MALI SUNCOKRET

17.12.2014., srijeda

Kvrguša i kljukuša


Postoje neka jela koja su me u životu odbijala isključivo zbog svog čudnog ili meni ružnog imena. Za neka od njih mi je trebalo dosta vremena da ih uopće probam, i da me tek svojim okusom i kvalitetom privuku, osvoje, demantiraju i ukažu na moje predrasude.
Kada sam prvi put čula za jelo označeno riječju – štrukli, a izgovoreno kao - štruklji, s čuđenjem sam ga godinama zaobilazila. Ako bi se u talijanskom restoranu čitajući jelovnik slučajno sjetila kako moja postarija susjeda kaže ime jela – pizza, odugovlačeći s onim iiiiiiiiii, ja bih naručila lazanje. Ili, dugo sam odlagala da izaberem bilo šta označeno opisom – na buzaru. Na moju sreću, bile su to samo prolazne faze.

Ali, da sam umjesto imena škembići, čula na vrijeme da to jelo zovu i tripice, vjerojatno bih ga probala više od samo jednog puta u životu.

Kada bi me u djetinjstvu neke od teta ili majki mojih prijateljica upitale:
Bil malo kvrguše?,
ja bih brže bolje sa namještenim osmijehom odgovorila:
Nebi, fala… nisam gladna.

A o kljukuši da i ne govorim.

Toliko sam je se „bojala“, da čak do nedavno nisam znala, za razliku od kvrguše od koje sam bježala, ni od čega se pravi. Kako nisu bila dio majčine kuhinje, jer majke kad god mogu kuhaju ono što djeca vole, ta dva jela sam tek nedavno prvi put u životu probala.

Na telefonski nagovor prijateljice napravila sam kvrgušu. Skroz prijatno, ukusno i „bezopasno“ jelo od komada prepečene piletine zapečene u laganom tijestu u rerni, malo gušćem od onog za palačinke. Apsolutno uklopiv obrok u moj uobičajeni jelovnik, a ime je vjerojatno dobilo po kvrgama tijesta koje se pojavljuju pri pečenju uslijed neravnomjerno raspoređenih komada mesa različitih oblika.

Razmišljajući kako mi je skoro „jedan život“ trebao da pobijedim predrasudu izazvanu samo nekakvim meni nedopadljivim imenom, ružnom asocijacijom i mojim neznanjem, bacila sam se s grizodušjem na proučavanje kljukuše. I ne malo se zastidjela otkrivši da je to samo, u najvećem broju izguglanih recepata, „obična“ pita krompiruša, ali bez jufki (kora). Istih sastojaka, jednostavnija i brža za pripremu, čak i jeftinija, a jednako ukusna i hrskava kao pita koju, usput budi rečeno, obožavam.

Iza kompliciranog i „goropadnog“ imena kljukuša, pretpostavljam nastalog od riječi kljukati (nekog), krilo se meni desetljećima vrlo jednostavno, blago i lagano, lijepog izgleda i okusa jelo.

Umjesto zaključka, evo slika s portala coolinarika.net, a možda nekom i dobrodošle ideje za sutrašnji ručak:


Kvrguša

Kljukuša


- 00:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< prosinac, 2014 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Kolovoz 2024 (1)
Srpanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (1)
Prosinac 2021 (1)
Travanj 2021 (1)
Prosinac 2020 (1)
Studeni 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Kolovoz 2020 (2)
Svibanj 2020 (1)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (5)
Siječanj 2020 (2)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (1)
Rujan 2019 (3)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (2)
Travanj 2019 (1)
Ožujak 2019 (1)
Veljača 2019 (2)
Siječanj 2019 (1)
Prosinac 2018 (2)
Listopad 2018 (8)
Rujan 2018 (1)
Kolovoz 2018 (1)
Srpanj 2018 (1)
Lipanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Siječanj 2018 (2)
Prosinac 2017 (2)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (5)
Siječanj 2017 (5)
Prosinac 2016 (6)
Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (5)