10

četvrtak

prosinac

2020

Njamnjamnjam

Osim šta na dnevnoj bazi pronalazim svoj opis božićnog čišćenja stambenog objekta, star dvije godine, a bogme ga i muškarci počeli mažnjavat i keljit kojekuda, naveliko razmišljam da šta prije složim popis za kupnju i kupim sve šta mi treba.

Čisto da izbjegnem stampedo po dućanima onih zadnjih par dana, kad se dućani pretvaraju u determinirani kaos. Da na miru kupim al sve šta mi može zatrebat, pogotovo za kuvanje, da ne bude ko jedne godine kad sam na Badnjak u tri popodne mazala u dućan po rižu za u sarmu. Ljudi vukli gajbe pive i vina da podebljaju zalihe, a ja kopala po felama riže, da odaberem onu koja će se najbolje sljubit sa kiselim zeljem i faširanim.
Znači sve stavit na papir a četri formata i kupit čim prije - tim bolje. Odabrat neke fensi salvete za na stol, neke fine mirisne svijeće, pa onda prehrambene artikle - mesurdu ( faširano, vratinu, kosti za juhu ), grah za salatu, kanticu francuske salate onu najveću, senf za pac, crveni i bijeli luk, ulje, ocat, papar, šećer, brašno, kavu, crvenu papriku, peršin za u pastrve, tunjevinu, majonezu, kocke za juhu, kompot od breskvi, suve kolače ( nemojte me razapet, ne pečem jer nisam za slatko osim za toliko puta spomenute breskvice ), pa onda čips i kokice za uz teve kad krenu filmske projekcije, žele bombone ( to me nekak sastavi na Štefanje predveče ), pa onda ponudu tekućeg goriva tipa pive, vina, mineralne i kokakole koje će mi trebat u većim količinama da provarim sve pojedeno od Badnjaka nadalje. Čemu radit salatu od tunjevine il peć pijane pastrve ak ih nećeš jest na Badnjak? Pa nastavit sa malo kolača i čipsa dok gledaš Sam u kući po dvanajsti put. Pa na Božić strava od prejedanja - juha, sarma i pire, pa malo pečene vratine i grah salate. Zaliješ kokakolom. Pa opet čips il kokice pred teveom, pa kokakola. Pa večera, repriza ručka il ako je ostalo one fine salate od tunjevine. Pa opet slano pred teveom, pa kokakola. Variš ko tri anakonde, al ne odustaješ od jela. I tak par dana, da se ne baci, trpaš u sebe ko da nikad jeo nisi. Ne radiš ništa jer su žestoki sveci, samo se suđe pere jer se nonstop jede. Vaga ide pod ključ il se zagura iza ormara, bolje ne znat koliko se kila zalijepilo. Plus šta moraš otić čestitat Božić susjedima i familiji, pa te i oni nakljukaju svim i svačim, to je odojka, francuske, puretine s mlincima, žarbo ploški, mađarice, kremšnita, doboš torti...

Bilo bi idealno to sve prespavat. Al ne mogu. Ionako loše spavam. Znači ovim redovnim obrocima treba pridodat i one zalogajčiće kad se probudim pa nemrem zaspat i onda idem kopat po frižideru i jest.
Zato moram subito sad ić složit popis za kupnju, da slučajno ne zaboravim nešta od jelske ponude. Nema goreg nego kad ti se u pola tri ujutro jede sir i vrhnje a nemaš vrhnja u frižideru.
To je prestrašno.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.