04

utorak

listopad

2022

O školama i učiteljima

Ljepotica na prvoj fotografiji ove godine obilježava 160 godina svoga postojanja.

Pamti tolika dječja lica, uzbuđene prvačiće koji u pratnji roditelja dolaze prvi dan u školu, graju po hodnicima za vrijeme odmora i tišinu u učionicama za vrijeme nastave. Pamti i šalabahtere ispod klupe, stidljive poglede upućene prvim simpatijama i školske plesnjake pod budnim okom dežurnih učitelja. Pamti sve ono lijepo što su iz nje u svijet ponijeli svi koji su sjedili u njenim klupama. Silina udara iz utrobe zemlje nije izbrisala ni njena, ni naša sjećanja. Koliko god bili tužni silnim ranama i brazgotinama na njenim zidovima, toliko smo sretni jer toga dana naša djeca nisu bila u školi; bili su zimski praznici.

Ljepotica na drugoj fotografiji tek postaje ljepoticom. Gradi se točno preko puta oštećene zgrade Prve osnovne škole, dijeli ih tek školsko igralište i ulica. Raste iz dana u dan, donoseći nam nadu da će se tako izgraditi i sve ono što se tek treba izgraditi. Nova škola tek će dočekati svoje prve učenike koji će sjesti u nove školske klupe, u prekrasnim novim učionicama. Naša djeca će imati razloga za radost, zajedno sa svojim učiteljima. Još da dočekaju da se mogu sigurno i normalno kretati ulicama, bez da svi za njih strahujemo; koliko će radosti tek ta spoznaja donijeti svima nama, i koje olakšanje.

To je život; tuga i radost odijeljeni tek jednim školskim igralištem i ulicom. Rastuži te pogled na uništenu ljepotu, a razvuče ti osmijeh nastajanje nečeg novog i lijepog, sigurnog za našu djecu.

Sutra je svjetski dan učitelja. Petrinja je oduvijek bila grad u kojem su stasale generacije i generacije novih, mladih učitelja koji su tek trebali otvarati nove horizonte svojim učenicima. Preuzeti odgovornost da od njih stvaraju kvalitetne mlade ljude, da od njih izmodeliraju neke nove kirurge, arhitekte, povjesničare ali i mesare, slastičare, trgovce. Učiteljski je posao trnovit, bremenit i podcijenjen. Rijetki cijene sav trud koji učitelji ulažu da bi u očima njihove djece probudili radost i zanimanje za ono čemu ih žele naučiti.

Zato svim učiteljima, a posebice petrinjskim učiteljima, sretan njihov dan, a svima onima koji imaju u svojim rukama moć da mijenjaju naše sudbine tek poruka – omogućite našoj djeci da ostanu u svom gradu. Grad bez djece je poput neba bez ptica, i umrijeće prije ili kasnije, od samoće i tuge.




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.