11

petak

listopad

2019

Pivski potoci

Jel znate vi da je Oktoberfest organiziralo u čast proslave vjenčanja u čast ženidbe princa Ludwiga i njegove odabranice još tamo 1810. godine, i od tada se svake godine priređuje festival pivopija. Otkazalo ga je u tih 209 godina svega dvadesetčetri puta, šta zbog ratova šta zbog epidemija.

Toči se samo pivuša napravljena u Minhenu. Prošle godine se istočilo - pazi sad - preko sedam i pol miliona litara piva, puta 11 novaca za krigl, pa ti računaj koja se para tu okreće. Inače sam pročitala da je piva koja se tamo toči jača od obične, pa jetako jedan krigl pive jačine cca osam čašica rakije. Znači mazneš četri krigle, i eto te na litri žestice. Promila u krvi tolko da kad puhneš možeš srušit odraslog vepra jebote. Pa svake godine u prosjeku osamsto ljudi završi u bolnici zbog trovanja alkoholom.
Zanimljivo je da je neke tamo godine Albert Ajnštajn radio ko električar na Oktoberfestu, a Paris Hilton je dobila doživotnu zabranu dolaska, jer je došla obučena u bavarsku narodnu nošnju da bi promovirala neko vino. Podigla se odma buna da šta se ona ima oblačit u to ruho, i više u životu neće tamo promovirat ništa. ( Il možda zato šta je promovirala vino? To bi moglo prije bit. )
Zamislite vi koliko krigla piva prenesu cure koje rade na Oktoberfestu, ako se istoči recimo petnajst miliona kriglurina? Te su u rukama jače od šumskih radnika, garantirano. Pa one iza završene gaže na Oktoberfestu mogu šakom srušit Klička da ne ustane dva dana iz nesvijesti. A tek te njihove dirndl, dindrlajn, kak se već zovu haljine...pa za njihove je dekoltee ova cura šta ruši sve rekorde prodanosti mandarina totalni amater.
Ove bi prodale i nju, i mandarine, i Neretvu, i sve agrume na koje bi putem naišle. I onda vele - istočilo se sedam i pol miliona litara pive. Pa gdje se neće istočit, od njih se iz ruke uzima i kobra omotana oko krigle. Ako grize - nek grize, bar kupac krigle ima smrt sa odličnim pogledom.



( nu primjera )

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.