06

četvrtak

travanj

2023

Moć Getsemanija

...I dođu u predio imenom Getsemani. I kaže Isus svojim učenicima: »Sjednite ovdje dok se ne pomolim.« I povede sa sobom Petra, Jakova i Ivana. Spopade ga užas i tjeskoba pa im reče: »Duša mi je nasmrt žalosna! Ostanite ovdje i bdijte!« Ode malo dalje i rušeći se na zemlju molio je da ga, ako je moguće, mimoiđe ovaj čas. Govoraše: »Abba! Oče! Tebi je sve moguće! Otkloni čašu ovu od mene! Ali ne što ja hoću, nego što hoćeš ti!«
( evanđelje po Marku )

Isus je znao, jer je Bog i čovjek, što će se dogoditi samo dan kasnije, na Veliki petak. Kroz glavu su mu prolazile slike mučenja. Osjetio je jake duševne bolove, krvavim se znojem znojio. Jaganjac Božji u Getsemanskom vrtu nije oplakivao toliko svoju muku i smrt, koliko ljudsku pakost i zloću. Jer izdaće ga jedan od njegovih učenika i za raspeće ga odabrati oni koji su samo nekoliko dana kasnije klicali i mahali palminim granama kad je ulazio u Jeruzalem.

Život donese puno bola. Nevjerojatno je što čovjek izdrži i ne poklekne. I tešku bolest, i gubitak voljenih, i razočarenje u one za koje je mislio da bi sve učinili za njega. Puno ih pronađe snagu u vjeri, u riječima Jaganjca Božjeg, u svemu dobrom što je činio ljudima.
Drugi pak život obijesno troše živeći u obilju,po svome, ne štujući ni božje ni ljudske zakone, ne razmišljajući o tome koliko je sve prolazno i koliko se život može u sekundama zaokrenuti. I kada ih snađe i sustigne sve što su činili, vape ime Božje znajući da su nedostojni da dodirnu molitvom rane njegova Sina.
Pa ipak ih prigrli u svoje krilo, kao majka neposlušno dijete, i oprosti im ako se iskreno pokaju.

Je li vrijedila muka i smrt Jaganjca Božjeg? Jest. Njome nam je izmolio oproštenje grijeha i život vječni, u dimenzijama koje ne možemo oćutiti dok ne dođe naše vrijeme.

Zato shvatite tišinu Velikog četvrtka i zavezana zvona na crkvama kao vječni podsjetnik na ono što je Jaganjac Božji htio donijeti ljudima – ljubav, vjeru i iskupljenje.
Blaženi oni koji vjeruju, a da nisu vidjeli osim u riječima Evanđelja i molitvi.
Meni je dao nadljudsku snagu kroz sve kalvarije koje sam prolazila, a bilo ih je bezbroj.

( scena iz filma "Passion of Christ" )




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.