12

subota

prosinac

2020

Neka mirno sniva

Još se nije desilo da dva dana zaredom riječi obojim tugom. Izgleda da za sve postoji prvi put.

Danas je preminuo Damir Kukuruzović, čovjek koji je Sisak upisao na glazbenu kartu svijeta svojim virtuoznim sviranjem gitare. U Siscia Jazz Club dolazila su svirati svjetski poznata imena, samo radi njega. Siscia Jazz Club bio je dom i brojnih sisačkih Zalogaja poezije koje je Damir udomio, kako je to u oproštajnoj riječi lijepo rekao Salih Kulović.
Damira nisam osobno poznavala. Imala sam prigodu biti na promociji knjige koju je došao uljepšati svojim sviranjem, sa još dvojicom prijatelja. Osim neupitnog maestralnog sviranja, na mene je ostavio dojam vrlo jednostavnog i toplog čovjeka, nekog tko samo svijetu želi prenijeti svoju silnu ljubav prema glazbi. I prenosio ju je, itekako, svirajući diljem Hrvatske i Evrope.
Prošle je godine zahvaljujući njemu u Petrinji organiziran Međunarodni jazz festival. Atrij Hrvatskog doma bio je prepun sve tri tople kolovoške večeri. Zadnju je večer zajedno sa Damirom svirao Paulus Schäfer, nizozemski glazbenik, jedan od najvećih gitarističkih virtuoza današnjice. Čovjek koji je Damira zvao svojim šestim bratom, i znao doći svirati u Sisak iza koncerta u Royal Albert Hallu u Londonu. Priredili su večer za pamćenje, i svojim bravurama i svojom neposrednošću i ljudskošću.
Damir je nakon koncerta izjavio: "Ovim koncertima Petrinja je pokazala da je urbana, da je profinjena, da apsolutno zaslužuje biti na karti svjetskih gradova koji se mogu pohvaliti jazz programima i ja se nadam da će ovo biti tradicija i da ćemo u budućnosti moći napraviti još više i još bolje sadržaje.“

Nažalost, ako ovaj festival i postane tradicija, biti će to bez Damira Kukuruzovića. On je danas izgubio borbu za život, na respiratoru, u KB Dubrava. Otišao je u vječnost, u neku drugu dimenziju nevidljivu ljudskom oku, ali sigurna sam da će i u njoj svirati. Ni on ne bi nigdje otišao bez svoje gitare; bila je nedjeljivi dio njega, njegovog života i svakog njegovog udaha.
Sigurna sam da će njegovi glazbeni prijatelji, njegova glazbena braća i sestre iz cijelog svijeta već pronaći načina da Sisak ispune jazzom njemu u spomen, jednom kada prođe ova kuga modernog doba koju trenutno živimo. Kuga koja je usisala i Damirov život, a imao je 44 godine.

Neka mirno sniva. Ostavio je moćan glazbeni trag u beskraju.

( videozapis iz atrija Hrvatskog doma, sa spomenutog koncerta 3. kolovoza 2019. )

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.