tableta

četvrtak, 27.04.2006.

perut

Image Hosted by ImageShack.us
Vlasište vas svrbi, povremeno i pocrveni, a ramena su vam posuta bijelim ljuskicama peruti.... Uzrok može biti alergija, neki mikroorganizam ili gljivica.
Neke kožne promjene, iako su bezopasne, mogu nam i te kako otežati život. Dobro to znaju osobe koje pate od bezopasnih bolesti kože vlasišta. Umjerenu perut ponekad ni ne opažamo, no ako se koža uz izrast kose često i iznenada zacrveni, to se primjećuje i nije nimalo ugodno.Iako te i druge promjene na vlasištu mogu biti posljedica trenutnih psihičkih stanja, primjerice povečanog stresa, postoje i drugi uzroci.
Neprirodno ljuštenje kože vlasišta, seboreički dermatitis, pogoršava se pri svakom češljanju, a posebice pri struganju češljem.Ako se jave crvene mrlje , svakako se obratite dermatologu!Nadraženost vlasišta uzrokuje mikroorganizam pityrosporon ovale.On se hrani sebumom kojega koža prirodno luči i koji služi kao prirodna zaštita kože.Ponekad se može javiti kao posljedica stresa ili povećanog znojenja vlasišta zbog nošenja kape.

Evo jednog prirodnog lijeka:Image Hosted by ImageShack.us
-1 žumanjak pomješajte sa maslinovim i malo čičkovog ulja.dodajte malo meda i suhog pivskog kvasca.
Mješavinu treba utrljati po cijeloj kosi, omotati glavu u najlonsku vrećicu i ostaviti minimalno pola sata. potom oprati kosu.
Ponoviti postupak minimalno 1 put tjedno.Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Dr Theiss nevenov šampon, Kosoval 9 šampon i tonik>(crni papar, neven ,korijen hrena, čičak, kamilica, orah, kopriva, ružmarin)Dr Theiss nevenov šampon

petak, 21.04.2006.

neurodermitis(atopijski dermitis)

To je dosta česta promjena na koži a može se pojaviti i kod djece i kod odraslih.Crvenilo i suha koža, uz prisutan i jak svrbež, povremeno mogu biti i rane na zahvaćenim područjima( nastale uslijed češanja)Image Hosted by ImageShack.us
Postoje periodi kada je bolest pogoršana= PLAMTEĆI PERIODI, iza kojih slijede periodi kad se koža popravlja ili potpuno čisti= REMISIJSKI PERIODI.
Nastaje često kao posljedica alergija na:
- voće(naranče, limun, mandarine..)
-konzervanse( paštete,hrenovke, suhomesnati proizvodi i dr.)
- razni deterđenti i sredstva za pranje rublja, ruku, omekšivaći..
- uzrok može biti i stres. Promjene su teže u hladnije vrijeme.

Prevencija:-
zaštiti kožu od pretjerane vlage, umjetne odjeće( sintetika..)
-izbjegavati hranu na koju ste alergični
-nene upotrebljavati nikakve deterđente- pogotovo ne za PLAMTEĆEG PERIODA
- po mogućnosti izbjegavati stresne situacije
-ako se kupate u kadi ne stavljati šampon ili pjenu-MOŽE PAR KAPI MASLINOVOG ULJA_koža tada bude mekana
- treba po mogućnosti promjeniti klimu, može i more a i planine, sunce je odlično za izliječenje

U akutnoj fazi mogu se upotrijebiti kortikosteroidne masti, kreme ili losioni, ALI SE TREBA POSAVJETOVATI S A LIJEČNIKOMFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Nije strašno, pogotovo što dolazi sunčano vrijeme kad nosimo kratke rukave, pa čak ako se pojavi crvenilo -SUNCE će to izliječiti.

srijeda, 19.04.2006.

gljivice

Svakim danom će biti sve ljepše vrijeme, što znači da ćemo uskočiti u patike, krenuti u šetnje, počet će mo kopati po vrtovima,obuvati gumene čizme i ići možda na pecanje? A kakvi su nam nokti na nogama ili možda i na rukama?

Znate li da svaki petnaesti stanovnik Hrvatske ima problema sa gljivičnom infekcijom noktiju? Jeste li vi jedan od njih? Gljivične infekcije noktiju se u medicinskoj terminologiji zovu ONIHOMIKOZE:
Šećerna bolest, raspucana koža i oštećeni nokti, poremećaji u prehrani, uzimanje nekih lijekova( antibiotika, kortikosteroida, oralnih kontraceptiva),oslabljen imunološki sustav, vlažna topla okolinakao što su bazeni, tuš kabine, saune, centri za fitnes, nošenje pretijesne i/ ili gumene obuće - faktori su koji mogu utjecati na razvoj gljivične infekcije.

KAKO IZGLEDA GLJIVIČNA INFEKCIJA NOKTIJU?Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Gljivična infekcija noktiju može se javiti samostalno ili udružena s gljivičnom infekcijom dlanova i stopala.
Promjene počinju na slobodnom rubu nokta postranično kao bjelkaste ili žućkaste mrlje i šire se prema bazi. Ako se ne liječe, u kasnijoj fazi dolazi do zadebljanja nokta te mrvljenja i konačno njegova raspada.
Ne treba omalovažavati gljivične infekcije noktiju. Osim što prave smetnje , lako se i prenose.

Lijekovi koji se koriste za liječenje zovu se ANTIMIKOTICI: Antimikotici se često moraju uzimati i nekoliko mjeseci.

PREVENCIJA:
-provodite dobru higijenu stopala
- držite nokte suhima i čistima
- sušite temeljito stopala poslije kupanja- pogotovo između prstiju
- ako vam se znoje noge, mjenjajte često čarape
- povremeno skidajte cipele tijekom dana

Pregledajte svoje nokte! Ako primjetite da su vam nokti obojeni, krhki, lomljivi ili zadebljali, odmah se obratite svom liječniku!

utorak, 18.04.2006.

nova saznanja o hrani-2

Kako ne bi onaj prvi post bio predugačak , evo vam nastavak u novom postu:

JAJAImage Hosted by ImageShack.us
Predrasuda je da povisuju kolesterol.Istina je da sadrže prilično kolesterola( 200 miligrama), no tijelo ga uopče ne preuzima. Upravo suprotno, leticin u crijevima čak snižava apsorpciju kolesterola. Jaja sadrže vrlo malo masnoća (manje od 5 grama po jajetu) i lutein , važan za vid.

SIR
Image Hosted by ImageShack.us
Zamjeraju mu da je premastan. Pogrešno! Istina je da njegove specifične masne kiseline pomažu pri mršavljenju, jer sprečavaju skupljanje masnoće u tijelu.Uz obilje kalcija( kojim se sprečava razgradnja kostiju), sir sadrži konjugirane linolne kiseline koje smanjuju rizik od raka, bolesti srca i dijabetesa. Sir sadrži obilje vitaminaB2, koji je od životne važnosti. Trebaju ga sve stanice tijela jer potiče metabolizam i iskorištavanje energije.Brie i gauda nakon ručka ili večere koriste zubima- podižu kiselinu u ustima i sprečavaju napade bakterija karijesa.

KRUMPIR
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Zahvaljujući obilju vitamina, mineralnih tvari i mikroelemenata, dosad je smatran zdravom prehranom,. No prema posljednjim istraživanjima, jedan je od glavnih uzročnika srćanih oboljenja i dijabetesa.Kako se škrob već u ustima pretvara u šećer( glukozu), potiče gušteraču na izlučivanje inzulina, čime se podiže razina štetnog kolesterolaLDL.

neka nova saznanja o hrani!

Znam da ste sigurno ( kao i ja ) ovih dana toliko toga pojeli da vam ni nije do toga da još i pričate o hrani, no ima nekih novih saznanja koja pobijaju dosadašnje predrasude o nekim namirnicama. Npr:

KAVA
Image Hosted by ImageShack.us
Svi smo mislili da kava slabi srce i podiže krvni tlak, no nova saznanja kažu da nije tako, no još uvijek vrijedi da kava poboljšava koncentraciju , a i pronađena je još jedna njena vrlina: olakšava simptome alergije.A ( već znamo!) poboljšava izlučivanje pa trebamo uz kavu popiti i po čašu vode.

ČOKOLADAImage Hosted by ImageShack.us
Čokolada nas usrećuje, premda i dalje vrijedi da je pogubna za težinu, no unatoč raširenom mišljenju, ne uzrokuje ni akne, ni migrene, niti podiže razinu kolesterola.Sadrži dragocjene antioksidanse i podiže raspoloženje jer potiče izlučivanje serotonina, hormona sreće.

ORASIFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Istina je da su prava energetska bomba( 650kcal na 100g) ali su i rudnik nezasićenih masnih kiselina i dragocjenih minerala, presudnih za rad srca i probavu. Otkriveno je da orasi koče rast tumorskih stanica.

subota, 15.04.2006.

Uskrs!

MySpace Layouts

Neka vam ova pipica u moje ime svima zaželi Sretan Uskrs.Mislim na vas , premda se ( najvjerojatnije do utorka) zasad ne mogu javljati.

15.04.2006. u 23:39 • 6 KomentaraPrint#

srijeda, 12.04.2006.

čudotvorna voćka - marelica

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Da uzmemo danas malo lakšu temu?
Marelica ima ukusan plod narančaste boje , s košticom. Zovu je i " kraljevsko voće" zbog njezine visoke vitaminske vrijednosti.
najvrijednije fuvnkcije marelice:
- snažni oksidans
- štiti organizam protiv oboljevanja od raka
- štiti organizam protiv anemije
- štiti kožu od lošeg utjecaja sunca
- poboljšava rad mozga
Sve tvari koje sadržava još su koncentriranije u suhim marelicama. Tako se ,primjerice, količina vitamina A sušenjem povećava čak 3 puta. Suhe marelice imaju visoku koncentraciju željeza pa su izrazito korisne za anemične osobe. Osim neospornih značajki vitamina, nezanemariva je činjenica da plod marelice sadrži čak 86% vode, koja ima višestruki utjecaj na zdravlje, očuvanje vitalnosti i mladosti. Organizam odraslog čovjeka sadržava oko 70% vode , što govori koliko je voda važna:
- potiče probavu
- rasterećuje bubrege
- potiče optimalno čišćenje organizma
- jača srce i krvotok
- potiče tjelesne obrambene mehanizme
smanjuju osjetljivost na stres
- podiže koncentraciju i radnu sposobnost
postiže svjež i elastičan izgled kože.
Image Hosted by ImageShack.us
Blagodati sastojaka marelice
- na prirodan način rješavaju probleme kože
-obnavljaju oštećene stanice kože
- vlaže i hrane isušene stanice kože
- sprečavaju nastajanje bora
- zatežu već vidljive bore
- izravnavaju ožiljke
- smiruju nadraženu kožu
-njeguju dječju i osjetljivu kožu
- samo 6 plodova osigurava oko 75 % potrebne dnevne količine betakarotena koji štiti kožu od sunca

ponedjeljak, 10.04.2006.

tjeskoba

Free Image Hosting at www.ImageShack.usTjeskoba je jedan od najčešćih problema današnjice koji pogađa sve dobne i spolne skupine.Prema pokazateljima Svjetske zdravstvene organizacije, učestalost poremećaja tjeskobe i depresije uskoro će predstavljati veći problem za zdravlje čovjeka nego ateroskleroza.

Zapravo je riječ o normalnoj ljudskoj reakciji koja se javlja gotovo svakodnevno kao posljedica stresna i užurbana načina života. Izražava se kroz različite osjećaje kao što su: strepnja, razni strahovi, stanja stalne napetosti, pripravnosti, nervoze, uznemirenosti, bezvoljnosti.Image Hosted by ImageShack.us
Mogu se javiti i neki fizički znakovi: primjerice- lupanje srca, promjene krvnog tlaka, napetost mišića, nesanica, pretjerano znojenje, probavne tegobe, gubitak apetita ili pretjerana potreba za hranom, pesimizam, osjećaj nesigurnosti, problemi prilagodbe...

Od iznimne je važnosti na vrijeme prepoznati simptome tjeskobe i poduzeti odgovarajuće korake jer u protivnom tjeskoba vrlo lako može prijeći u depresiju.

Prirodni proizvodi za prevenciju, ublažavanje i uklanjanje tjeskobe vrlo su učinkoviti. Rezultati kliničkih studija pokazali su da je ekstrakt kore magnolije jako učinkovit u liječenju tjeskobe.Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Karakteristike suhog ekstrakta magnolije su:

- dobro anksiolitičko djelovanje

-antidepresivno djelovanje

-nema sedativno djelovanje, ne smanjuje pažnju i koncentraciju

- nema nuspojava( vrtoglavica, pospanost,paradoksalno agresivno ponašanje9

- nije toksična

-SERENO complex sirup i SERENO dražeje.

Osim magnolije od ljekovitog bilja su još i slatka naranča, kamilica, matičnjak, menta i lipa.

nedjelja, 09.04.2006.

inkontinencija

Image Hosted by ImageShack.us

INKONTINENCIJA je bolest koja se sve učestalije pojavljuje u današnjem društvu, a manifestira se kao djelomična ili potpuna nesposobnost zadržavanja mokraće ili stolice.Problem inkontinencije, nažalost,pogađ sve dobne skupine: djecu, omladinu, osobe srednje i starije dobi.

Inkontinencija se javlja uslijed:

- stresa

-oboljenja ili operacije prostate

-operacije kralježnice

-noćnog mokrenja

- moždanog udara

- psihičkog poremećaja

- pri invaliditetu donjih dijelova tijela

Imamo 3 stupnja inkontinencije:

1. STUPANJ-javlja se pri kašljanju, kihanju, smijehu- TZV-stres inkonzinencija

2. STUPANJ-javlja se pri dizanju stolice, hodanju ili penjanju po stepenicama

3. STUPANJ- oboljeli je mokar i pri stajanju, čak i pri ležanju u krevetu, kad se okreće u ležećem položaju

Zbog nedovoljne edukacije pacijenata kod kojih su se pojavili znakovi inkontinencije oni se zatvaraju u sebe i izoliraju od društva zbog osjećaja neugode i nesigurnosti.

Nažalost inkontinencija se ne može izliječiti, ali se zato može pomoći raznim pomagalima

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Uz razna pomoćna sredstva za intimnu higijenu , život i dalje može kvalitetan i dostojanstven.

četvrtak, 06.04.2006.

muče li vas hemoroidi?

MySpace Layouts

Ako Vas je naslov naveo na razmišljanje o tome što su to hemoroidi , možete se smatrati sretnim predstavnikom manjeg dijela populacije koja nema iskustva s ovim, uistinu neugodnim zdravstvenim problemom.Ukoliko ipak niste taj sretnik ,evo malo savjeta kako olakšati tegobe.

HEMOROIDI su veći ili manji čvorići proširenih vena, na granici kože i sluznice, pri analnom otvoru.Image Hosted by ImageShack.us

Mogu bitivanjski, vidljivi oko analnog otvora ili unutarnji. Najčešće su tegoba ljudi srednjih godina i postoji podatak da od nje boluje gotovo polovina populacije u starosnoj dobi do 50 godina.

Postanak hemoroida tumači se lokalnim venskim zastojem krvi, do kojeg dolazi od pritiska tvrde stolice na krvne žile .
Za ovu bolest postoji i prirođena naslijeđena sklonost, a njenom razvoju pogoduju kronični zatvor, učestali proljevi, kao i sve promjene koje vrše pritisak na vene u maloj zdjelici( trudnoća, sjedenje i sl.)

LIJEČENJE HEMOROIDA je simptomatsko, što znači usmjereno ka uklanjanju neugodnih simptoma svrbeža, pečenja, boli i pritiska.Ublažavanje tih simptoma uglavnom se provodi primjenom različitih čepića i masti za hemoroide, od kojih su neke, zbog sadržaja kortikosteroida, smiju upotrebljavati samo kroz kratko vremensko razdoblje.
Budući da je izbor sredstava za ublažavanje tegoba prepušten vama ostavljena vam je mogućnost da izaberete između sintetskog i prirodnog sredstva. Mislim da je prirodno sredstvo uvijek bolji izbor , zato evo jednog koji je prirodni pčelinji proizvod, koji ne sadrži kortikosteroide i stoga nema ograničenja u duljini uporabe: HEMOPROPIN -mast
Image Hosted by ImageShack.us

djeluje tako da pospješuje zacjeljivanje oštećene sluznice i olakšava neugodne simptome uzrokovane hemoroidima( bol, pečenje, svrbež). Glavna djelatna komponenta masti je propolis koji u kombinaciji s tinkturom kamilice ima izrazito protuupalno djelovanje.

srijeda, 05.04.2006.

paradentitis i afte

Image Hosted by ImageShack.us

Priznat ćete usta predstavljaju jedan od najosjetljivijih dijelova tijela, a njihova uloga u organizmu apsolutno je nezamjenjiva. tu , naime započinje prava sintezija osjeta, jer hrana koju smo vizuelno doživjeli dobiva svu svoju puninu okusa i mirisa. Ne treba spominjati da u ustima započinje i probava hrane, te je tako, na posredan način, zdrava usna šupljina svakako jedan od bitnih faktora koji utječu na apetit, a time i na dobro raspoloženje.

Ako se pak u usnoj šupljini kriju ranice, afte ili paradentoza, taj se cijeli sustav narušava, a da i ne spominjemo bol i osjećaj neugodelayout for myspace
Afte su bolna oštećenja sluznice usne šupljine , koja najčešće nastaju zbog ozljeda sluznice ( npr.- zubnom protezom, opekotinama i sl.) ili pak postoji nasljedna sklonost koja je često potaknuta pojačanim lučenjem želučane kiseline, anemijom , hipovitaminozom, hormonalnim i metaboličkim poremečajima, te stresom i iscrpljenošću. Njihovo trajanje bez liječenja može biti i do 6 tjedana.

Paradentoza je kronično degenerativno oboljenje tkiva koje pričvršćuje zub u čeljusti i često je popraćeno upalom paradoncija- paradentitisom.MySpace Layouts
Proces na kraju dovodi do razaranja epitela uz plohu zuba , nastanka džepova uz njegov korijen , te se tako otvara put napredovanju bakterija dublje u paradentalna tkiva, što može završiti degeneracijom i ispadanjem zubi.
MySpace Layouts

Unošenjem aktivnih tvari - antibiotika, protuupalnih lijekova i preparata za epitelizaciju u džepove uz korijen zuba, smanjuje se upala i ulanjaju neugodni simptomi boli , pečenja, zadaha itd.

Postoji i prirodno sredstvo , čiji sastojci smanjuju vrijeme zacijeljivanja i pojavu neugodnih simptoma uzrokovanih aftama i paradentozom. :

APIPRODENTImage Hosted by ImageShack.us

-propolis sprej za desni i usnu šupljinu , prirodni proizvod , koji predstavlja mješavinu propolisa i tinktura ljekovitog bilja, a ima sve odlike navedenih preparata u jednom. On sadrži tinkturu propolisa i biljne tinkture koje posjeduju antiseptički ( tinktura žalfije) i lagani anestetski učinak(tinktura metvice- djeluje na smanjenje boli) sam propolis ima protuupalno djelovanje i pospješuje epitelizaciju odnosno zacjelivanje, te stoga ima višestruko blagotvorno djelovanje na desni i sluznicu usne šupljine, što je pisebno bitno kod paradentoze. prirodni je antibiotik, pa djeluje osim na bakterije i na viruse i gljivice.

ponedjeljak, 03.04.2006.

i zvukovod treba njegovati

Image Hosted by ImageShack.us

U slučaju poremećaja u izlučivanju ušne masti dolazi do njenog nakupljanja i stvaranja naslaga koje slabe sluh, a u dodiru s vodom bubre i izazivaju osjećaj pritiska i začepljenosti uha.
Tada običnoposežete za štapičima s vatom , ali na taj način možete samo još dublje potisnuti nabubrelu nakupinu, nakon čega obično tražite liječničku pomoć.

Zato savjetujem: NE GURAJTE U ZVUKOVOD NIKAKVE PREDMETEu svrhu higijene ili samopomoći jer možete pogoršati postojeće stanje pa čak i dovesti i do oštećenja kože zvukovoda i posljedične upale ili do prsnuća bubnjića.

Kako biste izbjegli neugodnosti preporučam vam CERUSTOPImage Hosted by ImageShack.us, sterilnu uljnu otopinu za čišćenje uha , pomoću koje ćete na siguran način otopiti stvrdnutu ušnu mast i iz zvukovoda odstraniti ljuskice i ostalu nečistoću. Može se primjeniti u djece i odraslih.

Oprez je potreban u slučaju sumnje na perforaciju bubnjića , jer je u tim slučajevima primjena kontraindicirana, kao i u slučaju postojanja upalnog procesa u zvukovodu!

nedjelja, 02.04.2006.

sindrom suhog oka

MySpace Layouts

Jeste li ikad čuli za"sindrom suhog oka"? NIKAD? Niste jedini! Po nekim procjenama 895ljudi nije nikad čulo za sindrom suhog oka, iako je to najčešći od svih očnih problema. Za simptome kao što su : suhoća, crvenilo,peckanje, osjećaj stranog tijela u oku, suzenje,umor očiju itd.., mnogi od nas misle da su jednostavno sastavni dio života. Ali , ipak nisu. Naime,iznenađuje činjenica da je problem suhog oka u svijetu u zadnjih 7 godina gotovo udvostručen.
Međutim, problem nije nerješiv i po tom pitanju puno toga možete i sami učiniti. Kako biste svoje simptome povezali baš sa sindromom suhog oka i pokušali izbjeći ono što se izbjeći može, nabrojat ću najčešće uzroke njegova nastanka, a to su:

-starenje-75% stanovništva starijeg od 65 godina pati od sindroma suhog oka
-spol --hormonske promjene u žena tijekom trudnoće, dojenja, menstruacije ili menopauze često uzrokuju sindrom suhog oka
-bolesti--reumatoidni artritis, šećerna bolest, astma, bolesti štitnjače, glaukom..
-lijekovi--protiv depresije, povišenog tlaka, za kontracepciju...
- kontaktne leće--hlapljenje suza iz očiju uzrokuje nelagodu prilikom nošenja, iritaciju, proteinske naslage na lećama, upale oka i bol
- okruženje-dim, fluorescentno svjetlo, klimatizirani prostori,centralno grijanje, vjetar...izrazito povečavaju hlapljenje suza
-računala-pri dugotrajnom i koncentriranom radu na računalu "zaboravljamo" treptati ( proces treptanja od važnosti je za proizvodnju suza) pa suze hlape, a oči se više suše.

Normalno je da sekrecija suza neprestano odvija( danonoćno), a nazivamo je bazalna sekrecija. S druge strane postoji i refleksna sekrecija suza , obično kao odgovor na nadražaj mehaničke ili emotivne prirode. A kada iz bilo kojeg razloga nastane sindrom suhog oka na raspolaganju su nam i umjetne suze.

Umjetne suze služe kao nadomjestak prirodnom suzama čije se lučenje ili sustav iz nekog razloga nedostatni.Image Hosted by ImageShack.us Jednostavno: već prema potrebi, ukapati 1-2 kapi u svako oko nekoliko puta dnevno ili kada u očima osjećate nelagodu.

02.04.2006. u 21:28 • 1 KomentaraPrint#

subota, 01.04.2006.

JEDAN

01.04.2006. u 23:28 • 0 KomentaraPrint#

ogroman

01.04.2006. u 23:27 • 0 KomentaraPrint#

bolest

01.04.2006. u 23:26 • 0 KomentaraPrint#

BOLEST

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Noćas sam pronašla ( od nepoznatog autora) jednu pjesmu koja jako dobro govori o tome kako se svi mi odnosimo prema svom zdravlju i kako postanemo svjesni što je zdravlje tek kad se razbolimo!

BOLEST

Zašto sam bolestan? Dokle još? Čemu?
Živio sam među zdravima.
Bolesne nisam ni primjećivao.
Sad znam što je to patnja. Otvori mi oči za sve koji sa mnom pate.

Uvijek sam bio u poslu, nedostajalo mi je vremena.
A sad mi vrijeme teče uzalud. UZALUD?
Ne znam, ti , znaš, ti jedini.

Koliko je bilo bezobzirnosti, koliko svađe, koliko neprijaznosti, koliko nemara--mislio sam samo na se.

Oprosti mi krivicu i daj mi vremena da drugima oprostim.

Vrati mi zdravlje za novi početak.

JEDAN MALI SAVJET ZA DANAS:<

Optimizam, izbalansirana prehrana i dnevna rutina, ustajanje, odlazak na posao i odlazak na počinak, ključni su za dugotrajan i zdrav život.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>