05

petak

veljača

2021

Dobrim, hrabrim vilama

Zamislite koliko teba imati hrabrosti, ljubavi i snage da bi preuzeli odgovornost za nečije dijete? Ne jedno, nego puno njih, u ovom strašnom vremenu? Između ostalog, i za mog manjeg najdražeg frajera koji od ovog tjedna hrabro ide u vrtić.

- Malo sam plakao za mamom, ali kasnije je bilo dobro - kaže mi kroz telefon.
Tko zna što se odvija u njihovim malenim glavicama, koliko je jeziv strah kojeg ne znaju oblikovati u riječi? Mogu tek plakati i time dati do znanja da im je teško i da se boje.
E tu stupaju na scenu hrabre Žene. Njihove tete, koje bdiju nad njihovim snovima i tjeraju sve strahove ovoga svijeta u mišju rupu. Govore im da je prošao kamion pored vrtića kad strese 4 po Richteru. Pjevaju i plešu s njima, ne bi li barem malo ublažile nekad slabiju a nekad jaču riku zvijeri iz utrobe zemlje, koja nikako ne posustaje. Tješe ih i umiruju umjesto roditelja koji moraju raditi. Tješe i umiruju njihove roditelje koji su i sami izbezumljeni od neprekidnog podrhtavanja tla, pa zovu i pitaju trebaju li doći po djecu. Uglavnom čuju odgovor - oni se igraju, sve je u redu.

Ovo je moćna poruka svima koji toliko podcjenjuju odgajateljsko i učiteljsko zvanje. Koji ih vide samo kad su na praznicima i misle da je njihov posao lagan i bezbrižan. Znate li vi što znači ujutro od roditelja preuzeti desetero ili više djece jasličkog uzrasta, bebe od godinu i pol, i preuzeti odgovornost da će s njima biti sve u redu dok roditelji ne dođu po njih?
One su prave dobre vile. Pod njihovim okriljem nestaju svi strahovi. One svojim rukama i glasom rastjeruju sve demonske vriskove iz dubine zemlje i čuvaju ono najdragocjenije što imamo - živote naših najmanjih, najdražih, najvoljenijih. Živote onih čija svaka suzica prodire u dubinu srca. One daju sve od sebe da naše dragocjenosti što manje dožive strahotu koja reži iz zemljine utrobe. Mislite da se one ne boje? A trebaju umiriti i utješiti sva ona prestrašena dječja lišca, i svakog od njih barem na trenutak primiti za ručicu, da prođe strah.

Moje najdublje štovanje svim vrtićkim tetama, hrabrim Ženama, moćnim vilama koje brane naše mališane svojom ljubavlju, baš poput njihovih roditelja.
Ne postoji štit moćniji od toga.

( photo by Pinterest )

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.