Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Zapelo imenovanje novoga direktora Turističke zajednice: Matković odbio prihvatiti Nosića



Tijekom prošloga ljeta unutar zainteresirane javnosti naveliko se raspravljalo o raspisanom natječaju za novoga direktora ili direktoricu Ureda Turističke zajednice Grada Vrgorca. Naime, kako je dosadašnja direktorica Kornelija Bajalo ispunila sve uvjete za mirovinu, trebalo je imenovati njezina zamjenika. Gradonačelnik Boris Matković, istovremeno i Predsjednik Turističkog vijeća, raspisao je 16. srpnja natječaj za imenovanje novoga direktora Turističke zajednice. Već se tada komentiralo da će preširoko postavljeni uvjeti natječaja dovesti do problema u tumačenju, što se na koncu dogodilo. Naime svi kandidati morali su imati završen preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij ili stručni studij društvenog ili humanističkog smjera ili geografije, najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima u turizmu, aktivno poznavanje jednog svjetskog jezika, položen stručni ispit za rad u turističkom uredu (može ga se položiti i nakon imenovanja u roku godine dana), poznavanje rada na osobnom računalu i organizatorske sposobnosti. Na natječaj se uskoro prijavilo čak 15 kandidata.

Po pitanju novoga direktora odmah su se formirale dvije suprotstavljene grupacije, svaka sa svojim viđenjem rezultata toga natječaja, odnosno osobe koja bi trebala biti imenovana na to mjesto. Iako vladajuće strukture, predstavljene u obliku Borisa Matkovića, nisu dale naznake kojega će kandidata podržati, u kuloarima se govorilo o pojedinim imenima, i što se tiče HDZ-a, to je trebala biti gotova stvar.

Ali, istovremeno je stvorena druga grupacija koja je na mjestu direktora željela vidjeti bivšeg nezavisnog gradskog vijećnika i lokalnog poduzetnika Dragu Nosića. U toj grupi najviše se istaknuo poduzetnik Zvonimir Pervan koji se već godinama zalaže za strukturne promjene načina rada i funkcioniranja vrgorske ispostave Turističke zajednice. On je ocijenio da će te promjene donijeti Drago Nosić. Uz Pervana, za imenovanje Drage Nosića za direktora založili su se i drugi članovi Turističkog vijeća vezani za poduzetnike Jukiće i Pivce, a podrška je dobivena i od poduzetnika Ferde Ćutuka i Miljenka Pervana.

Oporbene stranke u Vrgorcu nisu imale svoga kandidata, ali su predsjednik SDP-a Rade Bobanac i njegovi suradnici polujavno komentirali da se na mjesto direktora Turističke zajednice mora imenovati osoba koja ima visoku ili višu stručnu spremu iz polja turizma, te određen staž rada u samom turizmu, ma kako se ona zvala. Dakle, inzistirali su kompetentnosti. A koliko nam je poznato, najmanje dva kandidata imaju ispunjena ta dva uvjeta.

Nakon nekoliko tjedana održana je sjednica Turističkog vijeća na kojoj su vijećnici sa šest glasova izabrali Dragu Nosića, dok je gradonačelnik Boris Matković jedini bio protiv. On je odmah na sjednici istaknuo kako ni u kojem slučaju neće prihvatiti Nosića za direktora jer, kako je ocijenio, on nema ispunjene uvjete za to radno mjesto. Iako to nije rečeno javno, razlog protivljenja bio je i taj što Nosić nije bio HDZ-ov kandidat, što je možda presudilo još više od njegove stručne spreme. U svakom slučaju, Matković je postavio preširoke uvjete igre, da bi ga na koncu drugi pobijedili u istoj toj igri.

U skladu sa svojim protivljenjem Matković je zatražio pravno tumačenje Nosićeva izbora od Ministarstva turizma, a svi kandidati za mjesto direktora dobili su pismenu obavijest da je proces izbora ravnatelja trenutno u 'pravnom vakuumu', pa su pozvani na strpljenje. Spomenute nedoumice umalo su dovele do neodržavanja ovogodišnje Biklijade, s obzirom da je dosadašnja direktorica Bajalo bila jednom nogom u mirovini, ali u zadnji čas je sve ipak organizirano i održano. Na koncu je došlo pravno tumačenje Ministarstva turizma prema kojem Drago Nosić ne ispunjava sve uvjete za imenovanje na mjesto direktora Turističke zajednice.

Kako je prošlo nekoliko mjeseci od spomenutih događaja, raspitali smo se kada će novi direktor biti imenovan, odnosno je li Kornelija Bajalo još uvijek direktorica Ureda Turističke zajednice Grada Vrgorca. Na upit smo dobili slijedeći odgovor Turističke zajednice: 'Direktorica Turističke zajednice je još uvijek Kornelija Bajalo. Istina je da gradonačelnik Matković nije digao ruku za kandidata Dragu Nosića jer je smatrao da ne želi da njegov potpis bude kraj kandidata koji ne ispunjava uvjete. Uz sve to, nekoliko dana poslije toga stigao je i dopis od ministarstva da, bez obzira što Drago Nosić ispunjava najviše uvjeta, ne može biti primljen jer ne ispunjava SVE uvjete. Više informacija očekujemo nakon nadolazeće skupštine TZ koja će se održati 10. prosinca. Pretpostavljamo da će tada otvoriti novi natječaj za direktora/icu ali dali će se uvjeti promijeniti ili će ostati isti, ovisi o MINT-u.'

Post je objavljen 02.12.2013. u 12:54 sati.