srijeda, 23.11.2016.

Slobodno srce u kavezu



Bitna je razlika između biti slobodan i biti rob slobode.
Objest slobodnosti i neutaživa želja za unovčavanjem kupona slobode, slobodne ljude pretvara u robove slobode. Tako ljudi vrlo lagano zamijene slobodu i sve što ona predstavlja za oholost i svijesni bezobrazluk koji pod okriljem slobode legaliziraju sami pred sobom nazivajući to činom slobode.
Čovjek može slobodno ubiti čovjeka, a može i slobodno podijeliti svoj obrok sa njime. Čovjek može slobodno odgovarati za svoje postupke pred drugim ljudima, a može i tajiti svoj izraz slobode, što bi ga tehnički učinilo ne slobodnim, odnosno robom bez obzira na razloge. Tako logičkim postavljanjem dobivamo formulu ropstva koristeći logičnu krajnost kao najvjerojatniji uzorak u datoj situaciji.

Drugi primjer slobode bez slobode je izmanipuliranost do te mjere da čovjek okovan verigama života naziva sebe slobodnim. Stara mudrost kaže da ako laž ponoviš deset puta, ona postaje istina. Ja bi rekao i manje od deset puta, no ipak je ponavljanje majka znanja i uzevši to u obzir ne smijemo zanemariti podatak da nam uvijek ostaje slobodna volja kojom sami kontroliramo što ćemo ponavljati.
Vrlo je lagano ustanoviti trenutno stanje vlastite slobodnosti. Dovoljno je samome sebi postaviti nekoliko pitanja, ne ograničavajući i ne štedeći se, te iskreno na njih odgovoriti kako bi znali jesmo li slobodni ili ne.

Nije bitno bili mi slobodni ili ne, već percepcija trenutne situacije i težnja prema budućoj. Staviti samoga sebe na odgovarajuće mjesto u svijetu koji nas okružuje izoštruje sliku i otvara vrata istinske slobode koja kao i sve ostalo mora započeti u umu.


19:15 | Komentari (10) | Print | ^ |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

-- Ništa nije slučajno. --