Pravilo bloga
Ne dozvoljavam vrijeđanje
ni mene ni drugih osoba.
Takve komentare brišem.
Let lastavica
16.12.2015., srijeda
Netko je tražio rozen tortu?
Rozen torta se smatra majstorskim radom, ako se prave domaće kore:
Dobro umutite 50 g maslaca sa 1 vanili šećerom, dodajte 1 jaje, umutite,
postepeno dodajte 1,5 kavenu šoljicu mlijeka i 300 g brašna s pola kašičice
praška za pecivo. Razvucite 6 korica 20×28 cm na 2-3 mm debljine.
Dva pleha namažite uljem s poleđine i naizmjenično na njima pecite korice
na 200 stupnjeva 5 minuta. Hladite ih naslagane jednu na drugu.
Sada se mogu kupiti gotove kore koje su skoro isto tako dobre, a izgledaju
ovako i ima ih 6-12, zavisi od veličine (mogu se naći u Intersparu )
Pripremite nadjev: U 200 ml mlijeka dodajte 170 g šećera, da provri, pa dodajte
400 g mljevenih oraha i 5 vanili šećera.
Vrućem dodajte 250 g maslaca i odmah nadjevajte.
Korice pokvasite neslađenim mlakim mlijekom i nadjevajte.
Na donju koricu razmažite 3 kašike nadjeva i stavite drugu, pritisnite, pokvasite
mlijekom, nadijevajte sa 3 kašike fila i tako 5 puta. Šesta kora ide na vrh, kvasi
se mlijekom, pa se preko svega stavi alufolija i pritisne težom posudom i ostavi
na sobnoj temperaturi 5 sati pa u frižider preko noći.
Sutradan odsjecite krajeve i tortu glazirajte.
i ostavite na hladnom da se glazura stegne.
Zatim vrelim nožem režite kocke (ovog puta je ekstrakt jagode bio jako slab i boja je
samo blago ružičasta)
Glazura:
Umutite 400 g prah šećera sa sokom polovine omanjeg limuna,
nekoliko kapi ekstrakta maline ili jagode i 3-4 kapi ulja.
Dodavajte kap po kap od jedne kašike vrele vode i mutite do pjenastog.
Prelijte gornju površinu torte.
"Let lastavice –
slijedi tok rijeke
kao da pliva." ...
Saimaro
Opis bloga, najkraće: BITI ILI NE
BITI. Zašto netko piše, ako ne da
bi sastavio sve svoje dijelove?
Od trenutka kad krenemo u školu
ili crkvu, obrazovanje nas kida na
dijelove, uči nas da rastavljamo
dušu od tijela i razum od srca.
Mora bit da su ribari sa Kolumbijske
obale učeni doktori etike i morala
jer su izmislili riječ sentipensante,
osjećati-misliti, da bi definirali jezik
koji govori istinu.
Eduardo Galeano (misao pronašla pedeset+)
Sviđa mi se koncept bloga. Šalješ misli
kao sjeme koje odnosi vjetar. Postoji
mogućnost da se sjeme primi i nikne
negdje, a da ti to i ne znaš. Da ga
netko nastavi njegovati bez da zna
tko ga je poslao. Ostavlja mogućnost
da ostaneš nepoznat i nepoznatom
otvoriš vrata za milijun potencijalnih
mogućnosti koje leže u svakom sjemenu.
(pedeset plus)
Cilj mi je biti Čovjek.
I tražim samo
Respect
I jednog dana, kada me ne bude, neka
iza mene ostane (između ostalog) bar
moja Pisana Riječ.
(White lilith)
Putovodoljubni gastronaut
(milord55)
Vrata prvenstveno služe
da prostor zatvore. Ona su
ulaz u njega. Uglavnom su
zatvorena. Otvaraju se
milom ili silom.
Internetske stranice zovu se
portali (portal: glavni ulaz
na pročelju dvora, palače,
crkve ili veće građevine,
izrazito likovno obrađen
(skulpturama i reljefima)
Tvoj blog je portal u tvoj
bogati svijet. Ulaz. (Potok)
Nije li to smisao
putovanja
- da težimo
postati bar malo
bolji ljudi koji će
dobro što ga
u nekom času
drže na dlanu
dijeliti s drugima
oko sebe? (j.)
Dok je mora biće i plime,
dok je plime biće i ljubavi
dok je ljubavi mora biti i oseke.. (mecabg)
Sad znam.
Ti si kao Dunav.
Stvorena da teče...
(sewen)
Prava si čuvarica od zaborava... (sewen)
Kada lasta
u svoj foto virne
slikama nas
sve u srca dirne (semper contra)
Ljepota se zrcali u očima promatrača
i pamti srcem... (Dinaja)
Gde je ljepo u svim pogledima, tamo "leti" lastavica:)) (modrina neba)
Postoje lijepa mjesta na svijetu.
Jedno je ljepše i posebnije od svih.
O njemu pričamo srcem,
njega slikamo dušom.
Rodno mjesto.
Svaki tvoj zapis je lijep,
ali ovaj se zove
pripadnost i ljubav.
(Razmišljanja jedne žene)
Ne valja bez riječi.
Ne valja sa puno riječi.
Prava mjera je kad si
jasan sam sebi.
I kad se odražavaš u toplini
očiju drugih. To je onda, valjda,
prava mjera riječi
(morska iz dubina)
Svaka žena i muškarac
su unikati, a mi se
uglavnom ponašamo
isto prema svima,
tj. ponavljamo greške.
(Gogoo)
Drago nam je da si uzivala
i hvala ti na lijepim fotkama. (posljednji komentar GMD)
mail:
ankas33@yahoo.com
Počasni komentatori bloga: gogoo i Vladkrvoglad,
koji uvijek dodaju neke korisne
informacije mojim postovima.