25

srijeda

siječanj

2023

Za pravicu

U nekoliko sam navrata pisala o tome koliko me iritira podcjenjivanje drugog čovjeka.

Pa kada ispod članka o štrajku radnika zagrebačke Čistoće pročitam komentar tipa – to je posao koji se može raditi sa 3 razreda osnovne škole, i kada se te iste radnike naziva smetlarima, e onda mi padne mrak na oči.

Za početak, nemamo svi jednake mogućnosti i uvjete za uspjeh i školovanje u životu. Gdje piše da netko od tih radnika nije mogao završiti fakultet da su mu okolnosti u kojima je odrastao bile bolje? Gdje piše da i danas ne žali zbog svojih neostvarenih snova, a da bi imao za život prisiljen je raditi krvav i težak i nezahvalan posao? Ljeti udiše neizdrživ smrad iz svih kanti za otpad i kipi od vrućine na užarenom asfaltu, a zimi se smrzava da bi njegov grad bio čist. I onda još treba doživjeti da ga se podcijeni kao čovjeka, jer nije dovoljno što radi u takvim uvjetima i što radi za malu plaću.

Pogledajte vi tu platnu listu. Teški uvjeti rada – 278 kuna mjesečno. 29 radnih sati subotom – 162 kune. Neto mjesečno – 5200 kuna. Za udisanje smrada, za težak fizički rad, za toplotne udare ljeti i smrzavanje zimi. Plus podcjenjivanje od strane spodoba koje bi trebale biti zahvalne tim ljudima što čiste iza svih i svakoga. Plus nerazumijevanje onih koji dolaze na posao u odijelima, sjede u toplom i klimatiziranom prostoru i zarađuju tko zna koliko puta više od ovih radnika.

Nije ništa drugačije ni sa puno drugih zanimanja. Nisu li ni naši liječnici, medicinske sestre, učitelji, odgajatelji, prodavači isto tako debelo potplaćeni za svoj posao? Samo, nabrojena zanimanja ipak uživaju barem nekakav ugled, a ove radnike treba gaziti jer eto rade posao za koje su dovoljna tri razreda osnovne škole, kako je to stilski dubokoumno napisala jedna gospođa u komentaru.
Pa dajte vi pljuvači, i vi kravataši, obucite samo jedan dan njihova odijela i odradite jednu njihovu smjenu. Možete recimo već sutra, nakupilo se sad smeća jer ljudi štrajkaju. Samo da na jedan dan pokušate shvatiti zašto štrajkaju. Mislim da bi im se prekosutra klanjali do crne zemlje.

Podrška radnicima Čistoće, iz sveg srca. U kojem god gradu radili. I onima koji imaju koliko god već razreda škole, i onima koji nisu dosanjali svoje životne snove. Ustrajte i ne dozvolite nikada nikome da vas podcijeni.

( fotka – index )


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.