Sherlock Holmes: Igra sjena u kinima

24 prosinac 2011




Kao i u cijelom svijetu, tako je i u našoj metropoli jučer u kinima započelo prikazivanje drugog nastavka priče o Sherlocku Holmesu, nazvanog Igra sjena. Ponovno u režiji britanskog redatelja Guya Ritchieja, ovaj nastavak donosi obračun lukavog detektiva i njegova najvećeg neprijatelja, profesora Jamesa Moriartyja.


Ritchie u olimpijskom duhu - brže, više, jače


Radnja je naravno bazirana na priči Sira Arthura Conana Doylea, koja se u originalu zove The Final Problem. Sherlock Holmes pokušava razotkriti svjetsku zavjeru koju, prema njegovu nepogrešivu mišljenju, kuje uvaženi profesor matematike sa sveučilišta Cambridge, James Moriarty. Praćen vjernim Watsonom prelazi La Manche i sukobljava se s Moriartyjem na francuskom i švicarskom tlu. Budući da ne želim biti čovjek-spoiler, to je mislim dovoljna količina fabule koju treba otkriti. Za ostalo, ili pročitajte knjigu, ili otiđite u kino i pogledajte film. Ili upotrijebite vještinu dedukcije i otkrijte daljnji tijek radnje.
Međutim, da se vratim na krivce za ovo ostvarenje. O talentu i vještini Guya Ritchieja već je bilo puno govora. Ovaj 43-godišnjak već je prije 13 ljeta svojim prvijencem, nazvanim Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške, osvojio kritiku i publiku. Ne računavši onaj božemesačuvaj uradak snimljen radi promocije tadašnje supruge Louise Ciccone, poznatije kao Madonna, svi njegovi dosad snimljeni filmovi posebni su, kako radnjom, tako i izražajnim stilom. Stoga je skupio već pozamašnu “vojsku” obožavatelja diljem svijeta. Inverzije zapleta, flashbackovi, usporeni snimci, te zapravo najvažnija odlika svih njegovih filmova, isprepletenost podfabula koje zajedno tvore smislenu cjelinu karakteristika su i najnovije ekranizacije sage o popularnom londonskom detektivu. Osim što je sjajan pripovjedač, Ritchie se pokazao kao inovator u segmentu kamere. Drugi nastavak Holmesa još je eksplozivniji od prvog, kako u scenama, tako i u onom suptilnijem dijelu, dijalozima.


Sherlock i doktor Watson u novoj avanturi

Upravo je zato sad najbolji trenutak da se odmaknem od Ritchieja i posvetim glavnim protagonistima. Robert Downey Jr. ponovno je utjelovio lik Sherlocka Holmesa. Kao i u prvom dijelu, Amerikanac je dao sve od sebe kako bi se uživio u ulogu genijalnog, ali i ekscentričnog detektiva. Mislim da je u svojoj izvedbi nadmašio čak i legendarnog Jeremyja Bretta. Dovitljivost, šarm, potpuna stopljenost s ulogom, samo su neke od vrlina koje mogu pripisati američkog glumcu. Ali, pod jednim uvjetom. Sve ove osobine nisu potpune ako ih ne prati jednaka zanesenost i uživljenost najvjernijeg ortaka, prijatelja i partnera, dr. Jamesa Watsona.

Kao što je Jordan morao imati Pippena, tako je za potpuni uspjeh ekranizacije Sherlocku trebao pravi Watson. Već nakon prvog dijela publika je ostala oduševljena izvedbom britanskog glumca Judea Lawa. Poznat po ulogama u Talentiranom gospodinu Ripleyu i Aviatoru, Law je u nastavku gotovo ukrao šou Downeyu Jr.-u. Doktor često mora djelovati sam, što u prvom nastavku nije bio toliko slučaj, te ga Ritchie prikazuje u potpuno novom svijetlu. Sjajni dijalozi, doskočice, kao i interpretacija Watsona općenito, dovoljni su da daju filmu prolaznu ocjenu u svim segmentima. Međutim, kao što to često kažu našim reklamama, ni to nije sve.


Holmes i Watson, opet u akciji



Profesor Moriarty kao ultimativni zlikovac

Guy Ritchie poznat je kao redatelj koji oživljava karijere već pomalo zaboravljenih glumaca.
Kao što je u već spomentum Lopovi, ubojice…,ali i filmu Zdrpi i briši, ponovno na scenu vratio britanskog veterana Alana Forda, tako je za ulogu glavnog negativca, profesora Moriartyja, odabran londonski glumac Jared Harris. Ritchijev izbor na kraju se, pokazao kao potpuni pogodak. Harrisa stvarno možete doživjeti kao zločestog profesora matematike, a u njegovu pogledu zamjećuje se prepredenost. Također su besprijekorno odrađene konfrontacije sa Holmesom, kao i dijalozi sa Irene Adler. Profesor Moriarty je upravo onaj savršeni zlikovac, proračunat, pametan, zao i beskrupulozan. Harris svojom izvedbom izaziva upravo takve, mješane osjećaje kod publike, prikriveno divljenje, ali i gađenje.


Neočekivana ženska pomoć

Novosti dolaze i iz ženskog dijela postave. Glavna protagonistica je Madam Simza, koju glumi Šveđanka Noomi Rapace. Švedska glumica najpoznatija je po glavnoj ulozi u ekranizaciji Larssonove milenijske trilogije. U ulozi vračare dobro se snašla, iako dosta smeta njen loše glumljen balkanski naglasak. Kanađanka Rachel McAdams i dalje igra ulogu Irene Adler. U ovom nastavku Ritchie detaljnije opisuje njen odnos sa zloglasnim profesorom, ali je njen udio u radnji smanjen. Međutim, dodatno je zakompliciran njen odnos s Holmesom, koji stalno varira od ljubavnika do suparnika. Lik Watsonove zaručnice, a sad već supruge ponovno je pripao Engleskinji Kelly Reilly. U Igri sjena ima veću ulogu nego u prvom dijelu, ali mislim da nije dovoljno dorađen odnos nje i supruga. Možda zato jer im Holmes nije dao priliku za to, ali o tom potom.


A ne bi Ritchie bio Ritchie...

Za kraj, vrijedi spomenuti najveće osvježenje filma. To je (ipak mali spoiler) pojavljivanje Holmesovog brata Mycrofta. Njega je utjelovio legendarni britanski glumac Stephen Fry. Najpoznatiji po ulogama u Crnoj Guji, Jeevesu i Woosteru i ostalim humorističnim serijama, ni u ovom djelu nije razočarao. Duhovit je bratski odnos između njega i Sherlocka, kao i ostale scene, ali obećao sam da neću otkriti previše.
Drugi nastavak Sherlocka Holmesa nudi više akcije, smijeha, zapleta i drame nego priv naslov. Možda jedan od rijetkih serijala gdje je nastavak nadmašio original, ali ipak je to Sherlock Holmes, ili je možda riječ o Guyu Ritchieju. Prosudite sami.

Sherlock Holmes 2 - službeni trailer

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.