Poznati polufinalisti Kutije, ispali branitelji naslova

27 prosinac 2011

Na Štefanje smo već tradicionalno saznali polufinaliste malonogometnog turnira Kutija Šibica. Među četiri najbolje ekipe 41. izdanja Kutije plasirali su se GPV Elkro Gospić, PNT IPA, MNK Ploče i MNK Cvjetno Poliklinika Milojević. Iz turnira je ispao branitelj naslova, momčad Promotionplaya koja je izgubila od Elkra.


Promotionplay bez Tomića

Upravo te dvije momčadi sastale su se u prvom i po imenima najatraktivnijem susretu. Susret je pratilo oko tri tisuće ljudi, očekivano obzirom na atraktivna imena.Promotionplay je do četvrtfinala stigao ne baš uvjerljivim predstavama. Nakon što su u drugom kolu odradili dvoboj protiv CB Geniusa, u šesnaestini i osmini finala mučili su se protiv Ludnice i Pizzerie Stari Zagreb. Momčad sastavljena od ekipe prijatelja s hakla pokazala je da ipak već lagano muči muku s godinama. Rekorder Kutije sa sedam osvojenih titula, Krešo Čivrag na Vi je s idealnom kilažom, a nisu pretjerano impresionirali ni dečki s velikog nogometa: Štrok, Ješe, Franja, Bisaku, Jakirović i Gulić. Posebno se osjetio izostanak prošle godine najboljeg igrača Promotionplaya, bivšeg Dinamovca Ante Tomića. Upravo je on bio ta poveznica između malonogometnih španera i igrača velikog nogometa. Pokušali su se pojačati sa iskusnim igračima futsala Đulvatom i Grcićem, ali osjetilo se da, iako klasni igrači, njih dvojica nisu na istoj valnoj duljini s ostalima. Ekipa Gospića, s druge strane, prava je haklerska ekipa. Nakon što su prošle godine nesretno ispali od Bilić Erić Securityja, u ovogodišnjem izdanju nisu htjeli ništa prepustiti slučaju. Pojačali su se igračima Nacionala,velikim driblerom Korabom Morinom i mladim Dariom Šestićem. Okosnicu momčadi i dalje čine vrsni igrači poput Simeunoviča, Ibrišimovića i Sutona.


Na prvoj utakmici dvorana je bila gotovo puna


Drugo poluvrijeme - jednosmjerna ulica

Iako na papiru favoriti, igrači Promotionplaya bili su svjesni snage protivnika pa su Gospićanima prepustili incijativu i vrebali šansu iz kontre. Elkro je znao iskoristiti inicijativu. Već u prvoj minuti poveli su golom Sutona nakon sjajne akcije. I nakon zabijenog pogotka nastavili su s napadima, te je sijevalo oko gola Baričevića. U tim silnim napadima su se dosta ispuhali, a došlo je na naplatu i ono staro nepisano pravilo u nogometu, da ako promašiš svoje šanse primiš gol. U zadnjoj minuti prvog poluvremena iz jedne polušanse Promotionplay je vratio utakmicu na početak. Izjednačujući gol iza voleja zabio je bivši igrač Dinama i Zagreba Vedran Ješe. Finalisti iz 2009. u drugo poluvrijeme ušli su čvrsto i jednostavno nisu dali braniteljima naslova da dođu do daha. To im se i isplatilo pa su nakon nešto manje od 12 minuta igre došli u drugo vodstvo na utakmici. Nakon “flipera” u šestercu Promotionplaya zabio je Marinović. Isti igrač podebljao je vodstvo Gospića samo minutu poslije. Nakon trećeg primljenog gola momčad Promotionplaya odlučila je uvesti golmana-igrača, ali taj rizik nije im se isplatio. Gospićani su im do kraja utakmice preko Sutona i Novaka utrpali još dva komada i izbacili branitelje naslova iz turnira.

Promotionplay vs. GPV Elkro - svi golovi


Uspavanka u drugom četvrtfinalu

U drugoj utakmici sastali su se PNT IPA i CB Lokin-Ulix. Iako je momčad Ulixa u osmini finala svladala prošlogodišnje finaliste, zagorski Mal - Gal, u ovu utakmicu ušla je kao papirnati autsajder. IPA je, s druge strane, među osam najboljih ušla nakon visoke 5:1 pobjede protiv Žitnjaka. Nakon sjajnog prvog ogleda, ovo četvrtfinale bila je prava prosjačka opera. Striktno pokrivanje, oprez pri svakom dodavanju i manjak lucidnih poteza bili su razlog negodovanju publike nakon prvog poluvremena. Ni drugi dio nije bio ništa bolji. I jedni i drugi kao da nisu htjeli preći centar, bojeći se da će ostaviti previše prostora suparniku. Na kraju je, šest minuta prije isteka vremena, Presečki slomio čuvara i silovito s 12 metara s lijeve strane pogodio od grede. Bio je to, ispostavilo se na kraju, pogodak vrijedan polufinala. Do kraja utakmice momčad Lokin-Ulixa je pokušala doći do izjednačenja, ali bili su to jalovi napadi.

Rulet penala donio trećeg polufinalista

Treće četvrtfinale bilo je jedino u kojem nijedna momčad nije bar na papiru bila iz Zagreba, MNK Ploče i Projecta SCIO iz Jastrebarskog. Pločani su u osmini finala izbacili favorizirani H2O Night Club i predstavili se publici u vrlo dobrom izdanju. Ekipa iz Jastrebarskog pobijedila je simpatičnu momčad CB Keglić. Sjajno su Jaskanci otvorili susret, rijetko viđenim pogotkom petom njihova najboljeg strijelca Vračevića. Pločani se vraćaju u igru golom zasad najboljeg strijelca turnira, Burđeleza. U nastavku su opet poveli dečki iz Jaske, da bi Burđelez izborio remi, odnosno raspucavanje sedmeraca. Nakon tri serije i jedni i drugi zabili su dva puta, pa je svaka momčad morala odabrati jednog igrača koji će pucati do pobjede. Pločani su izabrali Burđeleza i pogodili. Golman Ploča obranio je udarac Jaskancu Všetečki u četvrtoj seriji i dao priliku njihovu najboljem igraču da ih odvede među četiri najbolje, koju je on bez problema iskoristio. Konačan rezultat je 8:7 za MNK Ploče.

MNK Ploče vs. SCIO Projecta - Knockout raspucavanje


Cvjetno demonstriralo moć

U zadnjoj utakmici sastali su su se MNK Cvjetno Poliklinika Milojević i slovenska ekipa Goja d.o.o. iz Ptuja. Do tad se dvorana već dobrana ispraznila, što zbog toga jer je utakmica počelo u 22 sata, a možda i zbog nešto manje efikasna prethodna dva susreta. Oni koji su ostali svjedočili su odličnoj predstavi ekipe s Cvjetnog. Predvođeni iskusnim Bonkovićem, ali i mladom zvijezdom Kubovićem, potpuno su razmontirali Slovence, posebno u drugom poluvremenu. Na odmoru su vodili sa 1:0 golom Jelušića, unatoč brojnim prilikama za povećanje vodstva. Onda je Kubović minijaturom u 28. minuti povisio na 2:0. Na šest metara je okrenuo čuvara, izašao sam na golmana i hladnokrvno mu poslao loptu kroz noge ravno u mrežu. Praktički odmah nakon drugog gola pao je i treći. Nakon trećeg primljenog gola ekipa Goje se otvorila, ali i ostavila puna prostora otraga što su igrači Cvjetnog znali iskoristiti. Do kraja utakmice zabili su im još dva gola za konačnih 5:0.

U polufinalu se sastaju GPV Elkro i MNK Cvjetno sutra u 17 i 30 i PNT IPA i MNK Ploče u 18 i 25. Finale je na rasporedu u četvrtak u 18 i 25. U veteranskom dijelu turnira u polufinalu se sastaju Matan – Hotel Galanterija i ACCL Auto, te PNT IPA i Intersport & MNK Borna Raček.

Gaf za kraj

Za kraj još samo jedna zanimljivost, odnosno gaf organizatora. Naime, u jednom trenutku na prvoj četvrtfinalnoj utakmici igrač Promotionplaya napucao je loptu iza klupe, te su suci kako se ne bi gubilo vrijeme zatražili da se ubaci druga lopta u teren. Organizatori su sa zapisničkog stola dali drugu loptu, koja nije bila isti model kao ona prva. Naravno, igračima je trebalo par minuta da se naviknu na drugi alat od svinjske kože, te je bilo krivih dodavanja, napucavanja i sličnih početničkih grešaka. Pomalo je nevjerojatno da na najvećem malonogometnom turniru u Hrvatskoj organizator nije sposoban osigurati bar dva istovjetna modela lopte s kojom se igra. Na sreću, ta promjena nije utjecala na rezultat niti jedne utakmice, jer se i u ostalim susretima morala ubacivati druga lopta.

Sherlock Holmes: Igra sjena u kinima

24 prosinac 2011




Kao i u cijelom svijetu, tako je i u našoj metropoli jučer u kinima započelo prikazivanje drugog nastavka priče o Sherlocku Holmesu, nazvanog Igra sjena. Ponovno u režiji britanskog redatelja Guya Ritchieja, ovaj nastavak donosi obračun lukavog detektiva i njegova najvećeg neprijatelja, profesora Jamesa Moriartyja.


Ritchie u olimpijskom duhu - brže, više, jače


Radnja je naravno bazirana na priči Sira Arthura Conana Doylea, koja se u originalu zove The Final Problem. Sherlock Holmes pokušava razotkriti svjetsku zavjeru koju, prema njegovu nepogrešivu mišljenju, kuje uvaženi profesor matematike sa sveučilišta Cambridge, James Moriarty. Praćen vjernim Watsonom prelazi La Manche i sukobljava se s Moriartyjem na francuskom i švicarskom tlu. Budući da ne želim biti čovjek-spoiler, to je mislim dovoljna količina fabule koju treba otkriti. Za ostalo, ili pročitajte knjigu, ili otiđite u kino i pogledajte film. Ili upotrijebite vještinu dedukcije i otkrijte daljnji tijek radnje.
Međutim, da se vratim na krivce za ovo ostvarenje. O talentu i vještini Guya Ritchieja već je bilo puno govora. Ovaj 43-godišnjak već je prije 13 ljeta svojim prvijencem, nazvanim Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške, osvojio kritiku i publiku. Ne računavši onaj božemesačuvaj uradak snimljen radi promocije tadašnje supruge Louise Ciccone, poznatije kao Madonna, svi njegovi dosad snimljeni filmovi posebni su, kako radnjom, tako i izražajnim stilom. Stoga je skupio već pozamašnu “vojsku” obožavatelja diljem svijeta. Inverzije zapleta, flashbackovi, usporeni snimci, te zapravo najvažnija odlika svih njegovih filmova, isprepletenost podfabula koje zajedno tvore smislenu cjelinu karakteristika su i najnovije ekranizacije sage o popularnom londonskom detektivu. Osim što je sjajan pripovjedač, Ritchie se pokazao kao inovator u segmentu kamere. Drugi nastavak Holmesa još je eksplozivniji od prvog, kako u scenama, tako i u onom suptilnijem dijelu, dijalozima.


Sherlock i doktor Watson u novoj avanturi

Upravo je zato sad najbolji trenutak da se odmaknem od Ritchieja i posvetim glavnim protagonistima. Robert Downey Jr. ponovno je utjelovio lik Sherlocka Holmesa. Kao i u prvom dijelu, Amerikanac je dao sve od sebe kako bi se uživio u ulogu genijalnog, ali i ekscentričnog detektiva. Mislim da je u svojoj izvedbi nadmašio čak i legendarnog Jeremyja Bretta. Dovitljivost, šarm, potpuna stopljenost s ulogom, samo su neke od vrlina koje mogu pripisati američkog glumcu. Ali, pod jednim uvjetom. Sve ove osobine nisu potpune ako ih ne prati jednaka zanesenost i uživljenost najvjernijeg ortaka, prijatelja i partnera, dr. Jamesa Watsona.

Kao što je Jordan morao imati Pippena, tako je za potpuni uspjeh ekranizacije Sherlocku trebao pravi Watson. Već nakon prvog dijela publika je ostala oduševljena izvedbom britanskog glumca Judea Lawa. Poznat po ulogama u Talentiranom gospodinu Ripleyu i Aviatoru, Law je u nastavku gotovo ukrao šou Downeyu Jr.-u. Doktor često mora djelovati sam, što u prvom nastavku nije bio toliko slučaj, te ga Ritchie prikazuje u potpuno novom svijetlu. Sjajni dijalozi, doskočice, kao i interpretacija Watsona općenito, dovoljni su da daju filmu prolaznu ocjenu u svim segmentima. Međutim, kao što to često kažu našim reklamama, ni to nije sve.


Holmes i Watson, opet u akciji



Profesor Moriarty kao ultimativni zlikovac

Guy Ritchie poznat je kao redatelj koji oživljava karijere već pomalo zaboravljenih glumaca.
Kao što je u već spomentum Lopovi, ubojice…,ali i filmu Zdrpi i briši, ponovno na scenu vratio britanskog veterana Alana Forda, tako je za ulogu glavnog negativca, profesora Moriartyja, odabran londonski glumac Jared Harris. Ritchijev izbor na kraju se, pokazao kao potpuni pogodak. Harrisa stvarno možete doživjeti kao zločestog profesora matematike, a u njegovu pogledu zamjećuje se prepredenost. Također su besprijekorno odrađene konfrontacije sa Holmesom, kao i dijalozi sa Irene Adler. Profesor Moriarty je upravo onaj savršeni zlikovac, proračunat, pametan, zao i beskrupulozan. Harris svojom izvedbom izaziva upravo takve, mješane osjećaje kod publike, prikriveno divljenje, ali i gađenje.


Neočekivana ženska pomoć

Novosti dolaze i iz ženskog dijela postave. Glavna protagonistica je Madam Simza, koju glumi Šveđanka Noomi Rapace. Švedska glumica najpoznatija je po glavnoj ulozi u ekranizaciji Larssonove milenijske trilogije. U ulozi vračare dobro se snašla, iako dosta smeta njen loše glumljen balkanski naglasak. Kanađanka Rachel McAdams i dalje igra ulogu Irene Adler. U ovom nastavku Ritchie detaljnije opisuje njen odnos sa zloglasnim profesorom, ali je njen udio u radnji smanjen. Međutim, dodatno je zakompliciran njen odnos s Holmesom, koji stalno varira od ljubavnika do suparnika. Lik Watsonove zaručnice, a sad već supruge ponovno je pripao Engleskinji Kelly Reilly. U Igri sjena ima veću ulogu nego u prvom dijelu, ali mislim da nije dovoljno dorađen odnos nje i supruga. Možda zato jer im Holmes nije dao priliku za to, ali o tom potom.


A ne bi Ritchie bio Ritchie...

Za kraj, vrijedi spomenuti najveće osvježenje filma. To je (ipak mali spoiler) pojavljivanje Holmesovog brata Mycrofta. Njega je utjelovio legendarni britanski glumac Stephen Fry. Najpoznatiji po ulogama u Crnoj Guji, Jeevesu i Woosteru i ostalim humorističnim serijama, ni u ovom djelu nije razočarao. Duhovit je bratski odnos između njega i Sherlocka, kao i ostale scene, ali obećao sam da neću otkriti previše.
Drugi nastavak Sherlocka Holmesa nudi više akcije, smijeha, zapleta i drame nego priv naslov. Možda jedan od rijetkih serijala gdje je nastavak nadmašio original, ali ipak je to Sherlock Holmes, ili je možda riječ o Guyu Ritchieju. Prosudite sami.

Sherlock Holmes 2 - službeni trailer

Stopostotni Pro Recco, Šibenik s nulom na kontu

15 prosinac 2011

Završen je prvi dio natjecanja u vaterpolskoj Jadranskoj ligi za sezonu 2011/2012. Zadnja utakmica odigrana je u ponedjeljak, kad su u zaostaloj utakmici 11. kola snage odmjerili talijanski div Pro Recco i crnogorska momčad Primorac iz Kotora. Recco je u Crnu Goru stigao sa 11 igrača, tek toliko da odradi posao Prije euroligaške utakmice protiv Jadrana iz Herceg Novog. Talijani su slavili sa 16:1, dopustivši domaćima počasni gol 19 sekundi prije kraja utakmice.


Recco s drugog planeta, Jugaši prvi među ostalima

Ova utakmica najbolje opisuje cijelo natjecanje Jadranske lige, bar što se tiče “reprezentacije svijeta”, kako često nazivaju momčad iz Ligurije. Nitko im nije uspio doći bliže od tri gola razlike, a neke protivnike su doslovno ponizili. Tako su splitski POŠK ostavili na nuli, porazivši ih 21:0 u 12. kolu. Međutim, od momčadi koja svakog ljeta uzme košaricu u ruke i bira igrače koje će dovesti takvi se rezultati i očekuju. Zato i ne čudi njihov stopostotni učinak i maksimalnih 36 bodova. Drugo mjesto osvojio je dubrovački Jug. Gospari su uoči sezone ostali bez Sandra Sukna, koji je otišao u Pro Recco, a dugo vremena bili su i bez ozljeđenog vratara Frane Vićana. U zamjenu za Sukna doveden je kapetan crnogorske reprezentacija Nikola Janović, a umjesto centra Semana doveden je naš iskusni internacionalac Boris Pavlović. Iz Mladosti se vratio Frano Karač. Jugaši su u drugom kolu kiksali protiv Jadrana u Herceg Novom, gdje su vodili cijelu utakmicu da bi na kraju ispustili pobjedu i odigrali 14:14. Već u idućem kolu poraženi su kod Recca. Međutim, ispostavilo se da će im to biti jedine utakmice bez pobjede. Već u četvrtom kolu u Gružu je palo Primorje, a prava potvrda dizanja forme stigla je trijumfom u Zagrebu kod Mladosti. Pobjeda 10:5, uz četiri gola Janovića. Do kraja prvenstva slavili su Gospari protiv svih protivnika i osvojili na koncu 31 bod. Jedan bod manje od njih skupilo je Primorje. Riječka momčad, čiji je sponzor Erste banka pojačala se u odnosu na prošlu sezonu. Mladosti su “ukradeni” Muslim i Buljubašić, dovedeni su još i Šetka i Radić iz Primorca. Dokaz da Riječani ciljaju visoko je da su sva inozemna pojačanja iz prošle sezone, mađarska braća Varga i Španjolac Garcia, produžili ugovore. Uloženi novac isplatio se. U 12 utakmica Riječani su poraženi samo od Juga i Pro Recca.

Mladost "oživila" Bukića, a Mornar izgurao Budvu

Mladost je ostala bez već spomenutih Muslima i Buljubašića. Kad je još objavljena vijest da se ponovno aktivirao 45-godišnji Perica Bukić, većina ljudi koji prate vaterpolo s podsmijehom su komentirali novu momčad Žabaca. Dovedeni su Rumunj Radu, koji je proglašen za najboljeg centra svjetskog prvenstva u Šangaju, te španjolski ljevak Mallarach. Iz Crne Gore stigao je još jedan ljevak, Ivan Bebić, kao zamjena za ozljeđenog Duju Živkovića. Možda najveće pojačanje predstavljao je ostanaka Vanje Udovičića. Žapci su na kraju osvojili 25 bodova, izgubivši od Juga, Recca i Primorja. U trećem kolu remizirali su u Herceg Novom kod Jadrana. Upravo su Novljani osvojili peto mjesto sa 23 boda. Branitelji naslova ostali su bez Janovića koji je prešao u Jug. Osim očekivanih poraza od Pro Recca i Primorja, Jadran je izgubio i od najvećeg iznenađenja sezone, splitskog Mornara. Klub sa Zvončaca složio je respektabilnu sedmorku i ostavio na klupi domaće klince i – pogodio. Trener Joško Kreković u bazenu ima produženu ruku u vidu Marija Oreba. U pravog vođu momčadi prometnuo se povremeni reprezentativac Srđan Antonijević. Iza sebe su Mornari ostavili Euroligaša Budvu, unatoč činjenici da su ih Budvani pobijedili u Splitu. Tako će Hrvatska, uz Jug, Primorje i Mladost imati još jednog predstavnika u Ligi 6. Spomenuta Budva je malo razočaranje prvog dijela prvenstva. Prekaljena ekipa prepuna internacionalaca, a između ostalog i prvak Crne Gore, očekivala je više. Iznenađujući poraz od POŠK-a i neke pobjede ostvarene u zadnjim minutama, protiv nominalno slabijih protivnika, najbolje opisuju toplo-hladno partije koje su Budvani pružali ove sezone. Ostali plasmani bili su očekivani, jer realno, koliko para toliko i muzike. Medveščak je ovaj dio sezone okončao kao osmi, te će u u nastavku sezone pokušati zadržati što više mjesto, zbog osiguravanja petog mjesta u doigravanju prvenstva Hrvatske. Koper, kojeg trenira naš Veselin Đuho, ponovio je prošlosezonski rezultat osvojivši 12 bodova. Jadran i POŠK muku muče se financijama, ali i afirmiraju mlade igrače. Na začelju su dva kluba koji imaju najviše problema s plaćanjem igrača. Prvak Europe otprije dvije godine, kotorski Primorac, ostvario je samo jednu pobjedu i to protiv zadnjeg na ljestvici, Šibenika. Ekipa iz Krešimirova grada završila je sezonu s nulom na kontu. Igrači Mate Zeljaka odigrali su nekoliko solidnih utakmica, ali ne dovoljno za pomicanje s nule.

Medvjedi i Budvani u swim & gun izdanju

U zadnjem kolu pratio sam utakmicu između Medveščaka i Budve. Dvije su to momčadi koje ovaj tjedan imaju europske obveze, a to se vidjelo i na igri. I jedni i drugi igrali su bez odgovornosti u obrani, gotovo da su se natjecali tko će više griješiti. Medvjedi vodili na početku, ali je Budva uspjela preokrenuti do poluvremena. Već je na odmoru bilo 9:7 za goste, što je solidan broj golova i za cijelu utakmicu. Do kraja smo u Utrinama gledali rastrganu utakmicu, golmani nisu obranili gotovo ništa. Posebno je raspucan u redovima gostiju bio Darko Brguljan. Zabio je iz svih pozicija, okončavši utakmicu sa šest golova u mreži Selema. U redovima Medvjeda falio je učinak kapetana Čulea, koji nije zabio nijednom. Imali su domaći priliku u zadnjih šest sekundi doći do boda, ali je Babić tukao ravno u golmana.

Medveščak - Budva - svi golovi

Slijedi blagdanska stanka, a onda počinju Liga 6 i liga za ostanak. Prve četiri momčadi Lige 6 plasirat će se na Final Four. Ovisno o poziciji u poretku Jadranske lige, hrvatske momčadi zauzet će mjesto u doigravanju za prvaka Hrvatske.

Teorije zavjera - društvena realnost, a ne bolest

10 prosinac 2011

Na našem fakultetu predstavljena je jučer knjiga “Teorije zavjera i hrvatska politička zbilja 1980. – 2007.” docenta Nebojše Blanuše. Izdana je u nakladništvu zagrebačke Plejade, a autor na gotovo 400 stranica govori o povezanosti teorija zavjera i javnog mnijenja, te povezuje političko ponašanje građana sukladno njihovim stavovima. Knjigu su predstavili sam autor, promotori i recenzenti, profesor emeritus Ivan Šiber i prof. dr. sc. Tihomir Cipek, kao i predstavnik nakladnika Ilija Ranjić. Okupilo se pedesetak znatiželjnika, ponajviše iz akademske zajednice.


Autor nije želio odavati sadržaj knjige


Nužno je mjenjati predrasude


Docent Blanuša o svojoj knjizi nije htio puno govoriti jer smatra da bi možda otkrio previše, usporedivši se s redateljima koji ne vole govoriti o svojim filmovima iz straha da ih nakon toga nitko neće gledati. Također, ponovio je izreku kojom se u SAD-u služe u javnom diskurzu: ako želite nekog etiketirati i učiniti nonsensnim u razgovoru, recite mu da je ono što govori teorija zavjere. Na taj način ljude se smatra neozbiljnima i u najmanju ruku čudacima. Upravo je takva konstatacija bila jedna od njegovih vodilja prilikom pisanja ove knjige, koja je ujedno i njegova doktorska disertacija. Teoriju zavjere tretirao je kao društveni fenomen i realnost, a ne kao bolest ili tabu temu. Kako bi potkrijepio svoje polazište, odmah je i prezentirao podatak da barem u jednu od teorija zavjere kojima se on bavi vjeruje 93 posto građana. Docent Blanuša dalje tvrdi da on ne ulazi u to jesu li teorije zavjere točne ili netočne, nego istražuje utjecaj vjerovanja u njih na ponašanje i stavove građana. Upravo zato, dodaje on, treba promijeniti stav prema teoriji zavjere kao predrasude.


Originalan znanstveni rad


Profesor Šiber počeo je promociju konstatacijom da su njegova tri sugovornika u crnim odijelima, te da je dvorana crveno-crna, pa čitava okolina nosi jednu konspirativnu atmosferu. Nakon duhovitog uvoda, predstavio je djelo kao ozbiljan znanstveni rad, želeći odmah odstraniti bilo kakvu poveznicu sa nekim šundovskim teoretičarima i kvaziteoretičarima. Distancu je najbolje prikazao karakteristikama knjige, koja po svim kriterijima predstavlja originalan znanstveni rad: ima originalan problem, metodologiju i pristup, čak i u svjetskim razinama! Opisuje i definira teorije zavjere, u središnjem djelu detaljno analizira svaku od njih, te na kraju izvodi zaključke. Namjerno je uzeta 1980., odnosno smrt Josipa Broza Tita kao početak istraživanja zavjera, a 2007. je zaključna kao početak rada na disertaciji. Profesor Šiber svoju opservaciju knjige zaključio je sljedećim riječima: “za sve koje zanima hrvatska povijest ova knjiga predstavlja dragocjen i dosad nezabilježen primjer opisivanja povijesti i zavjereničkih procesa koji su kreirali javno mnijenje”.


Profesor Cipek podsjetio je na rušenje Jugoslavije


Stereotipi i zavjereništvo pomogli su u rušenju Jugoslavije


Drugi recenzent, profesor Tihomir Cipek podsjetio je na osebujnost situacije i jedinstvenost knjige. Naime, on ističe da je to prvi rad u Hrvatskoj koji se odmiče od institucija i težište stavlja na pojedince i njihovo sudjelovanje u političkim procesima. Kako su pojedinci, njihove predrasude, stereotipi i zavjereništvo – rušili legitimitet SFRJ. Tako su zavjere kod nas predstavljene kao konspiratorno djelovanje policije naspram slobode društva. Vlast sotonizira oporbu i isključuje je iz javnog diskurza.
Predstavnik nakladnika Ilija Ranjić pohvalio je suradnju s autorom. Napomenuo je da je knjiga izdana unutar biblioteke Nova Plejada, kojom se promiču djela mladih znanstvenika.

Dinamo - Lyon, sramota, a ne zavjera


Naravno, svi prisutni izrazili su žaljenje što je istraživanje zavjera stalo u 2007. zbog nedavnih slučajeva u političkom, ali i sportskom miljeu. Autor nije mogao izbjeći odgovor na pitanje o zavjeri koja se spominje vezano uz utakmicu Lige prvaka između Dinama i Lyona. On je poentirao kako smatra da se teorijom zavjere želi spasiti obraz. Također je upitan o mogućnosti pisanja nastavka knjige, odnosno, ima li namjeru pozabaviti se teorijama zavjere vezanim uz Hrvatsku i Europsku Uniju, nakon što je opisao zavjereničke procese vezane uz Jugoslaviju. Zagonetno je odgovorio: Optika je namještena.


"Zavjerenička ekipa"


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.