Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tatjanaholjevac

Marketing

Peticija protiv plaćanja RTV pretplate

Danas sam potpisala “Peticiju protiv plaćanja RTV pretplate” koju je organizirala grupa građana na Facebook-u. Od subote peticiju je potpisalo više od 17 000 građana.

Za to sam da se izbjegne dvostruko oporezivanje jer pristojbe su, zapravo, maskirani porezi. Nije RTV pretplata jedina pristojba ili skriveni porez. Postoje razna davanja koja plaćamo mimo PDV-a: davanja za šume, slivne vode, agencijske naknade, porez na tvrtku, obavezna članarina HGK, porez na automobile, ima ih dvjestotinjak što je veliko opterećenje za građane i gospodarstvo, tim više jer je omogućeno da ih se naplaćuje u postotku od visine prihoda građana ili tvrtki, što znači da rastu. Prilika je da u nastupajućoj gospodarskoj recesiji riješimo takve stvari i smanjimo opterećenja.

Od prikupljenih sredstava RTV pretplate HRT zadržava lavovski dio od 97 posto, a za preostala tri posto bore se ostali elektronički mediji, no, samo ako udovolje javnom natječaju kojeg provodi Vijeće za elektroničke medije po kriterijima koji se ne provode transparentno.

Zalažem se za princip decentralizacije na svim razinama društva i države. U ovom slučaju radi se o decentraliziranju informiranja. Svi mediji trebaju biti u jednakom položaju. Neka svi budu komercijalni (HRT bi se u tom slučaju trebao ugledati na BBC) ili neka se HRT-u onemogući reklamiranje u atraktivnim terminima, kao što je to učinila Francuska sa svojom javnom televizijom. U svakom slučaju, treba nam široka javna rasprava na tu temu, zato mi je drago da sam naišla na istomišljenike na Facebook-u.

Vaša Tatjana


Post je objavljen 03.02.2009. u 07:03 sati.