psiholog Svjetlana Obradović rođena je 16. svibnja 1980. u Zagrebu. Nakon osnovne škole u Sigečici, završila je Upravnu i birotehničku školu u Zagrebu. Upisala je pravni fakultet 1988. godine, no nakon što je odlučila život nastaviti u inozemstvu zavšila je NLP Master, te dobila američku licencu za specijaliziranu granu psihologije (Practitioner Trener). 2012. se dodatno školovala za licencu administratora i developera E-learning tečajeva. U početku je radila kao tajnica u privatnoj firmi, potom u VIP-u gdje je došla do pozicije Quality and Development specijaliste. Nakon što se preselila u Njemačku (Ladenburg) zaposlila se u Wüsterot Bausparkasse, u odjelu za nekretnine i štedionice, a radi i kao vanjski suradnik u uredu za pomoć hrvatskim iseljenicima. Ove godine udala se za Svena Siebiga. Jako voli potovati, pa je tako bila u Tailandu, Tunisu, Egiptu, Španjolskoj, Engleskoj, Švicarskoj... Zagrebačke mažoretkinje upisala je u prvoj generaciji, 1993. godine. U Seniorski 1A je došla 1994., razvodnica je postala 1997. a iz tima je otišla 1999. godine. Trenirala je nekoliko grupa Zagrebačkih mažoretkinja. Osvojila je dvije zlatne medalje sa državnih prvenstava (Pakoštane i Makarska). Bavila se i sporskim plesovima u Harmonyu, te salsom. U timu je dobila nadimke Lajtana i Ceca. Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: ima i jako puno, ali nekako mi je ostao onaj iz HNK najviše u srcu. Kada zaplešeš u nacionalnom kazalištu, vrhu kulture, onda znaš da ste tvoj tim i ti uspjeli! Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: pa skoro svaki nastup je bio lijep događaj… nekad je znalo biti teško i naporno, ali kada pogledam iz današnje perspektive - sve je to bilo i više nego lijepo! Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Lyon, Francuska 1998, ali moram priznati i ljetna turneja kroz Hrvatsku godinu prije toga (Hotel Croatia u Cavtatu, Dubrovnik…). Ali doček naše reprezentacije u Francuskoj je bio poseban događaj. Na povratku hrvatske repke nazad u Hrvatsku, svaka cura je dobila „svog“ nogometaša kojeg je morala „čuvati“. Mene je pripao Slaven Bilić. Žene su ga doslovce razvlačile na sve strane… kad se sjetim samo kako je, jedan, bio sav izgreban, pun šminke, otisaka ruža… jaoooo… Interesantan događaj ili anegdota u Zagrebačkim mažoretkinjama: Nas par cura prati charter naše vaterpolske repke u Rusiju, u Volgograd. Dosadno nam je pa u avionu igramo igru „pogodi tko sam“ (zalijepiš na čelo ima i osoba mora pogoditi tko je). Tadašnjem kapetanu Perici Bukiću smo nalijepili „Perica Bukić“. Čovjek se jadan potrgao da sazna tko je. A kad se nakon mnogo rundi predao i onda vidio da piše njegovo ime. Šteta da u avionu ne možeš otvoriti prozor jer bi svi završili vani. Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Naučile su me što znači timski rad, kako biti discipliniran i točan, ali naravno i kako život može biti jedna velika radost, veselje, smijeh i ogromna pozitivna energija. Najbitinije - ne odustajte nikada! Npr. ja sam bila majstor za zeznut nastupe u živo (ode štap, odem ja krivo…). Šef je bio luda, ali zato su mi cure u timu i trenerica Goga uvijek pomogle da se izvučem od Šefa (hihihi), da naučim kontrolirati taj glupi strah… Zato par godina kasnije državna prvenstva nisam nikad zeznula. Zahvaljujući svom tom skupljenom iskustvu, shvatila sam da i ja želim drugima „oduzimati“ strah, baviti se psihologijom ljudi i koliko god mogu pomagati ljudima. I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: - Ceca, iako živi daleko, a i već 17 godina nije u timu, još uvijek prati Zagrebačke mažoretkinje - tako je i nakon 17 godina zaželjela da joj Zagrebačke mažoretkinje dođu na vjenčanje, što će one vrlo veselo napraviti Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama: Ostanite uporne i kad je najteže gurajte dalje! Upornost i dosljednost se isplati! Uživajte, veselite se, putujte, smijte se pa makar nekad i na silu! Ne zavidite curama koje su bolje od vas! Radije probajte od njih naučiti/kopirati tu „izvrsnost“. Iza svake „izvrsnosti“ stoji nešto talenta, ali vjerujte mi u prvom redu mukotrpan rad! Ceca je prva s desna KOLIKO HRANE SE POTROŠI U TIMU Kada tim ide u punom broju na natjecanja (64 osobe) potroši se: - 210 kg hrane - 162 litara flaširanje vode - 100 litara isotonika - 300 doza dotaka prehrani - 22 kg voća - 8 kg kave Na turnejama od 5 dana potroši se: - 250 kg hrane - 1.200 litara raznih napitaka - 54 kg čipseva i ostalih grickalica Kada radimo roštiljadu za S1A potoši se: - 40 kg mesa - 20 kg kruha - 10 kg salate - 15 kg slastica i grickalica - 120 litara raznih napitaka - 4 litara kave Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete. KRUH – ŠTO MANJE TO BOLJE Što manje kruha unosite u organizam to bolje za vas. • Pojedite najviše dvije šnite kruha dnevno • Ako već morate onda jedite kruh od integralnog brašna • Crni kruh iz pekarnice nije uvijek crn i manje štetan, nemalo pekarnica stavlja boju u bijeli kruh, te vam zapravo podvaljuje nezdravo pod „zdravo“ • Pekarnice u kruh stavljaju niz dodataka da bi kruh bio ukusniji, što je vrlo loše za vaš organizam • Pecite sami kruh kod kuće. Pekač košta tek 600 kn, već u pola godine uštedjet ćete novac na kupnji industrijskog skupog kruha, a jesti ćete daleko zdravije. Samo pečenje je vrlo jednostavno, a stroj obavi 90% svega i to dok vas nema. Vaše je da samo ubacite sastojke, stroj će učiniti sve ostalo. • Ako već morate jesti kruh onda ga pecite od integralnog (graham) i/ili raženog brašna. Okus možete poboljšati dodavanjem jaja, jogurta, mlijeka, umjerenom količinom soli i šećera, te lanenim (lan je posebno zdrav – v.dolje), bućinim ili suncokretovim sjemenkama, prosom i integralnim sezamom • Peciva poput slanaca, kifli, žemlji, punjenih peciva… su još daleko štetnija od kruha, pa ih izbjegavajte u širokom luku Što manje pšenice Jedite što manje pšenice, a umjesto nje jedite ječam, raž, zob, pir, proso, amarant, kinoe, tef, smeđu rižu, basmati rižu (posebno dobra za pretile ljude), oljuštenu heljdu. Što je zrno tamnije to je zdravije. Jela od rafiniranih žitarica poput bijele riže, bijelog kruha i bijele tjestenine tijekom rafiniranja lišene su većine hranjivih sastojaka i vlakana. Takve se rafinirane žitarice ponašaju poput šećera. Još je gora kombinacija šećera i rafiniranih žitarica što nalazimo u raznim slatkim pekarskim proizvodima (krafne, buhtle, štrudle, peciva sa čokoladom i marmeladama, forneti…), te kolačima. Na koncu nije potrebno gotovo svaki dan jesti knedle, štrukle, palačinke, štrudlu, Ledolete, Fornetije, nije baš nužno za svaki gablec u pekarnici utući nekoliko peciva… Ja sam bio svakodnevni posjetitelj pekarnica, sada već gotovo godinu dana nisam ušao niti u jednu. I ne nedostaje mi. Nimalo. Manje tjestenine Tjestenina od bijelog brašna je jednako štetna kao i kruh. Tjesteninu možete jesti, ali smanjite količinu. Zamijenite tjesteninu od bijelog brašna sa onom od riže, špinata, pira, kukuruza i soje. Kvasac Kvasac također možete jesti, ali smanjite unos kvasca koliko god možete. Na umu imajte da kruh, tjestenine, kolači, ali i piva, sojin umak, ocat, sir, vino… imaju u sebi kvaščeve gljivice. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE: 1. pritisnite natpis "komentiraj" 2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac" 3. upišite svoj nadimak 4. napišite komentar 5. pritisnite tipku "POŠALJI" Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja! |
< | listopad, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |