utorak, 31.10.2006.

Scary night...

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Noć vještica ili Halloween je noć uoči dana mrtvih, a zapravo je skraćenica od "All Hallow's Eve" ili "Hallow Eve" (Sveta Eva), slavi se prije svega u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Puerto Ricou, Australiji i Novom Zelandu, a odgovara katoličkom blagdanu Svih svetih.

Povijest

Stari Kelti su 1. studenog slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove, te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove, zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću sustreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku. Dolaskom Rimljana, noć mrtvih dobiva stalni datum, a te noći prema starom rimskom vjerovanju, crni bog lova Samain preuzima vlast nad svijetom, ubija srndaća (boga Sunca), a božicu vegetacije odvodi u podzemlje, gdje ona do proljeća bdije nad mirujućim sjemenkama, usnulim životinjama i dušama mrtvih. U toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima, vjerovalo se da mrtvi posljednji put dolaze na ovaj svijet, pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, Cikle ili Krumpir s upaljenom svijećom, kako bi griješne duše uplašili, a dobre pronašle put kući. Bundeva je tek u 16. stoljeću postala popularna za dubljenje najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta.

Legenda o Jacku O'Lanternu

Običaj dubljenja bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po njegovoj domišljatosti, ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što je vragu ponudio dušu u zamjenu za piće i nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ, zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa. Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu vrag doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Jack umro, nije bio primljen zbog svog griješnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je vrag i poslao natrag u mrak, a da ga se rješi dao mu je žeravicu ugljena. Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. Tako je Jack O'Lantern (Jack Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova.

/22:18/ ..::Leave a Step::.. /5 Steps)/

Slatki dani ranog djetinjstva...puni bezbrižnosti...veselja...radosti...a sad su u prošlosti...

Image Hosted by ImageShack.us

Nije li lijepo biti dijete? Biti odrastao ima i svojih prednosti, ali mislim da je zaista lijepo biti dijete. Dani ranog djetinjstva meni su zaista bili lijepi. Bila sam sa svojom obitelji i prije nego smo se doselili ovdje gdje sad živimo živjeli smo baš u Petrinji. A ja sam išla u vrtić Petrinjčica. Bilo je to lijepo. Više ne znam baš koje su tete bile baš moje tete, ali se sjećam nekih. Sad kad se sjetim, ne mogu vjerovat da se još koliko-toliko sjećam prvog dana u novom vrtiću... bilo je to tako lijepo. Svi smo u vrtiću bili tako bezbrižni i sretni. Mogla bi sad beskrajno prepričavati razne anegdotice kojih sam se sad sjetila, ali to neću, previše bih pisala. Sad sam već dosta odrasla, al ne puno, tek mi je 15 godina... Ali svakim danom dolazi sve više problema, i većih i manjih. Ali OK je, takav je život.
Ovu sliku našla sam na kompjuteru, još sam ju prije skenirala, a valjda se dobro sjećam, fotografirana je 15.11.1995.(tak je pisalo) a to je evo prije skoro 11 godina na nekoj predstavi koja je bila valjda u nekom kombiju il tak nečemu, nisam sigurna. I ja sam tu negdje. Kad bolje pogledam, moja je kosa bila najsvjetlija od svih tamo. Nađite me... možda netko nađe i sebe. Javite ako sebe ili nekog prepoznate. Bok!

/21:46/ ..::Leave a Step::.. /0 Steps)/

To everyone who wants to...

Ljudi, sjetite se samo koliki je život pred vama, što vam se još sve može dogodit. U životu će bit puno toga, i lošega, ali i dobroga. Ali sve se to može preživjet. Sve će to proći i život će ići dalje. Bit će to samo jedan mali dio prošlosti. I to je to. Sjetite se se ljudi koji vas vole. Kako bi njima bilo da se vama nešto loše dogodi! Kad se osjećato jako loše, pokušajte se smiriti. Nekako sam naučila da je najbolje razmišljati bistrom glavom. Dosta pomaže i ako ono što mislite zapišete negdje na papir ili možda na blog ako ga imate. Ispušite se na neki način i svijet će biti bolji. Poslije kiše uvijek dolazi sunce! Vjerujte mi!

E, sad, zašto sam napisala sve ovo.
Srela sam danas jednu frendicu. Bila je s još tri cure i tak smo se zafrkavale. U jednom trenutku primila sam ju za lijevu ruku, a cure su rekle da ju ne primam za tu ruku. Ja sam se začudila i nije mi bilo jasno zašto. Ona je podigla rukav, a na ruci je bio niz rana. Nisam mogla vjerovat. Kaže da je to napravila sinoć. Nisam stvarno mogla vjerovat. I to zašto! Zbog sada bivšeg dečka! Mislim da si to nitko ne treba napravit!

Hej, uživajte u svom životu i ne odbacujte ga samo tako!

/21:41/ ..::Leave a Step::.. /1 Steps)/

utorak, 24.10.2006.

Return

Well, here I am. Nakon otprilike tri mjeseca bloga n i n o c k a 4 . b l o g . h r promijenila sam adresu i design. Krećem ispočetka... Ovo mi se sviđa. No, ja sam i dalje Ninočka bez obzira na sve! Uživajte! Pozdrav svima!

Ninočka
partythumbupnut

/21:58/ ..::Leave a Step::.. /1 Steps)/

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>