p o m a l o . . .

21.01.2009., srijeda

Joanne Harris : Rune

Pri početnih stotinjak stranica knjiga me razočarala. Svijet mi je bio prejednostavan, bezvezan, nedostajalo mi je detalja. Radnja mi je bila prejednostavna. To sam zapisao nešto u postu Splitska fjaka. Ali kako sam dalje čitao bivalo mi je sve bolje. I dalje je lošije od većine fantasya kojeg sam čitao. Najsličnija mi je knjizi Rat Cvjetova Tada Williamsa. Tako malo neobična, sa dosta mašte uporabljeno. Ima dosta bogova u radnji. Magije ima dosta. Ali nema zato mačeva i borbi prsa u prsa čega ima u klasičnom fantasyu. Sve se na fancy način rješava, tko ima jači spell. Rasplet mi je dosta dobar. Zagonetke i proročanstva, tako to. Šta se tiče jednostavnosti ipak je ovo jedna knjiga od 450 stranica, a ne neka trilogija od tisuću stranica svaki dio. Pa je čini se moralo tako. Sve u svemu osrednje.

Tony Buzan : Biti genijalac

Evo i mojeg prvog posta u novoj godini. Za početak svima sretna nova godina! Sa kojih 20tak dana zakašnjenja. sretan
Knjigu sam pročitao za praznika još lani. Zanimljiva obrazovna knjiga. Naučio sam da postoji deset vrsta inteligencije. Stvaralačka, osobna, društvena, duhovna, seksualna, tjelesna, osjetilna, numerička, prostorna i verbalna. U djelu su navedeni osobe koje su postigle visoku učinkovitost u pojedinoj inteligenciji. Tako je za stvaralačku izabran Richard Branson (milijarder i izumitelj), za osobnu Christopher Reeve, za društvenu Nelson Mandela, za duhovnu Majka Terezija, za seksualnu Marilyn Monroe, tjelesnu Michael Jordan, osjetilnu Walt Disney, numeričku Andrew Wiles (dokazao Fermatov teorem), prostornu Michael Schumacher te verbalnu William Shakespeare. Osoba koja je razvila sve vrste inteligencije do zavidne razine bio je Leonardo da Vinci. I tako saznao sam da inteligencija nije nešto konstantno nego se može poboljšavati, ali i pogoršavati. Čitajući o verbalnoj inteligenciji saznao sam da za govorenje stranog (ili domaćeg) jezika treba znati fond od 1000 riječi. To mi se ne čini puno za naučit thumbup.
Tradicionalni testovi inteligencije ispituju samo numeričku, verbalnu i prostornu inteligenciju dok o ostalih sedam nemaju pojma. Ionako ih nikad nisam volio. Mislim kako se može samo jednim brojem izraziti koliko je osoba pametna. no U knjizi ima dosta metoda kako razviti pojedine grane inteligencije pa tko voli neka izvoli. Meni se neda zijev. Nije dugačka knjiga, negdje 130 stranica, široko pisano.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.