Pravilo bloga
Ne dozvoljavam vrijeđanje
ni mene ni drugih osoba.
Takve komentare brišem.

Let lastavica

13.04.2016., srijeda

Ausbruch

Vino je umjetnost. Treba ga znati i praviti i piti. Ne priznaju se plastične posude, osim
za brzi transport, priznaje se samo vino u dobro zapećaćenoj staklenoj ambalaži.
Količina? Već smo to ranije pričali, zdravo je 10-50 g alkohola dnevno,
manje od 10 g nije ništa zdravije, a više od 50 g je nezdravo.
Najzdravije je popiti crno (crveno) vino 1 dl za dame, 2 dl za gospodu,
nakon 18 h. Nije teško upamtiti :)
Plastični baloni lošeg vina su samo za one koji se opijaju, pa im je važno da to bude
što brže i što jeftinije. Za poznavaoce, mala količina dobrog vina iz staklene
boce i u staklenoj čaši propisno servirana (bijelo rashlađeno, crveno nehlađeno).

Kad prođemo kuću u kojoj je živio Branko Radičević

...prekrasan stari divlji kesten u Mitropolita Stratimirovića 86b pokazat
će nam da je tu Vinarija Živanović, zajedno sa muzejom pčelarstva.


Malo se zna da su se sve generacije porodice Živanović bavile vinogradarstvom
i vinarstvom, a u povijesnoj enološkoj literaturi pominju se poznati proizvođači i
izvoznici vina, osobito kada su u pitanju specijalna desertna vina kao što su
ausbruch i bermet. Ona su našla svoje mjesto u tradiciji karlovačkih
vina, koja su se pila na dvorovima Pešte i Beča, a stizala su i do Njujorka.



Tu se nalazi u brdo duboko ukopan, skoro 300 godina star,
vinski podrum sa bačvama i predmetima za preradu
grožđa i proizvodnju vina.


Sve je tu s patinom, čak i podne cigle imaju potpis majstora ciglara.

Ausbruch ili samotok ili suvarak je rijetko desertno vino, koje se pravi na 4-5
godina zavisno od osunčanosti godine, od suvog grožđa. U Karlovcima rade
ga samo Živanovići. Vino ausbruch se nalazilo na vinskoj karti broda “Titanik”,
među najboljim vinima svjetskog glasa.

Bermet, aromatizirano desertno vino, pravi se po tajnoj recepturi svake porodice,
15-27 vrsta lekovitih trava.
Kao najstarija vinarija u Karlovcima, porodica Živanović je široko otvorila vrata
vinskom turizmu, odnosno posjetiteljima iz svih krajeva zemlje i inozemstva,
ljubiteljima dobre kapljice. U starim podrumima i lagumu ugošćene su brojne
grupe gostiju koje dolaze da degustiraju i uživaju u vinu, rakiji, medovači, medu
kao i u “sremačkom fruštuku” sa domaćim seoskim specijalitetima.

Slijedi degustacija tri vrste meda (livadski,
sa propolisom i sa susamom), 7 vrsta vina
i jedne rakije uz „sremačko meze“
(pečenica, vrat, kulen, džigernjača,
sir, masline i pogača).

Probamo:
1) Rajnski rizling, dobar

2) chardonnay, bijelo polusuvo, dobro
3) tamjanika, bijelo, odlična
4) merlot, crveno suvo
5) probus, crveno, od autohtone sorte grožđa, oporo s puno tanina
6) crveni bermet, odličan.
Nastavit ćemo obilazak preostalih vinarija.

(slika Lastavica)

- 07:07 - Dobro došli pristojnim komentarom na moj blog (36) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2016 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Studeni 2024 (25)
Listopad 2024 (28)
Rujan 2024 (20)
Kolovoz 2024 (24)
Srpanj 2024 (25)
Lipanj 2024 (21)
Svibanj 2024 (26)
Travanj 2024 (24)
Ožujak 2024 (28)
Veljača 2024 (22)
Siječanj 2024 (24)
Prosinac 2023 (27)
Studeni 2023 (28)
Listopad 2023 (21)
Rujan 2023 (17)
Kolovoz 2023 (19)
Srpanj 2023 (21)
Lipanj 2023 (24)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (16)
Ožujak 2023 (32)
Veljača 2023 (28)
Siječanj 2023 (32)
Prosinac 2022 (32)
Studeni 2022 (29)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (28)
Kolovoz 2022 (25)
Srpanj 2022 (33)
Lipanj 2022 (26)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (22)
Ožujak 2022 (31)
Veljača 2022 (30)
Siječanj 2022 (32)
Prosinac 2021 (39)
Studeni 2021 (31)
Listopad 2021 (32)
Rujan 2021 (30)
Kolovoz 2021 (31)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (29)
Svibanj 2021 (32)
Travanj 2021 (32)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (30)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (32)
Opis bloga

"Let lastavice –
slijedi tok rijeke
kao da pliva." ...

Saimaro


Opis bloga, najkraće: BITI ILI NE
BITI. Zašto netko piše, ako ne da
bi sastavio sve svoje dijelove?
Od trenutka kad krenemo u školu
ili crkvu, obrazovanje nas kida na
dijelove, uči nas da rastavljamo
dušu od tijela i razum od srca.
Mora bit da su ribari sa Kolumbijske
obale učeni doktori etike i morala
jer su izmislili riječ sentipensante,
osjećati-misliti, da bi definirali jezik
koji govori istinu.

Eduardo Galeano

(misao pronašla pedeset+)


Sviđa mi se koncept bloga. Šalješ misli
kao sjeme koje odnosi vjetar. Postoji
mogućnost da se sjeme primi i nikne
negdje, a da ti to i ne znaš. Da ga
netko nastavi njegovati bez da zna
tko ga je poslao. Ostavlja mogućnost
da ostaneš nepoznat i nepoznatom
otvoriš vrata za milijun potencijalnih
mogućnosti koje leže u svakom sjemenu.
(pedeset plus)


Cilj mi je biti Čovjek.
I tražim samo
Respect
I jednog dana, kada me ne bude, neka
iza mene ostane (između ostalog) bar
moja Pisana Riječ.

(White lilith)



Putovodoljubni gastronaut
(milord55)



Vrata prvenstveno služe
da prostor zatvore. Ona su
ulaz u njega. Uglavnom su
zatvorena. Otvaraju se
milom ili silom.
Internetske stranice zovu se
portali (portal: glavni ulaz
na pročelju dvora, palače,
crkve ili veće građevine,
izrazito likovno obrađen
(skulpturama i reljefima)
Tvoj blog je portal u tvoj
bogati svijet. Ulaz.

(Potok)


Nije li to smisao
putovanja
- da težimo
postati bar malo
bolji ljudi koji će
dobro što ga
u nekom času
drže na dlanu
dijeliti s drugima
oko sebe?

(j.)

Dok je mora biće i plime,
dok je plime biće i ljubavi
dok je ljubavi mora biti i oseke..

(mecabg)


Sad znam.
Ti si kao Dunav.
Stvorena da teče...
(sewen)

Prava si čuvarica od zaborava...
(sewen)



Kada lasta
u svoj foto virne
slikama nas
sve u srca dirne

(semper contra)



Ljepota se zrcali u očima promatrača
i pamti srcem...

(Dinaja)



Gde je ljepo u svim pogledima, tamo "leti" lastavica:))
(modrina neba)



Postoje lijepa mjesta na svijetu.
Jedno je ljepše i posebnije od svih.
O njemu pričamo srcem,
njega slikamo dušom.
Rodno mjesto.
Svaki tvoj zapis je lijep,
ali ovaj se zove
pripadnost i ljubav.

(Razmišljanja jedne žene)


Ne valja bez riječi.
Ne valja sa puno riječi.
Prava mjera je kad si
jasan sam sebi.
I kad se odražavaš u toplini
očiju drugih. To je onda, valjda,
prava mjera riječi
(morska iz dubina)


Svaka žena i muškarac
su unikati, a mi se
uglavnom ponašamo
isto prema svima,
tj. ponavljamo greške.
(Gogoo)

Drago nam je da si uzivala
i hvala ti na lijepim fotkama.
(posljednji komentar GMD)


mail:
ankas33@yahoo.com


Počasni komentatori bloga:
gogoo i Vladkrvoglad,
koji uvijek dodaju neke korisne
informacije mojim postovima.