29

utorak

lipanj

2021

Elaborat za ljubičaste jasle

Slučajno sam, iz pouzdanih izvora, čula da recimo onaj kome je otišla štala u potresu treba bljunut - pazi sad - petnajst hiljada kuna za nešta šta se zove glavni projekt štale. Jebeš elaborate za rušenje i elaborate za obnovu kuća, bez kojih se ništa nikud nemre pomaknut; ovo je cijelo jedno čudo, osmišljeno da se obnovi ono šta je otišlo u potresu. I sam trebaš sve obnovit ( čitaj - platit ) da bi dobio pare nazad.

Išla ja malo istraživat, našla i natječaj i vodič za korisnike; e za to pročitat i shvatit treba imat dva fakulteta, dva advokata i prije nego šta kreneš čitat treba popit minimalno dvije tablete protiv živaca. Jer je vodič napisan na trideset i nešta stranica i pun je dubokoumnih konstatacija, kojima je jedina svrha da čovjeka otjeraju u Popovaču, i to na zatvoreni odjel psihijatrije.
Prilično sam sigurna da su sve te konstatacije upakirali oni koji za kravu misle da je ljubičasta, oni koji su kravu vidjeli zadnji put u zoološkom vrtu i prizaboravili kak uopće izgleda i oni koji misle da krava, uz to šta daje mlijeko, dok preživa uzme nešta heklat da ne dangubi.

Da sam na njihovom mjestu, ne bi ja ostala samo na vodiču od trideset i nešta stranica. Znači ko ima krave, ima se interijer štale uredit u ljubičastobijeloj kombinaciji, da bude pasent uz krave. Jasle, vrata i okviri prozora ljubičasti, zidovi bijeli. Nadalje, kante za mužnju isto moraju bit ljubičaste, a i mantili za u štalu ljubičasti sa recimo bijelim tufnama, to je tak slatkičko za vidjet. Možda uvjetovat i da sve suđe koje se koristi za izradu sira i vrhnja bude ljubičasto, tak da sve bude iznijansirano u tom bojnom spektru. U štalu obligatno ugradit ono šta tu i tamo špricne miris, naravno lavande, tak kad ovi šta su ispisali taj pusti vodič dođu u inspekciju ostanu očarani na vratima kak je sve skladno u bojama i kak fino miriši.
Gice su roskaste, one recimo mogu boravit u tom ljubičastom interijeru, samo bi možda bilo zgodno na zidove iznad prostora gdje borave gice nacrtat neko nagloroza cvijeće, da se istakne njihova osobnost.
Za kokoši isto uvest glavni projekt kokošinjca, pa kak će nosit jaja bez tog papira, ajde recite? E onda ovisno o boji kokoši prilagodit boju vrata i onih letvi na kojima kokoši spavaju i pazit da pašu uz slamu, da ne velim gnijezda. Ne bi smio bit problem i ako se malo skiksa u boji, neće se ovi šta dođu kontrolirat sigurno zavlačit unutra u kokošinjac jer svi znamo da kokoši imaju tekute ( dobro, oni možda ne znaju pa bi im moglo prisjest ako se baš budu išli zavlačit tamo kud ne treba ).
Ovima šta drže pčele - ista stvar; zna se koje su boje u opciji, zlatnožuta i crna, pa ne mogu pčele obitavat u nekim šarenim košnicama. Možda u sklopu glavnog projekta pokušat implementirat i smjerokaze pčelama, da znaju kad izađu iz košnice na koju stranu udarit po med i kako se vratit nazad u košnicu, one to bez glavnog projekta al nikako ne znaju.
Dalo bi se toga puno pridodat, recimo da se koriste veliki kutomjeri da sve povrće u polju bude posađeno pod točno određenim kutem, pa nemreš sijat i sadit ko da je krava pišala, jel tako.

I pridodala bi eventualno još jedno pitanje osobne prirode, upućeno tvorcima svih dubokoumnih konstatacija u Vodiču za korisnike potpora iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a pitanje glasi - gospodo, zar vas baš nimalo nije sram? Trebali bi poljubičastit od srama.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.