Priopćenje koordinacije braniteljskih udruga Grada Vrgorca

srijeda , 31.08.2011.

Primili smo priopćenje koordinacije braniteljskih udruga Grada Vrgorca koje prenosimo u cijelosti:

Koordinacija braniteljskih udruga grada Vrgorca
29. kolovoza 2011.
Vrgorac

PREDSTAVNICIMA MEDIJA

Suočeni s negativnom medijskom kampanjom u koju je uvučen grad Vrgorac i njegovi stanovnici, a koja izvorište ima u raspisivanju natječaja za prijem blagajnika na naplatnim postajama čvorišta Vrgorac, iznosimo zajedničko stajalište koordinacije svih braniteljskih udruga u Vrgorcu.
Iz natpisa, reagiranja, lobiranja i priopćenja koja su posljednjih dana i tjedana prisutna u javnosti stječe se dojam kako svi gradovi u susjedstvu Vrgorca imaju nezaposlene branitelje, a Vrgorac nema. Želimo upozoriti hrvatsku javnost kako je na zavodu za zapošljavanje u Vrgorcu evidentirano preko 600 nezaposlenih osoba s područja Vrgorca, od tog broja značajan udjel zauzimaju hrvatski branitelji i njihove obitelji. Suosjećamo s našim ratnim kolegama u susjednim gradovima koji se bore za zaposlenje i egzistenciju, ali podsjećamo javnost kako se uzduž cijele trase Dalmatine izričito vodilo računa da se na naplatnim postajama i centrima za održavanje prometa zapošljava stanovnišvo s područja na kojem se gradilo čvorište. Dopustili smo da se na čvorištu Ravča, koje se također nalazi na području Vrgorca, zaposli samo polovica radnika iz Vrgorca, ali ne možemo dopustiti da nam na kilometar udaljenosti od središta grada budu zaposleni radnici iz susjednih gradova pored naših 600 nezaposlenih.
Smatramo kako je zahtjev za poništenje natječaja, koji je predsjednica Vlade uputila upravi HAC-a, preuranjen. Tražimo da se o eventualnim nepravilnostima u natječaju najprije očituje Državni inspektorat, a da se potom pristupi ostalim zakonskim postupcima. U protivnom, ako se već uporno naglašava članak 35. Zakona o hrvatskim braniteljima, a koji se nenadano počeo provoditi na vrgorskom slučaju, tražimo reviziju svih zapošljavanja na postajama uzduž Dalmatine kako bi utvrdili je li se ovaj članak zakona poštivao na svim natječajima.
U vremenu krize svima su puna usta proračunskih ušteda, pa postavljamo pitanje nadležnima je li jeftinije zaposliti nekoga kome je radno mjesto udaljeno kilometar od kuće ili nekoga kome svaki dan treba plaćati 100 kilometara putnih troškova. Nadalje, čvrsto stojimo na stajalištu, što tražimo i od Vlade, da se ne dopusti zapošljavanje bilo koga sa strane dok u Vrgorcu postoji jedan nezaposleni branitelj, član njegove obitelji ili mladi bračni par bez egzistencije. Za ovakvu odluku imamo i moralno pravo jer je ovaj grad u Domovinskom ratu dao najviše branitelja u odnosu na broj stanovnika u okvirima Hrvatske.

Koordinacija braniteljskih udruga grada Vrgorca:
Predsjednik HVIDR-a Vrgorac - Ante Šalinović
Predsjednik veterana 4.gbr Vrgorac - Boro Miličević
Predsjednik ogranka veterana 156. vrgorsko-makarske brigade - Ante Dujmović
Predsjednik udruge branitelja policije - Mirko Šalinović

U prodaji 31. broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine

utorak , 30.08.2011.

U prodaji je 31. broj Vrgoračkih novina – prvih novina Vrgoračke krajine. Tema broja je nepostojanje muzeja Grada Vrgorca zbog čega je svi arheološki nalazi, prošlih nekoliko godina nađeni u Vrgorskoj krajini tijekom istraživanja na trasi autoceste završiti u makarskom muzeju. Donosimo i izvještaj sa dvodnevnog festivala Zagora gori, održanog u organizaciji Vrgoračkih novina i moto-kluba „Dvi kule“. Pratimo i događaje vezane za natječaj za djelatnike naplatne kućice Vrgorac, kao i okolnosti požara na Ajdanovcu krajem kolovoza. Donosimo opširan izvještaj sa 17. sjednice Gradskog vijeća, održane 29. srpnja. Tu je i tekst sa 6. Kotezi festivala, te izvještaji sa sajma u Velikom Prologu, Sabora Šalinovića i manifestacije u Velikom Godinju. Objavili smo i intervju sa turističkim djelatnikom Zvonimirom Pervanom ka i putopis sa Sutjeske.

Uz sve navedeno, u novini se nalazi i cijeli niz vijesti i vjestica iz Vrgorske krajine, osvrt na sportske događaje, kolumne „Pogled unazad“, „Rock tragovi“, filmska preporuka, Izvori za povijest Vrgorske krajine, nagradna križaljka, rubrika „Bez komentara“ i slično.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac, trgovini Ante, trgovini Mario i pekarni Jadran.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb), Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2) i Zagrebu (Profil Megastore, Bogovićeva 7).

Premijerka Kosor poništila natječaj za djelatnike naplatne kućice Vrgorac!

nedjelja , 28.08.2011.

Premijerka Jadranka Kosor zatražila je danas od Hrvatskih autocesta poništenje natječaja kojim je zaposleno deset blagajnika na naplatnoj postaji Vrgorac. Priopćio je to danas Vladin Ured za odnose sa javnošću. U priopćenju se ne kaže što je premijerku navelo na taj postupak, ali poznato je da je Državni inspektorat sredinom kolovoza došao u HAC i preuzeo kompletnu dokumentaciju vezanu za natječaj.

Podsjećamo, 8. kolovoza je izbila afera sa natječajem za zapošljavanje deset djelatnika na naplatnim kućicama naplatne postaje Vrgorac. Mediji su naveliko pisali kako je Stjepko Boban, predsjednik uprave Hrvatskih autocesta, namjestio natječaj za zapošljavanje blagajnika na naplatnoj postaji Vrgorac! Natječaj za deset radnih mjesta trajao je od 3. do 10. svibnja, a komisija HAC-a je izabrala najbolje kandidate do kraja svibnja. Međutim, iako je natječaj trebao biti gotov već u lipnju, autocesta Ravča – Vrgorac otvorena je 30. lipnja, a bez da su zaposleni novi djelatnici na čvoru Vrgorac. Naknadno se saznalo kako predsjednik uprave Boban zanemario listu komisije i donio svoju. Prema listi komisije izabran je samo jedan Vrgorčanin, a prema listi Stjepka Bobana zaposleno ih je ukupno sedam, uz troje Imoćana i Metkovaca.
Nakon što su rezultati natječaja izašli u javnost, otvoreno su se pobunili imotski i metkovski branitelji koji su istaknuli kako je novim popisom predsjednik Uprave HAC-a direktno je prekršio i Zakon o pravima hrvatskim branitelja u kojem stoji da su državne firme i tijela državne uprave i lokalne samouprave na svojim natječajima dužna dati prednost nezaposlenim braniteljima i ratnim invalidima, odnosno članovima obitelji ratnih stradalnika.
Nedugo zatim javio se i prozvani predsjednik Uprave HAC-a koji je istaknuo kako su zaposleni djelatnici posao dobili u skladu sa zakonom i da su većina hrvatski branitelji. Zbog cijelog slučaja izvještaj je zatražila i premijerka Jadranka Kosor, dok su u HAC upućeni i inspektori rada.
Iako vrgorski političari nisu izašli javno sa otvorenim stavovima u javnost, naveliko se šuška kako je buna imotskih i metkovskih branitelja tempirana u pravom trenutku, baš pred novi natječaj u HAC-u za nova radna mjesta u Sektoru za održavanje za Tehničke jedinice Zagvozd i Vrgorac, koji je trajao od 2. do 9. kolovoza. Natječajem su tražena dva radnika u Tehničkoj jedinici održavanja Zagvozd, vozač – jedan izvršitelj na neodređeno vrijeme i cestar – jedan izvršitelj na neodređeno vrijeme, a u Tehničkoj jedinici održavanja Vrgorac traži se osam novih ranika, i to voditelj tehničke jedinice održavanja – jedan izvršitelj na neodređeno vrijeme, referent - operater za praćenje prometa – četiri izvršitelja na neodređeno vrijeme te ophodar – tri izvršitelja na neodređeno vrijeme.
Povodom drugog natječaja oglasila se i vrgorska HVIDR-a. Njezin predsjednik Ante Šalinović Mikula upozorio je kako organizacija kojoj je na čelu neće tolerirati zapošljavanja izvan Vrgorca, jer u Vrgorskoj krajini ima puno nezaposlenih branitelja, a tijekom ranijih zapošljavanja na naplatnim kućicama u Dugopolju, Šestanovcu i Zagvozdu nije zaposlen nitko od Vrgorčana.

Iako je natječaj poništen, očekujem i nadam se da će sve političke i društvene institucije Vrgorca slijedećih dana otvoreno izaći u javnost sa stavom da kod novog natječaja u obzir dolazi samo zapošljavanje Vrgorčana, kojih vjerujemo, ima dovoljno, a da se uklapaju u kriterije koje traži natječaj i zakon. Vrgorčani ne mogu očekivati radna mjesta u Imotskom i Metkoviću ili bilo gdje izvan Vrgorca, niti su bili zapošljavani na autocestama izvan Vrgorske krajine. Treba tražiti javan i transparentan natječaj (bez muljanja) na kojem će voditi računa o blizini radnog mjesta budućih djelatnika, kao jednog od kriterija ranijeg natječaja. Dakle tražimo zapošljavanje stručnih Vrgorčana, s nadom da podobnost neće imati nikakvu ulogu u tom natječaju. Kako je Imotski od Vrgorca udaljen oko 60 kilometara, za jednog mogućeg djelatnika iz Imotskog, mogu se zaposliti dva Vrgorčanina, i o tome trebaju voditi računa i u HAC-u i u hrvatskoj Vladi. Jasno je da je premijerka danas poništila natječaj, ne zato što je pomislila da je nepravedan, već zbog ulizivačkih potreba prema hrvatskim braniteljima u predizborno vrijeme. Za vidjeti je što nose idući dani...

Facebook razbibriga vrgorske gradske uprave!

četvrtak , 25.08.2011.



Šta ti je općinska razbibriga! Glavno da znamo da novac poreznih obveznika ide za prave stvari! :-))))

Gori odlagalište otpada "Ajdanovac"

srijeda , 24.08.2011.

Sinoć je oko 21 sat buknuo veliki požar na odlagalištu otpada Ajdanovac. Na mjesto događaja upućeno je svo raspoloživo ljudstvo i tehnika vatrogasne postrojbe Grada Vrgorca, a kroz noć pridružili su im se i djelatnici tvrtke Komunalno.

Požar koji je sinoć izbio, po svom intenzitetu je dao naslutiti da je zahvatio dublje slojeve otpada, pa je odmah bilo jasno da će njegovo gašenje poprilično potrajati. Na samom mjestu događaja nismo mogli dobiti jasne informacije kako je do požara zaista došlo. Neki smatraju da je do požara došlo zbog visoke temperature zraka koja je dovela do samozapaljenja donjih slojeva otpada, dok drugi ističu da je požar podmetnut polijevanjem zapaljive smjese, moguće benzina, po odlagalištu. Stvarne uzroke požara vjerojatno će utvrditi županijski požarni inspektor kojega smo zatekli na terenu. Sam požar je gotovo nemoguće gasiti samo vodom, pa komunalci pomoću bagera guraju i zagušuju otpad, te ga zasipaju šljunkom.

Zanimljivo je da je kroz Vrgorac u lipnju kolala informacija kako će požar na Ajdanovcu biti podmetnut pred dolazak premijerke Jadranke Kosor na otvaranje autoceste, koja je od odlagališta udaljena stotinjak metara. Navodno je bilo nekoliko pokušaja podmetanja požara pa je odlagalište i čuvano, ali Ajdanovac nije gorio, do sinoć.

Jutros su odlagalište obišli i članovi gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Matkovićem. Priča oko Ajdanovca u Vrgorcu je aktualna već godinama. Lani je potpisan ugovor Grada Vrgorca i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o sanaciji odlagališta. Potpuna sanacija odlagališta nije još moguća jer nije proradilo županijsko odlagalište na Lećevici pa je ugovoru dodan aneks o hitnoj privremenoj sanaciji odlagališta izgradnjom kazete kojom bi spriječilo negativno djelovanje odlagališta na okolni prostor. Kako je predsjednik Fonda Vinko Mladineo zbog optužbe za korupciju, u međuvremenu završio u zatvoru, neko vrijeme je projekt praktički stajao u ladici, a sam natječaj o izvođenju radova više puta je rušen, a prema izjavi zamjenika gradonačelnika Željka Pervana na sjednici Gradskog vijeća, to se vjerojatno radilo jer je netko gurao svog kandidata čija je ponuda bila preskupa, dok na koncu za taj posao nije izabrana tvrtka Eurco. Naknadno je županija zatražila od Grada da ishodi i građevinsku dozvolu za radove na sanaciji, što je oduljilo proceduru. Radovi još nisu počeli, niti je poznato kada će počet ni kada će završit.

Ajdanovac je bio česta tema na sjednicama Gradskog vijeća prošlih mjeseci. Tako je na prošloj sjednici, održanoj 29. srpnja, tijekom rebalansa Proračuna, od dva milijuna namijenjena sanaciji Ajdanovac, jedan uzet i prebačen u druge stavke. Ta odluka je obrazložena činjenicom da radovi još nisu započeli, pa će milijun kuna biti dostatan za pripremne radove. Međutim, kada će sanacija i početi, nije pisalo. Od sanacije zasad još uvijek nema ništa.

300 tisućica

utorak , 23.08.2011.

Kao što možete vidjeti sa desne strane, blog je prešao 300 tisuća posjeta u četiri i pol godine postojanja. Da je kuna za svaki... asfaltirali bi bar kilometar nerazvrstane ceste u Rašćanima ili kupili par stotina glasova u Hercegovini. Ovako će Rašćanci ostati bez ceste, a Hercegovci bez izbornog bakšiša, a vi i dalje uživajte ili se ljutite čitajući moje umotvorine. Prije nekoliko godina životarilo je nekoliko vrgorskih blogova, danas je ostao samo jedan. Sumnjam da postoji Vrgorčanin ili Vrgorčanka sa internetskim priključkom, a da nije bar nekoliko puta kliknula na vrgorac.blog.hr, pa i komentirala, ma da to rijetki imaju hrabrosti javno priznati. Bez komentara blog ne bi valjao. Dnevni prosjek iznosi preko 170 posjeta. Kako se stvari kreću u našoj državi, on je jedna od rijetkih stvari koje možete koristiti - besplatno! Čitamo se i dalje. :)

Nadalje, bilo bi lijepo da što više štujemo toleranciju i različita mišljenja na ovom malom virtualnom kutku. Bar svi vi "mali" ljudi kojima je Vrgorac u srcu, a ne samo u novčaniku i broju glasova. Živjeli!


ZAGORA GORI - Soul Fingersi i Kawasaki 3P zapalili Paklinu!

subota , 20.08.2011.

Sinoć je u okolici bivšeg rudnika Paklina, u organizaciji Vrgoračkih novina i moto kluba „Dvi kule“ Vrgorac, održana prva večer Festivala „Zagora Gori“ 5. memorijalom Mali Mrcko. Pred nekoliko stotina, dobre glazbe željnih, Vrgorčana i prijatelja iz okolice, predstavili su se makarski bend Restarted, kao predgrupa, te Soul Fingersi i Kawasaki 3P.

Zvijezde večeri bili su kraljevi soula – Soul Fingersi. Braća Denis i Hari Ahmetašević i ostali Soulfingeri održali su bravurozan dvosatni nastup na koji nitko nije mogao ostati ravnodušan. Svojim pjesmama i prigodnim scenskim igrarijama Soul Fingersi su prema publici emitirali beskrajne količine pozitivne energije. Kako je započela nabijena adrenalinom, svirka se tako nastavila do samog kraja. U publici se imao osjećaj kako takva svirka može potrajati tri dana, a i većina je i željela da tako bude. Dvosatni nastup i dvadesetak pjesama benda prošle su zaista u trenu. Bila je to tako nezaboravna kvalitetna svirka kakva već dugo nije viđena u Vrgorcu. Mrakom Pakline odjekivali su poznati hitovi: „Do you love me“, „Drive my car“, „Sunshine day“, „Walking on sunshine“, „I wanna know...if You'll be my girl“, „Hit the road Jack“ i brojni drugi.

Nakon Soul Fingersa na pozornicu je izašao Kawasaki 3P. Kreativne zagrebačke punkere kao da je za nastup još više potakla delirična svirka prethodnika, pa su izveli fenomenalnu gažu koja je na kraju doslovno završila na podu (pozornice). Izveli su neke od svojih poznatih hitova poput: „Antonija“, „Snifa sam glu“, „Mate Parlov“ i drugi.

Dobra zabava nastavlja se i danas drugim danom Festivala na kojem će biti održan moto party „Dvi kule“. Posjetitelje očekuju bendovi Angels i Rubikon, te zamamne plesačice. Kao i sinoć, sve će to biti praćeno velikim količinama dobre hrane i pića.



Video koji dočarava ugođaj. Snimio sam ga digitalnim aparatom pa rezolucija i nije na visokoj razini.

NAJAVA Peti Memorijal "Mali Mrcko", festival "Zagora gori"

nedjelja , 14.08.2011.

Udruga Vrgoračke novine i motoklub "Dvi kule" Vrgorac pozivaju vas na Festival "Z A G O R A G O R I" u bivšem rudniku Paklina, Vrgorac.

19.08. - 5. Memorijal "Mali Mrcko" -
B E S P L A T N O!!!
- KAWASAKI 3P
- SOULFINGERS

20.08. - 2. Moto party "Dvi kule" - bikeri BESPLATNO, ostali samo 10 kn
- ANGLES, Ri
- RUBIKON, St

19. i 20. kolovoza opasno su blizu, a uzavrela Zagora čeka da plane od lude svirke na otvorenom.

U sklopu festivala "ZAGORA GORI", u petak 19. kolovoza na bivšem rudniku Paklina u Vrgorcu, 5. Memorijal "Mali Mrcko" dovodi vam besplatno na otvorenom genijalne SOULFINGERS i KAWASAKI 3P!

U subotu, 20. kolovoza gorimo uz 2. Moto party vrgorskoga kluba "Dvi kule", bendove Angels i Rubikon i zamamne plesačice. Moto zabava besplatna je za sve bikere, a za ostale ulaz je samo 10 kuna.

19. kolovoza - "Mali Mrcko" -SOULFINGERS i KAWASAKI 3P
20. kolovoza - Moto party "Dvi kule"

Bivši rudnik Paklina u Vrgorcu.

Zagora gori. Neka gori!

VIDEO Tunel Stupica

petak , 12.08.2011.

Novo vozilo hitne pomoći u Vrgorcu

srijeda , 10.08.2011.

Jutros je iz MI "Braća Pivac" Vrgorac medijima stiglo slijedeće priopćenje:

"Mesna industrija Braća Pivac d.o.o. donirala je vozilo hitne pomoći Zavodu za hitnu medicinu Splitsko dalmatinske županije za potrebe Ispostave hitne medicine u Vrgorcu. Donirano vozilo marke Citroën vrijedno preko 230 tisuća kuna namijenjeno je još efikasnijoj i boljoj zdravstvenoj zaštiti svih građana s područja grada Vrgorca.
Svakom stručnom timu, a posebno onome u manjim mjestima, potrebna je kvalitetna oprema za što lakše i brže pružanje pomoći. Stoga je i naša želja pomoći zajednici u kojoj živimo i djelujemo te pridonijeti boljem životu svih naših sugrađana", istaknuli su u priopćenju iz "Pivca".
Vozilo će se naknadno uručiti ravnatelju Hitne medicinske pomoći županije dr. Leu Luetiću.

Sumnje o namještanju natječaja za zapošljavanje na naplatnim kućicama "Vrgorac" - stara vijest u Vrgorcu!

ponedjeljak , 08.08.2011.

Portal Index.hr objavio je popodne članak pod naslovom: „Nova afera u HAC-u: Šef Uprave namjestio natječaj za zapošljavanje 10 djelatnika“. U članku novinar Petar Vidov iznosi informacije svojih izvora koji tvrde da je šef Uprave HAC-a Stjepko Boban „sasvim ignorirao izvještaj komisije koja je među prijavljenima trebala odabrati deset najboljih kandidata i posao dao najpodobnijima.“

O ovom temi se u Vrgorcu naveliko priča već više od tri mjeseca. Ispod prenosim članak pod naslovom: „Građani nam javljaju - natječaj na "kućicama" raspisan je samo za podobne“, koji sam na ovom blogu objavio 6. svibnja:

Jutros sam dobio tri poziva građana na temu najnovijeg natječaja za posao na naplatnim kućicama na naplatnoj postaji Vrgorac (čvor Vrgorac). U cilju informiranja građana ukratko prenosim najvažnije detalje koje su mi ispričali. Imaju li osnove, prosudite sami.
Natječaj za zapošljavanje na naplatnim kućicama raspisan je u utorak 3. svibnja i traje do utorka 10. svibnja, odnosno traje sedam dana. Građani ističu kako se među potrebnim dokumentima za prijavu na natječaj navodi i potvrda o nekažnjavanju koju izdaje sud. Kada su otišli u sud u Vrgorcu, rečeno im je da procedura za dobivanje potvrde traje deset dana. U isto vrijeme rečeno im je kako je spomenutu potvrdu moguće poslati naknadno (baš zbog kratkog trajanja natječaja), i da tu ne bi trebalo biti problema. Međutim, građani koji su me zvali smatraju da u pitanju potvrde o nekažnjavanju ima prostora za manipulacije. Dakle, smatraju kako će sve prijave bez potvrde o nekažnjavanju biti odbačene kao nepotpune, a da su podobni pojedinci na vrijeme saznali za natječaj i potrudili se dobiti potvrde u roku. Tako će samo podobni biti prihvaćeni, dok će ostali biti odbačeni.
I zaista, u tekstu natječaja je jasno istaknuto:
"Svi zainteresirani kandidati na oglas dužni su priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta: presliku svjedodžbe, presliku radne knjižice, presliku osobne iskaznice, rješenje (potvrdu) o priznatoj prednosti o zapošljavanju temeljem pozitivnih pravnih propisa, dokaz da je kandidat nezaposlen, te uvjerenje o nekažnjavanju." Ne spominje se ikakva mogućnost naknadnog donošenja potvrde o nekažnjavanju.
Zanimljiv je i detalj koji pokazuje netransparentnost cijelog postupka. Tako se u tekstu natječaja kaže: " Hrvatske autoceste d.o.o neće kandidate osobno izvještavati o rezultatima, nego će o izabranim kandidatima biti izvješten Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Split..." Dakle neće se navoditi zašto je tko prošao ili ne, već se samo navoditi imena onih koji prođu na natječaju.
Da nešto ne štima u ovom slučaju svjedoči i moj slučaj. Osobno sam prije dvije godine tražio potvrdu o nekažnjavanju za posao i dobio istu u roku dva-tri dana. Došao sam u sudsku službu u Vrgorcu, ispunio formular i pokupio potvrdu za par dana. Što se od toga dana promijenilo, i koja se naknadna "procedura" stvorila, nije mi poznato.
Slučaj "naplatne kućice" vječni je kamen smutnje u našem gradu. Kada se raspisivao i natječaj za Ravču, stalno su u vrgorskim kuloarima kružile priče da je natječaj namješten. Kako za čvor Ravču, takve priče kruže i danas za čvor Vrgorac. Skoro je nemoguće biti siguran u punu istinu jer su institucije potpuno izgubile povjerenje građana i teško je biti siguran da je ovaj ili onaj natječaj transparentan i u skladu sa zakonom.


Odmah potom zamolio sam kolegu Igora Majstrovića za istraži slučaj, što je on i učinio i krajem svibnja, u 28. broju Vrgoračkih novina objavio članak: „Zapošljavanje po babi i stričevima“ koji ispod prenosim:

Da je pronaći posao jednako dobitku na lutriji, svakome je valjda posve jasno. Dobiti posao u Vrgorcu, posebno je teško, jer prigodi za takvo što ima vrlo malo. Međutim, da sve i nije stvar sreće svjedoči i najnoviji HAC-ov natječaj za zapošljavanje 10 djelatnika na naplatnim kućicama čvora „Vrgorac“, koji bi trebao uskoro biti stavljen u funkciju u sklopu 11 km duge dionice autoceste A1 Ravča - Vrgorac.
Prema posljednjim informacijama, na natječaj se prijavilo ukupno 276 kandidata. Međutim, začuđuje činjenica što je natječaj objavljen 2. svibnja, a zaključen 10. svibnja pa veliki broj potencijalnih kandidata u tako kratkome roku nije imao vremena ni tehničkih mogućnosti ishoditi potrebitu dokumentaciju, posebice, kada se zna da je vrgorački sud deložiran u Metković, a županijski sud u Dubrovnik, te su bile minimalne šanse da na vrijeme ishodite potvrdu o nekažnjavanju. Stara izreka kaže da „tko je bliže vatri, bolje se grije“, pa je tako za pretpostaviti da je stanovit broj sretnika koji su uspjeli skupiti svu dokumentaciju o natječaju znao puno prije njegova objavljivanja. Bilo bi stoga interesantno pogledati te potvrde te vidjeti da li među njima ima onih koje su izdane prije 2. svibnja ove godine, a u svrhu zapošljavanja na rečenim naplatnim kućicama čvora „Vrgorac“. Ako se međutim zna da ni prošli natječaj za zapošljavanje na naplatnim kučicama na čvorištu „Ravča“ nije protekao baš sasvim „regularno“, očito je da , kako se ono u narodu kaže „riba smrdi od glave“. A, čvorište „Vrgorac“ smrdi dvostruko. Prvo zbog natječaja, a drugo zbog deponija u neposrednoj blizini.
Da nešto zaista smrdi tvrdi Dražen Šalinović, koji i sam kaže da se uvjerio kako je na potvrdu o nekažnjavanju valjalo čekati najmanje 15 dana, dok je rok prema raspisanome natječaju ograničen na 7 dana. Pa čak i manje od toga, uzme li se u obzir da se vikendom ne ureduje, a isto tako je i petak dan kada se ne radi sa strankama. To je, prema njegovu mišljenju zgodna prigoda za eliminaciju svih koji bi na bilo koji način mogli biti smetnja za prijem onih kojima je posao obećan.
- Zašto uostalom HAC-ov natječaj nije objavljen u tiskanim medijima koji se čitaju na ovim prostorima, čime bi bio dostupan svim potencijalnim kandidatima, pita se Šalinović i odmah nudi odgovor: radi pogodovanja probranima. Kod ovoga zamjera i nositeljima gradske vlasti jer se nisu dovoljno založili za veću transparentnost, kako bi stvorili povoljnije prilike za zapošljavanje većega broja Vrgorčana, u odnosu na recimo nezaposlene s područja Imotskoga, koji su kod zapošljavanja ipak privilegirani. Stoga je i u ovome slučaju opravdan strah da će Imoćani dobro proći u odnosu na Vrgorčane, a lako se može dogoditi, da se dio zaposlenih s čvorišta „Ravča“ iz dijela Vrgorčana premjesti na čvorište „Vrgorac, dok će novozaposlenima postati tko drugi nego opet Imoćani.

Potvrdu o nekažnjavanju moguće priložiti naknadno?

Tijekom trajanja natječaja pojavila se informacija kako je HAC u raspisivanju natječaja napravio nenamjernu grešku, te odredio da natječaj traje samo sedam dana, dok bi potvrdu o nekažnjavanju trebalo čekati deset dana. Zbog toga je navodno odlučeno kako će tolerirati sve prijave bez te potvrde, uz obvezu da se ona naknadno dostavi HAC-u. Međutim takav plan priječi sam tekst natječaja koji jasno kaže: „Svi zainteresirani kandidati uz prijavu na oglas dužni su priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta: preskiku svjedodžbe, presliku radne knjižice, presliku osobne iskaznice, rješenje (potvrdu) o priznatoj prednosti o zapošljavanju temeljem pozitivnih pravnih propisa, dokaze da je kandidat nezaposlen, te uvjerenje o nekažnjavanju.“ Prema tome, ukoliko stignu prijave koje ne posjeduju tražene dokumente, one ne mogu i ne smiju biti prihvaćene, jer se njima krše pravila natječaja. Jedino zakonito rješenje bilo bi ponovno raspisivanje natječaja.

Za potvrdu o nekažnjavanju dovoljna tri dana

Da je u natječaju zaista nešto čudno svjedoči slučaj profesora Branka Radonića koji nam je naglasio da je tijekom prijave za natječaj za zaposlenje u Osnovnoj školi „Vrgorac“ prije dvije godine također tražio potvrdu o nekažnjavanju od Stalne sudske službe u Vrgorcu. Kako sam kaže, potvrda je nakon ispunjavanja formulara stigla za samo tri dana!


U zadnjem, tridesetom, broju Vrgoračkih novina objavio sam intervju sa dopredsjednikom HSP-a Ante Starčević – ogranak Vrgorac, gdje sam ga uostalom pitao da razjasni svoje tvrde da se natječaj za zapošljavanje za naplatnim kućicama Vrgorac namješta. Evo što je rekao:

Iako ste na političkoj sceni Vrgorca duži niz godina, u Vrgoračkim novinama pratimo Vaš rad tek odnedavno, nakon što ste javno izrekli sumnje kako se natječaj za poslove na naplatnim kućicama postaje „Vrgorac“ namješta za podobne kadrove, odnosno po babama i stričevima.
I danas to tvrdim i stojim iza toga da se tamo ljudi zapošljavaju po babama i stričevima, odnosno na temelju političke podobnosti. Istu izjavu koju sam dao Vrgoračkim novinama ponovio bih sto puta. To su u biti natječaji namijenjeni povlaštenoj političkoj kasti, odnosno kratko rečeno – Jadrankinoj pretorijanskoj gardi, koja je do jučer bila Sanaderova. Prema tome, sam postupak, tijek i uvjeti natječaja su vodili ka ovakvoj sumnji. No, prijeći ću preko svega samo neka se zaposli i pas iz Vrgorca, da naši ljudi rade. Državne tvrtke bi i inače morale voditi računa o zapošljavanju ljudi iz obitelji u kojima nitko ne radi.

U natječaju piše da će se pri zapošljavanju, ukoliko više kandidata bude imalo iste kvalifikacije, uzimati u obzir blizina radnog mjesta od mjesta prebivališta. Međutim to pravilo nije vrijedilo ni na Ravči.
Neće se to uzimati u obzir ni u Vrgorcu. Njima blizina ne igra nikakvu ulogu, jer ionako država plaća putne troškove, pa zašto ne bi dodatno opteretili državni proračun, odnosno proračun tvrtke koja zapošljava. To će na kraju opet platiti porezni obveznici preko cestarine i sl. Tko nam garantira da cestarina do Dugopolja sutra neće iznositi 50 nego 100 kuna? Nitko!


Imajući u vidu sve ove informacije iznad, smatram da treba postaviti nekoliko pitanja:

1. Kako je moguće da cijeli Vrgorac već tri mjeseca ima na jeziku najmanje pet do šest osoba koji bi trebale dobiti posao na naplatnim kućicama „Vrgorac“ (često se o tome komentiralo i na blogu) i da se na kraju iste te osobe i zaposle? Ako se na natječaj prijavilo 370 osoba, malo je prevelika slučajnost da se stalno spominje istih pet do šest kao budućih zaposlenika naplatnih kućica i da se to na kraju i dogodi.

2. Kako je moguće da poznajem osobe koje su završile prometne fakultete i fakultete pomorskog prometa, poliglote koji govore četiri jezika, koji su se prijavili na posao na naplatnim kućicama, a da se na kraju, među zaposlenima nalaze nekvalificirani radnici sa završenom srednjom školom, a koji uopće i nisu branitelji. I ta opcija zapošljavanja branitelja, prema natječaju, dolazi u obzir ako osoba A branitelj i osoba B ne-branitelj imaju iste kvalifikacije.

3. Natječaj kaže kako će se pri zapošljavanju uzimati u obzir blizina radnog mjesta (radi uštede na putnim troškovima). Na naplatim kućicama nije zaposleno 10 Vrgorčana već 7 Vrgorčana, budući da su oni najbliži naplatnoj postali "Vrgorac".

4. Nisu poznati kriteriji po kojima je izabrano deve Vrgorčana od kojih je na kraju 7 dobilo posao, niti je jasno po kojim su kriterijima izabrani jedan Imoćanin i dvoje Metkovaca, kada su se i iz tih gradova prijavili hrvatski branitelji, koji na koncu nisu prošli, iako su imali više bodova, prema analizi nadležnog povjerenstva.

5. Kako je moguće da je natječaj trebao završiti polovinom lipnja, a završio je tek početkom kolovoza, a bez obrazloženja zašto se sve toliko odgodilo?

6. Zašto su prijavljeni za rad na kućicama nekoliko puta zvani na svakakva testiranja, samostalno ili u grupama?

7. Zašto nadležne institucije napokon ne istraže priče koje kruže Vrgorcem kako su pojedinci platili više desetaka tisuća kuna mita kako bi dobili posao? To stalno slušamo u Vrgorcu, a nitko se time zapravo i ne bavi. Kako prenosi portal Nacional.hr, prema neslužbenim izvorima iz HAC-a, tu se nije radilo o nikakvoj korupciji, "nego tek o želji da se pomogne lokalnom stanovništvu. Od 10 prvoizabranih koji imaju status branitelja, ni jedna osoba nije bila iz Vrgorca, nego iz Imotskog, Ploča, Metkovića, Zmijavaca."

Često se govori kako je natječaj bio namijenjen braniteljima. To nije istina. Prema originalnom dokumentu natječaja koji ispod možete vidjeti, na natječaju su prednost imali: 1. nezaposleni radnici koji ispunjavaju sve uvjete, 2. kandidati koji prednost ostvaruju na temelju pozitivnih pravnih propisa (dakle branitelji), 3. te oni koji žive blizu radnog mjesta. Prema toj logici, najviše šanse imali bi nezaposleni branitelji iz Vrgorca ili općenito nezaposleni iz Vrgorca. Prvotna odluka povjerenstva nije išla u tom smjeru i izabrani su gotovo svi ne-Vrgorčani. Dakle svjedoci smo da povjerenstvo HAC-a bira ne-Vrgorčane, a šef Uprave uglavnom Vrgorčane, ali na temelju podobnosti. Nijedna odluka nije na tragu pravde i zdrava razuma. Samo bih dodao na kraju, imajući na ume bune imotskih i metkovskih branitelja, da je logično da se na naplatnoj postaji zaposle Vrgorčani. Ako znamo udaljenost Imotskog i Metkovića od Vrgorca, tko bi normalan tu zaposlio osobu čiji će putni troškovi iznositi gotovo kao i plaća?


Pregledajte svoje kućne arhive...

subota , 06.08.2011.

Već pet godina aktivno istražujem povijest Vrgorske krajine, to traje od druge godine fakulteta. Da nisam otišao iz Vrgorca na studij, i da taj studij nije bio u Zadru, nekadašnjem dalmatinskom centru, nikad se ovim poslom ne bi bavio. To je sigurno. Moj svojevrsni hobi/posao je pionirske prirode jer u prošlosti se rijetko tko bavio našom kulturom i poviješću, budući da je to posao koji zahtjeva puno vremena, volje, odricanja, a i novca. Naprosto te povuče. Sa onim što sam dosad pronašao mogu biti jako zadovoljan, ali ima tu posla i za puno više osoba.

Istraživanje lokalne povijesti nije moguće bez pomoći osoba koje u žive u ciljanom području. Tako je i u Vrgorskoj krajini. To se posebno odnosi na modernu povijest, na povijest dvadesetog stoljeća i bliskih rubnih razdoblja kojima se najviše i bavim. Uz pisane izvore, kraj 19. i cijelo 20. stoljeće sačuvali su mnoštvo slikovnih izvora, ponajviše fotografija, razglednica, crteža i sl.

Najveći neprijatelj lokalne povijesti u mjestu bez arhiva i muzeja je preuređivanje kuća, ponajprije tavana. Nedavno sam sa jednim našim građaninom razgovarao lokalnoj povijesti, i on mi kaže kako je tijekom preuređenja stare kuće bacio čitav niz pisama, dokumenata, fotografija i drugih stvari koje su tu ostale od neke prabake ili nekog drugog pretka. Te mu stvari nisu izgledale vrijedno. Šteta koja se počini takvim postupkom nemjerljiva je za nekoga tko se bavi istraživanjem povijesti razdoblja iz kojih potječu izvori, ali i za cijelu zajednicu.

S druge strane ima i puno pozitivnih primjera. Povremeno mi se javljaju naši građani koji znaju da se bavim istraživanjem vrgorske povijesti, pa mi sami pristupaju, omogućavaju uvid u svoje obiteljske arhive i fotoalbume, te dopuštaju da kopiram ili skeniram meni najzanimljivije stvari. Meni ne treba original, dovoljna mi je kopija budući da iz izvora vadim samo čistu informaciju, puku činjenicu koja može pomoći u slaganju povijesne slagalice, a originale uvijek vraćam vlasniku, osim ako mi ih on ne pokloni, uz obećanje da ću u slučaju objavljivanja građe potpisati vlasnika. Takav način je najbolji i najtransparentniji. Neke izvore sam već objavljivao. Sve stare fotografije koje viđate po Vrgoračkih novinama rezultat su tog mukotrpnog strpljivog rada koji usprkos teškoćama, čovjeka zaista oplemenjuje. Posebno kada vam u ruke dođe neki tekst, fotografija ili predmet koji prikazuje ili koji govori o starom Vrgorcu i starim Vrgorčanima. Sve se to radi kako bi se naša povijest i kultura sačuvala za neke buduće generacije.

Zato pozivam sve vas da pogledate svoje kuće arhive, fotoalbume, škrinje, tavane ili što već i da se javite ukoliko posjedujete pisanu ili fotografsku građu koja prikazuje ili piše o starom Vrgorcu, koja opisuje ili prikazuje različite društvene događaje, Vrgorčane i njihov način života. Trenutno me posebno interesiraju fotografije, a posebno me zanimaju razglednice starog Vrgorca. Ukoliko imate takve razglednice ili fotografije, bio bih zahvalan da mi omogućite uvid u njih. Što su razglednice i fotografije starije, to bolje.

Unaprijed hvala.

Lansirajte odjeb za vladajuću kliku!

utorak , 02.08.2011.

Svašta čovjek vidi i čuje kada prati politiku. Prisustvujem tako često sjednicama Gradskog vijeća i gledam devet vladajućih vijećnika kako bespogovorno dižu ruke za svaku glupost koju šefovi stave na papir. Materijale za vijeće ne čitaju i što se njih tiče unutra može biti odluka da se Vrgorac prebaci u Saharu. Njima svejedno. Ostalima nikako nije svejedno što se silni novci i dalje troše na igrališta i nerazvrstane ceste, a oduzimaju Zoni na Ravči, od koje se očito odustaje. Jučer me zove kolegica novinarka sa upitom što je bilo na Vijeću i koje su točke dnevnog reda prošle – „sve su prošle draga moja, u nas uvijek prođe svaka točka dnevnog reda. Naša demokracija je bez premca“, odgovorih joj.

Nadalje, gledam tako naše gradske činovnike (one koji nisu direktno vezani uz politiku, lako ćete ih prepoznati - oni NE sjede po cijele dane u Dalmatina na kavi). Rekli bi nešto, ali se boje, našli bi se sa tobom na kavi, ali se boje da ih netko ne vidi, budući da su dežurne špije uvijek u pokretu. Vlada strah među svitom, a kada se takve stvari pojavljuju onda čovjek ne može a da ne zaključi da živimo u nezdravom totalitarnom društvu, u kojem su čovjekove slobode i prava ograničeni ucjenama vladajuće klike. Rekli bi ljudi puno toga, nisu ljudi glupi i shvaćaju oni dobro u čemu je problem ovoga grada, ali ne smiju niti zucnuti zbog svojih mentora.

E ti mentori ili puppet masteri, baš oni, su mi najzanimljivija ekipa u cijeloj priči radnog naslova „Sumrak vrgorske demokracije“. Što to klikne u mozgu tipičnog malog Hrvata-katolika da pristane na pseću poslušnost pojedinim besposličarima mlatimudanima koji su svoje karijere stvorili na pukom političkom komesarstvu bez sadržaja. Tipovima koji su do demokratskih promjena bili goluguzi i golobosi, a onda su brzinom munje ostvarili „hrvatski san“ obogativši se na neradu. Što ti razni savjetnici, polukvalificirani radnici, doktori i ostali talog sa dna HDZ-ove kace imaju toliko primamljivo u svome džepu ili na jeziku da tim nečim osiguraju potpunu poslušnost maloga čovjeka? I to ne da ih slušaju, štoviše neki ih i obožavaju, te nakaradne pojave su im uzor!

U krugovima HDZ-a hvala Bogu ima i mladih pametnih ljudi. U to sam se uvjerio u više navrata jer sa njima povremeno razgovaram i još češće oni pristupaju meni. Ali ti mlađi nikako da se proguraju. Uglavnom šute, jer tu gdje jesu, jesu zato što su pristali na ucjenu „iskaznica = posao“. Problem je što imaju štogod morala i skrupula, tako teško da mogu do vrha.

Ali kvragu, pametni su to mladi ljudi (bar neki), pa se čovjek zapita zašto to sve trpe. Zašto pristaju biti poslušnici kada znaju da su oni iznad njih kvarljiva roba čija biografija vrvi od nemoralnih postupaka, ucjene i kontrole umova? Zar je karakter tako jeftina roba koja se tako lako proda za siću? Zašto netko pored svoje pameti i zdrava razuma pristaje biti poslušnik osobama koje ne zaslužuju njihovu poslušnost, štoviše zaslužuju da ih se u potpunosti ignorira i odstrani iz života svake normalne osobe!? Jesu li ih ti mentori možda pustili u svoje vile ili vikendice pa da im se takav način života toliko svidio pa bi i oni malo? U čemu je stvar, neka mi netko objasni što pojedinac treba učiniti da zaradi pseću poslušnost drugog pojedinca?

Jasno je da je svakome draže da mu je lakše, a do posla se može lakše sa članskom iskaznicom HDZ-a. Ali ako pojedinac i pristane na tu ucjenu, ne mora zajedno sa vladajućom klikom sudjelovati u razaranju Vrgorca i uništavanju budućnosti vrgorske dice. Svakome tko je imalo upućen u politiku našega grada jasno je da je napredak i boljitak Vrgorca vezan direktno uz odlazak sa vlasti vladajuće ekipe i njihovih novopridošlih šegrta. A to se neće dogoditi samo od sebe. Da se taj nemoral i talog odstrani iz vrgorskog društva potreban je snažan angažman cijele vrgorske oporbe i svih pametnih i hrabrih ljudi iz vladajuće stranke kojima je dosta šutnje, kojima je dosta lopovluka i nesposobnosti. Stoga, svim normalnim mladim članovima HDZ-a mogu samo poručiti – ustajte vi zemaljsko roblje! Posebno vama čijim venama teče krv starih vrgorskih graničara koji su grčevito stvarali i do danas održali naše vrgorsko društvo u cjelini. Ne dopustite zlu da prevlada, ne pristajte na mračne kompromise. Kako kaže TBF-ov stih – „Iman odjeba na tone za poltrone i licemjere selje šta se grebu za fotelje.“ Lansirajte odjebe za te pojave, ignorirajte ih, ako ništa drugo ne možete. Ne pristajte da od vas prave robove i budale. Ne zaslužuju oni ni dobar dan od poštena vrgorskog čovjeka, a kamoli poslušnost, a vrijeme je na našoj strani.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>