Dolac je najveća, najpoznatija i najvažnija tržnica Zagraba koja se nalazi sjeverno od Trga bana Jelačića. Tržnica je otvorena 1930. na mjestu starih zidina koje su srušene (zato je ime ulice Pod zidom), a zbog tržnice je srušeno i nekoliko starih kuća. Do tada je tržnica bila na Harmici, tj. današnjem Trgu bana Jelačića. Na Dolcu se nalaze spomenik „kumice Barice“ i kip Petrice Kerempuha. Tržnica ima zatvoreni dio na kojem se prodaje meso, sir i ukiseljeno povrće, a ima i trgovine, te otvoreni dio na kojem se prodaje voće i povrće. Uz otvoreni dio postoji i zatvorena ribarnica, te više trgovina. Iznad otvorenog platoa nalazi se još jedan manji plato za prodaju cvijeće. Cvijeće se prodaje i ispred stepenica u Splavnici, ulici koja povezuje Dolac i Trg bana Jelačića. Na platou između otvorenog i zatvorenog dijela Dolca nalaze se restorani i barovi sa terasama. Iznad prodaje cvijeća u Opatovini prodaju se odjevni i obrtnički proizvodi Poduzeće Tržnice Zagreb ima 28 tržnica diljem Zagreba. KRIMOSI Krimosi = kriminalci Bagaža = ološ (još i prtljaga) Mafijoze = mafijaši Fejk, lažnjak = lažna roba, prevara Reketarit = naplačivat zaštitu od strane lokalne mafije Prodavanje cigle = naplačivat "reket" od strane školske ili kvarovske bande, svakodnevna rutina kojom se slabijim osobama otimao novac, gablec ili neka druga imovina, kad si kupio ciglu morao si je vratiti da je mogu "prodavati" i drugima "Kaj su ti uterali reket" = jesu li ti mafijaši naplatili zaštitu "Nemam kinte, štemeri su mi prodali ciglu" = Nemam ni lipe, razbijači su mi naplatili "reket" MIRIS BAKINE KUHINJE E da, toga više nema. A današnji klinci ne mogu pojmiti što je značio „miris bakine kuhinje“. Bake i dede su se dizali oko 5 ili 6, mi klinci oko 10 ili kasnije. Iskradeš se iz ogromne blazine (populuna), nabrzaka obaviš WC i higijenu u prehladnoj kupaonici, a onda u topličku kuhinju. A tamo, miriše vatra u šparhetu (štednjaku) na drva, čaj od šipka ili kamilice koji je skuhan još ujutro i čeka na rubu šparheta na toplom, na stolu krpom je pokriven doručak. A kad makneš krpu ispod je domaći putar u žutoj posudi od masivnog stakla (taman se ugrijao da nije tvrd iz frižidera), domaći pekmez od šljiva (šipka ili neki drugih), narezani sir i neka podriguša (parizer ili ako imaš sreće tirolska, a kad imaš baš jako sreće onda čajna ili čak zimska). Ako je bilo suhog mesa od kolinja onda je umjesto industrijske salame bila domaća premasna kobasica, šunkica ili lopatica, domaća sušena rebrica i špek. Neke dane si dobio domaće žgance sa mlijekom (alternativa: mast sa čvarcima, ili kiselo mlijeko), gris na mlijeku (posut sa kraš-expressom), domaći sir sa vrhnjem, kruh sa šećerom ili kruh sa masti (i malo crvene paprike). Miris je upotpunjavala i friško mljevena kava, te ručak koji se već počeo spremati. Mmmmm… ma nema tih novaca! Nemate klinci pojma što propuštate. SA DRŽAVNOG PRVENSTVA - 7. dio fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja ...nastvak u idućem postu... |
< | kolovoz, 2022 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |