02

srijeda

veljača

2022

Godina Tigra

Jel znate vi da je jučer kod Kineza bila Nova godina? I da njihov lunarni kalendar svake druge il treće godine ima i trinajsti mjesec? Ja bome nisam znala, pa sam sukladno tome malo pronjuvala da vas informiram šta trebate napravit u iznenadnoj situaciji, a vezano za doček iduće kineske Nove godine, jer sam ove godine zakasnila za jedan dan.

Za početak, na Staru kinesku godinu sve detaljno očistit, ponajpače ćoškove, i izbacit sve nepotrebno iz kuće van. Dakle nemrem vjerovat - opet čišćenje; pa ne bi uteko od metle i krpe da si bog. Ak po ćoškovima imate svaštanešta, brže se primite metle il partviša i saugera, i nosite van sve šta vam ne treba, jer inače će vam kineska nova godina bit za ništa. Jedva smo obavili Božić i Novu godinu mlaveć po stambenom objektu, kad eto i kineske Nove godine pa opet udri. Jel ima možda još kakav kalendar da Nova godina počinje nekad pa da i tamo vidim jel treba nova zaliha spužvi i periljaka i krpa i vrećica za usisavač i nova pošiljka deterdženata širokog spektra djelovanja?
Nadalje, na samu Novu godinu najstrože je zabranjeno iznošenje smeća jer to donosi tešku nesreću. I šta recimo da rade oni kojima se poklopi da komunalac odvozi kante na Novu kinesku godinu? Ne bi im rado bila u koži.
Još malo dalje, treba vam puno crvene boje. Naime, crvena se boja u Kini povezuje sa srećom i blagostanjem i gotovo će svi za doček imat barem nešto crveno i potpuno novo na sebi. To mi je najmanji problem, na doček ionak ne idem, a imam crvenu pidžamu i crvenu Dormeo dekicu pa da vidiš sreće kad se ja večeras zacrvenim.
Ak vam se hoće, slobodno bubajte petardama i vatrometom da isprepadate Niana, zmaja - lava iz legende, koji se nije bojao ničeg osim dvije stvari - crvene boje i buke. Znači crveno se obuć i udri iz svih artiljerijskih oružja da se otjera Nian. Kak ćete to objasnit policiji ak vam dođe na vrata? Pa jednostavno; jeste vi izmislili Niana i to da se on boji buke i crvene boje? Niste. E pa onda ubijedite i policiju da sastavi baražnu paljbu da bi se Nian zavuko u mišju rupu i iz nje izlazio otprilike nikad.
Obavezni ste i na Staru i na Novu godinu jest hepi mil, koji uključuje namirnice crvene boje ( recimo nar ), pa namirnice zelene boje ( recimo brokulu il grašak ), pa kineske rezance. Ko ne zna zamijesit kineske rezance, nek zamijesi hrvatske; ko da rezanac zna jel ga mijesi i kuva Kinez il Hrvat? I nikako jest piletinu, jer Kinezi kažu da će onda sreća odletjet u Novoj godini. Znači piletinu u kištru i jest nešta drugo, šta bilo samo nek nije piletina.

E tako. Sad ste upoznati sa najnužnijim stvarima, samo trebate imat sve ovo na umu za iduću kinesku Novu godinu.
Ova je inače u znaku Tigra. Mrnjau.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.