 27.04.2024. u 10:44) komentiraj (0)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.