Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sebastiansobota

Marketing

Stopostotni Pro Recco, Šibenik s nulom na kontu

Završen je prvi dio natjecanja u vaterpolskoj Jadranskoj ligi za sezonu 2011/2012. Zadnja utakmica odigrana je u ponedjeljak, kad su u zaostaloj utakmici 11. kola snage odmjerili talijanski div Pro Recco i crnogorska momčad Primorac iz Kotora. Recco je u Crnu Goru stigao sa 11 igrača, tek toliko da odradi posao Prije euroligaške utakmice protiv Jadrana iz Herceg Novog. Talijani su slavili sa 16:1, dopustivši domaćima počasni gol 19 sekundi prije kraja utakmice.


Recco s drugog planeta, Jugaši prvi među ostalima

Ova utakmica najbolje opisuje cijelo natjecanje Jadranske lige, bar što se tiče “reprezentacije svijeta”, kako često nazivaju momčad iz Ligurije. Nitko im nije uspio doći bliže od tri gola razlike, a neke protivnike su doslovno ponizili. Tako su splitski POŠK ostavili na nuli, porazivši ih 21:0 u 12. kolu. Međutim, od momčadi koja svakog ljeta uzme košaricu u ruke i bira igrače koje će dovesti takvi se rezultati i očekuju. Zato i ne čudi njihov stopostotni učinak i maksimalnih 36 bodova. Drugo mjesto osvojio je dubrovački Jug. Gospari su uoči sezone ostali bez Sandra Sukna, koji je otišao u Pro Recco, a dugo vremena bili su i bez ozljeđenog vratara Frane Vićana. U zamjenu za Sukna doveden je kapetan crnogorske reprezentacija Nikola Janović, a umjesto centra Semana doveden je naš iskusni internacionalac Boris Pavlović. Iz Mladosti se vratio Frano Karač. Jugaši su u drugom kolu kiksali protiv Jadrana u Herceg Novom, gdje su vodili cijelu utakmicu da bi na kraju ispustili pobjedu i odigrali 14:14. Već u idućem kolu poraženi su kod Recca. Međutim, ispostavilo se da će im to biti jedine utakmice bez pobjede. Već u četvrtom kolu u Gružu je palo Primorje, a prava potvrda dizanja forme stigla je trijumfom u Zagrebu kod Mladosti. Pobjeda 10:5, uz četiri gola Janovića. Do kraja prvenstva slavili su Gospari protiv svih protivnika i osvojili na koncu 31 bod. Jedan bod manje od njih skupilo je Primorje. Riječka momčad, čiji je sponzor Erste banka pojačala se u odnosu na prošlu sezonu. Mladosti su “ukradeni” Muslim i Buljubašić, dovedeni su još i Šetka i Radić iz Primorca. Dokaz da Riječani ciljaju visoko je da su sva inozemna pojačanja iz prošle sezone, mađarska braća Varga i Španjolac Garcia, produžili ugovore. Uloženi novac isplatio se. U 12 utakmica Riječani su poraženi samo od Juga i Pro Recca.

Mladost "oživila" Bukića, a Mornar izgurao Budvu

Mladost je ostala bez već spomenutih Muslima i Buljubašića. Kad je još objavljena vijest da se ponovno aktivirao 45-godišnji Perica Bukić, većina ljudi koji prate vaterpolo s podsmijehom su komentirali novu momčad Žabaca. Dovedeni su Rumunj Radu, koji je proglašen za najboljeg centra svjetskog prvenstva u Šangaju, te španjolski ljevak Mallarach. Iz Crne Gore stigao je još jedan ljevak, Ivan Bebić, kao zamjena za ozljeđenog Duju Živkovića. Možda najveće pojačanje predstavljao je ostanaka Vanje Udovičića. Žapci su na kraju osvojili 25 bodova, izgubivši od Juga, Recca i Primorja. U trećem kolu remizirali su u Herceg Novom kod Jadrana. Upravo su Novljani osvojili peto mjesto sa 23 boda. Branitelji naslova ostali su bez Janovića koji je prešao u Jug. Osim očekivanih poraza od Pro Recca i Primorja, Jadran je izgubio i od najvećeg iznenađenja sezone, splitskog Mornara. Klub sa Zvončaca složio je respektabilnu sedmorku i ostavio na klupi domaće klince i – pogodio. Trener Joško Kreković u bazenu ima produženu ruku u vidu Marija Oreba. U pravog vođu momčadi prometnuo se povremeni reprezentativac Srđan Antonijević. Iza sebe su Mornari ostavili Euroligaša Budvu, unatoč činjenici da su ih Budvani pobijedili u Splitu. Tako će Hrvatska, uz Jug, Primorje i Mladost imati još jednog predstavnika u Ligi 6. Spomenuta Budva je malo razočaranje prvog dijela prvenstva. Prekaljena ekipa prepuna internacionalaca, a između ostalog i prvak Crne Gore, očekivala je više. Iznenađujući poraz od POŠK-a i neke pobjede ostvarene u zadnjim minutama, protiv nominalno slabijih protivnika, najbolje opisuju toplo-hladno partije koje su Budvani pružali ove sezone. Ostali plasmani bili su očekivani, jer realno, koliko para toliko i muzike. Medveščak je ovaj dio sezone okončao kao osmi, te će u u nastavku sezone pokušati zadržati što više mjesto, zbog osiguravanja petog mjesta u doigravanju prvenstva Hrvatske. Koper, kojeg trenira naš Veselin Đuho, ponovio je prošlosezonski rezultat osvojivši 12 bodova. Jadran i POŠK muku muče se financijama, ali i afirmiraju mlade igrače. Na začelju su dva kluba koji imaju najviše problema s plaćanjem igrača. Prvak Europe otprije dvije godine, kotorski Primorac, ostvario je samo jednu pobjedu i to protiv zadnjeg na ljestvici, Šibenika. Ekipa iz Krešimirova grada završila je sezonu s nulom na kontu. Igrači Mate Zeljaka odigrali su nekoliko solidnih utakmica, ali ne dovoljno za pomicanje s nule.

Medvjedi i Budvani u swim & gun izdanju

U zadnjem kolu pratio sam utakmicu između Medveščaka i Budve. Dvije su to momčadi koje ovaj tjedan imaju europske obveze, a to se vidjelo i na igri. I jedni i drugi igrali su bez odgovornosti u obrani, gotovo da su se natjecali tko će više griješiti. Medvjedi vodili na početku, ali je Budva uspjela preokrenuti do poluvremena. Već je na odmoru bilo 9:7 za goste, što je solidan broj golova i za cijelu utakmicu. Do kraja smo u Utrinama gledali rastrganu utakmicu, golmani nisu obranili gotovo ništa. Posebno je raspucan u redovima gostiju bio Darko Brguljan. Zabio je iz svih pozicija, okončavši utakmicu sa šest golova u mreži Selema. U redovima Medvjeda falio je učinak kapetana Čulea, koji nije zabio nijednom. Imali su domaći priliku u zadnjih šest sekundi doći do boda, ali je Babić tukao ravno u golmana.

Medveščak - Budva - svi golovi

Slijedi blagdanska stanka, a onda počinju Liga 6 i liga za ostanak. Prve četiri momčadi Lige 6 plasirat će se na Final Four. Ovisno o poziciji u poretku Jadranske lige, hrvatske momčadi zauzet će mjesto u doigravanju za prvaka Hrvatske.


Post je objavljen 15.12.2011. u 19:28 sati.