tableta

četvrtak, 30.11.2006.

ŠTO NAM GODINE DONOSE?--inkontinencija mokraće--

Nemogućnost kontrole ili "bijeg" mokraće česta je pojava kod starijih ljudi, a najčešće se javlja kao kombinacija stresne inkontinencije( kod kašljanja, smijanja, kihanja ili nošenja teških tereta) te prisilne inkontinencije( mišić mokraćnog mjehura se nekontrolirano steže i izaziva mokrenje).
Kod potvrđene inkontinencije pristupa se jednom od dvaju načina liječenja: konzervativno( lijekovima) i kirurško.
No mora se naglasiti da je najvažnija prevencija.

Brusnicin kapsule
vrlo su djelotvoran koncentrat brusnice i vitamina C kod učestalih upala mokraćnog sustava, posebno onih izazvanih bakterijom e. Coli, te kao prirdna pomoć kod tegoba sa mokrenjem.

Koprivit forte kapsule
sadrže standardizirani ekstrakt korjena koprive, ulja bundeve, vitamin E.
Koprivit forte savjetuje se kod učestalog, otežanog i nepotpunog pražnjenja mjehura, a potiče vitalnost, tonizira mokraćne putove te ublažava simptome mokrenja.

30.11.2006. u 22:03 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 28.11.2006.

ŠTO NAM GODINE DONOSE?--osteoartritis--

Danak suvremenom, nezdravom načinu života, te sve duljoj životnoj dobi plačaju i naši zglobovi.Od osteoartritisa, najčešće reumatske bolesti, boluje čak 80% šezdesetogodišnjaka.
To je degenerativna bolest koju karakterizira propadanje zglobne hrskavice.S uništavanjem hrskavice krajevi zglobova počinju se međusobno trljati te pritom nastaje bol.
Bol je ujedno i najvažniji znak osteoartritisa , no s razvojem bolesti postupno se smanjuje i pokretljivost. Bolest se razvija sporo, a gubitak gibljivosti u bolesnom zglobu nažalost je nepovratan.
Osobe koje boluju od osteoartritisa često osjećaju promjene vremena te vrlo često u šali kažu da su njihovi zglobovi najbolji meteorolozi.S napredovanjem bolesti dolazi i do oticanja i ukoćenosti zglobova te stvaranja deformiteta.

No , istraživanja su dokazala da osteoartritis nije neizbježan dio starenja. Cilj liječenja je ublažavanje bolova, jačanje muskulature te bolja pokretljivost zgloba.
Važnu ulogu ima i provođenje fizikalne terapije te vježbi za osteoartritis.
Kondroin forte tablete
sadrže kondroin sulfat iz hrskavice morskog psa i glukozamin sulfat.Preporučuju se osobama s reumatskim bolestima, ali i kod sportskih ozljeda i trauma.

28.11.2006. u 20:47 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 27.11.2006.

ŠTO NAM GODINE DONOSE?--osteoporoza--

Vjerojatno ste svi čuli za bolest koju često nazivamo"tiha epidemija" ili osteoporoza.
Osteoporoza je jedna od najznačajnijih bolesti starije dobi koja češće pogađa žene, najviše zbog toga što jajnici u menopauzi prestaju s lučenjem ženskih spolnih hormona(estrogena).
Osteoporoza je bolest koja godinama ne mora imati nikakvih simptoma, pa tako prijelom kosti( vrat bedrene kosti, kralježnice, zapešća) može ujedno biti i prvi znak i posljedica koji upućuju na oslabljenu koštanu mineralizaciju.
Da bi na vrijeme spriječili nastanak osteoporoze ili ublažiti njene posljedice, preporućuje se svakodnevno uzimanje oko 1000 do 1500 mg kalcija.Dodatak kalcija obavezan je i kao dodtak specifičnoj terapiji osteoporoze.
Osim kalcija pokazalo se da važnu ulogu u očuvanju gustoće kostiju ima i redovita tjelesna aktivnost čime se jača muskulatura te smanjuje rizik od nastanka prijeloma.

Kalcij citrat +D šumeće tablete
sadrže kalcij citrat i vitamin D koji su neophodni u prevenciji i nadopuni liječenju osteoporoze, te kod nedostatnog unosa kalcija hranom.

Osteopan tablete
sadrže 4 vrste kalcija, magnezij, cink i vitamin D.

27.11.2006. u 22:55 • 1 KomentaraPrint#

petak, 24.11.2006.

ŠTO NAM GODINE DONOSE?--poremećaji vida--


Baš kao i svi naši organi i organski sustavi i oči tijekom vremena stare. Već nakon 45. godine života vid slabi, a kao posljedica često se javlja potreba za prvim naočalama.
Kako bi saznali u kakvom je stanju naš vid, potrebno je otići na kompletni oftalmološki pregled.

U dobi od 55-60 godina mogu se javiti patološke promjene na oku, i to najčešće očna mrena ili katarakta. To je bolest koju karakterizira postupno progresivno zamućenje leće oka.Katarakta dovodi do slabljenja i gubitka oštrine vida i danas je jedan od primarnih uzroka stećene sljepoće.
Uz kataraktu često se javlja i staračka makularna degeneracija.Makularna degeneracija je s porastom udjela starijeg stanovništva postala osobito aktualan problem. Prema neki istraživanjima, od nje boluje 20% osoba starijih od 65 godina, te čak 37% osoba u dobnoj skupini nakon 75 godina.
Degeneracija makule je spora i progresivna bolest koja zahvaća makulu, maleni središnji dio mrežnice koji omogućuje stvaranje jasne slike u oku.
Kao posljedica dolazi do gubitka centralnog vida, nemogućnosti percepcije boja, gubitka oštrine vida te deformacije slike.
Izuzetno je važno da se degeneracija makule na vrijeme liječi, jer u protivnom može doći i do potpunog gubitka vida.
Makulin kapsule sadrže klinički ispitan FloraGLO lutein obogaćen vitaminom E. Zbog svojih izuzetno snažnih antioksidacijskih svojstava, za lutein možemo reći da ima jednu od najznačajnijih uloga u zaštiti zdravlja očiju te očuvanje oštrine vida.
Makulin se primjenjuje kod makularne degeneracije i katarakte, ali i u svrhu prevencije kod osoba koje naprežu oči čitanjem, radom pri lošem osvjetljenju te preciznim poslovima.

24.11.2006. u 22:21 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 23.11.2006.

ŠTO NAM GODINE DONOSE?--poremećaj spavanja--


Potreba za snom i odmorom je osnovna potreba čovjeka. Hipoteza po kojoj je starijoj osobi zbog smanjene tjelesne i duševne aktivnosti potrebno manje sna , danas se smatra pogrešnom.Naime, sa starošću se ne smanjuje potreba za snom, nego sposobnost spavanja.
I mlađim baš kao i starijim ljudima potrebno je između 5 i 8 sati sna.No , problemi spavanja u starijoj dobi ipak nisu rijetkost.
Neovisno o tome što starenje sa sobom donosi, različite fiziološke promjene strukture sna i ritma budnosti i spavanja kod starijih ljudimogu biti uzrokovane različitim somatskim, psihološkim, sociološkim i kulturološkim faktorima.
Svi ti faktori moraju se analizirati prije nego se pomisli na liječenje poremećaja spavanja lijekovima.
Ne zaboravimo i mjere koje i sami možemo poduzeti, jednostavno rečeno " trenirajmo spavanje.
Odlazak na počinak uvijek u isto vrijeme, nakon nekih umirujućih radnji kao npr.čitanja ili slušanja opuštajuće glazbe, uklanjanje uznemirujućih poticaja iz okoline, izbjegavanje stimulirajućih napitaka i sl. mogu biti od velike koristi.
Bonisan kapsule su potpuno prirodan proizvod koji sadrži ekstrakt valerijane, hmelja i eterično ulje matičnjaka.Uz Bonisan lakše se i brže uspavljuje, a san je kvalitetniji i dublji. Uz to se Bonisan može uzimati i tijekom dana, za smirenje i opuštanje.
Bonisan ne stvara naviku, a nakon uzimanja ne ostavlja osjećaj mamurnosti i omamljenosti.

23.11.2006. u 21:58 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 22.11.2006.

ŠTO NAM GODINE DONOSE?--oštećenje mozga--


Moždane krvne žile često su pogođene arterosklerozom. Ukoliko dođe do prekida opskrbe mozga krvlju- posljedice mogu biti dramatične. Naime, mozgom odraslog čovjeka u 24 sata protekne 1100 litara krvi, dok on istovremeno potroši čak četvrtinu kisika te do dvije trećine glukoze koja se dopremi u tijelo.Svaki prekid opskrbe krvlju duži od 4-5 minuta dovest će stoga do nepovratnog propadanja moždanih stanica.
Ukoliko zastoj potraje duže od 9 minuta- preživljavanje više nije moguće.
Moždani udar možemo definirati kao nagli poremećaj moždanog optoka krvi, a najčešće ga uzrokuju dvije vrste oštećenja:
- prekid dotoka krvi( i hranjivih tvari)-ishemija
te krvarenja u mozak.
U većini slučajeva, za obje vrste udara odgovorne su aterosklerotske promjene stijenki krvnih žila i povišen krvni tlak.Stoga se u zaštiti od moždanog udara najveće značenje pridaje prevenciji i liečenju tih promjena.

Omega 3 kapsule sadrže 1000 mg omega 3 esencijalnih masnih kiselina dobivenih iz riba hladnih, sjevernih mora. Omega 3 nezaobilazna je prirodna pomoć kod povišenih triglicerida u krvi, visokog tlaka te smetnji cirkulacije.

Kolestatpomaže kod povišenog kolesterola te u prevenciji ateroskleroze.

22.11.2006. u 21:12 • 5 KomentaraPrint#

utorak, 21.11.2006.

ŠTO NAM GODINE DONOSE?--oštećenje krvnih žila nogu--

Zbog nedovoljne opskrbe krvlju,suženje arterija u nogama dovodi do grčeva u mišićima. Oni se u početku javljaju prilikom hodanja , zbog njih se usporavaju koraci ili se mora obustaviti napor , tj. moramo se zaustaviti.
Taj se poremećaj zove intermitentna klaudikacija. Iako posljedice na početku ne izgledaju tako opasne kao u području glave i srca , pogoršanje može dovesti do tako smanjene opskrbe kisikom da tkivu čak i u stanju mirovanja nedostaje kisik te na kraju dolazi do nekroze( gangrena).
Magnezij 300 šumeće tablete sadrže magnezij i vitamin C. Preporučuju se kao pomoć kod grčeva i napetosti u mišićima, smetnji u radu srca te kod velikih fizičkih i psihićkih napora.
Dijabetes ili šećerna bolest
Prvi znaci koji upućuju na dijabetes su umor, pojačana žeđ ili glad, učestalo mokrenje, poremećaj vida i infekcije u genitalnom području.
Kod osoba starijih od 50 godina gotovo uvijek se radi o dijebetesu tipa II , koji je i najčešće povezan s prekomjernom tjelesnom težinom, nedostatkom kretanja ili obiteljskom sklonošću. Osim terapije lijekovima koju propisuje liječnik, kod dijabetesa tipaII izuzetno je važna zdava i pravilna prehrana te regulacija prkomjerne tjelesne težine i šećera u krvi.

21.11.2006. u 22:08 • 3 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 20.11.2006.

ŠTO NAM GODINE DONOSE?--oštećenje srca--


Koronarna bolest je oboljenje srca koje se najčešće javlja nakon 50. godine života. Ona je posljedica suženja promjera koronarnih krvnih žila koje opskrbljuju srćani mišić kisikom. Ako potreba za kisikom kod tjelesnog napora ili stresa raste, krvne žile više ne mogu srcu dovesti potrebnu količinu krvi.
Nedostatno opskrbljen srčani mišić trpi , a to se očituje u obliku bolova u prsima koji često zrače u lijevu ruku, tj. kao tzv angina pectoris. Često se nedostatak kisika ne manifestira u obliku bolova nego jednostavnim "nedostatkom zraka", koji se objašnjava lošim funkcioniranjem nedostatno opskrbljenog srčanog mišića. Treba dakle paziti na svaki novi simptom koji se javlja kod napora ili osjećajnog uznemirenja, a može biti znak ishemije srca.

Ako se ta suženja pogoršaju, klinički se simptomi javljaju kod sve manjih napora, ponekad čak u stanju mirovanja. Ako se pak arterija na kraju začepi, područje srčanog mišića koje ona opskrbljuje odumire te dolazi do infarkta. Bol je općenito jača i prije svega traje dulje( više od 30 minuta) nego kod angine pectoris , ali može biti i manje tipična te se ponekad radi čak o potpuno " nijemom" infarktu.

Savjeti za zdravlje srca i krvnih žila
- zdrava prehrana s manje masnoća
- smanjenje tjelesne težine
- tjelesna aktivnost( šetnje, brzo hodanje, plivanje, bicikl: 3-4 sata tjedno)
- prestati s pušenjem
redovito kontrolirati razinu masnoća i šećera u krvi, te arterijski krvni tlak
- redovito uzimati propisane lijekove te se strogo pridržavati uputa dobivenih od liječnika

20.11.2006. u 22:00 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 19.11.2006.

ŠTO NAM GODINE DONOSE?---srce i krvne žile-


Bolesti srca i krvnih žila predstavljaju ozbiljan problem za zdravlje pučanstva. Unatoč ogromnom napretku postignutom u prevenciji i liječenju tih oboljenja, prognoze pokazuju da se njihov utjecaj neće smanjiti ni u nadilazećim godinama. Te se bolesti razvijaju polagano, desetljećima.Treba naglasiti da su i preventivne i terapijske mjere jednako djelotvorne i poželjne, čak i ako se poduzmu u kasno doba života.
Dakle, nikad nije prekasno da se stanje poboljša.
Bolesti srca i krvnih žila pogađaju čitav krvožilni sustav, no manifestiraju se prvenstveno u području krvnih žila mozga, koronarnih krvnih žila i arterija nogu.
Što začepljuje arterije?
Talozi koji postoje u stijenci arterija sastoje se iz kolesterola, kalcija i upalnih stanica.Ti različiti elementi tvore aterosklerotične plakove. Na njihov razvoj snažno utječu dodatni čimbenici, tzv" kardiovaskularni faktori rizika" ( pušenje, šećerna bolest, visoki krvni tlak, povišene masnoće, sjedeći način života)
Za razliku od nasljeđa, spola i prethodnih bolesti, na te rizične čimbenike čimbenike možemo utjecati. KAKO? Odgovor je vrlo jednostavan- PROMJENOM ŽIVOTNIH NAVIKA!
Koje su posljedice ateroskleroze?
Ateromatozni talozi dovode prvo do gubitka elastičnosti i do zadebljanja krvnih žila s posljedicom povišenja krvnog tlaka( hipertenzija)koja je vrlo česta kod osoba starijih od 65 godina.
Napredovanjem procesa, ti će talozi uzrokovati suženje krvnih žila što ima za posljedicusmanjenu opskrbu različitih organa hranjivim tvarima i kisikom.

Ateroskleroza započinje:
- već u ranom djetonjstvu i tijekom života postupno napreduje
- učestalost ateroskleroze značajno raste s dobi, a osobito između 40. i 60. godine života.
- iako muškarci češće oboljevaju od žena, učestalost se izjednačuje u sedmom i osmom desetljeću života.

19.11.2006. u 23:16 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 14.11.2006.

ŠTO NAM GODINE DONOSE?

Sve je više sijedih vlasi! Otkrijte što donose godine što su pred nama.
Gledajući se u ogledalo u posljednje vrijeme otkrili ste još poneku boru ili sijedu vlas? No , to su samo neke od promjena koje donose godine. Što se međutim zaista događa s našim tijelom? Moramo znati da je utjecaju godina podložan čitav organizam. Starenje je proces koji ne možemo zaustaviti, ali ono što možemo učiniti je očuvati našu funkcionalnu sposobnost da bismo starili na kvalitetan i zdrav način.
Stoga je uvijek iznova važno naglasiti da bolest nije nužno posljedica starosti.
I baš kao što je jedinstvena i posebna svaka bora koja se javlja na našem licu, i način na koji starimo u potpunosti je jedinstven i poseban.
- SRCE I KRVNE ŽILE
- ŠTO ZAČEPLJUJE ARTERIJE?
- KOJE SU POSLJEDICE ATEROSKLEROZE?
-OŠTEĆENJE MOZGA
Itd.....
Nastavak slijedi...

14.11.2006. u 22:55 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 12.11.2006.

kalorije potrošene aktivnošću

Evo jedne tabele koja daje procjenu količine kalorija što ih prosječna osoba od 68 kilograma potroši u minuti navedene aktivnosti.
Uglavnom je riječ o prosjeku jer se većina aktivnosti može obavljati različitim intenzitetom.
-AKTIVNOST
sjedeća
--------kalorije potrošene u minuti--1-1,25
čitanje
- šivanje
- sjedenje
- spavanje
- tipkanje
- gledanje TV-a
-pisanje
lagana--------kalorije-1,25-1,50
-kuhanje
- brisanje prašine
- glačanje
- pranje posuđa
- šetanje(4-5 km na sat)
- odlazak u kupovinu

umjerena-------3-4 kalorije
-hodanje(5,5-6,5 km/h)
- pranje poda
- stolni tenis
- ribolov

energična------4-6 kalorije

- rad u vrtu
- kuglanje
- golf
-drugi teški poslovi

naporna(niska)-------6-10 kalorija

- aerobik ples
- košarka
- vožnja bicikla-lagana
- skijanje
-tenis

naporna(srednja)------8-11 kalorija

- plivanje

naporna(visoka)-------11-17 kalorija

-trčanje
- nogomet
- skijaško trčanje

12.11.2006. u 18:43 • 2 KomentaraPrint#

petak, 10.11.2006.

tjelovježba

O vama ovisi hoćete li dostići svoj puni zdravstveni potencijal. Vaše navike- koliko se često bavite tjelovježbom, što jedete, koliko spavate i pušite li- mogu imati golem učinak na vaše zdravlje.
Redovito, umjereno vježbanje može smanjiti rizik od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka,osteoporoze, šećerne bolesti neovisne o inzulinu, te raka debelog crijeva i dojke.
Može vam pomoći pri mršavljenju ili održavanju zdrave težine.
Vježbanje vam može pomoći da bolje spavate , da ublažite stres ili tjeskobu i smanjite apetit.Može doprinijeti ublažavanju depresije i , u žena , ublažiti simptome predmenstruacijskog sindroma.Ako redovito vježbate , poboljšavate tonus svojih mišića i jačate kosti.
Zahvaljujući redovitoj tjelovježbi vaši mišići mogu bolje koristiti kisik što ga donosi krv.Vaše srce i pluća postaju učinkovitiji pri preuzimanju kisika i izbacivanju ugljičnog dioksida.Jednostavan program hodanja bezopasn je gotovo za svakoga , osim ako nemate artritis ili srčanu bolest.
Razgovarajte sa liječnikom prije započinjanja napornijeg programa tjelovježbe ako:
- ste muškarac stariji od 40 godina
- ste žena starija od 50 godina
- imate srčanu bolest, šećernu bolest, visok krvni tlak, bolest pluća, artritis ili bilo koju drugu bolest koju bi tjelovježba mogla pogoršati
- ste pušač
- imate prekomjernu tjelesnu težinu
- se već dugi niz godina niste bavili tjelovježbom
- ostanete bez daha nakon jednostavnih aktivnosti kao što je penjanje uz nekoliko stuba
Da bi izbjegli ozljede tijekom tjelovježbe:
- nosite čvrstu obuću koja vam dobro pristaje
- upotrebljavajte bezopasnu , dobro osmišljenu opremu
- koristite se pravilnim tehnikama
- istežite se prije i nakon aktivnosti
- nemojte tijelo izlagati prekomjernim naporima
- nemojte ignorirati smetnje i bolove tijekom i nakon tjelovježbe

10.11.2006. u 21:24 • 1 KomentaraPrint#

petak, 03.11.2006.

RAK dojke

Rak dojke najčešći je ženski rak i žene ga se po pravilu najviše boje. Intimno strahuju, a kada se nešto pojavi na dojkama, žene uglavnom nastoje zaboraviti to tješeći se kako je posrijedi " neka upalica". U biti, boje se čuti da je to ono najgore.
Svaki dan se srećem sa sve više i više slučajeva a prema statistikama biće ih ( NAŽALOST) još i više.
Zato žene moje, ne bojte se otići liječniku , ako nešto primjetite, to će vas riješit sumnje, a i ako se ustvrdi da je rak to ne znači ni smrt ni upropašten život.
Ako je rak dijagnosticiran na vrijeme, onda postotak izlječenja raste do 90 %. To je mnogo, jer ni bolesti poput gripe ili slijepog crijeva nisu izlječive 100%.
Vjerujem da većina vas zna sve o SAMOPREGLEDU yesno ja bi se svejedno još malo osvrnula na to- Nadam se da nećete imati ništa protiv.

1-Svucite se do pojasa, stanite pred ogledalo i promatrajte svoje dojke, tražeći bilo kakvu promjenu u veličini, položaju i obliku. U 40% žena dojke nisu u istoj visini grudi niti jednako velike.
2- Podignite ruke iznad glave i pažljivo promatrajte da li ima kakvih promjena od prošlog gledanja.
Lezite, mali jastuk ili ručnik stavite pod lijevu lopaticu. Dojka se rastegne jednoliko i lakše se pregledava. Lijevu ruku stavite pod glavu a desnom pregledavajte lijevu dojku i to tako da prste ispružite zajedno jer tako ćete najlakše osjetiti kakvu kvržicu ili odebljanje u dojci.
3- Zamislite dojku kao krug podijeljen na 4 dijela. Ponajprije pogledajte gornju unutrašnju četvrtinu dojke.
4- Zatim donju unutrašnju četvrtinu dojke. Ruka je i dalje iznad glave.
5- Sada položite lijevu ruku uz bedro i pretražite donju vanjsku četvrtinu grudi.
6- Posljednju pogledajte gornju vanjsku četvrtinu dojke, gdje su najčešće promjene u dojkama.
7- Završite pregled opipavanjem područja pazušne jame.
Za desnu dojku učinite sve to isto samo podmetnite ručnik ili jastuk pod desnu lopaticu, a desnu ruku stavite pod glavu. Lijevom rukom ispitujete dojku.

Bilo kakva promjena na dojkama zahtijeva pregled kod liječnika.
KONTROLIRAJTE SE ; NARUČITE SE ZA MAMOGRAFIJU_ JAKO JE VAŽNO !!

03.11.2006. u 22:46 • 3 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Travanj 2007 (1)
Ožujak 2007 (6)
Veljača 2007 (4)
Siječanj 2007 (3)
Prosinac 2006 (7)
Studeni 2006 (13)
Listopad 2006 (9)
Rujan 2006 (8)
Kolovoz 2006 (12)
Srpanj 2006 (15)
Lipanj 2006 (11)
Svibanj 2006 (17)
Travanj 2006 (17)
Ožujak 2006 (20)
Veljača 2006 (15)
Siječanj 2006 (6)
Prosinac 2005 (3)
Studeni 2005 (7)
Listopad 2005 (3)
Rujan 2005 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

sve znano i ne znano o zdravlju

MySpace Layouts

MySpace Layouts

Myspace

MySpace Layouts

MOJ MAIL

epruveta@net.hr