Otvoreni pogled na Grad

petak, 27.02.2009.

Konačno svladan jedan veliki kriminalac koji nekažnjeno šeće gradom – pas svladan od 2 komunalna redara i 2 policajca – vlasnica u šoku i bez 1000 kn

Zaprepastila me priča koju sam čula u utorak na prijemu građana od gospođe Dragice Vuletić, koja je doslovce doživjela i preživjela pravi „napad“ komunalnih redara i policije. Gospođa je kažnjena za šetanje psa u parku bez uzice. Pila je kavu u kafiću a pas je ležao kraj nje. Došli su dva komunalna redara i dva policajca sa zapisničarkom i kaznili ju za šetanje psa bez uzice. Kazna je od 600 do 1.000 kuna!

Ni govora da ju se pristojno upozori kako dolikuje nekom imaginarnom zagrebačkom bontonu ili ne daj bože pomiluje za „težak“ prijestup. Odmah policija i kazna.

Savjetovali smo joj da napiše prigovor i kaže da joj je to prvi put i da nije znala za ovaj zakon.

Šteta da se istim žarom ne obračunavamo s puno većim kriminalcima koji slobodno šeću gradom, nego plašimo starije gospođe s mirnim psima policijom...

LIjepi pozdrav,

Tatjana


- 17:57 - Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 17.02.2009.

Još malo o HRT pretplati

Od kada sam se, 3. veljače, na Facebooku pridružila desetinama tisuća građani koji su tražilii ukidanje HRT-pretplate, bilo je razno-raznih reakcija. Neki su me optužili za populizam, drugi za nerazumijevanje problema, treći su me upozoravali kako nije pametno pred lokalne izbore zamjeriti se najjačem mediju u zemlji... Naravno da je bilo i onih koji su mi čestitali na hrabrom građanskom potezu i zalaganju na sređivanju stanja u našoj šumi poreza, prireza, što će reči da nas prestanu muljati, lagati i mazati, jer u našem "sustavu" postoji oko 2oo kvazi poreznih nameta koji se zovu ovako ili onako, ali uvijek ispada da ih morate platiti. Znam ja jako dobro da u Hrvatkoj ne postoji RTV pretplata, već je ona kamuflirana s nečim što se zove Pristojba na posjedovanje TV i radio prijamnika, a njena visina vezana je uz prosječnu hrvatsku neto plaću (1,5%), pa sada ta naknada iznosi 73 kune. Država onda taj ogroman novac od preko milijardu i nekoliko stotina miluijuna kuna prebacuje na račun Hrvatske radio televizije, s tim da svega tri posto odlazi malim elektronskim medijima, a sve to bez jasnih kriterija. No, kako god to zvali, ipak se radi o pretplati, koju ima i većina europskih država.

Svjesna sam i toga da smo mi premala zemlja u kojoj bi javna televizija mogla opstati bez ove pomoći, iako bi se moglo razmisliti i o tome da se HRT financira iz proračuna, ali i straha da onda parlamentarna većina ucjenjuje i uređuje program. Ali, ako već plaćamo "pretplatu" zašto onda moramo trpiti teror propagande, zašto program biježi u sfere komercijale i sapunice primjerenoj komercijalnim televizijama? Istodobno HTV, a donekle i radio, zaboravlja svoju osnovnu funkciju, što je to javna (ne državna) televizija. Nema obrazovnog, dječjeg, kulturnog programa u onoj mjeri u kojoj smo to nekad imali. A da i ne govorim o tome koliko je nekada čudan takozvani informativni program. Pa zar nije strašno da neke komercijalne televizije znaju imati objektivnije informativne emisije nego li to ima HTV? Nije li zvono na uzbunu kad Dnevnik HTV-a nije više najgledaniji? Zar nije razlog za raspravu kad s HTV-a odlaze izuzetno kvalitetni novinari ili kad se one koji još imaju živaca ostati šikanira, kažnjava, suspendira, oduzima od plaće, određuje što smiju što ne smiju....? E, zato na sve prigovore odgovaram: i peticija na Facebooku i moj potpis ispunili su svrhu. HRT je postao predmet razgovora i rasprava, a za nadati se da će biti i nekog rezultata.

Vaša

Tatjana

- 06:26 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 07.02.2009.

Izlazak na iizbore i naši mediji...

Vjerovali ili ne, saznajem o sebi stvari koje ni sama nisam znala. Tako sam najprije preko jedne lokalne TV, a potom iz jedne jako tiražne novine saznala kako sam potpisala predizborni pakt sa SDP-om, da ću biti na njihovoj listi, a zauzvrat gradonačelnik Bandić obećao mi je samo mjesto predsjednice Gradske skupštine. Nitko me nije pitao da potvrdim ili demantiram ove "informacije" iako je opće poznato da me je lako dobiti na telefon ili mobitel.

Nakon toga opet jedna jako tiražna novina objavila je informaciju kako sam ušla u nekakvu "antibandićevsku koaliciju" u kojoj su još HDZ, HSLS,HNS, HSS...Ponovo me nitko ništa nije pitao, a cijela ta konstrukcija izvedena je samo na osnovi toga što sam bila na konvenciji gradske organizacije HSS-a, tamo rekla par riječi i potom sjedila za istim stolom sa Jasenom Mesićem i Darinkom Kosorom. Ali za tim istim stolom sjedio je i Milan Bandić, i što sad, je li i on u „antibandićevskoj koaliciji“. Bilo je toga još u ovom stilu, a najnoviji je biser objavio jedan tjednik koji se pozivao na istraživanje javnog mišljenja koje je, kako kažu povjerljivi izvori, provedeno po narudžbi HNS-a i SNL-a, to jest Liste Tatjane Holjevac. Saznala sam tako da postoji neko istraživanje o kojem nemam pojma, a ja ga naručila!

Probni baloni, samo ne znam čiji, tko ih proizvodi? Sami mediji ili dobivaju naputke :-) ? Predizborna kampanja je, očito, započela. Eto, onda mogu reći da ću na izbore i to svojim putem, SAMOSTALNO, s nezavisnom listom Tatjane Holjevac

Vaša Tatjana

- 18:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.02.2009.

Reakcija na novinski članak objavljen 3. veljače o.g. na www.javno.hr

Kad sam na Facebooku potpisala Peticiju za ukidanje RTV pretplate, nazvala me novinarka jednog radija i pitala imam li profil na Facebooku. Kad sam rekla da imam, novinarka se simpatično začudila je li to uopće primjereno mojim godinama, a ja sam se, sama za sebe, upitala ne spada li novinarkino pitanje u domenu osnovnih ravnopravnosti, u ovom slučaju dobne ravnopravnosti. Što meni fali da ne bih mogla biti na Facebooku?

Dakle, informatički sam pismena! Da, imam profil na Facebooku, potpisivat ću i dalje peticije koje su u skladu s mojim uvjerenjima, a pokrenut ću i sama neke peticije. Hoće li to tko povezivati s mojim političkim djelovanjem ili ne, njegova je stvar. Moja privatna uvjerenja ne razlikuju se od političkih stavova koje javno iznosim i nemam što skrivati, za razliku od mnogih koji sinkronizirano, po narudžbi usmjeravaju žalac na mene.

Što se tiče izjave gospodina Miroslava Rožića da će se za mene „naći mrvica medijskog prostora jer sam Bandićev satelit“, odgovaram da nisam ničiji satelit. Milan Bandić nije imao ništa sa mojim izlaskom na izbore 2005. godine, a nema ni sada. Izišla sam na izbore s vlastitim programom i željom da učinim nešto za Zagreb, grad u kojem sam odrasla i čijim građankama i građanima želim staviti svoje stručne sposobnosti i emocije na raspolaganje. Nezavisna lista s kojom sam izišla na izbore osvojila je 2005. četiri zastupnička mjesta u Skupštini. Ušli smo nakon izbora u programski savez s SDP-om, ali smo ostali ustrajni u svojim načelima. U Skupštini glasujemo za sadržaje koji su u skladu s našim izbornim programom, a ne glasujemo za one s kojima se ne slažemo. Nitko od naših vijećnika nije ušao u izvršnu vlast, nije promijenio klupsku pripadnost, nije se zaposlio u Holdingu te nitko nije stupio bilo u kakav klijentelistički odnos prema kojem bi trebao izvršavati zadatke u zamjenu za usluge ili stimulacije od strane bilo kojeg centra moći. Može li slično za sebe reći gospodin Rožić? Eto mu prilike za zadobivanje medijskog prostora za kojim vapi!

Pozivam ujedno gospodina Rožića da potpiše peticiju koju ću uskoro pokrenuti na temu plaćanja telefonske pretplate, jednog od dvjestotinjak nameta koje plaćamo, a nije transparentno što njime dobivamo. Gospodinu Rožiću, ako sumnja u moju iskrenost, preporučam da na internet pretraživaču upiše moje ime pa će na nekoj od stranica naići na blog kojeg sam pisala u vrijeme prethodnih izbora te ga usporedi sa sadašnjihm blogom. Neka me obavijesti jesam li promijenila stavove. Tvrdim da nisam, svakom dobronamjernom čitatelju će to biti jasno.

Na predstojeće lokalne izbore izići ću s nezavisnom listom te samostalno za gradonačelnicu, a program će mi ostati konzistentan kao i do sada. Gradom upravljati na korist građana, a ne od Zagreba raditi „biznis“ ili ga pak koristiti kao političku polugu za stranačke interese. Grad građanima!


Tatjana Holjevac


- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 04.02.2009.

Noć muzeja ...

Bila sam oduševljena ovim velikim događajem koji je okupio i stare i mlade u želji da vide što više od bogate prošlosti, umjetnosti koje naši muzeji čuvaju, te mogu samo reći BRAVO. Opet velike gužve i duge kolone zainteresiranih i što je još važnije jedan događaj, mogućnost za VEČERNJI IZLAZAK svim onima koji si to nažalost zbog loše financijske situacije ne mogu priuštiti. Zato čestitke Dubravki Osrečki Jakelić, predsjednici HMD-a i Vesni Jurić Bulatović, autorici koncepcije i vodstva manifestacije, koja je imala i novi rekord posjećenosti - više od 140.000 posjetitelja, od toga u Zagrebu više od 100.000 posjeta, u 70-ak muzeja koji su sudjelovali u manifestaciji...

Ono što bi Ministarstvo kulture trebalo napraviti je osigurati neke poticaje ili novac da ovakvih događaja bude više. Naime sav napor svih muzejskih djelatnika da približe svoje blago građanima temeljen je na njihovoj dobroj volji i slobodnom vremenu koje su trebali uložiti u organizaciju ovako velikog događaja. Pa gospodine ministre, lijepo molim platite bar prekovremene sate svim onima koji su u petak bili s nama građanima i daleko do iza ponoći, jer koja to kulturna manifestacija u jednoj večeri može privući 140.000 posjetitelja i koja to može približiti visoku umjetnost i našu baštinu nama samima ??? Zanimljivo je da se sve održava u vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva, koje ima svoju publiku a muzeji svoju!

Sve pohvale organizatorima iz Muzejskog društva i jedna molba/prijedlog, napravite i jednu ljetnu Noć muzeja kako bi svi oni brojni zainteresirani kojima su očito cijene ulaznica PRESKUPE, imali još jednu mogućnost da pogledaju kakvo se sve blago čuva po našim muzejima!

Vaša Tatjana

- 06:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 03.02.2009.

Peticija protiv plaćanja RTV pretplate

Danas sam potpisala “Peticiju protiv plaćanja RTV pretplate” koju je organizirala grupa građana na Facebook-u. Od subote peticiju je potpisalo više od 17 000 građana.

Za to sam da se izbjegne dvostruko oporezivanje jer pristojbe su, zapravo, maskirani porezi. Nije RTV pretplata jedina pristojba ili skriveni porez. Postoje razna davanja koja plaćamo mimo PDV-a: davanja za šume, slivne vode, agencijske naknade, porez na tvrtku, obavezna članarina HGK, porez na automobile, ima ih dvjestotinjak što je veliko opterećenje za građane i gospodarstvo, tim više jer je omogućeno da ih se naplaćuje u postotku od visine prihoda građana ili tvrtki, što znači da rastu. Prilika je da u nastupajućoj gospodarskoj recesiji riješimo takve stvari i smanjimo opterećenja.

Od prikupljenih sredstava RTV pretplate HRT zadržava lavovski dio od 97 posto, a za preostala tri posto bore se ostali elektronički mediji, no, samo ako udovolje javnom natječaju kojeg provodi Vijeće za elektroničke medije po kriterijima koji se ne provode transparentno.

Zalažem se za princip decentralizacije na svim razinama društva i države. U ovom slučaju radi se o decentraliziranju informiranja. Svi mediji trebaju biti u jednakom položaju. Neka svi budu komercijalni (HRT bi se u tom slučaju trebao ugledati na BBC) ili neka se HRT-u onemogući reklamiranje u atraktivnim terminima, kao što je to učinila Francuska sa svojom javnom televizijom. U svakom slučaju, treba nam široka javna rasprava na tu temu, zato mi je drago da sam naišla na istomišljenike na Facebook-u.

Vaša Tatjana

- 07:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.02.2009.

Javni natječaji za direktore Holdinga, stanogradnja i parkiranje u gradu ?

Gdje god se okrenem uvijek me zaskoči neki primjer monopola ili koncentracije moći. Političke stranke koncentriraju moć i uvijek žele „postavljati svoje ljude“ na ključna mjesta. Kao u onim Štulićevim stihovima „Na strateškim mjestima njihovi ljudi ...“ :-) Zbog toga strada struka jer stručni ljudi ne mogu doći do izražaja ako nisu „podobnjaci“. U Holdingu treba poštivati princip struke i greška je ne raspisivati natječaj za radna mjesta, od čistača do direktora.

Holding svakako treba biti u operativnoj funkciji Grada Zagreba, a time u funkciji građana. Stambeno pitanje je također jedna od potreba građana, ali ne može Grad Zagreb riješiti svaki stambeni problem. Treba brinuti o socijalno ugroženim kategorijama građana i rješavati njihove, nadajmo se privremene probleme. Nisam za to da Holding pravi biznis od stanogradnje, pogotovo što se može lako dogoditi da kao rezultat jeftine i brze gradnje dobijemo stambena geta koja u budućnosti mogu prouzročiti socijalna kretanja i posljedice kakve nismo očekivali. Zato se pitam zašto bi sada Grad gradio stanove u Podbrežuju, pogotovo kad je očigledna recesija i smanjena potrražnja za stanovima. Založit ću se da se svaki veliki investitor prilikom izgradnje stambenih blokova obveže izgraditi određeni broj stanova koje bi Grad Zagreb dodjeljivao kao socijane stanove. Ako Grad toliko izlazi u susret investitorima u predpripremama gradnje, očekujem da uzvrate gestom kakva je uobičajena u europskim gradovima, u Beču npr.

Prema novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama kojeg je Vlada predložila a da prije toga nikog iz Grada nije konzultirala...pauci odnesoše aute s pješačih površina. Za sada tu ništa ne možemo jer zakon je zakon, Zagrebparking ga samo provodi prema Odluci o komunalnom redu koja proizlazi iz zakona. Probat ću izboriti da se bar na jednoj strani svake ulice dopusti parkiranje. Inače, jedna od točaka u programu za izbor gradonačelnice bit će mi da Zagreb dobije nestranačke predstavnike u Saboru koji bi zastupali interese grada jer Zagreb je specifičan u odnosu na ostatak države. Tako bismo izbjegli slične situacije kao što je ova s parkiranjem. Za sada, svugdje na nogostupu gdje nisu iscrtane bijele linije, Zagrebparking može dignuti vaše vozilo!!! ...

Vaša Tatjana

- 19:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #