09

utorak

srpanj

2019

Ništa nas ne može iznenadit

Obzirom na klimatološko - meteorološka sranja koja nas sve više snalaze, mislim da je krajnje vrijeme pozabavit se sigurnosnim uvjetima koje treba zadovoljit kad udari grmljavina il nešta još gore.

Nećemo sad ić u širu zajednicu, idemo vidjet šta svaka obitelj ima napravit da bi se ispunile sigurnosne norme. Za početak bilo bi nužno skupit sve na hrpu i podijelit zadatke svakom članu. Zapovjedni kadar trebala bi svakako bit supruga i majka - roditeljica prokušanih vrlina, jer ona jedina zna gdje se šta u kući nalazi, uključujući garantne listove od bijele tehnike, rezervne osigurače, alat koji bi mogo zatrebat u kriznoj situaciji i sve te sitnice koje mogu bit od krucijalnog značaja. Izviđač može bit jedino muška glava, uz pretpostavku da je najteži pa ga olujni vjetar ne može otpuhat i da je zamijenio sve one stare metalne blombe po kutnjacima, da ga ne dekne grom kad krene vidjet jel se naoblaka primiče il odmiče. Djeca su recimo IT podrška i obavljaju sitnije poslove ko šta će uslijedit.
Bilo bi jako dobro odma u startu dogovorit koju će se prostoriju u kući koristit za nekakav zajednički smještaj ukoliko grmljavinsko nevrijeme preraste u kataklizmu. E sad - ako je u pitanju familija požderuha onda svakako nek to bude špajza, pod uvjetom da nema metalne police neg drvene, valjda ne moram objašnjavat zašto. Pa se na gornje police složi ratne rezerve, a na donje police i ispod njih se može leć. Ako je u pitanju familija sklona panici onda obavezno nek to bude vece, jer prevodit stalno nekoga od špajze do zahoda je tehnički neizvedivo.
Nadalje, bilo bi dobro s vremena na vrijeme sprovest vježbu da se vidi kojom brzinom se može sve evakuirat u slučaju nužde. Pa na izviđačevu dojavu djeca iskapčaju sve električne aparate i produžne kablove ( osim onih od ladičarke i frižidera, to im stalno ponavljat ), zatvaraju sve prozore i balkonska vrata, skidaju tridesetosam tegli sa cvijećem sa terase, donose na mjesto evakuacije torbu sa ljekovima protiv živaca, glavobolje, anksioznosti i povraćanja, spremaju cucka na sigurno i provjeravaju zalihu vode i pive. Ispaćena roditeljica donosi dormeo nadmadrace, plastične čaše i tanjure, zalihe kruha i lonac filane paprike ( ne mora bit, može i nešta drugo jestivo ) i otključava vrata izviđaču koji je osto na dvorištu, a ne smije tamo bit; isti opet lovi cucka i zatvara ga. Ak ste u špajzi, nije zgoreg zakrenut frižider prema zidu čisto da se ispoštuje fengšui, oću reć da ne klopara stalno neko po vratima i traži jest, a niste unutra ni pet minuta. Ak ste u zahodu nije potrebno fengšuirat, ko će tamo jest. Izviđača se može vratit ponovo van da prekrije dekom od bračnog kreveta auto da ga ne slupa led, i najstrože mu priprijetit da će ostat vani ak ne zaključa vrata iza sebe il mu opet pobjegne cucak. Dovikuje mu se i da donese djeci tablete il mobitele, jer jamraju da im je dosadno
Za potrebe vježbe nema potrebe isprobat jel ima dovoljno mjesta da se može jest i jel svi mogu legnut; dovoljno se u šta kraćem vremenu potrpat u evakuacijski prostor da se vidi jel to uopće izvedivo il ne. Ako je majka ko zapovjedni kadar sklona ručnom radu, onda joj se ima osigurat prostor da može heklat il štrikat, jer tak odmara živce i neće stalno postrojavat djecu da jel moraju non - stop jest i lokat.

S vremenom ćete se tolko ispraksirat da ćete na samu riječ "oblak " bit sa svime gotovi za par minuta i u miru iščekivat grmljavinu.
Sve je stvar organizacije. Onda vas ništa ne može iznenadit.( photo by pozadine.info )

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.