");

srijeda, 18.05.2005.

MAJONEZA OD SOJE



TREBATE:
2 žlice sojinog brašna
3 do 4 žlice vode
2 dcl ulja
sol
limunov sok

Izrada:
Glatko brašno umutiti s vodom i kuhati dok se ne zgusne. Skinuti s vatre i postupno dodavati ulje, uz stalno miješanje. Kad je majoneza dovoljno gusta, treba ju posoliti. Ova majoneza je naročito pogodna u dijetalnoj ishrani bez jaja, kao što je slučaj s dijetama za jetru i protiv kolesterola.

- 22:04 - Komentari (3) - Isprintaj - #
  • zanimljivi recepti, ima sličnih i na coolinarici, u odjeljku za vegetarijance. super blog! i pozdrav igoru! PEACE :) (Biljchica 12.09.2006. 20:42)
  • Forum za vegetarijance – www.radio-ogi.com (Vegetarijanstvo i ekologija 20.08.2007. 23:24)
  • Forum za vegetarijance – www.radio-ogi.com (Vegetarijanstvo i ekologija 20.08.2007. 23:25)
  • ponedjeljak, 09.05.2005.

    KROKETI OD BLITVE



    Trebate:
    30 dkg blitve
    1 šalica riže
    1 jaje
    2 dkg maslaca
    4 dkg brašna
    4 dcl mlijeka
    mrvice
    ulje za prženje
    sol
    papar

    A radi se ovako:
    Blitvu očistiti, oprati i prokuhati desetak minuta u malo slane vode. Ocijediti je i narezati na rezance. Rižu očistiti i prokuhati da malo omekša, pa je ocijediti. Na zagrijanom maslacu malo propržiti brašno, dodati mlijeko i zakuhti bešamel. Kad se umak ohladi, umiješati tučeno jaje, blitvu, rižu i mrvice. Posoliti i popapriti po ukusu. Dobro izmiješati pa žlicom vaditi i oblikovati krokete, te ih pržiti na vrućem ulju da lijepo porumene. Ponuditi uz zelenu salatu ili neki umak

    - 20:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #
  • radila sam krokete od blitve i moram priznat da su odlični... (uskrs...:)) 12.11.2009. 08:33)
  • četvrtak, 03.03.2005.

    KROKETI OD HELJDE


    Sastojci:
    40 dkg heljde
    4 tvrdo kuhana jaja
    1 čaša mlijeka u prahu
    1 žličica šafrana
    2 glavice luka
    heljdino ili bijelo brašno
    margarin
    sol

    A radi se ovako:
    Heljdu oprati i namočiti u hladnu vodu da nabubri. Luk kuhati zajedno s heljdom u neslanoj vodi. Kad heljda omekša, ocijediti je, istresti je u zdjelu, dodati zdrobljene žumanjke, sol i toliko mlijeka da to postane gusta smjesa. Žlicom oblikovati krokete, uvaljati ih u brašno, te staviti u lim obilato namazan margarinom. Peći u jako zagrijanoj pećnici. Gotovi su kad postanu zlatne boje i hrustavi.
    Dobar tek!!

    - 23:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

    četvrtak, 06.01.2005.

    BANANA U UMAKU OD JOGURTA



    400 ml jogurta
    4 čvrste zrele banane
    2 žlice maslaca
    2 žlice nasjeckane svježe metvice
    1 usitnjena svježa ljuta papričica bez sjemena

    Ogulimo banane i narežemo ih ukoso na kolutiće debljine 3mm. U zdjeli pjenjačnom izmiješamo jogurt, sol i kosanu metvicu. Dodamo narezane banane. U maloj posudi zagrijemo maslac na umjerenoj vatri, dodamo ljutu papričicu i nakon 15 sekundi maknemo s vatre, te izlijemo u jogurt i banane. Dobro promiješamo i poklopimo. Pustimo da se u hladnjaku hladi najmanje 1 sat prije posluživanja.

    - 23:27 - Komentari (3) - Isprintaj - #
  • nešto drugačiji vege recepti nego sam navikla. imaš neki recept za sojine popečke i za sojine medaljone? odličan blog (may 05.02.2005. 00:06)
  • Pozdrav svim posjetiteljima sajta, znam da me dugo nije bilo ali virusevi su učinili svoje, ali evo me natrag:)) Slijede novi recepti:))) Pozdrav (MARK's CORNER 03.03.2005. 23:09)
  • Super blog,super recepti!I mene zanimaju recepti za sojine popečke.Pozdrav (Sue 20.02.2006. 11:18)
  • petak, 10.12.2004.

    AMERIČKI BROWNIES


    Slaveći kraljicu kolača, čokoladu, ovaj tradicionalni američki kolač jednostavne izvedbe danas se razlikuje po osebujnim dodacima kao što su orasi, indijski oraščići, bademi, jabuke ili slično.


    Sastojci
    200 g čokolade
    100 g šećera
    150 g maslaca
    4 jaja
    150 g Glatkog brašna tip 500
    1 žličica Praška za pecivo Dolcela
    1 Vanilin šećer Dolcela
    30 g badema

    Vrijeme pripreme 45 min
    Energ. vrijednost na 100g 421 kcal / 1766 kJ

    Postupak
    1. Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšali maslac, 150 g omekšane čokolade i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte nasjeckane bademe.

    2. Smjesu stavite u namašćenu tepsiju (vel. 37 x 22 cm), pospite ostatkom grubo narezane čokolade i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 25 minuta.


    Posluživanje
    Browniese narežite na kocke i po želji poslužite uz tučenu šlag pjenu.

    - 23:28 - Komentari (5) - Isprintaj - #
  • Super ti je blog! (OL 11.12.2004. 00:11)
  • mmmmm...probati ću ih večras napraviti...nego, jedna sitnica..plaćaju te oni iz Dolcele? hehehehehe :)))) (Riječanka&svijet 11.12.2004. 00:29)
  • Eto hvala na pohvalama.....E pa i mogli bi:))) Ajde javite kako je uspalo:)) kissić (MARK's CORNER 11.12.2004. 21:43)
  • mmmmmm njam njam...budem probala! :)) (Zigota:Zed 17.12.2004. 20:07)
  • ovi kolači su super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! (luci 18.10.2005. 19:45)
  • nedjelja, 05.12.2004.

    DOLCELINE ZVJEZDICE


    Zvjezdice su nezaobilazne o božićnim i novogodišnjim blagdanima. Vrlo su jednostavne, fine i dekorativne. Tragovi im sežu u vrijeme kada se i pradavnim slasticama, pogačama u obliku sunca, polumjeseca i zvjezdica, označavaju mijene godišnjih doba i čara sreća.


    Sastojci
    Za tijesto:
    300 g brašna
    60 g Škrobnog brašna Gussnel
    90 g šećera u prahu
    210 g maslaca
    60 g badema
    4 žumanca
    Za premazivanje:
    Maremelada od marelica
    rum
    Za posipavanje:
    1 Vanilin šećer Dolcela
    šećer u prahu
    Vrijeme pripreme 1 h
    Energ. vrijednost na 100g 447 kcal / 1875 kJ


    Postupak
    1. Od brašna, škrobnog brašna, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, badema i žumanaca brzo umijesite prko tijesto i ostavite ga u hladnjaku oko jedan sat.

    2. Tijesto razvaljajte sasvim tanko. Izrežite kalupom zvjezdice, polovici od njih udubite rupicu u sredini. Složite ih u namašćen pleh jednu do druge i pecite oko 10 minuta na temperaturi od 200°C.

    3. Pečene zvjezdice s rupicom stavite na papir i pospite mješavinom od šećera u prahu i vanilin šećera. Preostalu polovicu cijelih zvjezdica premažite marmeladom u koju ste umiješali malo ruma, te preklopite pošećerenim zvjezdicama.

    - 21:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #
  • Probat cu,hvala! (Prisoner of love 05.12.2004. 21:53)
  • subota, 27.11.2004.

    ZAPEČENI GRAH


    Potrebne namirnice:
    25 dag bijelog graha
    60 dag crvenog luka
    0,5 dl ulja
    2 dag brašna
    0,5 dag slatke crvene mljevene paprike
    navrh noža ljute crvene paprike
    soli i papra po želji

    Priprema:

    Dan ranije potopimo grah u dubokoj hladnoj vodi. Prije kuhanja ga ocijedimo i operemo. Kuhamo ga u neslanoj vodi. Kuhani grad ocijedimo. Ostavimo nekoliko decilitara grahove juhe. Crveni luk očistimo i narežemo na polumjesece. Na vrućem ulju crveni luk popržimo miješajući dok ne dobije boju starog zlata. U zaprženi luk dodamo brašno, sltaku i ljutu papriku, grah, soli i papra po želji, Izmiješamo. Pečemo u ugrijanoj pećnici na temperaturi od 180 stupnjeva dok se ne pojavi smeđa korica graha.

    Dobar vam tek!
    Odlično je.....

    - 00:40 - Komentari (3) - Isprintaj - #
  • To je čisto prepisano iz Gamulina Game. Inače, taj omjer graha i kapule mi se baš i ne svidja,postoje i bolje varijante ovog recepta. ( 12.08.2006. 04:27)
  • Nije loše...moji vole zapečeni grah...vidjela sam "stare" postove...ima dobrih koje bi probala napraviti...pozdrav (Auroraisini slatkiši 14.04.2007. 18:08)
  • To je bio smolast crne noci, sto je u lipnju zagusljiv noc moze biti, i cheapest refurbished laptop (Jopr Kiw 19.09.2009. 19:05)
  • srijeda, 24.11.2004.

    ŠPINAT S TVRDIM SIROM



    1 kilogram špinata
    200 grama tvrdog sira
    2 žlice maslaca
    1 zelena ljuta paprika
    1 žlica slatke crvene paprike
    1 i po žličica soli
    ulje za pečenje

    Špinat operemo i nasjeckamo. U pokrivenoj posudi, kuhamo ga u pola litre vode dok ne postane mekan. Tvrdi sir isjeckamo na kockice i u dubokom prženju ga pržimo dok ne pocrveni. Kuhani špinat malo zdrobimo. U drugoj posudi na maslacu ispržimo ljutu zelenu papriku, slatku crvenu papriku, zatim dodamo špinat i prženi tvrdi sir, posolimo, promiješamo i ostavimo da se kuha još 5 minuta.

    Buon apetit:)

    - 23:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

    četvrtak, 18.11.2004.

    RIŽA S KIKIRIKIJEM



    250 grama riže
    600 ml vode
    2 žlice maslaca
    100 grama oljuštenog kikirikija
    1 žličica soli

    Na vrelom maslacu popržimo kikiriki ( oko 1 min.) , dodamo opranu rižu i malo promiješamo. Posolimo, dolijemo vodu i pustimo da provre. A zatim na laganoj vatri pirjamo dok se riža ne smekša.

    Dobar tek..:)
    Vaš kuhar,
    Marxy

    - 21:28 - Komentari (3) - Isprintaj - #
  • ovo SUPER izgleda! (sanja 19.11.2004. 15:57)
  • A kako je tek FINO:)) Pozdrav Sanjić:) (MARK's CORNER 19.11.2004. 20:20)
  • kako bi sad ovo smazala!!! mmmmmm (brza 09.06.2007. 21:20)
  • utorak, 16.11.2004.

    NAPOLITANSKI KOLAČ OD SIRA



    Tijesto:

    1 šalica oštrog brašna
    1 šalica preprženih mljevenih lješnjaka
    1/2 šalice šećera u prahu
    4 žlice rastopljenog maslaca
    voda

    Sastojke pomiješamo i rukama umijesimo glatko čvrsto tijesto dodajući vodu. U tepsiju premazanu maslacem i posutu brašnom prstima utisnemo tijesto na debljinu od oko 1 cm.

    Smjesa za 3 kreme:

    4 kisela vrhnja od 20% m.m. za meki sir
    3 dl slatkog vrhnja
    3 dl kiselog vrhnja
    3 dl šećera u prahu
    1 prašak za puding od čokolade
    2 žlice naribane čokolade

    Od 4 kisela vrhnja napravimo krem sir: vrhnje stavimo u gazu i rukama gnječimo dok ne istisnemo vodu i ne dobijemo meki sir.
    Sir pomiješamo sa slatkim i kiselim vrhnjem te šećerom. Dobivenu smjesu razdijelimo na 3 jednaka dijela.
    U prvi dio dodamo prašak za puding od čokolade i naribanu čokoladu.
    U drugi dio dodamo prašak za puding od vanilije i 1 žličicu vanilin šećera.
    U treći dio dodamo prašak za puding od jagode i 3 žlice džema od jagode.

    Na tijesto prvo izlijemo kremu od čokolade, zatim vrlo pažljivo kremu od vanilije i kremu od jagoe tako da se ne pomiješaju.
    Tepsiju stavimo u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pečemo dok krema ne dobije zlatnožutu boju. Tada kolač pokrijemo folijom, temperaturu smanjimo na 150 stupnjeva i pečemo još otprilike 45 minuta. Nožem provjeriti da li je tijesto pečeno i ako je, izvadimo kolač iz pećnice. Ostavimo ga da se hladi i učvrsti. Servira se hladno.

    Buon apetit!:)

    - 19:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #
  • njamiiii....savršena tortica (uskrs...:)) 12.11.2009. 08:36)
  • petak, 12.11.2004.

    SIRUP OD BAZGE



    25 velikih cvjetova bazge
    4 l prokuhane ohlađene vode
    3 kilograma šećera
    sok od 10 limuna

    Cvjetovi se namoče u vodi i ostave 24 sata. Nakon toga se cvjetovi ocijede, a u tekućinu se doda šećer. Sok prokuhamo, a kad se ohladi dodamo limunov sok. Ako sirup napunimo u sterilizirane boce, možemo ga skladištiti duže vrijeme.

    Ugodan dan!


    p.s.

    Bazga je drvo ili grm, visine od 3-6 metara. Cvate u lipnju, a bijeli cvjetovi skupljeni su u velike, sastavljene paštice i imaju jak i intenzivan miris. Plodovi su na početku zelene, zatim smeđe-crvene, te na kraju sjajnocrne male, sočne bobe. Bazga je biljka šumskih čistina, rubova šuma i putova uz naselja. Razvija se na mjestima s dosta svjetla. Ljekovita svojstva bazge sadržana su u svim dijelovima biljke: cvijetu, plodu, listu, kori i korijenu.
    Sadrži vitamine A, B1, B2, C, eterična ulja, gorke
    tvari, jabučnu kiselinu, saharozu i dr. Djelovanja bazge i njezina upotreba u narodnoj medicini idu u korak s kamilicom. Često se njeni cvjetovi i plodovi koriste za pripremanje čajeva, sokova, pekmeza, vina i sl. Bazga je narodni lijek od davnina. Do kraja 19. stoljeća na londonskim se ulicama prodavalo vino od bazginih bobica kako bi se za zimskih dana i noći osvježili putnici i radnici. Vjerovalo se i da će vas grančica bazge u džepu zaštiti od reume. Naročito cijenjen lijek bazga je bila na selu, pa se s njom postupalo s posebnim poštovanjem.
    Prije upotrebe bilo kojeg njezina dijela uvijek se za to zamolila šumska nimfa koja je u njoj stanovala. U mnogim se zemljama sačuvalo vjerovanje da u bazgi prebivaju kućni duhovi koji štite
    domaće ognjište, te da bi se siječom bazge navukla nesreća na cijelu obitelj. Zbog toga vjerojatno ova ljekovita biljka, tako često nesmetano raste u neposrednoj blizini kuća.

    - 19:40 - Komentari (3) - Isprintaj - #
  • Bazgin sirup se NE smije kuhati! Kuhanjem gubi sve vrijednosti i postaje beskoristan. Ovo sa limunom cujem prvi put, a bazgu radim zadnjih 20 godina. Pozdrav (Bugenvilija 29.11.2004. 12:14)
  • Evo i mene, možda malo pomognem:ako se kuha sirup od cvijeta bazge, kuhanjem se unište neki kvalitetni sastojci. Ali, ako se radi sirup od zrelih bazginih bobica, MORA se kratko prokuhati ( da zavrije) jer bobice sadrže malo otrovnih sastojaka i kuhanjem se unište. Inače, sirup od bobica je ODLIČAN i pun željeza, podsjeća na borovice sa blagim gorkastim okusom.Probajte! (akvarel 16.02.2005. 12:20)
  • (Kuharske fantazije 11.11.2006. 18:00)
  • četvrtak, 11.11.2004.

    KOMPOT



    1 kilogram očišćenog voća
    (jabuke, dunje, šljive, kruške....)
    voda
    šećer
    vanilin šećer
    cimetova korica
    2 kriške limuna

    Voće operemo i narežemo na kriške. Stavimo ga u posudu i izmjerimo duplu količinu vode. U vodu s voćem stavimo cimetovu koricu i dvije kriške limuna, te kuhamo poklopljeno do vrenja, a zatim smanjimo vatru i kuhamo još 10 - tak minuta. Kompot zasladimo i dodamo vanilin šećer, te ostavimo poklopljeno da se ohladi. Po želji možemo mikserom usitniti voće u kompotu, te tako dobiti gusti voćni napitak.

    - 23:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #
  • Zaboravio si spomenuti klinceke jer oni idu umjesto vanili secera u svaki kompot ;)) (Bugenvilija 29.11.2004. 12:21)
  • nedjelja, 07.11.2004.

    AJVAR



    2 patlidžana
    10 paprika
    6 žlica ulja
    sok od 1 limuna
    mljeveni papar
    malo mljevene ljute paprike
    sol

    Paprike i patlidžane ispečemo ( na ploči od štedanjaka), zatim im ogulimo kožicu, te ih sameljemo ili jako sitno sasjeckamo. Zatim ih začinimo tako što dodajemo ulje, sol, sok od limuna, papar i crvenu ljutu papriku. Po ukusu mogu se dodati i oguljene, samljevene rajčice. Sve dobro promiješamo.

    Dobar tek!

    - 20:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #
  • O, pa to je super jednostavno. Moram isprobati ! Ja radim ajvar, odličan je ,sastojci isti, nema papra ali ima češnjaka. Samo, na kraju sve treba laaagaaanoooo dinstati cca tri sata! (akvarel 16.02.2005. 12:25)
  • subota, 06.11.2004.

    MAJONEZA



    sok 1 limuna
    1,5 dl slatkog vrhnja
    2 žličice mljevene gorušice
    250 grama svježeg kravljeg sira
    1,5 dl ulja
    sol

    U mikser stavimo sve sastojke osim ulja i dobro izmiksamo. Nakon 30 sek. polako dolijevamo ulje i miksamo sve dok smjesa ne postane fina jednolična masa. Na kraju po želji zasolimo.

    - 22:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

    petak, 05.11.2004.

    NEBESKI NEKTAR



    2 dl jogurta
    1 i pol dl mlijeka
    1 žlica meda
    pola žličice maslaca
    1 žličica masla

    Jogurt pomiješati sa medom. U posebnoj posudi zagrijemo pola deci mlijeka i u njemu otopimo maslac i maslo. Sve zajedno pomiješamo i dodamo ostatak mlijeka.
    Napitak je vrlo hranjiv i može poslužiti i kao jutarnji obrok.

    - 10:39 - Komentari (5) - Isprintaj - #
  • Da li možeš napisati gdje se te trgovine nalaze? (praktikum 05.11.2004. 10:54)
  • ...a di je meeeeeeesssooooooooo..... (sevacjaku 05.11.2004. 15:21)
  • Pročitaj naslov pa češ znati odgovor:)) Suzette...u svim bolje opremljenim trgovinama....Konzum, Mercator...veći trgovački lanci...A vjerujem da u Zagrebu i većim gradovima postoje specijalizirane trgovine zdrave hrane...tako je to zasad nažalost...ali vjerujem da će situacija biti bolja s godinama...:)) kiss (MARK's CORNER 05.11.2004. 22:49)
  • ja danas nabavila indijske oraščiće. baš sam bila ponosna kaj sam ih našla! :) (sanja 06.11.2004. 18:23)
  • Čestitke...stvarno je teško biti vegetarijanac:) Ja u biti volim neke proizvode od soje...kao Polpete, pudinge, šnicle i tako to....ali Tofu mi nekako nije sjeo baš najbolje... (MARK's CORNER 06.11.2004. 21:47)
  • << Arhiva >>

    DNEVNIK.hr10Nakon prijave pratite svoje najdraĹľe blogere i kreirajte vlastite liste blogera!Naslovnica