Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Gori odlagalište otpada "Ajdanovac"

Sinoć je oko 21 sat buknuo veliki požar na odlagalištu otpada Ajdanovac. Na mjesto događaja upućeno je svo raspoloživo ljudstvo i tehnika vatrogasne postrojbe Grada Vrgorca, a kroz noć pridružili su im se i djelatnici tvrtke Komunalno.

Požar koji je sinoć izbio, po svom intenzitetu je dao naslutiti da je zahvatio dublje slojeve otpada, pa je odmah bilo jasno da će njegovo gašenje poprilično potrajati. Na samom mjestu događaja nismo mogli dobiti jasne informacije kako je do požara zaista došlo. Neki smatraju da je do požara došlo zbog visoke temperature zraka koja je dovela do samozapaljenja donjih slojeva otpada, dok drugi ističu da je požar podmetnut polijevanjem zapaljive smjese, moguće benzina, po odlagalištu. Stvarne uzroke požara vjerojatno će utvrditi županijski požarni inspektor kojega smo zatekli na terenu. Sam požar je gotovo nemoguće gasiti samo vodom, pa komunalci pomoću bagera guraju i zagušuju otpad, te ga zasipaju šljunkom.

Zanimljivo je da je kroz Vrgorac u lipnju kolala informacija kako će požar na Ajdanovcu biti podmetnut pred dolazak premijerke Jadranke Kosor na otvaranje autoceste, koja je od odlagališta udaljena stotinjak metara. Navodno je bilo nekoliko pokušaja podmetanja požara pa je odlagalište i čuvano, ali Ajdanovac nije gorio, do sinoć.

Jutros su odlagalište obišli i članovi gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Matkovićem. Priča oko Ajdanovca u Vrgorcu je aktualna već godinama. Lani je potpisan ugovor Grada Vrgorca i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o sanaciji odlagališta. Potpuna sanacija odlagališta nije još moguća jer nije proradilo županijsko odlagalište na Lećevici pa je ugovoru dodan aneks o hitnoj privremenoj sanaciji odlagališta izgradnjom kazete kojom bi spriječilo negativno djelovanje odlagališta na okolni prostor. Kako je predsjednik Fonda Vinko Mladineo zbog optužbe za korupciju, u međuvremenu završio u zatvoru, neko vrijeme je projekt praktički stajao u ladici, a sam natječaj o izvođenju radova više puta je rušen, a prema izjavi zamjenika gradonačelnika Željka Pervana na sjednici Gradskog vijeća, to se vjerojatno radilo jer je netko gurao svog kandidata čija je ponuda bila preskupa, dok na koncu za taj posao nije izabrana tvrtka Eurco. Naknadno je županija zatražila od Grada da ishodi i građevinsku dozvolu za radove na sanaciji, što je oduljilo proceduru. Radovi još nisu počeli, niti je poznato kada će počet ni kada će završit.

Ajdanovac je bio česta tema na sjednicama Gradskog vijeća prošlih mjeseci. Tako je na prošloj sjednici, održanoj 29. srpnja, tijekom rebalansa Proračuna, od dva milijuna namijenjena sanaciji Ajdanovac, jedan uzet i prebačen u druge stavke. Ta odluka je obrazložena činjenicom da radovi još nisu započeli, pa će milijun kuna biti dostatan za pripremne radove. Međutim, kada će sanacija i početi, nije pisalo. Od sanacije zasad još uvijek nema ništa.


Post je objavljen 24.08.2011. u 13:27 sati.