Tabloidizam za početnike 1

petak , 06.10.2006.

- Marule, ti si nekad bio ozbiljan novinar, bavio si se privrednim aferama, politikom, zašto sad pratiš estradu i skandale? Zar je to jesu li Danijela i Grašo zajedno ili ne značajnije od privatizacije Libertasa, ili izborne prijevare...
- Znaš, Vilenjače, i 'ozbiljno' i 'showbiz' novinarstvo su kulisa, kazalište, predstava. Sve se prati nominalno, površno, ljudi se uzimaju kao figure snaga koje predstavljaju, a ne gleda se tko su zapravo oni, što je mnogo zanimljivije i otkriva suštinu stvari... Sve je isti kurac. Međutim, u 'ozbiljnom' novinarstvu je predstava tim bolja što su čitatelji zabrinutiji i prestrašeniji. To se zove 'relevantnost'. U 'showbiz' novinarstvu je predstava tim bolja što su čitatelji nasmijaniji. Najbolje je ako se valjaju od smijeha, makar u osmjehu bila i mrva zlobe. Konzekventno, estradno novinarstvo je humanije od političkog, jer u čitateljima proizvodi pozitivnije emocije.

Sedam dana sam se borio sa Marulovim riječima. Na kraju sam, teška srca, ali bistrije glave, priznao da je u pravu. Kad sam to povezao sa Bludenovim riječima mudrosti*, prosvijetlio sam se.
(Nekad 1997.)

* ('Kad budem mrtav i beo' ili zašto su vruće sise Super Silve važnije od Platona i Krleže - više u slijedećim nastavcima)

<< Arhiva >>