05

ponedjeljak

srpanj

2021

Brezje je centar svijeta

Ja sam oduvijek nekako znala da je Brezje centar svijeta.

Za početak, u Brezju je stasao olimpijski pobjednik Vlado Lisjak, na dvjesto metara od moje skromne kuće. Nadalje, odmah tu na fihplacu je nekadašnja Pedagoška akademija ( sada Visoka učiteljska škola ) pa se može naziv pojačat i na akademsku četvrt. Pa onda recimo i ja sam odrasla u Brezju, ako uopće treba radit na tome da i sebe malo natakrčim u prvi plan. Pa onda u Brezju živi moja najdraža aranžerka, za koju je gospodin Šekoranja čisti amater ( uz svo dužno štovanje spomenutom gospodinu ). U neboderu – dakle jedinoj zgradi u Petrinji koja je imala lift pa otud naziv neboder – na spoju sa Brezjem živi recenzentica moje prve knjige. Da ne nabrajam dalje, sve susjede redom, Brezje je posebno al baš baš. Bilo i ostalo.
I sigurna sam da iza svega ovog nećete bit iznenađeni kad vam sad još kažem da će idući tjedan kroz Brezje, na školsko igralište osnovne škole doć igrat Marin Čilić, Luka Modrić, Ivan Dodig, Mario Mandžukić i svi ostali najavljeni vrhunski sportaši da bi petrinjskoj djeci vratili osmijeh na lice. A da gdje bi mogli drugdje proć nego kroz Brezje, koje je centar svijeta?

I točno mi dođe da se nekako organiziramo i priredimo štokrle ( za neupućene – stolce bez naslona ) sa heklanim deknima, da složimo jednu pravu petrinjsku bukliju ( dobro, ne baš sedamsto vrsta alkohola ko šta se inače stavlja na štokrle tak da svatovi jedva pogode na vrata od sale, al barem po par kapi neke šljivke il višnjevače u male čaše ), da natrpamo na drugi štokrl domaćih kobasica i kiflica i ladnog paradajza pa da ih dočekamo na zavoju kod Toce i zaustavimo da se ljudi malo okrijepe i da im se održi govor dobrodošlice. Naravno, uz poštivanje epidemioloških mjera, maske i rukavice, dezinficirani i izvana i iznutra. Kad se to obavi, oni nek idu malo igrat, a mi možemo gledat i iz Tocine bašče ako nas Anđelka pusti, da joj ne sjebemo gredice u naletu navijanja.

Naklon do poda svim vrhunskim sportašima koji će doći da bi vidjeli ruševine u kojima odrastaju naša djeca i da bi uistinu vratili osmijeh na njihova lica.
I naravno prošli kroz Brezje, pa neće valjda ić prek fihplaca jer onda moraju autima jašit prek nogostupa? Naprosto moraju proć Brezjem, ende.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.