Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vege

Marketing

SIRUP OD BAZGE



25 velikih cvjetova bazge
4 l prokuhane ohlađene vode
3 kilograma šećera
sok od 10 limuna

Cvjetovi se namoče u vodi i ostave 24 sata. Nakon toga se cvjetovi ocijede, a u tekućinu se doda šećer. Sok prokuhamo, a kad se ohladi dodamo limunov sok. Ako sirup napunimo u sterilizirane boce, možemo ga skladištiti duže vrijeme.

Ugodan dan!


p.s.

Bazga je drvo ili grm, visine od 3-6 metara. Cvate u lipnju, a bijeli cvjetovi skupljeni su u velike, sastavljene paštice i imaju jak i intenzivan miris. Plodovi su na početku zelene, zatim smeđe-crvene, te na kraju sjajnocrne male, sočne bobe. Bazga je biljka šumskih čistina, rubova šuma i putova uz naselja. Razvija se na mjestima s dosta svjetla. Ljekovita svojstva bazge sadržana su u svim dijelovima biljke: cvijetu, plodu, listu, kori i korijenu.
Sadrži vitamine A, B1, B2, C, eterična ulja, gorke
tvari, jabučnu kiselinu, saharozu i dr. Djelovanja bazge i njezina upotreba u narodnoj medicini idu u korak s kamilicom. Često se njeni cvjetovi i plodovi koriste za pripremanje čajeva, sokova, pekmeza, vina i sl. Bazga je narodni lijek od davnina. Do kraja 19. stoljeća na londonskim se ulicama prodavalo vino od bazginih bobica kako bi se za zimskih dana i noći osvježili putnici i radnici. Vjerovalo se i da će vas grančica bazge u džepu zaštiti od reume. Naročito cijenjen lijek bazga je bila na selu, pa se s njom postupalo s posebnim poštovanjem.
Prije upotrebe bilo kojeg njezina dijela uvijek se za to zamolila šumska nimfa koja je u njoj stanovala. U mnogim se zemljama sačuvalo vjerovanje da u bazgi prebivaju kućni duhovi koji štite
domaće ognjište, te da bi se siječom bazge navukla nesreća na cijelu obitelj. Zbog toga vjerojatno ova ljekovita biljka, tako često nesmetano raste u neposrednoj blizini kuća.


Post je objavljen 12.11.2004. u 19:40 sati.