03

utorak

kolovoz

2021

Olimpijsko zlato iz Brezja

3. kolovoza 1984. godine Brezje je i službeno postalo centar svijeta, jer je Vlado Lisjak toga dana osvojio zlatnu olimpijsku medalju u hrvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji do 68 kg u Los Angelesu.

Skromni i uvijek nasmijani mladić otišao je u LA kao najmlađi član hrvačke ekspedicije, imao je tada 22 godine. U jednom je intervjuu izjavio kako je bio zadužen za švercanje kulena i kobasica koji su uvijek putovali sa sportašima, nek se nađe za pojačat prehranu u olimpijskom selu. Nitko nije očekivao da će se ovjenčati slavom i ostati zauvijek upisan u povijest kao olimpijski pobjednik, pogotovo jer ga je u finalu čekao aktualni svjetski prvak Sipila. Znate koliko je Vladi trebalo? 57 sekundi da ga tušira i uzme olimpijsko zlato.
Navijali smo vekere i pratili Vladu na putu do zlata. I kad ga je uzeo, bilo mi je kao da sam ga i ja osvojila. Skakala sam kao vilena gledajući na crnobijelom teveu Finca kako se bespomoćno koprca ukliješten u Vladine ruke. Probudila se i mama, pitala - jel ga dobio; reko - roditeljice, zlato je na putu u Brezje. Imamo zlato.
Sjećam se njegovog tate, koji je idućeg jutra novinare dočekao u njihovom dvorištu pod brajdom sa raširenim sportskim novostima na stolu govoreći u kameru - moj Vlado je puno trenirao, zaslužio je ovo.

Ono što je još fascinantnije jest činjenica da je Vlado ostao isti - skromni, nasmiješeni mladić kakav je i bio. Nije mu udarila u glavu slava i blještavi sjaj medalje koju je osvojio. I danas je takav; kad god se sretnemo uvijek prebacimo koju riječ ili mahne iz auta na pozdrav.
I kako da onda ne računam Brezje kao centar svijeta, daj recite?

( fotke - Hrvatski hrvački savez )



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.