09

četvrtak

lipanj

2022

Kuka i motika

Krenula se ja malo educirat oko novonastale situacije vezano za korištenje motike, a u svrhu okapanja i - kako vele vrhunaravni eksperti - suzbijanja korova. I mogu vam reć da tu jebe lud zbunjenog. Ništa ja tu ne razumijem, ko da na klinastom pismu čitam.

Znači, spomenuti eksperti tvrde:
"Korove unutar redova u "zaštićenom prostoru" (dio prostora koji se nalazi između debla, čokota i armature) suzbijati mehanički odgovarajućom poljoprivrednom mehanizacijom i opremom" – tako stoji u ZPP, a Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača i udruga Biovrt – u skladu s prirodom upozorava javnost da motka ne spada u takvu mehanizaciju, odnosno da je apsurdni propisi sa kojima živimo ne prepoznaju kao takvu."

Pa ljudi moji, šta je ovo?! Šta bi uopće trebalo spadat u mehanizaciju kojom možeš zać između dva reda krumpira da bi ga okopo i prigrno, il očistio od trave? Za one slabije tjelesne građe valjda četkica za zube, a za jače freza, samo onda razmak između redova bude malo žešći, pa umjesto petsto kila krumpira iskopaš tridesetpet kila jer je razmak između redova metar i pol. I ko bude koristio motiku - nema majci poticaja. Nećeš ti mlatarat po polju motikom kad ona nema certifikat ko podobna mehanizacija za vrljanje po polju.

Čitam ja to i sve ne vjerujem šta čitam. Pa natjeraće ljude da motike sakrivaju po spavaćim sobama iza ormara jebote. Pa kad krene u polje, prvo razmiči namještaj da izvadi nepodobnu alatljiku. Ako dođe kakav nadzor - motike ni u tragovima nema ( iza ormara je ). Čime uklanjate korov - odgovor je blenderom, četkicom za zube, pustim kokoši da ruju. Motiku ne spominjat ni u ludilu. Ako banu dok se okapa - e onda uvijek imat par opcija, recimo neku staru deku pa zamotat motiku il leć na deku ( je da motika žulja al šta ćeš, duraš zbog poticaja ), il motiku zafitiljit u tri vražje matere, u susjedovu njivu, pa nek se s njim natežu zašto koristi nedozvoljeno sredstvo za okapanje.

To mu ga dođe isto ko da recimo frizeru zabrane korištenje četke za kosu, ko je vidio da se to uopće ima u salonu? Pa četke stoje sakrivene pod ručnicima, a u slučaju nadzora imaju se male dječje grablje za grebat ženama po glavi. Jer je to normalno, a četka nije.

Da je pokojna baba živa, ona bi motiku držala pod jastukom, onim najdonjim. Njena je bašča uvijek bila ko bečki perivoj, sve usljed korištenja danas nedopustive motike. Njoj motiku iz ruku ne bi oteo ni Cro Cop; nakon okapanja najlonkesu na onaj metalni dio i pod najdonji od ona četri jastuka na kojima je spavala. Pernati jastuci, debeli, ne da se ne bi vidjela motika nego bi je bilo problem i vadit i vraćat pod to silno perje.

Jel se i vama čini da je sve oko nas apsurd, il to samo ja haluciniram?
"

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.