HRVATSKA POŠTA: Ako dostavni dan bude neradan, pošta će se dostaviti neki drugi radni dan u tom tjednu

nedjelja , 29.12.2013.Prije nekoliko dana objavili smo dopis predsjednika Mjesnog odbora Ravča Gojka Trlina u kojem se on žali na plan rada Hrvatske pošte vezan za vrgorska sela. Naime, prema Trlinovim riječima (informacije je dobio na licu mjesta), pošta će se u vrgorska sela donositi jednom tjedno, a ako taj dan pogodi kao neradan, onda će pošta čekati idući tjedan, taj isti dan, na otpremu. Zbog toga je Trlin poslao protesno pismo Pošti. Odgovor Hrvatske pošte na dopis je stigao i prenosimo ga u cijelosti.

Poštovani gospodine Trlin,

primili smo Vaš dopis od 19.12.2013. upućen e-poštom putem Kontaktnog centra Hrvatske pošte kojim izražavate nezadovoljstvo organizacijom dostave poštanskih pošiljaka u naseljima vrgoračke općine.

Prije svega, dozvolite da iskoristimo prigodu da Vam zahvalimo što ste pokazali interes za usluge Hrvatske pošte i što nas informirate o uručenju poštanskih pošiljaka na način kako to vide naši korisnici. Iz tako dobivenih informacija imamo mogućnost i obavezu poduzeti sve potrebite radnje s ciljem otklanjanja mogućih nesporazuma, povećanja kvalitete usluga i zadovoljstva korisnika.

Nakon obavljene analize količine i tokova poštanskih pošiljaka, prijeđenog puta u dostavi, a s ciljem racionalne i ekonomski isplative dostave, dostavu poštanskih pošiljaka bilo je potrebno uskladiti sa odredbama članaka 34. i 35. Pravilnika o obavljanju univerzalne usluge (NN 41/2013; u daljnjem tekstu: Pravilnik), vodeći pri tome računa o potrebama korisnika poštanskih usluga (u daljnjem tekstu: korisnik).

HP - Hrvatska pošta d.d. (u daljnjem tekstu: HP d.d.) kao davatelj univerzalne usluge treba osigurati kakvoću obavljanja univerzalne usluge usklađenu sa odredbama članka 40. Zakona o poštanskim uslugama (NN 144/12; u daljnjem tekstu: ZPU) i odredbama članaka 34. i 35. Pravilnika.

Univerzalna usluga je skup poštanskih usluga koje su dostupne svim korisnicima na cijelom području Republike Hrvatske po pristupačnoj cijeni, sukladno odredbama članka 3. Pravilnika, a mreža poštanskih ureda treba biti ustrojena na način da jedan poštanski ured posluje u prosjeku na površini najviše do 80 km2 ili u prosjeku za najviše 6000 stanovnika. Radno vrijeme poštanskog ureda s korisnicima usklađeno je sa odredbama članka 18. Pravilnika, pri čemu se vodilo računa o potrebama korisnika kao i propisanim mjerilima kakvoće obavljanja univerzalne usluge.

Dostava poštanskih pošiljaka u naseljima vrgoračke općine organizirana je sukladno odredbi članka 35. stavka 2. Pravilnika, prema kojima se uručenje poštanskih pošiljaka na kućnu adresu, odnosno u prostorije fizičke ili pravne osobe, ne mora odvijati svakog radnog dana. Na taj način organizirana je dostava poštanskih pošiljaka za nešto manje od 10% od ukupnog broja domaćinstava Republike Hrvatske.

Organizacijom dostave poštanskih pošiljaka predviđena je i mogućnost koincidencije uobičajenog dana za redovnu dostavu poštanskih pošiljaka s nekim od blagdana ili praznika, tako da ni u tom slučaju neće izostati uručenje poštanskih pošiljaka na kućnu adresu, već će se pošiljke dostaviti neki drugi radni dan u tom tjednu.

Konkretno, u vrijeme Božićnih blagdana dostava poštanskih pošiljaka organizirana je na način da su obuhvaćena sva naselja kako bi čestitke i novčane uputnice stigle na vrijeme do svojih primatelja, tako da će stanovnici i najudaljenijih naselja viđati svoga poštara barem jednom tjedno i u vrijeme blagdana.

Izražavamo žaljenje zbog mogućih nesporazuma proizašlih iz nastale situacije te se nadamo da ćete uvažiti dano obrazloženje.

U slučaju neslaganja s danim odgovorom, obavještavamo Vas da u HP d.d. djeluje Povjerenstvo za pritužbe potrošača pri Hrvatskoj pošti, Branimirova 4, 10000 Zagreb, kojem se u roku od 30 (trideset) dana od dana primitka ovog odgovora možete obratiti radi zaštite svojih interesa, sukladno odredbi članka 54. stavka 5. ZPU.

S poštovanjem,

Martina Solgat
Sektor za korisnike

Hrvatska pošta d.d.
Jurišićeva 13
10000 Zagreb

Na Gradskom groblju na Žbarama tiho pokopana Zorica Majstrović

petak , 27.12.2013.Skromnim katoličkim obredom danas je na Gradskom groblju na Žbarama pokopana Zorica-Zora Majstrović, rođena Babić (21. siječnja 1914. - 23. prosinca 2013.). Zorica je umrla u stotoj godini starosti 23. prosinca u Bugojnu, gdje je godinama živjela, ali do kraja svog života ponavljala je da želi biti pokopana u Vrgorcu, u istom grobu gdje već sedamdeset i jednu godinu leži njezin suprug Vojmir.
Vojmir je bio jedan od trideset i troje Vrgorčana koje su strijeljali pripadnici biokovskog bataljona 'Josip Jurčević' tijekom jednodnevnog partizanskog osvajanja Vrgorca 15. lipnja 1942. godine. Vojmir i Zorica doselili su u Vrgorac sa djecom dvije godine prije tragičnih događaja iz Makarske, jer je Vojmir, kao porezni činovnik, dobio zadatak da u Vrgorcu osnuje porezni ured. Živjeli su u Miletića kući.
Nakon što je Vojmir nedužno stradao 15. lipnja, Zorica ga je pokopala, a potom s djecom napustila Vrgorac u talijanskom vojnom kamionu i otišla u Makarsku. Svoj poslijeratni život nastavila je u Bugojnu, gdje je i preminula. Iza sebe je ostavila dvoje djece, sedam unuka, devet praunuka i sedam šukunuka. O tragičnoj ljudskoj priči Zorice Majstrović Vrgorčani su mogli čitati u Vrgoračkim novinama u dva navrata.
Obredom župnika fra Ivice Omazića, okružena članovima obitelji, rodbine i poštovatelja, Zorica je na Gradskom groblju na Žbarama zauvijek usnula uz svoga supruga Vojmira. Počivala u miru Božjem.

U prodaji je 57. broj Vrgoračkih novina – prvih novina Vrgoračke krajineNaša mala redakcija je u protekla dva mjeseca bila jako marljiva, pa ćete moći uživati u čitanju broja od čak 48 stranica, što je naš osobni rekord.

Kako gradska pozicija vlada, i što na to ima reći oporba? To možete detaljno saznati čitanjem opširnih izvještaja sa 3., 4. i 5. sjednice Gradskog vijeća. Na petoj sjednici je donesen i gradski proračun za 2014. godinu. Radi se o najvažnijem dokumentu u našemu gradu koji pokazuje na koji način će naš Grad funkcionirati kroz 2014. godinu. Donosimo i opširnu reportažu o selu Kokorići, sa posebnim osvrtom na brojne projekte koje mjesna uprava provodi posljednjih godina. S obzirom da će uskoro u mirovinu, direktorica Ureda Turističke zajednice Vrgorca Kornelija Bajalo Roskam pokazala se kao izvrstan sugovornik o temi vrgorskog turizma, o njegovim počecima, trenutnom stanju i planovima za budućnost. Donosimo i izvještaje sa raznih božićnih događanja u našemu gradu. Tu je i osvrt na sportska događanja, posebno na odlazak Mirka Vrcana sa mjesta trenera HMNK Vrgorac. Za razbibrigu tu je popis vrgorskih poslovica, popis najzanimljivijih izjava vrgorskih političara iz 2013., te kalendar za 2014. godinu.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, benzinskoj postaji Pivac i trgovini Ante.

Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb) i Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2). Na prodajnom mjestu u Zagrebu još radimo.

BUNA PROTIV POŠTE Vrgorčanima na selu pošta će se dostavljati samo jednom tjedno

četvrtak , 19.12.2013.Stanovništvo sela Vrgorske krajine sa negodovanjem je primilo najnovije promjene termina dostave pošte prema kojemu će seoska domaćinstva poštu, račune i druge pošiljke dobivati samo jednom tjednom. Tom promjenom Hrvatska pošta je očito željela smanjiti troškove benzina i satnica poštara, ali su zbog svega stradali Vrgorčani, posebno stariji sugrađani u selima. Zbog svega navedenog, sa terena su počeli pristizati dopisi nezadovoljstva i prijetnje prosvjedima. Tako je predsjednik Mjesnog odbora Ravča Gojko Trlin uputio oštro pismo nezadovoljstva Hrvatskoj pošti u kojemu kaže:

Ne možemo vjerovati da ste ovo učinili selima u vrgoračkoj općini. To se nije dogodilo u ni jednom ratu, čak i onda kad su poštari dolazili pješice ili na konjima pošta je u vrgoračka sela stizala svaki drugi dan. Sad ste se sjetili kako uništiti sve one koji su ostali životariti na selu. Netko se iz velikog grada i iz udobne fotelje dosjetio da tim ljudima na selu, koji su većinom stari i nemoćni, ne treba redovito donositi njihovu poštu jer zašto bi ih uznemiravali svako drugi dan pismima i računima kad ih možete sve skupiti i dostaviti jednom tjedno. Ravča, selo u kojem živim, zajedno sa Majićima, Višnjicom i Kljenkom, broji preko 150 domaćinstava i pošta će im se dostavljati samo ponedjeljkom. U slučaju da ponedjeljak bude praznik dostavljanje se odgađa za idući ponedjeljak. Imamo sad primjere sela kojima dostavljaju poštu samo srijedom. Već iduća srijeda je praznik (25. prosinca – Božić), iduća srijeda je također praznik (1. siječnja – Nova godina) tako da će stanovnici tih sela svoju poštu dobiti tek za 21 dan, točnije 8. siječnja 2014. Ovo je neprihvatljivo i boriti ćemo se svim raspoloživim sredstvima da ukinete ovu odredbu i vratite nam dostavu pošte svaki drugi dan. U selima žive većinom stari i nemoćni te uloga poštara nije bilo samo donošenje pošte nego i zaprimanje nove od ljudi koji su u nemogućnosti doći do poštanskih sandučića udaljenih desetak kilometara da bi svojim najdražima poslali pismo. Shvatite ovo kao upozorenje da ne bi došlo do većih i masovnih prosvjeda.

Izvršene eshumacije u masovnoj grobnici na Novom groblju kod Vrgorca

utorak , 17.12.2013.Ministarstvo branitelja izvršilo je prije nekoliko dana iskapanja posmrtnih ostataka Ljubušaka koje su na Novom groblju kod Vrgorca krajem siječnja 1945. godine pogubili partizani. Ministarstvo je izvijestilo o akciji slijedećim priopćenjem:

13.12.2013.
Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata iz masovne grobnice u Vrgorcu

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja 11. i 12. prosinca 2013. godine organizirala je i koordinirala iskapanja i ekshumaciju iz masovne grobnice koja se nalazila na mjestu lokalno poznatom pod nazivom „Novo groblje“ u Vrgorcu.

Ekshumacija je obavljena sukladno Zakonu o istraživanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a na zahtjev prof. Borislava Matkovića, gradonačelnika Vrgorca, gospodina Vice Nižića, pročelnika Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški u Federaciji BiH, s čijeg je područja dio pretpostavljenih žrtava, te na zahtjeve rodbine pretpostavljenih žrtava. S postupkom ekshumacije upoznato je i Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku. U ekshumaciji je sudjelovao Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, obavili su je djelatnici posebno educirani za postupke ekshumacija koristeći strojeve prilagođene za tu namjenu, a osiguravali su je pripadnici Policijske uprave Splitsko-dalmatinske. Cijelo vrijeme ekshumacije bili su prisutni predstavnici grada Vrgorca koji su bili vrlo kooperativni suradnici u cijelom postupku - od zahtjeva za ekshumaciju masovne grobnice do privremenog zbrinjavanja posmrtnih ostataka.

Prema podacima kojima raspolaže Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku i Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i prema iskazima svjedoka kojima raspolaže Uprava za zatočene i nestale, na lokaciji poznatoj kao „Novo groblje“, pripadnici partizanskih jedinica su u siječnju 1945. godine ubili i u dvije masovne grobnice pokopali oko 40 osoba, uglavnom civila koji su dovedeni iz Hercegovine. Među žrtvama je bilo i više žena.

Na lokaciji „Novo groblje“ pronađena je samo jedna masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 9 osoba, koji su privremeno zbrinuti na gradskom groblju, u grobnici koju je osigurao grad Vrgorac. Stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu prethodno su uzeli uzorke za DNA analizu jer postoji vjerojatnost da će se žrtve moći identificirati. Članovi obitelji žrtava za koje se pretpostavlja da bi se mogle nalaziti u ovoj masovnoj grobnici mogu podnijeti zahtjeve za identifikaciju Ministarstvu branitelja, Upravi za zatočene i nestale, Savska 66, Zagreb.

Prilikom ekshumacije koju je Uprava za zatočene i nestale provela u Vrgorcu od svjedoka su dobivene informacije da su pojedina tijela već ranije ekshumirana i od strane rodbine poginulih sahranjena u Hercegovini te na groblju u Vrgorcu. Druga grobnica, na koju upućuju dokumenti MUP-a i saznanja iz istraživanja koje je provela Uprava za zatočene i nestale, nije pronađena na indiciranoj lokaciji. Utvrđivanje činjenica o toj drugoj grobnici bit će predmet daljnjih istraživanja.


Nezadovoljni načinom na koji je iskapanje provedeno, otvorenim pismom ministarstvu se obratila Vicepostulatura Široki Brijeg i suradnci. U pismu stoji:

17.12.2013.
Otvoreno pismo Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske


Vrgorac, 17. studenoga 2013. – Na temelju očevida i šturih medijskih napisa, prosvjeda obitelji i rodbine, na temelju naše službene dužnosti i na temelju službenog priopćenja Ministarstva branitelja, mi, Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na prostoru općina Ljubuški i Čitluk te Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« Ministarstvu branitelja države Hrvatske upućujemo otvoreno pismo.

Iznenada ste 11. prosinca započeli s iskapanjem masovne grobnice žrtava komunističkog zločina na Novom groblju u Vrgorcu. Niti smo bili obaviješteni mi kao oni koji smo po službenoj dužnosti izravno zainteresirani za ovu masovnu grobnicu, niti su bile obaviještene obitelji i rodbina pobijenih, niti javnost preko medija. Zbog čega tako?

Požurili smo na mjesto događaja, zahvaljujući neslužbenoj dojavi, i očevidom utvrdili da se iskapanje ne obavlja u potpunosti po stručnim kriterijima. Netko je, naime, iz nama nejasnih razloga, naložio »pojednostavljivanje« procedure iskapanja. Tko i zbog čega? Drugi dan, 12, prosinca, neslužbeno smo saznali da ste završili iskapanje, a 13 prosinca izdali ste službeno priopćenje o svemu. U njemu ste naveli da ste ekshumirali posmrtne ostatke 9 osoba. Nije ništa rečeno jesu li to u potpunosti odvojeni posmrtni ostatci ili su samo dvije hrpe, jedna s 9 lubanja i druga sa svim ostalim kostima. Naveli ste i da ste uzeli uzorke za moguću DNK analizu. Ako su u pitanju samo dvije hrpe, kako se neslužbeno doznaje, sve i da se napravi ta DNK analiza što će se predati obiteljima pobijenih? Lubanja dotičnoga, a ostalo neka traži među hrpom kostiju? Isto tako ne dadne li uzorak za DNK analizu pozitivan rezultat, kako će se uzeti drugi od preostalih kostiju, ukoliko su one pomiješane? Rekoste da ste posmrtne ostatke privremeno zbrinuli u grobnici na gradskom groblju? Što to znači? Da će im se tamo samo još staviti neki natpis nad glavom jer su već pokopane, ili će se najprije odložiti na nekom dostojnom mjestu, pa onda nakon što budu napravljene sve istražne i druge radnje prekriti hrvatskim stijegom, odnijeti u mjesnu crkvu, služiti za njih sv. misa zadušnica nakon koje će u povorci biti pronesene vrgoračkim ulicama do groblja gdje će onda dostojanstveno biti pokopane uz dužne počasti, sve do govora mjesnih društvenih vlasti?

Spomenusmo ono sržno što ste rekli o ovoj masovnoj grobnici. Međutim, niste ništa rekli zbog čega nije, da počnemo od početka, pozvan svećenik da se pomoli prije otvaranja masovne grobnice jer su svi pokazatelji da su tamo pokopani Hrvati katolici? Zbog čega činu iskopavanja nisu nazočili, kako je neslužbeno poznato, službeni fotograf i službeni video snimatelj koji bi bilježili svaku značajniju pojedinost? Zbog čega, kako se neslužbeno doznaje, nije vođen podroban dnevnik iskapanja? Zbog čega se, opet sudeći prema neslužbenim izvorima, nije uložila najveća moguća pozornost da se sačuvaju svi mogući materijalni dokazi, kao i da se svako tijelo pojedinačno iskopa i označi brojem dok možda jednoga dana ne dobije ime i prezime? Zbog čega nije nazočio istražni sudac i zbog čega se ne podnosi optužnica protiv nepoznatog počinitelja, jer još ima živih onih koji su ih doveli do Vrgorca, kao i onih koji su u to vrijeme bili na čelu Ozne ili njezini pripadnici? Zbog čega se javnosti ne podnose informacije o ovoj masovnoj grobnici da bi ih ona onda nadopunila svojim saznanjima? Zbog čega nisu obaviještene vlasti BiH, jer su pobijeni njihovi građani?

Prosvjedujemo, dakle, protiv ovakvog načina iskapanja ove masovne grobnice, a slično se već prije, kako izvješćuju neki mediji, dogodilo i u Sincu. Na ovaj način pobijeni se ubijaju po drugi put. Kad se sve sabere i oduzme, ostaje zaključak da se ovako radi jer se žele skriti svi drugi tragovi zločina kad se već ne mogu skriti kosti. A rezolucija Vijeća Europe o totalitarizmima (među kojima je i komunizam) poziva države da se suoče s prošlošću, odnosno s komunističkim zločinima te da se žrtvama oda dužno poštovanje. Zar ovo sliči na to?

U nadi da ćete čuti vapaj ne nas, nego obitelji i rodbine koja nas moli da nešto učinimo, srdačno Vas pozdravljamo. S poštovanjem! Vice Nižić, za ljubuško povjerenstvo; Andrija Stojić, za čitlučko povjerenstvo; fra Miljenko Stojić, za Vicepostulaturu.

Vrgorska politika ujedinjena: U Centru za održavanje prometa trebali bi raditi Vrgorčani!

četvrtak , 05.12.2013.U rijetko viđenom izljevu bratstva i jedinstva svih vrgorskih stranaka i nezavisne liste jednoglasno je na 4. sjednici Gradskog vijeća Vrgorca donesen Zaključak o zauzimanju stava po pitanju zapošljavanja u Centru za održavanje i kontrolu prometa na području Grada Vrgorca. Naime, sjednica Gradskog vijeća sazvana je samo radi donošenja ovog zaključka, a inicirali su je vijećnici svih stranaka i lista u Gradskom vijeću, dakle HDZ-a, SDP-a, NLM-a, HSS-a i HSP AS.
Kako je ranije dogovoreno, na sjednici nije bilo rasprave o ovoj točci dnevnog reda, već je nakon čitanja samo potvrđena rukama svih prisutnih vijećnika (jedan je bio odsutan). U zaključku se Hrvatske autoceste upozorava na veliku nezaposlenost u Vrgorcu, te na činjenicu da bi zapošljavanje Vrgorčana manje koštalo tvrtku budući da nema potrebe za isplatom putnih troškova. Zaključak donesen na sjednici ne obvezuje Hrvatske autoceste da na radna mjesta u Centru za održavanje prometa zaposli Vrgorčane, ali se odgovorne dužnosnike u toj državnoj tvrtci izvještava o stavu gradskih vijećnika Vrgorca kao izabranih predstavnika građana Vrgorca.
Zaključak slijedi u nastavku.


Z A K LJ U Č A K
O ZAUZIMANJU STAVA PO PITANJU ZAPOŠLJAVANJA U CENTRU ZA ODRŽAVANJE I KONTROLU PROMETA NA PODRUČJU GRADA VRGORCA


Članak 1.
Gradsko vijeće Grada Vrgorca političkim konsenzusom svih političkih stranaka i liste grupe birača koji participiraju u Gradskom vijeću Grada Vrgorca, a po pitanju zapošljavanja u Centru za održavanje i kontrolu prometa na području Grada Vrgorca koje je u nadležnosti „Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine“ d.o.o., zauzima jednoglasni stav da se prilikom izbora kandidata za nova radna mjesta uvaži činjenica velikog broja nezaposlenih građana Grada Vrgorca koji bi sigurno svojim kvalifikacijama bili kompetentni za popunu novih radnih mjesta.

Članak 2.
Prostorno samo najveća jedinica lokalne samouprave u Splitko - dalmatinskoj županiji i time želimo naglasiti činjenicu o velikom broju kilometara autoceste koja prolazi područjem Grad Vrgorca, a gdje se nalaze dvije naplatne postaje HAC-a (Ravča i Vrgorac).

Članak 3.
Zapošljavanje građana Grada Vrgorca koji se nalaze u evidenciji Zavoda za zapošljavanje značajno bi pozitivno utjecalo na gospodarsko-demografsku strukturu Grada Vrgorca jer bi se zaustavili negativni trendovi rasta nezaposlenosti i iseljavanja ljudi iz Vrgorca.

Članak 4.
U vremenu financijske krize gdje je svaka ušteda javnog novca iznimno vrlo bitna važno je uvažiti činjenicu da zapošljavanjem djelatnika sa područja Grada Vrgorca, gdje se može ostvariti višestruka financijska ušteda pa i ona najmanja u vidu troškova prijevoza djelatnika.

Zapelo imenovanje novoga direktora Turističke zajednice: Matković odbio prihvatiti Nosića

ponedjeljak , 02.12.2013.Tijekom prošloga ljeta unutar zainteresirane javnosti naveliko se raspravljalo o raspisanom natječaju za novoga direktora ili direktoricu Ureda Turističke zajednice Grada Vrgorca. Naime, kako je dosadašnja direktorica Kornelija Bajalo ispunila sve uvjete za mirovinu, trebalo je imenovati njezina zamjenika. Gradonačelnik Boris Matković, istovremeno i Predsjednik Turističkog vijeća, raspisao je 16. srpnja natječaj za imenovanje novoga direktora Turističke zajednice. Već se tada komentiralo da će preširoko postavljeni uvjeti natječaja dovesti do problema u tumačenju, što se na koncu dogodilo. Naime svi kandidati morali su imati završen preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij ili stručni studij društvenog ili humanističkog smjera ili geografije, najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima u turizmu, aktivno poznavanje jednog svjetskog jezika, položen stručni ispit za rad u turističkom uredu (može ga se položiti i nakon imenovanja u roku godine dana), poznavanje rada na osobnom računalu i organizatorske sposobnosti. Na natječaj se uskoro prijavilo čak 15 kandidata.

Po pitanju novoga direktora odmah su se formirale dvije suprotstavljene grupacije, svaka sa svojim viđenjem rezultata toga natječaja, odnosno osobe koja bi trebala biti imenovana na to mjesto. Iako vladajuće strukture, predstavljene u obliku Borisa Matkovića, nisu dale naznake kojega će kandidata podržati, u kuloarima se govorilo o pojedinim imenima, i što se tiče HDZ-a, to je trebala biti gotova stvar.

Ali, istovremeno je stvorena druga grupacija koja je na mjestu direktora željela vidjeti bivšeg nezavisnog gradskog vijećnika i lokalnog poduzetnika Dragu Nosića. U toj grupi najviše se istaknuo poduzetnik Zvonimir Pervan koji se već godinama zalaže za strukturne promjene načina rada i funkcioniranja vrgorske ispostave Turističke zajednice. On je ocijenio da će te promjene donijeti Drago Nosić. Uz Pervana, za imenovanje Drage Nosića za direktora založili su se i drugi članovi Turističkog vijeća vezani za poduzetnike Jukiće i Pivce, a podrška je dobivena i od poduzetnika Ferde Ćutuka i Miljenka Pervana.

Oporbene stranke u Vrgorcu nisu imale svoga kandidata, ali su predsjednik SDP-a Rade Bobanac i njegovi suradnici polujavno komentirali da se na mjesto direktora Turističke zajednice mora imenovati osoba koja ima visoku ili višu stručnu spremu iz polja turizma, te određen staž rada u samom turizmu, ma kako se ona zvala. Dakle, inzistirali su kompetentnosti. A koliko nam je poznato, najmanje dva kandidata imaju ispunjena ta dva uvjeta.

Nakon nekoliko tjedana održana je sjednica Turističkog vijeća na kojoj su vijećnici sa šest glasova izabrali Dragu Nosića, dok je gradonačelnik Boris Matković jedini bio protiv. On je odmah na sjednici istaknuo kako ni u kojem slučaju neće prihvatiti Nosića za direktora jer, kako je ocijenio, on nema ispunjene uvjete za to radno mjesto. Iako to nije rečeno javno, razlog protivljenja bio je i taj što Nosić nije bio HDZ-ov kandidat, što je možda presudilo još više od njegove stručne spreme. U svakom slučaju, Matković je postavio preširoke uvjete igre, da bi ga na koncu drugi pobijedili u istoj toj igri.

U skladu sa svojim protivljenjem Matković je zatražio pravno tumačenje Nosićeva izbora od Ministarstva turizma, a svi kandidati za mjesto direktora dobili su pismenu obavijest da je proces izbora ravnatelja trenutno u 'pravnom vakuumu', pa su pozvani na strpljenje. Spomenute nedoumice umalo su dovele do neodržavanja ovogodišnje Biklijade, s obzirom da je dosadašnja direktorica Bajalo bila jednom nogom u mirovini, ali u zadnji čas je sve ipak organizirano i održano. Na koncu je došlo pravno tumačenje Ministarstva turizma prema kojem Drago Nosić ne ispunjava sve uvjete za imenovanje na mjesto direktora Turističke zajednice.

Kako je prošlo nekoliko mjeseci od spomenutih događaja, raspitali smo se kada će novi direktor biti imenovan, odnosno je li Kornelija Bajalo još uvijek direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Vrgorca. Na upit smo dobili slijedeći odgovor Turističke zajednice: 'Direktorica Turističke zajednice je još uvijek Kornelija Bajalo. Istina je da gradonačelnik Matković nije digao ruku za kandidata Dragu Nosića jer je smatrao da ne želi da njegov potpis bude kraj kandidata koji ne ispunjava uvjete. Uz sve to, nekoliko dana poslije toga stigao je i dopis od ministarstva da, bez obzira što Drago Nosić ispunjava najviše uvjeta, ne može biti primljen jer ne ispunjava SVE uvjete. Više informacija očekujemo nakon nadolazeće skupštine TZ koja će se održati 10. prosinca. Pretpostavljamo da će tada otvoriti novi natječaj za direktora/icu ali dali će se uvjeti promijeniti ili će ostati isti, ovisi o MINT-u.'

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>