Priopćenje koordinacije braniteljskih udruga Grada Vrgorca

srijeda , 31.08.2011.

Primili smo priopćenje koordinacije braniteljskih udruga Grada Vrgorca koje prenosimo u cijelosti:

Koordinacija braniteljskih udruga grada Vrgorca
29. kolovoza 2011.
Vrgorac

PREDSTAVNICIMA MEDIJA

Suočeni s negativnom medijskom kampanjom u koju je uvučen grad Vrgorac i njegovi stanovnici, a koja izvorište ima u raspisivanju natječaja za prijem blagajnika na naplatnim postajama čvorišta Vrgorac, iznosimo zajedničko stajalište koordinacije svih braniteljskih udruga u Vrgorcu.
Iz natpisa, reagiranja, lobiranja i priopćenja koja su posljednjih dana i tjedana prisutna u javnosti stječe se dojam kako svi gradovi u susjedstvu Vrgorca imaju nezaposlene branitelje, a Vrgorac nema. Želimo upozoriti hrvatsku javnost kako je na zavodu za zapošljavanje u Vrgorcu evidentirano preko 600 nezaposlenih osoba s područja Vrgorca, od tog broja značajan udjel zauzimaju hrvatski branitelji i njihove obitelji. Suosjećamo s našim ratnim kolegama u susjednim gradovima koji se bore za zaposlenje i egzistenciju, ali podsjećamo javnost kako se uzduž cijele trase Dalmatine izričito vodilo računa da se na naplatnim postajama i centrima za održavanje prometa zapošljava stanovnišvo s područja na kojem se gradilo čvorište. Dopustili smo da se na čvorištu Ravča, koje se također nalazi na području Vrgorca, zaposli samo polovica radnika iz Vrgorca, ali ne možemo dopustiti da nam na kilometar udaljenosti od središta grada budu zaposleni radnici iz susjednih gradova pored naših 600 nezaposlenih.
Smatramo kako je zahtjev za poništenje natječaja, koji je predsjednica Vlade uputila upravi HAC-a, preuranjen. Tražimo da se o eventualnim nepravilnostima u natječaju najprije očituje Državni inspektorat, a da se potom pristupi ostalim zakonskim postupcima. U protivnom, ako se već uporno naglašava članak 35. Zakona o hrvatskim braniteljima, a koji se nenadano počeo provoditi na vrgorskom slučaju, tražimo reviziju svih zapošljavanja na postajama uzduž Dalmatine kako bi utvrdili je li se ovaj članak zakona poštivao na svim natječajima.
U vremenu krize svima su puna usta proračunskih ušteda, pa postavljamo pitanje nadležnima je li jeftinije zaposliti nekoga kome je radno mjesto udaljeno kilometar od kuće ili nekoga kome svaki dan treba plaćati 100 kilometara putnih troškova. Nadalje, čvrsto stojimo na stajalištu, što tražimo i od Vlade, da se ne dopusti zapošljavanje bilo koga sa strane dok u Vrgorcu postoji jedan nezaposleni branitelj, član njegove obitelji ili mladi bračni par bez egzistencije. Za ovakvu odluku imamo i moralno pravo jer je ovaj grad u Domovinskom ratu dao najviše branitelja u odnosu na broj stanovnika u okvirima Hrvatske.

Koordinacija braniteljskih udruga grada Vrgorca:
Predsjednik HVIDR-a Vrgorac - Ante Šalinović
Predsjednik veterana 4.gbr Vrgorac - Boro Miličević
Predsjednik ogranka veterana 156. vrgorsko-makarske brigade - Ante Dujmović
Predsjednik udruge branitelja policije - Mirko Šalinović

<< Arhiva >>