Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stella

Marketing

Ausbruch

Vino je umjetnost. Treba ga znati i praviti i piti. Ne priznaju se plastične posude, osim
za brzi transport, priznaje se samo vino u dobro zapećaćenoj staklenoj ambalaži.
Količina? Već smo to ranije pričali, zdravo je 10-50 g alkohola dnevno,
manje od 10 g nije ništa zdravije, a više od 50 g je nezdravo.
Najzdravije je popiti crno (crveno) vino 1 dl za dame, 2 dl za gospodu,
nakon 18 h. Nije teško upamtiti :)
Plastični baloni lošeg vina su samo za one koji se opijaju, pa im je važno da to bude
što brže i što jeftinije. Za poznavaoce, mala količina dobrog vina iz staklene
boce i u staklenoj čaši propisno servirana (bijelo rashlađeno, crveno nehlađeno).


Kad prođemo kuću u kojoj je živio Branko Radičević

...prekrasan stari divlji kesten u Mitropolita Stratimirovića 86b pokazat
će nam da je tu Vinarija Živanović, zajedno sa muzejom pčelarstva.


Malo se zna da su se sve generacije porodice Živanović bavile vinogradarstvom
i vinarstvom, a u povijesnoj enološkoj literaturi pominju se poznati proizvođači i
izvoznici vina, osobito kada su u pitanju specijalna desertna vina kao što su
ausbruch i bermet. Ona su našla svoje mjesto u tradiciji karlovačkih
vina, koja su se pila na dvorovima Pešte i Beča, a stizala su i do Njujorka.



Tu se nalazi u brdo duboko ukopan, skoro 300 godina star,
vinski podrum sa bačvama i predmetima za preradu
grožđa i proizvodnju vina.


Sve je tu s patinom, čak i podne cigle imaju potpis majstora ciglara.

Ausbruch ili samotok ili suvarak je rijetko desertno vino, koje se pravi na 4-5
godina zavisno od osunčanosti godine, od suvog grožđa. U Karlovcima rade
ga samo Živanovići. Vino ausbruch se nalazilo na vinskoj karti broda “Titanik”,
među najboljim vinima svjetskog glasa.

Bermet, aromatizirano desertno vino, pravi se po tajnoj recepturi svake porodice,
15-27 vrsta lekovitih trava.
Kao najstarija vinarija u Karlovcima, porodica Živanović je široko otvorila vrata
vinskom turizmu, odnosno posjetiteljima iz svih krajeva zemlje i inozemstva,
ljubiteljima dobre kapljice. U starim podrumima i lagumu ugošćene su brojne
grupe gostiju koje dolaze da degustiraju i uživaju u vinu, rakiji, medovači, medu
kao i u “sremačkom fruštuku” sa domaćim seoskim specijalitetima.

Slijedi degustacija tri vrste meda (livadski,
sa propolisom i sa susamom), 7 vrsta vina
i jedne rakije uz „sremačko meze“
(pečenica, vrat, kulen, džigernjača,
sir, masline i pogača).

Probamo:
1) Rajnski rizling, dobar

2) chardonnay, bijelo polusuvo, dobro
3) tamjanika, bijelo, odlična
4) merlot, crveno suvo
5) probus, crveno, od autohtone sorte grožđa, oporo s puno tanina
6) crveni bermet, odličan.
Nastavit ćemo obilazak preostalih vinarija.

(slika Lastavica)


Post je objavljen 13.04.2016. u 07:07 sati.