Zvjezdice su nezaobilazne o božićnim i novogodišnjim blagdanima. Vrlo su jednostavne, fine i dekorativne. Tragovi im sežu u vrijeme kada se i pradavnim slasticama, pogačama u obliku sunca, polumjeseca i zvjezdica, označavaju mijene godišnjih doba i čara sreća.
Sastojci
Za tijesto:
300 g brašna
60 g Škrobnog brašna Gussnel
90 g šećera u prahu
210 g maslaca
60 g badema
4 žumanca
Za premazivanje:
Maremelada od marelica
rum
Za posipavanje:
1 Vanilin šećer Dolcela
šećer u prahu
Vrijeme pripreme 1 h
Energ. vrijednost na 100g 447 kcal / 1875 kJ
Postupak
1. Od brašna, škrobnog brašna, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, badema i žumanaca brzo umijesite prko tijesto i ostavite ga u hladnjaku oko jedan sat.
2. Tijesto razvaljajte sasvim tanko. Izrežite kalupom zvjezdice, polovici od njih udubite rupicu u sredini. Složite ih u namašćen pleh jednu do druge i pecite oko 10 minuta na temperaturi od 200°C.
3. Pečene zvjezdice s rupicom stavite na papir i pospite mješavinom od šećera u prahu i vanilin šećera. Preostalu polovicu cijelih zvjezdica premažite marmeladom u koju ste umiješali malo ruma, te preklopite pošećerenim zvjezdicama.
Post je objavljen 05.12.2004. u 21:27 sati.