Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Premijerka Kosor poništila natječaj za djelatnike naplatne kućice Vrgorac!

Premijerka Jadranka Kosor zatražila je danas od Hrvatskih autocesta poništenje natječaja kojim je zaposleno deset blagajnika na naplatnoj postaji Vrgorac. Priopćio je to danas Vladin Ured za odnose sa javnošću. U priopćenju se ne kaže što je premijerku navelo na taj postupak, ali poznato je da je Državni inspektorat sredinom kolovoza došao u HAC i preuzeo kompletnu dokumentaciju vezanu za natječaj.

Podsjećamo, 8. kolovoza je izbila afera sa natječajem za zapošljavanje deset djelatnika na naplatnim kućicama naplatne postaje Vrgorac. Mediji su naveliko pisali kako je Stjepko Boban, predsjednik uprave Hrvatskih autocesta, namjestio natječaj za zapošljavanje blagajnika na naplatnoj postaji Vrgorac! Natječaj za deset radnih mjesta trajao je od 3. do 10. svibnja, a komisija HAC-a je izabrala najbolje kandidate do kraja svibnja. Međutim, iako je natječaj trebao biti gotov već u lipnju, autocesta Ravča – Vrgorac otvorena je 30. lipnja, a bez da su zaposleni novi djelatnici na čvoru Vrgorac. Naknadno se saznalo kako predsjednik uprave Boban zanemario listu komisije i donio svoju. Prema listi komisije izabran je samo jedan Vrgorčanin, a prema listi Stjepka Bobana zaposleno ih je ukupno sedam, uz troje Imoćana i Metkovaca.
Nakon što su rezultati natječaja izašli u javnost, otvoreno su se pobunili imotski i metkovski branitelji koji su istaknuli kako je novim popisom predsjednik Uprave HAC-a direktno je prekršio i Zakon o pravima hrvatskim branitelja u kojem stoji da su državne firme i tijela državne uprave i lokalne samouprave na svojim natječajima dužna dati prednost nezaposlenim braniteljima i ratnim invalidima, odnosno članovima obitelji ratnih stradalnika.
Nedugo zatim javio se i prozvani predsjednik Uprave HAC-a koji je istaknuo kako su zaposleni djelatnici posao dobili u skladu sa zakonom i da su većina hrvatski branitelji. Zbog cijelog slučaja izvještaj je zatražila i premijerka Jadranka Kosor, dok su u HAC upućeni i inspektori rada.
Iako vrgorski političari nisu izašli javno sa otvorenim stavovima u javnost, naveliko se šuška kako je buna imotskih i metkovskih branitelja tempirana u pravom trenutku, baš pred novi natječaj u HAC-u za nova radna mjesta u Sektoru za održavanje za Tehničke jedinice Zagvozd i Vrgorac, koji je trajao od 2. do 9. kolovoza. Natječajem su tražena dva radnika u Tehničkoj jedinici održavanja Zagvozd, vozač – jedan izvršitelj na neodređeno vrijeme i cestar – jedan izvršitelj na neodređeno vrijeme, a u Tehničkoj jedinici održavanja Vrgorac traži se osam novih ranika, i to voditelj tehničke jedinice održavanja – jedan izvršitelj na neodređeno vrijeme, referent - operater za praćenje prometa – četiri izvršitelja na neodređeno vrijeme te ophodar – tri izvršitelja na neodređeno vrijeme.
Povodom drugog natječaja oglasila se i vrgorska HVIDR-a. Njezin predsjednik Ante Šalinović Mikula upozorio je kako organizacija kojoj je na čelu neće tolerirati zapošljavanja izvan Vrgorca, jer u Vrgorskoj krajini ima puno nezaposlenih branitelja, a tijekom ranijih zapošljavanja na naplatnim kućicama u Dugopolju, Šestanovcu i Zagvozdu nije zaposlen nitko od Vrgorčana.

Iako je natječaj poništen, očekujem i nadam se da će sve političke i društvene institucije Vrgorca slijedećih dana otvoreno izaći u javnost sa stavom da kod novog natječaja u obzir dolazi samo zapošljavanje Vrgorčana, kojih vjerujemo, ima dovoljno, a da se uklapaju u kriterije koje traži natječaj i zakon. Vrgorčani ne mogu očekivati radna mjesta u Imotskom i Metkoviću ili bilo gdje izvan Vrgorca, niti su bili zapošljavani na autocestama izvan Vrgorske krajine. Treba tražiti javan i transparentan natječaj (bez muljanja) na kojem će voditi računa o blizini radnog mjesta budućih djelatnika, kao jednog od kriterija ranijeg natječaja. Dakle tražimo zapošljavanje stručnih Vrgorčana, s nadom da podobnost neće imati nikakvu ulogu u tom natječaju. Kako je Imotski od Vrgorca udaljen oko 60 kilometara, za jednog mogućeg djelatnika iz Imotskog, mogu se zaposliti dva Vrgorčanina, i o tome trebaju voditi računa i u HAC-u i u hrvatskoj Vladi. Jasno je da je premijerka danas poništila natječaj, ne zato što je pomislila da je nepravedan, već zbog ulizivačkih potreba prema hrvatskim braniteljima u predizborno vrijeme. Za vidjeti je što nose idući dani...


Post je objavljen 28.08.2011. u 20:56 sati.