25

utorak

siječanj

2022

Jaje velikog kalibra

Danas ćemo malo o jajima.

Neću se uopće zajebavat sa kokošjim jajima, kad postoje jaja velikog kalibra. Jel znate vi da je nojevo jaje teško kilu i pol do dvije. i da je dostojna zamjena za dvadesetak kokošjih jaja? Pa kad u receptu od torte piše - deset žutanjaka, ti lijepo bubneš jedno jaje, uzmeš pola žutanjka za tortu a od druge polovice spečeš fruštuk za sebe i još dva susjeda. Zamislite koliko je recimo lakše pohat sa tim čudovištima u restoranima; sa četri jaja upaniraš meso za pohanje za sto ljudi, ako ne i više. Možda ih je malo teže skuvat, al opet se vraćamo na količinu - skuvaš dva i jedeš cijeli tjedan.

Jedino ne znam jel se teško razbijaju. Ono, jel im ljuska tvrda. Jer se bojim da jaje teško dvije kile zahtijeva disciplinu mozga pilota da se slupa ljuska. Nekakav čekić, bušilica il tak nešta. I kak donest recimo deset jaja, pa to je dvadeset kila jebote. Trebaš sa tačkama ić po jaja , ko će teglit dvadeset kila? Pa je možda malo problem i stavit ih u frižider, one rupe na vratima ne dolaze u obzir kad su to mrcine od jaja. Za deset komada trebaju dve police u rashladnom uređaju. Al kad kupiš deset jaja miran si neko duže vrijeme, to je ko da si kupio dvjesto komada kokošjih. Pa kad god otvoriš frižider, prepadneš se svaki put jer su ogromna i nemreš se iščudit koliko su mjesta zauzela.

Ja recimo imam možda malo problema sa probavnim sustavom nakon jedenja jaja za fruštuk. Ubi me podrigivanje, a šta pojest recimo u hotelu za doručak kad serviraju jaja vaka jaja naka - kajgana, na oko, kuvana...i šta ćeš nego jest? I onda ne znam koliko grabim ako je kajgana i potrpam na tanjur hrpu ko da idem kopat u rudnik, pa me poslije satra podrigivanje. Nekima udari na zadnji kraj, pa pa im se ne smije približavat na bliže od metra s upaljačem jer bi moglo doć do eksplozije kad se zabuniš pa kreneš zapalit cigaretu taman kad plin iz nečijeg probavnog sustava nezadrživo krene van. Jaja su vrlo pipava i nezgodna.

A zamislite šta bi tek u kužini stvorila Nadalina sa ovakvim mrcinama. E to bi bila fešta od jaj, a ne ovi kokošji prcoperci kojih ide deset u vrata od frižidera.
Ovo jedno zauzme mjesto manje ranjgle.

( photo by Glavni )


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.