Pravilo bloga
Ne dozvoljavam vrijeđanje
ni mene ni drugih osoba.
Takve komentare brišem.
Let lastavica
13.04.2016., srijeda
Ausbruch
Vino je umjetnost. Treba ga znati i praviti i piti. Ne priznaju se plastične posude, osim
za brzi transport, priznaje se samo vino u dobro zapećaćenoj staklenoj ambalaži.
Količina? Već smo to ranije pričali, zdravo je 10-50 g alkohola dnevno,
manje od 10 g nije ništa zdravije, a više od 50 g je nezdravo.
Najzdravije je popiti crno (crveno) vino 1 dl za dame, 2 dl za gospodu,
nakon 18 h. Nije teško upamtiti :)
Plastični baloni lošeg vina su samo za one koji se opijaju, pa im je važno da to bude
što brže i što jeftinije. Za poznavaoce, mala količina dobrog vina iz staklene
boce i u staklenoj čaši propisno servirana (bijelo rashlađeno, crveno nehlađeno).
Kad prođemo kuću u kojoj je živio Branko Radičević
...prekrasan stari divlji kesten u Mitropolita Stratimirovića 86b pokazat
će nam da je tu Vinarija Živanović, zajedno sa muzejom pčelarstva.
Malo se zna da su se sve generacije porodice Živanović bavile vinogradarstvom
i vinarstvom, a u povijesnoj enološkoj literaturi pominju se poznati proizvođači i
izvoznici vina, osobito kada su u pitanju specijalna desertna vina kao što su
ausbruch i bermet. Ona su našla svoje mjesto u tradiciji karlovačkih
vina, koja su se pila na dvorovima Pešte i Beča, a stizala su i do Njujorka.
Tu se nalazi u brdo duboko ukopan, skoro 300 godina star,
vinski podrum sa bačvama i predmetima za preradu
grožđa i proizvodnju vina.
Sve je tu s patinom, čak i podne cigle imaju potpis majstora ciglara.
Ausbruch ili samotok ili suvarak je rijetko desertno vino, koje se pravi na 4-5
godina zavisno od osunčanosti godine, od suvog grožđa. U Karlovcima rade
ga samo Živanovići. Vino ausbruch se nalazilo na vinskoj karti broda “Titanik”,
među najboljim vinima svjetskog glasa.
Bermet, aromatizirano desertno vino, pravi se po tajnoj recepturi svake porodice,
15-27 vrsta lekovitih trava.
Kao najstarija vinarija u Karlovcima, porodica Živanović je široko otvorila vrata
vinskom turizmu, odnosno posjetiteljima iz svih krajeva zemlje i inozemstva,
ljubiteljima dobre kapljice. U starim podrumima i lagumu ugošćene su brojne
grupe gostiju koje dolaze da degustiraju i uživaju u vinu, rakiji, medovači, medu
kao i u “sremačkom fruštuku” sa domaćim seoskim specijalitetima.
Slijedi degustacija tri vrste meda (livadski,
sa propolisom i sa susamom), 7 vrsta vina
i jedne rakije uz „sremačko meze“
(pečenica, vrat, kulen, džigernjača,
sir, masline i pogača).
Probamo:
1) Rajnski rizling, dobar
2) chardonnay, bijelo polusuvo, dobro
3) tamjanika, bijelo, odlična
4) merlot, crveno suvo
5) probus, crveno, od autohtone sorte grožđa, oporo s puno tanina
6) crveni bermet, odličan.
Nastavit ćemo obilazak preostalih vinarija.
"Let lastavice –
slijedi tok rijeke
kao da pliva." ...
Saimaro
Opis bloga, najkraće: BITI ILI NE
BITI. Zašto netko piše, ako ne da
bi sastavio sve svoje dijelove?
Od trenutka kad krenemo u školu
ili crkvu, obrazovanje nas kida na
dijelove, uči nas da rastavljamo
dušu od tijela i razum od srca.
Mora bit da su ribari sa Kolumbijske
obale učeni doktori etike i morala
jer su izmislili riječ sentipensante,
osjećati-misliti, da bi definirali jezik
koji govori istinu.
Eduardo Galeano (misao pronašla pedeset+)
Sviđa mi se koncept bloga. Šalješ misli
kao sjeme koje odnosi vjetar. Postoji
mogućnost da se sjeme primi i nikne
negdje, a da ti to i ne znaš. Da ga
netko nastavi njegovati bez da zna
tko ga je poslao. Ostavlja mogućnost
da ostaneš nepoznat i nepoznatom
otvoriš vrata za milijun potencijalnih
mogućnosti koje leže u svakom sjemenu.
(pedeset plus)
Cilj mi je biti Čovjek.
I tražim samo
Respect
I jednog dana, kada me ne bude, neka
iza mene ostane (između ostalog) bar
moja Pisana Riječ.
(White lilith)
Putovodoljubni gastronaut
(milord55)
Vrata prvenstveno služe
da prostor zatvore. Ona su
ulaz u njega. Uglavnom su
zatvorena. Otvaraju se
milom ili silom.
Internetske stranice zovu se
portali (portal: glavni ulaz
na pročelju dvora, palače,
crkve ili veće građevine,
izrazito likovno obrađen
(skulpturama i reljefima)
Tvoj blog je portal u tvoj
bogati svijet. Ulaz. (Potok)
Nije li to smisao
putovanja
- da težimo
postati bar malo
bolji ljudi koji će
dobro što ga
u nekom času
drže na dlanu
dijeliti s drugima
oko sebe? (j.)
Dok je mora biće i plime,
dok je plime biće i ljubavi
dok je ljubavi mora biti i oseke.. (mecabg)
Sad znam.
Ti si kao Dunav.
Stvorena da teče...
(sewen)
Prava si čuvarica od zaborava... (sewen)
Kada lasta
u svoj foto virne
slikama nas
sve u srca dirne (semper contra)
Ljepota se zrcali u očima promatrača
i pamti srcem... (Dinaja)
Gde je ljepo u svim pogledima, tamo "leti" lastavica:)) (modrina neba)
Postoje lijepa mjesta na svijetu.
Jedno je ljepše i posebnije od svih.
O njemu pričamo srcem,
njega slikamo dušom.
Rodno mjesto.
Svaki tvoj zapis je lijep,
ali ovaj se zove
pripadnost i ljubav.
(Razmišljanja jedne žene)
Ne valja bez riječi.
Ne valja sa puno riječi.
Prava mjera je kad si
jasan sam sebi.
I kad se odražavaš u toplini
očiju drugih. To je onda, valjda,
prava mjera riječi
(morska iz dubina)
Svaka žena i muškarac
su unikati, a mi se
uglavnom ponašamo
isto prema svima,
tj. ponavljamo greške.
(Gogoo)
Drago nam je da si uzivala
i hvala ti na lijepim fotkama. (posljednji komentar GMD)
mail:
ankas33@yahoo.com
Počasni komentatori bloga: gogoo i Vladkrvoglad,
koji uvijek dodaju neke korisne
informacije mojim postovima.